Најефтин супермаркет

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.008
Поени од реакции
5.874
pa fer e toa... 110 denari e veke realna cena kade moze i profit da se napravi. vie se zalite za 40....
Автоматски споено мислење:

sto ne otvoris pekara?
Во последни 15 години дали сум купил 20 леба и тоа кога ми снемало од домашниот бидејки имам машина со која имам направено околу 1500 леба а квалитетот е неспоредлив така што јас не сум зависен од пекарите.

Ako sakame da bideme realni, treba da priznaeme deka I surovinite (brasno) I energensi (struja, nafta) se mnogu poskapeni. Jasno deka ako imas povisoki trosoci, ke imas I povisoka izlezna cena.
Toa e matematika, ne azdisuvanje...

Ako mozes da kazes od kade ti se vakvi informacii? Eventualno da spodelis podatok kolku e granica na tie aditivi vo MK vo sporedba so EU... Inaku, ke ispadne lupanje na pamet...

Duri, bi rekol deka obicniot leb (ovoj sto sega mu ogranicija cena) ima najmalku hemija vo sporedba so drugite. Osven (mozebi) tonus. Site drugi se polni so hemija...
I sega, sto napravija? Vladata, "vo interest na narodot" ja ogranicuva cenata na obicniot leb (sto ionaka imase najevtina cena) , pekarite ako nemaat ekonomski interest - ne go proizveduvaat toj leb, I narodot ima opcija da mesi doma (ne znam kolku ova ke bide popularno) ili da kupi od specijalniot leb... Sto e I poskap, I so poveke hemija...
Ти очигледно не си излегол подалеку од Македонија.На таа големина која вештачки ја прават со помош на адитивите лебот треба да тежи 800 а не 400 грама.Дали некогаш рачно си месел леб?Се кладам дека во животот тесто не си фатил во рака чим тврдиш дека најмалку хемија има во нашиот леб.Словенскиот леб фаќа мувла после трети ден а нашиот купечки остави го една недела ништо не му е.Овие работи само ми ги потврди албанец пекар кој живее и работи во Крањ а го запознав во автобус кога се враќав од Љубљана.

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Патернализмот е дневно-политички, а дополнителна штета ќе направат кога ќе ја зголемат минималната плата, и скалестото ускладување на останатите плати, со што дополнително ќе се зголемат интерните трошоци на компаниите, а тоа ќе се одрази на цената на крајниот (полу)производ или услугата. Ако се прави компарација пред и по Короната, покрај ресурсите, енергенсите, треба да се земат во обзир и овие податоци. И не само за производството, туку и при (пре)продажбата.

За разликата во цените во лебот во делови од државава, зависи и од купеното количество, и од транспортот и од договорот со маркетот, но и од профитот на самиот трговец. Сost бенефит анализата им е чисто идеолошка.

Државата, пак, за време на пандемијата, со прст не мрдна за контрола и ограничување на цените на приватните болници и лаборатории. И да, за ова треба да има регулаторно тело, а не владино самоволие.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.726
Поени од реакции
42.316
На пекариве дури и од Косово им одговара да носат овде за 30 денари, на нашиве не им одговара ни за 33. Иначе се носи леб од Косово у местата кои се блиску до граница, ова не е нешто ново.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.445
Поени од реакции
11.365
Ako sakame da bideme realni, treba da priznaeme deka I surovinite (brasno) I energensi (struja, nafta) se mnogu poskapeni. Jasno deka ako imas povisoki trosoci, ke imas I povisoka izlezna cena.
Toa e matematika, ne azdisuvanje...

Ako mozes da kazes od kade ti se vakvi informacii? Eventualno da spodelis podatok kolku e granica na tie aditivi vo MK vo sporedba so EU... Inaku, ke ispadne lupanje na pamet...

