Нов амбициозен тим во здравството, ќе донесе ли промени?

Очекувате ли новиот тим во Министерство за здравство да воведе ред во здравството?

• Да

Гласови: 30 24,6%
  • Не

Гласови: 92 75,4%

• Вкупно гласачи
    122

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Од пред неколку месеци здравството во Република Македонија го водат нови лица. Едниот поранешен министер за образование, другата досегашна директорка на Фондот за здравство.

Можеби, јас имам таков впечаток, но Министерот за здравство, секојдневно има пресови на кои најавувува промени и реформи.

Од пред некој ден имаме казнети менаџари, денес гледаме казни затвор за незаконско работење, видовме и смена на директори...

Здравството ни е во лоша состојба. Очекувате ли дуото Тодоров - Парнарџиева конечно да воведе ред?

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Не знам што друго да кажам освен НЕ ДАЈ БОЖЕ ДА ЗАВРШИТЕ ВО БОЛНИЦА, зошто одсекогаш сме имале катастрофално здравство, а за да се опорави треба да се даваат големи пари од државната каса. Ако им се зголеми буџетот, тогаш би требало да има, а вака со казнување директори и менаџери нема аир. Треба набавување на технологија и обновување на веќе постоечките капацитети.

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
За да го оправат здравството потребно е покрај новите апарати да вложат и во човечките ресурси.Голем дел од тие доктори ,сестри немаат поима како се ракуваат тие апарати,постојат области во медицината каде со години нема специјализации,старите кадри одат во пензија младите немаат воља да се надградуваат.Државата мора да вложува во повеќе семинари за обука и следење на новите методи на лекување на болестите кој ги практикуваат развиените земји.Ја подржувам мерката за најдобрите доктори да им се додели дупла плата.Да не се лажеме денеска парите се голема мотивација.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Овај каратистот нинџа желка е, го оправи образованието сега здравството на ред е :icon_lol:.

И како беше она пуштам телевизор и комедија, докторите што ќе давале лажно боледување ќе лежеле затвор, ма немој :icon_lol:.
Еве пример јас симулирам грип ги знам симптомите ги опишувам и следува боледување, е еега прво прашање како ќе докажат дека јас не боледувам од грип не ми се во телото. Или како ќе докажат дека докторот грешел или намерно давал лажни боледување кога сето тоа е на лична докторска проценка, или најјако нешто може да биде да викнат друг доктор за да докажува дека овај не бил во право а болеста поминала заминала :pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:.

Член од
18 мај 2011
Мислења
184
Поени од реакции
74
Имав прилика неодамна да чекам цели два часа за анализи и на крај една да ми ја бутнат преку ред:((( Кога стигна мојот ред влезе и Директорот кој бил отсутен некое време да ги поздрави вработените.После поздравот им најавува состанок на кој би поразговарале за тоа како течела работата додека го немало.На крај ме поздравува и мене и вика:"Вие како сте"???? E тука го чекав:))) Како што си бев изгубила добри 2-3 саати чекање,па уште и ми се буткааат преку ред,си ја олеснив душичката со неколку реченици една по друга без да земам воздух.На крај ми вика:"Благодарам,секоја сугестија е добредојдена,а јас ви сум достапен за истите 24/7".А јас на него:"Нема проблем Д-ре,Вие само оставете ми телефонски број и јас на секој пола саат ќе Ви кажувам што не чини"

