Нови скулптури - во Скопје и низ цела Македонија

Член од
11 јули 2009
Мислења
1.415
Поени од реакции
962
А зар мислиш ти дека вакви монструми-камиони има кај нас некоја компанија ? Овие само на дискавери ги има :D
И плус ако размислиш со здрав разум, ваљда не се до толку будали да го донесат во делови на плоштад,па да го склопат на плоштад,па после да го однесат во хангар..:unsure: ќе го однесеа дирекно во хангар па таму да го склопуваа.. нема ама баш никаква логика
а зашто ти мислиш дека нема вакви камиони кај нас, а и еве да речеме дека нема ,зар би било проблем да се плати 5-10.000 евра за да дојде камион од Чешка или Германија.Можеби го склопуваа на плоштад заради промоција или можеби да се пресметаат пропорциите на лице место , што како ке изгледа, али тоа е веќе друга тема ...

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Абе о кеј нека го однесат во хангар до септември.Само мене ме плаши една друга работа.Дан го остават во хангар да седи до некои "подобри политички времиња".Споменикот на Филип Втори во Битола еве веќе неколку години чека во хангар подобри времиња,а постаментот одамна е готов.

Член од
11 јули 2009
Мислења
1.415
Поени од реакции
962
@ шеф на подземје ..
нели не учеа по хемија дека секој бронзен предмет оксидира и создава ( ЗЕЛЕН ) заштитен слој тако звани ПАТИНА кој што подоцна штити од корозија и останати оштетувања ... колку повеќе патина ке формира бронзата толку по квалитетен е споменикот ...
http://hr.wikipedia.org/wiki/Patina

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.711
Поени од реакции
13.393
@ шеф на подземје ..
нели не учеа по хемија дека секој бронзен предмет оксидира и создава ( ЗЕЛЕН ) заштитен слој тако звани ПАТИНА кој што подоцна штити од корозија и останати оштетувања ... колку повеќе патина ке формира бронзата толку по квалитетен е споменикот ...
http://hr.wikipedia.org/wiki/Patina
Да... Марко Аврелиј во Рим е од најнеквалитетната бронза, не?

Член од
6 јануари 2008
Мислења
1.901
Поени од реакции
722
испадна помал од фонтаната а треба да биде неколку метри повисок ?
Јас колку што знам си немаше врска ова новинариве што билдаа за бројките,мислам дека фонтаната е 15м а споменикот висок 12м.

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Јеа тачно .. ама докажи ми дека квалитетот е на најлошо ниво..имаш бе докази ?
да бе испитувања ќе прам за партиски кретени на форумов шо не ја сфаќаат реалната ситуација.

Член од
11 јули 2009
Мислења
1.415
Поени од реакции
962
Копијата. Ама пак... 400 години се бе мајката.
точно дека и 400 се многу но тој споменик го има поминато периодот на испуштање зелена материја, а и друго што заборавив да напоменам дека има заштитна супстанца со боја на бронза која се премачкува преку зелената материја како би се направил споменикот поубав ...

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.711
Поени од реакции
13.393
Тогаш зошто не го ставаат на нашиве споменици? Башка, таа зелена убава боја и личи убаво кај Марко аурелиј, додека кај нас изгледа како одвнатре да се распаѓа. Рецимо кај Скендербег му требаше повеќе време да се појави. Башка и не е до толку уништен. Ова со Гоце и Даме е ужас.

Kajgana Shop

На врв Bottom