Нема бре луѓе подобрување на здравството... Џабе тим, нема тренер...
Прво имаме министер технократ - кој нема ни т од технократ. За да менаџираш нешто треба да знаеш до детали како тој систем (а здравствениот систем е многу заебан систем) функционира од стетоскоп до томограф, од сестра до хирург.
Министерот веќе го знаеме дека е ултра-популист. Уште од времето кога беше во образование кога свикуваше пресконференции на кои известуваше дека во одредено училиште ќе се набават столици за децата, а новинарите се зезаа.
Немора на камера да ни ги презентира „успесите“, ние самите ќе ги почуствуваме на терен - нека не бере гајле.
Второ - отсуство на организација. Резонанците и томографите за кои се потрошија грдни пари уште неможат да профункционираат, се праќаат специјалисти на обуки, се даваат некои глупави изговори... Додека се оспособат, ќе застарат и ќе мора да се набават нови. Повторно некој менаџер ќе направи пари со зделката и повторно ќе ги имаме истите проблеми.
Сечеа ленти на новата гинекологија, па уште пола година таа стоеше нефункционална.
Направија каша попара со онаа миграција на пациенти, направија каша попара со упатите од специјалист, направија каша попара со здравствените бонови...
Ништо од ова не профункционира во корист на пациентите, напротив само уште повеќе им го скрати животот и секојдневно ги фрустрира.
Трето нема политичка волја. Тоа најнапред го гледам од дрскоста на овој гломазен левијатан да постават „голобрадо“ момче кое сеуште нема изгурано ни 2 години на едно исто работно место. Партиски човек, кој мора да биде на висока функција поради името на неговиот татко. Така не се поправа здравство. Тодоров може колку сака да „сука ракави“ и да „се препотува на пресови“ и да „дебатира со надлежните“... факт е дека неможе никого да убеди дека е способен да промени нешто во овој систем со кој имаат мака и многу поголеми, попаметни и побогати земји од нас со многу поголеми експерти од Тодоров на чело.
Немањето политичка волја и голата борба за власт во чие заложништво е и здравството се огледа и во катастрофалната рамномерност на квалитетот на здравствените услуги. Денеска ние живееме во земја каде мене за некој прост хирушки зафат ме советуваат да одам во Скопје затоа што овие од мојот град можат да ме осакатат или да ме донакажат. Здравствените установи и квалитетот на здравстените работници како се одалечувате од Скопје драстично се намалува и се претвора повеќе во импровизација отколку во професионализам.
Четврто и најпросто. Кога ќе видиме што се овој министер направи во образованието, може да се претпостави што ќе направи со ваквиот уште посложен систем.
Треба сите да се фатиме да заработуваме пари на време за на старост да имаме некаква алтернатива... ова овде нема да мрдне од мртва точка. Гарантирано!
--- надополнето: Nov 1, 2011 10:19 PM ---
Како вие уште пред време знајте кој како и шо ќе направи .....
Следиме политика, очигледно малку повеќе од тебе.