Duri, bi rekol deka obicniot leb (ovoj sto sega mu ogranicija cena) ima najmalku hemija vo sporedba so drugite. Osven (mozebi) tonus. Site drugi se polni so hemija...
I sega, sto napravija? Vladata, "vo interest na narodot" ja ogranicuva cenata na obicniot leb (sto ionaka imase najevtina cena) , pekarite ako nemaat ekonomski interest - ne go proizveduvaat toj leb, I narodot ima opcija da mesi doma (ne znam kolku ova ke bide popularno) ili da kupi od specijalniot leb... Sto e I poskap, I so poveke hemija...
Може ние немаме увид во нивните финансии ама затоа државата има и точно знае колку ги кошта и колку ќаруваат

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.008
Поени од реакции
5.874

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.529
Поени од реакции
37.376
protest-za-promeni-burek.jpg

...астрономски цени на сирење, кашкавал и други производи, тие се фатиле за лебот, а и народот во маркети цените на небо, ама лебот бил скап, а кафе што се пие секој ден за 120 денари по кафичи тоа не е скапо, тоа е за ќеф!

izjavi-melnicari-ceni-na-leb.jpg

а пак Владава засекирана мноооогу за цената на лебот, што вели погоре Думбле за астрономски цени на антиген тестови што не мрднаа со прст, а задолжително се бараше тестирање, а сега цената на лебот им боде очи, т.е. лебот, им боде очи.

Leb-pekara.jpg

...тој пекар треба цела ноќ да работа или да стане во 04ч наутро и на 200 степени да работи, а бе невидена работа, јас потполно ги подржувам пекарите, затоа што (сигурна сум) ова е само параван да влезе косовски леб во државата, а да се уништи соспственото производство, затоа што пекарите со таа цена не можат да опстанат, а да идат во минус, ги боли Владата уво за народ, па и за цени, министите си драпат мадиња и си покачуваат плата во министерство кога ќе посакаат тоа може, нели ама земјоделство и сите занаетчиски фирми ќе ги уништат, нема да има ни ориз, ни леб, ни зеленчук, ни овошје, ништо сопствено производство, само увоз да си поделат провизии, ненаситни чакали, кај ќе им иде душата, па уште во име на народот, загрижени,

f7434ee5-resize-820x0x100.jpg

бре, бре...направиле друго, па за лебот дошло за 5 денари!

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.696
Поени од реакции
6.034
очигледно не си излегол подалеку од Македонија.На таа големина која вештачки ја прават со помош на адитивите лебот треба да тежи 800 а не 400 грама.Дали некогаш рачно си месел леб?Се кладам дека во животот тесто не си фатил во рака чим тврдиш дека најмалку хемија има во нашиот леб.Словенскиот леб фаќа мувла после трети ден а нашиот купечки остави го една недела ништо не му е.Овие работи само ми ги потврди албанец пекар кој живее и работи во Крањ а го запознав во автобус кога се враќав од Љубљана.
Jas vikam deka godini sum rabotel vo pekarstvo, ama toj znael zasto nekoj Albanec od Kranj sto go sretnal vo avtobus mu kazal... Ah, be prijatel... Toa sto si kupil pekac I si simnal nekoj recept od internet ne te pravi strucnjak. Sorry...
Okulu hemijata... Toa sto leb e narasnat, pa 400 g lici kako za 800, e najgolema zasluga na kvasec, sto nema vrska so hemija tuku cisto biologija. Poprirodno, zdravje...
Drugo, jas ne rekov deka nema hemija. Ama tvrdam deka obicniot leb ima najmalku hemija. I nisto poveke od EU. I tesko deka obicen leb kaj nas ke stoi 7 dena... Toa sto leb stoi 7 dena najveke e zasluga na konzervans. Ama isto leb vo Germania ili Slovenia ako vidis so podolg rok (a ida bides siguren deka I tamu ima isto konzervans. Nikoj da ne te laze... Edino ke prifatam deka nasive nasle nekoja dupka vo zakonot, pa bez da deklariraat koristat konzervans (konkretno natrium diacetat). Ama ne vo obicniot leb! Prvo, nemaat potreba I nepotreben trosok posto se raboti za dneven leb, vtoro, toj konzervans osven sto reducira bakterii I muvli, reducira I aktivnost na kvasec.
Na toa, dali nekad sum fatil testo vo raka, pa uste I vo zivot ke se kladel... Sto da kazam, vo sabotata, pravev kiflici za decata. Se vazi?
Може ние немаме увид во нивните финансии ама затоа државата има и точно знае колку ги кошта и колку ќаруваат
Vidi, ne znam zasto e tesko da se svatat osnovni ekonomski logiki... Pekarite MORA da imaat profit!
Isto kako I proizveduvaci na meso ili mleko... Zatoa sto bez profit nikoj ne raboti, prijatel... Nikoj ne e glup da investira bez da ima dobivka. Ednostavno ke prekine rabota. Nema leb, nema meso, nema mleko.... Sto ke pravis togas? Ke mesime, ke cuvame kozi vo dvor ili piperki na terasa?
Ako sakame normalen zivot, site mora da imaat profit.
I pekarite, I marketite....