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Неписмен и неспособна кои извршуваат наредби на егоист? Има сите да не` средат, не само здравството (кое кај и да е ќе колабира) :)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Од овој очекувам да се запише некаде на студии и од кога ќе заврши да се врати за да го преслушаме. Оддава впечаток на изгубен пациент, продава магла и целосно ја прикажува политиката на популизам. Неговите довчерашни колеги го опишаа како изгубен германец, под просечен. Значи видовме како го оправи образованието и како преку ноќ влезе во здравството. Како прво и основно овој незнае што е тоа лек и апаратура, а само лае и се заканува напразно. Стилот му е ист непроменет, секој ден изјави и прес конференции. Го искара меѓу себе цел образовен систем и премина во медицина. Се надеавм за една година ќе го ишалтаат во одбрана и таму ќе држи прес конференции за оружје.
И за крај одговор на твоето прашање: Ништо не очекувам од овој.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.710
Поени од реакции
31.795
vo branshata sum ., zdravstvoto sekogash bilo tenka nishka., i sostojbite vnatreshno organizaciono i finansiski nikogash ne gi zadovoluvale potrebnite standardi., no .....so vakov tim .,...i vakvo vodenje na zdravstvena politika ., ke bide ushte polosho., ednostavno se odi na unishtuvanje na drzhavnoto zdravstvo/medicina i stomatologija/., privatnite golemi kliniki sesrdno pomognati od ., postoechkata garnitura ., a i prethodnite ministri rabotea sesrdno na toa pole ., ne samo ovoj., pod plashtot na strogost i pravdina se glumi ludilo deka se stava nekakov red., a vamu personalot nema osnovni sredstva i uslovi za rabota ., a ovoj gi kaznuva., stranski drzhavjani se lechat po skapite privatni kliniki kako domashni pacienti a fondot seto toa go isplaka., a za drzhavna klinika voopshto ne se zainteresirani ni denar da vlozhat .,., osven ako nema nekoja donacija ., pa da se kazhe deka ete imalo investicii vo zdrastvoto., ., kako i na zapad ., i usa teshko i gorko na pacientite., ..a vo sluchajov i so vrabotenite vo klinichki., a srednite i malite privatni ambulanti neka mu ja mislat ., nekoj neshto shto zapochna ovoj tandem ke dounishti., bez nikakov sram i perde ., bara higiena a ne pushta srestva ni za eden sapun., ........ima ushte mnogu za zboruvanje ., no veke mi e smacheno od dubiozite shto se pravat vo zdravstvoto., nie postarite nekako isturkavme., samo ne znam mladive doktori shto idnina gi cheka.,

izvinete ama koga i doktorot odi da kupuva leb nikoj ne veli eve human sum zemi za poevtino., .,dokolku ne se obezbedat sredstva za medicinarite i stomatolozite dokolku ne se zashtitat malite privatni ambulanti ., so novite zakonski reshenija., mozhe samo semki da prodavaat., ovoj konkretniov taka nekako mi stoi deka se tokmi da go zameni grueski vo dogledno vreme .,

Nymphadora

Емоцинално незрело џубре
Член од
2 февруари 2009
Мислења
986
Поени од реакции
1.672
vo branshata sum ., zdravstvoto sekogash bilo tenka nishka., i sostojbite vnatreshno organizaciono i finansiski nikogash ne gi zadovoluvale potrebnite standardi., no .....so vakov tim .,...i vakvo vodenje na zdravstvena politika ., ke bide ushte polosho., ednostavno se odi na unishtuvanje na drzhavnoto zdravstvo/medicina i stomatologija/., privatnite golemi kliniki sesrdno pomognati od ., postoechkata garnitura ., a i prethodnite ministri rabotea sesrdno na toa pole ., ne samo ovoj., pod plashtot na strogost i pravdina se glumi ludilo deka se stava nekakov red., a vamu personalot nema osnovni sredstva i uslovi za rabota ., a ovoj gi kaznuva., stranski drzhavjani se lechat po skapite privatni kliniki kako domashni pacienti a fondot seto toa go isplaka., a za drzhavna klinika voopshto ne se zainteresirani ni denar da vlozhat .,., osven ako nema nekoja donacija ., pa da se kazhe deka ete imalo investicii vo zdrastvoto., ., kako i na zapad ., i usa teshko i gorko na pacientite., ..a vo sluchajov i so vrabotenite vo klinichki., a srednite i malite privatni ambulanti neka mu ja mislat ., nekoj neshto shto zapochna ovoj tandem ke dounishti., bez nikakov sram i perde ., bara higiena a ne pushta srestva ni za eden sapun., ........ima ushte mnogu za zboruvanje ., no veke mi e smacheno od dubiozite shto se pravat vo zdravstvoto., nie postarite nekako isturkavme., samo ne znam mladive doktori shto idnina gi cheka.,

