Никола Тесла - (пронајдоци, фобии, занимливости)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Тесла:
„Запомнете, не е закривен просторот, туку човековиот ум кој не може да го сфати бескрајот и вечноста!

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.244
Поени од реакции
12.253
When we speak of man, we have a conception of humanity as a whole, and before applying scientific methods to, the investigation of his movement we must accept this as a physical fact. But can anyone doubt to-day that all the millions of individuals and all the innumerable types and characters constitute an entity, a unit? Though free to think and act, we are held together, like the stars in the firmament, with ties inseparable. These ties cannot be seen, but we can feel them. I cut myself in the finger, and it pains me: this finger is a part of me. I see a friend hurt, and it hurts me, too: my friend and I are one. And now I see stricken down an enemy, a lump of matter which, of all the lumps of matter in the universe, I care least for, and it still grieves me. Does this not prove that each of us is only part of a whole?

For ages this idea has been proclaimed in the consummately wise teachings of religion, probably not alone as a means of insuring peace and harmony among men, but as a deeply founded truth. The Buddhist expresses it in one way, the Christian in another, but both say the same: We are all one.

Metaphysical proofs are, however, not the only ones which we are able to bring forth in support of this idea. Science, too, recognizes this connectedness of separate individuals, though not quite in the same sense as it admits that the suns, planets, and moons of a constellation are one body, and there can be no doubt that it will be experimentally confirmed in times to come, when our means and methods for investigating psychical and other states and phenomena shall have been brought to great perfection.

Still more: this one human being lives on and on. The individual is ephemeral, races and nations come and pass away, but man remains. Therein lies the profound difference between the individual and the whole. Therein, too, is to be found the partial explanation of many of those marvelous phenomena of heredity which are the result of countless centuries of feeble but persistent influence. - Никола Тесла

За целиот текст, повелете линк и уживајте.

Без ЧОВЕКОТ, БОГОТ Е МРТОВ! ПЕПЕЛ во БЕСКОНЕЧНОСТА!

П.С. Видете што зборува за волјата што тој ја нарекува МОТИВ: What is most wonderful of all, he is capable of increasing or diminishing his velocity of movement by the mysterious power he possesses by appropriating more or less energy from other substance, and turning it into motive energy.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ова е смо дел од твојот извадок.
Тесла:
Со векови оваа идеја е прогласена во consummately мудри поуки на религијата, веројатно не сам како средство за осигурување на мирот и хармонијата меѓу луѓето, туку како длабоко основана вистината. Будистичките го изразува во еден начин, Кристијан во друга, но и двете се каже истото: Сите сме едно.
Хептаграм XI и после мене ме правиш будала кога тврдам дека сите ја кажуваат вистината и дека се се сведува на една вистина.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.244
Поени од реакции
12.253
ПРЕВЕДУВАШ СО GOOGLE TRANSLATE???? :LOL: :vozbud:
Не го познавам КРИСТИЈАН ниту пак што вели!

Јас те правам будала само за едно: што се правиш дека знаеш што зборуваш постојано прашувајќи ги другите дали разбираат и обвинувајќи ги дека не разбираат!
Онака секој денес знае дека една е вистината, многу се религиите кои го загушуваат човештвото и го делат! Човештвото пред се потоа се друго! There is no God, but man! :D
Да го научиме човекот да биде бог, ако може мислам... ако не ти смета.
БЕЗ ЧОВЕКОТ БОГОТ Е МРТОВ! ПЕПЕЛ!

П.С. А ТИ АКО ЗНАЕШ ДЕКА СЕ Е ЕДНО, НЕМА ТОГАШ ДА ИМАШ ОДБИВНОСТ КОН МЕНЕ НИТУ КОН ТЕЛЕМАТА! НО, ТИ ИМАШ!БИДЈЕЌИ ЕДНОСТА ТИ ЈА ИМАШ ИЗГЛЕДА САМО НА ЗБОРОВИ, НЕ И НА ДЕЛО! Штета...
Дури и да се има одбивност тоа треба да е со една цел: да се научи што поеќе за таа одбивност за да се надмине! Да се бориш братски со „противникот“.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Јас те правам будала само за едно: што се правиш дека знаеш што зборуваш постојано прашувајќи ги другите дали разбираат и обвинувајќи ги дека не разбираат!

Да го научиме човекот да биде бог, ако може мислам... ако не ти смета.
.
Брат, грешка си...не се праам....јас ја знам вистината.
Е сега тоа ако не ти одговара, тоа е твој проблем. Али ќе ве рендам сите што сакате да се праите дека знаете и да ширите лажни пропаганди.
Човекот може да биде Бог а може да биде и Нула, зависи од него.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.244
Поени од реакции
12.253
Брат, уживај... Јас не реков дека ти немаш своја вистина и свое разбирање, само реков дека ние на форум не ја знаеме, бидејќи ти не го презентираш своето знаење и разбирање, ами ги судиш другите преку твојата призма на разбирања итн итн...
Јас не знам која е твојата вистина па да знам дали ми одговара или не. Ти не зборуваш што е твојата вистина, ти само зборуваш за другите и прашуваш нешто... Тоа го констатиравме одамна.

А и што има да ни одговара туѓата вистина, поточно туѓото разбирање на работите?
Тоа си е твое разбирање, тоа е вистината. (y) Другите скоро и да немаат контакт со нашите искуства и нашето разбирање... Телема...
Малата интеракција помеѓу два универзума не ни дава за право да судиме(посебно не на форум) за нечија вистина и пракса низ животот.

Затоа и за поединецот законот: прави што ти е волја и не прави ништо друго, е најголемото можно ограничување, но и вистинска слобода и нормално цела вистина.
Тоа е вистината. Сето друго е само заеднички договор составен од хиероглифи со кои се обидуваме да се разбереме, или убиеме.