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.726
Поени од реакции
42.316
Jas vikam deka godini sum rabotel vo pekarstvo, ama toj znael zasto nekoj Albanec od Kranj sto go sretnal vo avtobus mu kazal... Ah, be prijatel... Toa sto si kupil pekac I si simnal nekoj recept od internet ne te pravi strucnjak. Sorry...
Okulu hemijata... Toa sto leb e narasnat, pa 400 g lici kako za 800, e najgolema zasluga na kvasec, sto nema vrska so hemija tuku cisto biologija. Poprirodno, zdravje...
Drugo, jas ne rekov deka nema hemija. Ama tvrdam deka obicniot leb ima najmalku hemija. I nisto poveke od EU. I tesko deka obicen leb kaj nas ke stoi 7 dena... Toa sto leb stoi 7 dena najveke e zasluga na konzervans. Ama isto leb vo Germania ili Slovenia ako vidis so podolg rok (a ida bides siguren deka I tamu ima isto konzervans. Nikoj da ne te laze... Edino ke prifatam deka nasive nasle nekoja dupka vo zakonot, pa bez da deklariraat koristat konzervans (konkretno natrium diacetat). Ama ne vo obicniot leb! Prvo, nemaat potreba I nepotreben trosok posto se raboti za dneven leb, vtoro, toj konzervans osven sto reducira bakterii I muvli, reducira I aktivnost na kvasec.
Na toa, dali nekad sum fatil testo vo raka, pa uste I vo zivot ke se kladel... Sto da kazam, vo sabotata, pravev kiflici za decata. Se vazi?

Vidi, ne znam zasto e tesko da se svatat osnovni ekonomski logiki... Pekarite MORA da imaat profit!
Isto kako I proizveduvaci na meso ili mleko... Zatoa sto bez profit nikoj ne raboti, prijatel... Nikoj ne e glup da investira bez da ima dobivka. Ednostavno ke prekine rabota. Nema leb, nema meso, nema mleko.... Sto ke pravis togas? Ke mesime, ke cuvame kozi vo dvor ili piperki na terasa?
ќе се увезе од странство за поефтино. Отворен пазар е, Србија има месо, млеко, леб и жито за сите.

Многу ги мешате произведувачите кои врска немаат со ситуацијава, проблемот се преработувачите

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.008
Поени од реакции
5.874

Ako sakame normalen zivot, site mora da imaat profit.
I pekarite, I marketite....
Ако мислиш дека квасецот е здравје оди и пробај со таква рецептура да отвориш пекара во Словенија и ти гарантирам со глава дека инспекцијата ќе ти ја затвори за 24 саати.Квасецот не само што е штетен за цревата туку лебот од него добива кисел вкус а таков леб во Словенија НЕ ПОСТОИ.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.696
Поени од реакции
6.034
ќе се увезе од странство за поефтино. Отворен пазар е, Србија има месо, млеко, леб и жито за сите.

Многу ги мешате произведувачите кои врска немаат со ситуацијава, проблемот се преработувачите
Ok, super...
Ke zatvorime nase proizvodstvo I se ke uvezeme... Zelencuk imas poevtino vo Turcija I Spanija, meso vo Brazil, brasno, neli vo Srbija... Znaci go resivme problemot...
Abe, idi begaj....

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.726
Поени од реакции
42.316
Ok, super...
Ke zatvorime nase proizvodstvo I se ke uvezeme... Zelencuk imas poevtino vo Turcija I Spanija, meso vo Brazil, brasno, neli vo Srbija... Znaci go resivme problemot...
Abe, idi begaj....
па сега тоа е, што има ја да плаќам 50 денари за леб кога реална цена е 25 денари. Има држави што нудат ете компетитивни цени.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.008
Поени од реакции
5.874
Ok, super...
Abe, idi begaj....
Кога вие ќе произведете леб од 1кг со оваа големина тогаш продавајте го двојна цена иако во Словенија истиот чини 1.59 евра а се додека продавате надуена волна од брашно како што по саемите и лунапарковите за деца се продава шеќерна волна немате право да се буните за малопродажните цени:
1677707180344.png