izvinete ama koga i doktorot odi da kupuva leb nikoj ne veli eve human sum zemi za poevtino., .,dokolku ne se obezbedat sredstva za medicinarite i stomatolozite dokolku ne se zashtitat malite privatni ambulanti ., so novite zakonski reshenija., mozhe samo semki da prodavaat., ovoj konkretniov taka nekako mi stoi deka se tokmi da go zameni grueski vo dogledno vreme .,
баш така.. дојдоа се изнасликаа пред новите апарати.. после си ги собраа и си замина.. таа работа што ја отпочнаа за реновирање на некои делови.. (зборувам за велес... не знам за другите) остана до пола.. незавршена.. врати ненаместени.. неизмалтарено.. се така оставено. Наместо да ги средеа вецињата .. да ги реновираа салите за да можеа луѓето да имаат услови да работат.. а и пациентите да добиваат квалитетна услуга.. они само ги искрадоа парите и замачкаа колку да се рече. Па после имало болести.. смртни случаи.. лебарки ... море се чудам како не испаднал некој крокодил досеа.
Уше од времето на другарот Тито кога биле оставани залихи за некои работи се користат затоа што не смее да се дава пари... трошок било тоа...
можат граѓаните сами да си зимаат и завои и лекови и се .. ја не знам зошто воопшто ќе одат во болница..
ставија менаџери економисти.. кои абер немаат од лекови и од тоа што е потребно во една болница а што не.. и затоа сега и ќе тоне се повеќе здравството. Наместо со тие пари шо ги плаќаат сега тие менаџери, да земеа потребни работи за во болниците и да не ги враќаат веќе луѓето за да одат од аптека да си набавуваат се шо им треба.. они ги осакатија државните болници а и луѓето кои работат внатре. За упола е скратен и персоналот... ако порано биле 10 сега се 5... од кои овие новите што се вработуваат немаат ни асален договор.. СРАМОТА ! ..
и шо треба да очекуваме ние од сето воа??!
НЕГО ТРЕБА ДА ГО ИЗБРКААТ !

Член од
25 јули 2010
Мислења
7.382
Поени од реакции
2.398
Македонска изрека , абе кој овај копиљаков ќе реши? Чевлите не знај да си ги врзи ќе ги реши проблемите ...
Е не вие знајте o_O
Како вие уште пред време знајте кој како и шо ќе направи .....

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Наместо со тие пари шо ги плаќаат сега тие менаџери, да земеа потребни работи за во болниците и да не ги враќаат веќе луѓето за да одат од аптека да си набавуваат се шо им треба.. они ги осакатија државните болници а и луѓето кои работат внатре.
Замисли серум како против отров од змија немаат. Ќе умреше човекот додека син му трчаше како избезумен да најде во аптеките. Преживеа со трајни оштетувања на видот.
Ќе трчаат пациентите за завој низ град, срамота! Па и уште што мислиме за копуков и за фондот за здравство кој нема пари за нашите деца а има за Косоварите да се лекуваат.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Македонска изрека , абе кој овај копиљаков ќе реши? Чевлите не знај да си ги врзи ќе ги реши проблемите ...
Е не вие знајте o_O
Како вие уште пред време знајте кој како и шо ќе направи .....
Затоа што го познаваме кој е и како е стигнат ваму. Само во Македонија може министер за здравство да е човек што од пиење аналгин подалеку не знае.

Kajgana Shop

На врв Bottom