Е сега, тебе може да не ти одговара нечија туѓа вистина па затоа скокаш на сите кај стигнеш, и кога треба и кога не треба.
Реши си ја равенката 0=2 и ќе ти се среди животот, па и смртта!
Побарај за оваа 0=2, зборуваат многу мајстори на животот, нормално со различни форумили кои те носат токму до ова решение.

Така... се читаме, брат.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Брат, уживај...
Реши си ја равенката 0=2 и ќе ти се среди животот, па и смртта!
Побарај за оваа 0=2, зборуваат многу мајстори на животот, нормално со различни форумили кои те носат токму до ова решение.

Така... се читаме, брат.
Брат..најголема равенка е 1+1+1=1
Кога таа ќе ја решиш...се си решил во животот.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.244
Поени од реакции
12.253
Не може ти за некој друг да велиш што е НАЈГОЛЕМО!
Може само да му кажеш: Мир со тебе брате. Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон!

Ок, тука завршуваме, секој со своето разбирање и барање.
Прави што ти е волја ... (y)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Тесла:
Енергијата, која е различна, во секого е она што го чини човековото 'јас' или 'душа'. Кај другите суштества тоа е нивната суштина, 'душата' на растенијата не е исто што и 'душата' на минералите и животните

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Тесла:
Енергијата, која е различна, во секого е она што го чини човековото 'јас' или 'душа'. Кај другите суштества тоа е нивната суштина, 'душата' на растенијата не е исто што и 'душата' на минералите и животните
OSHO-Lover, ај да те видам сега.

Како Тесла го сваќа битието на човекот?

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
OSHO-Lover, ај да те видам сега.

Како Тесла го сваќа битието на човекот?
Тесла битието го перцепирал како електрицитет... за него се било електрицитет само сите различни форми на неговата манифестација(човек, животно, растение, вода, камен, воздух, небо, оган итн...) се разликуваат по фрекфенцијата на тој електрицитет, во зависност од тоа таква ќе биде и манифестацијата...(е финтат е што доколку сме свесни ние, оти само ние луѓето имаме можност да станеме свесни... би можеле да ја менуваме својата фрекфенција по наша воља(нели во согласност со природата и нејзината воља сепак се е взаемноповрзано)не дека ќе можеме од човек да станеме змеј туку мислев на свесното ниво на перцепирање на реалноста)(y)
П.С. електрицитетот е изворот на се во универзумот т.е. е ботието... ова беше директно од Тесла кажано му бев сега медиум и ми ја пренесе поракава...:pos::D

Туку бев во петокот во музејот на Тесла во Блеград... интересни напрви имаше, немаше нешто многу, али интересното беше што се оригинали тие направи и ни ги демонстрираа како работат... :) (Но ништо не ни кажаа за битието... хихихих:icon_mrgr: јебига поима немаат:D )

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Тесла битието го перцепирал како електрицитет... за него се било електрицитет само сите различни форми на неговата манифестација(човек, животно, растение, вода, камен, воздух, небо, оган итн...) се разликуваат по фрекфенцијата на тој електрицитет, во зависност од тоа таква ќе биде и манифестацијата...(е финтат е што доколку сме свесни ние, оти само ние луѓето имаме можност да станеме свесни... би можеле да ја менуваме својата фрекфенција по наша воља(нели во согласност со природата и нејзината воља сепак се е взаемноповрзано)не дека ќе можеме од човек да станеме змеј туку мислев на свесното ниво на перцепирање на реалноста)(y)
П.С. електрицитетот е изворот на се во универзумот т.е. е ботието... ова беше директно од Тесла кажано му бев сега медиум и ми ја пренесе поракава...:pos::D

Туку бев во петокот во музејот на Тесла во Блеград... интересни напрви имаше, немаше нешто многу, али интересното беше што се оригинали тие направи и ни ги демонстрираа како работат... :) (Но ништо не ни кажаа за битието... хихихих:icon_mrgr: јебига поима немаат:D )
Добар си брат, имаш основни познавања за сваќањата на Тесла...за разлика од многу други.
Суштината е во тоа што човекот, како свесно суштество, може да работи на тоа да го подобри своето битие.
Човекот работи цел живот само на својата личност, го заборава битието, и кога таа разлика ќе стане огромна, преставува пречка во натамошниот внатрешен развој кај него.
Да не се повторувам, имам објаснето во темата „битие“, нели не се, нешто си задржав за мене.
Имаше ли авиони во музејот, бидејки некои мислат дека Тесла правел авиони за да може човекот да лета....:facepalm:

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Добар си брат, имаш основни познавања за сваќањата на Тесла...за разлика од многу други.
Суштината е во тоа што човекот, како свесно суштество, може да работи на тоа да го подобри своето битие.
Човекот работи цел живот само на својата личност, го заборава битието, и кога таа разлика ќе стане огромна, преставува пречка во натамошниот внатрешен развој кај него.
Да не се повторувам, имам објаснето во темата „битие“, нели не се, нешто си задржав за мене.
Имаше ли авиони во музејот, бидејки некои мислат дека Тесла правел авиони за да може човекот да лета....:facepalm:
Хахахаха авиони, имаше и нло :D... Незнам колку знаеш ама стварно има направено изум негов патент за авиони, само за што, како, не сум сигурен мислам нешто за џет моторите, а и првиот авион ако не се лажам, хеликоптер и што ли уште не

Генијалец бил за тоа нема сумња...

"Дента кога ќе знаеме точно што е’ електричната енергија ќе се забележи настан веројатно поголема и поважен, од било кој друг евидентиран во историјата на човечкиот род"----- Н. Тесла...

Kajgana Shop

На врв Bottom