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.696
Поени од реакции
6.034
.. оди и пробај со таква рецептура да отвориш пекара во Словенија и ти гарантирам со глава дека инспекцијата ќе ти ја затвори за 24 саати.Квасецот не само што е штетен за цревата туку лебот од него добива кисел вкус а таков леб во Словенија НЕ ПОСТОИ.
Кога вие ќе произведете леб од 1кг со оваа големина тогаш продавајте го двојна цена иако во Словенија истиот чини 1.59
Aj prvo procitaj sto si napisal za kvasecot vo Slovenija, pa posle zumiraj ja deklaracijata na lebot sto sam si ja postavi...
Screenshot_20230302-001520.png

Ebate belja,

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.042
Поени од реакции
7.708
Прегледај го приврзокот 369699

...астрономски цени на сирење, кашкавал и други производи, тие се фатиле за лебот, а и народот во маркети цените на небо, ама лебот бил скап, а кафе што се пие секој ден за 120 денари по кафичи тоа не е скапо, тоа е за ќеф!

Прегледај го приврзокот 369700

а пак Владава засекирана мноооогу за цената на лебот, што вели погоре Думбле за астрономски цени на антиген тестови што не мрднаа со прст, а задолжително се бараше тестирање, а сега цената на лебот им боде очи, т.е. лебот, им боде очи.

Прегледај го приврзокот 369702

...тој пекар треба цела ноќ да работа или да стане во 04ч наутро и на 200 степени да работи, а бе невидена работа, јас потполно ги подржувам пекарите, затоа што (сигурна сум) ова е само параван да влезе косовски леб во државата, а да се уништи соспственото производство, затоа што пекарите со таа цена не можат да опстанат, а да идат во минус, ги боли Владата уво за народ, па и за цени, министите си драпат мадиња и си покачуваат плата во министерство кога ќе посакаат тоа може, нели ама земјоделство и сите занаетчиски фирми ќе ги уништат, нема да има ни ориз, ни леб, ни зеленчук, ни овошје, ништо сопствено производство, само увоз да си поделат провизии, ненаситни чакали, кај ќе им иде душата, па уште во име на народот, загрижени,

Прегледај го приврзокот 369703

бре, бре...направиле друго, па за лебот дошло за 5 денари!
Kazhi mi ti kako mozhi pekara od Selo Krivogastani ( Opstina Prilep) i pekarata od Kicevo da prodavaat VO BITOLA so meseci leb po 30 denari.
Kade sto imaat po 30 Km pat vo eden pravec???

Da gospodjo , teshka mafija na teret na narodot!
I kako mozhat toa kosovarite da imaat smetka so platena carina da go davaat za 30 denari?
Ili mislish tie sedat pod senka so ladno pivo v raka i Avtomatot Pluka somuni!?

Znaci nekoj debelo kalapi vo Makedonija i sega go boli da ja dadi pregolemata provizija shto ja nacukaa vo poslednite 5-6 meseci!
I na krajot Kosovarite bile krivi!

I zamisli, Lesno mu e na nekoj shto zema mesecno 50 000 denari ili 100 000 ako se dvajca vraboteni i da plati 40-50 denari.
Ama probaj trojca da zhiveete so 9570 denari penzija.
A takvi gi ima mngumina niz Makedonija.

I niv gi zabole od kade doajga lebot dali od Kosovo ili od Mars, bitno mozhat da se preranat do prvi.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.008
Поени од реакции
5.874
Aj prvo procitaj sto si napisal za kvasecot vo Slovenija, pa posle zumiraj ja deklaracijata na lebot sto sam si ja postavi...
Прегледај го приврзокот 369735

Ebate belja,
Исто ли е да ставиш квасец 10 грама на пола кило брашно и 100 грама квасец на пола кило брашно а?Никој не рече дека таму не ставаат но количината е за неколку пати помала од таа вие што ја ставате во вашите лебови.Нели изброја колку кришки леб со дебелина од 2цм има на тој леб од кило?Вашиот леб е иста должина и иста висина како тој од 1кг само тежи 400 грама и што кажува тоа и сам знаеш и затоа не пробувај некого да правиш будала во здрав мозок.

Kajgana Shop

На врв Bottom