Најомилено чоколадо?

Која ви е омилена чоколада зошто?

• Вкупно гласачи
    920
Член од
9 мај 2009
Мислења
605
Поени од реакции
400
Најубава ми е Милка а често јадам и Најлепше Жеље.

nkT

Регистриран: May 2009
Член од
5 мај 2009
Мислења
175
Поени од реакции
0
Епа Милка со меурчинја,а зошто е најубаво,неможам да опишам..:)

Член од
8 септември 2009
Мислења
147
Поени од реакции
5
Дали сакате чоколадо???Омилено чоколадо????Дали често јадете чоколадо???

Чоколадо

Чоколадото најчесто се наоѓа во црна, млечна или бела варијанта.

Чоколадото опфаќа голем број на сурови и процесирани хранливи производи што имаат потекло од семето на тропското какао дрво. Тоа е честа состојка на многу видови на слаткарски производи како што се чоколадните плочки (најпознати едноставно како чоколадо), малите чоколатца, сладолед, колачи, торти, пити, чоколаден мус (крем) и други десетри. Тоа е една од најпопуларните (или најпрепознатливите) вкусови во светот.
Чоколадото се користело кај Средно-Американските цивилизации, односно се користело семето од какао дрвото Theobroma, кое било одгледувано од многу цивилизации од времето пред Колумбо како што се Маите и Ацтеките. Семето било основа кое измешано со вода се користело како основна компонента за разни пијалоци, како слатки така и горчливи, кои биле наменети за најплеменитите луѓе и свештениците. Чоколадото се прави со ферментирано и печено семе земено од мешунката на тропското какао дрво Theobroma cacao, кое потекнувало од ниските предели на Јужна Америка, Средна Америка и Мексико, но сега се одгледува во сите тропски предели. Семето има интензивен горчлив вкус. Крајните продукти се познати како „чоколада“ или „какао“.
Денес, под поимот „чоколадо“ најчесто се подразбира на чоколадните плочки направени како комбинација од семе на какао, маснотии, шеќер и други состојки кои имаат точка на топење малку помала од телесната температура. Содржи и алкалоиди како што се теобромин и фенетиламин и има многубројни физиолошки ефекти на телото (се поврзува со нивото на сератонин во мозокот).
Чоколадото често се произведува во мали калапи во форма на правоаголници, животни, луѓе или објекти кои служат за славење на некои фестивали ширум светот. На пример, постојат калапи во форма на зајаци или јајца за Велигден, парички за Ханука, Св. Никола (или Дедо Мраз) за Божиќ и срца за Денот на вљубените. Чоколадото може да се прави и во вид на пијалок наречен какао или топло чоколадо, кое потекнува од Маите и Ацтеките.

Член од
25 септември 2008
Мислења
8.785
Поени од реакции
1.555
Па јас чоколадо јадам само од досада.Вака неам некоја голема зависност.А иначе обожавам Милка.:smir:

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
сакам чоколадо најомилено мие млечно чоколадо од Соко Штарк “Најлепше жеље“ нависитна убаво чоколадо и чоколадо со ориз истотака на Соко Штарк.

Kostic

Sadio smokve oko Tadz Mahala
Член од
31 јули 2009
Мислења
9.856
Поени од реакции
5.611
Сакам чоколадо,милка најмногу

delfybuba

Schatje
Член од
22 октомври 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
93
Обожавам чоколадо,можам и да си кажам зависна сум од него.
А најомилено ми е Милка Амавел:wink:

Божана

Morning sun
Член од
17 август 2009
Мислења
226
Поени од реакции
111
Не може денот да помине без чоколадо :) Го обожавам :vozbud:
Омилено немам сите ми се убавиии :pipi::vozbud:

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.034
After Eight... лудница.
Ritter Sport (marzipan, praline...) ахххх:nesvest:

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Бугарите имаат најдобри чоколада во светот !:nesvest:

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
Ах да си јајте газот да си јајте, сега се би дал за една убава чоколада.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Покрај сладоледот, едно од највкусните откритија на човештвото.
Посебно ги сакам чоколадата комбинирани со лешници и грозје.
Пред дваесеттина години, од странство ми донесоа табла во која имаше дваесеттина „коцки“ од разни видови чоколадо (а тогаш во Македонија и немаше некој избор). Се сеќавам дека никако не ми беше логично што едно од тие парчиња претставуваше чоколадо од јогурт, кој нели има кисел вкус, па од него чоколадо не бидува:pos2:.

Kajgana Shop

На врв Bottom