Најекономично греење и ладење

Член од
20 јануари 2023
Мислења
379
Поени од реакции
509
Sto znaci toa sto ja nema na eurovent?
Може да значи доста но и ништо. Може да ја нема затоа што има послаби перформанси па не сакаат да ја стават на Еуровент за да не излезе на видело тоа. Но почесто значи дека (1) имаат многу слични модели па не се трошат да ги ставаат сите и да плаќаат за нив за Еуровент, или (2) не се многу застапени на пазарот на ЕУ па немаат интерес за тој цертификат, или (3)оценуваат дека процентот на купувачи кои бараат и гледаат Еуровент е несразмерно мал во однос на тие што воопшто не чуле за него, па решаваат дека тој трошок за нив е непотребен.

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.232
Поени од реакции
2.278
Daj kazete nekoja pumpa ili nesto da se kupi za domasno cistenje na klima?
Makar sto jas prvata klima ja iscistiv posle 7 god, a vtorava voopsto ne e cistena treta godina teram i ne mislam pred 7 godini da ja cistam.Ne mirisa ,se raboti za Toshibi.

D

Deleted member 157923

Гостин
Daj kazete nekoja pumpa ili nesto da se kupi za domasno cistenje na klima?
Ќе ти треба таа вреќата што се става околу климата за да се исцедува водата во неа. Во Темс продаваат такви а исто продаваат и хемикалија за чистење која не оштетува алуминиум и бакар.

20240926_121156.jpg

За пумпа не знам кај можи да се најди некоја добра електрична. Или да користиш од оние рачните малите...

Чистач на пареа ако земиш тогаш не ти треба хемикалија. Дестилирана вода се става во него за да не ствара бигор, исто како во пегла.
Автоматски споено мислење:

Kupi vakva cerada i pumpa i so Diezental sam isperija klimata

Кај има ваква пумпа како на сликата да се купи?

Последно уредено од модератор:
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.649
Поени од реакции
7.486
Да се вратиме у реалноста и да заштедиме 10.000ден во духот на темава,,,Најекономично греење
Ke napravam sporedba na dve klimi i ke objasnam deka nema logika poslabata da e 10.000den poskapa:

Sporedbata e megju ovie dva modela na Vivax i Gree
Vivax AERI+ 5.5kw so sifra ACP-18CH50AERI+ и со цена 45,990ден
GREE PULAR PREMIUM GWH18AGD-K6DNA1D со цена 35,999ден или 10.000ден поефтина

Spored dostapnata dokumentacija...Vivaxot e poslab na greenje od Pularot. Pularot ima i Eurovent Vivaxot nema...koj go potvrduva ona sto Proizoditelot GREE go napisal vo dokumentacijata ama ne go potvrduva Vivaxot.
Ako moze @најубав или @kostatkb да ни кажат зашто е 46.000ден AERI+ , realno bi bilo AERI+ da ima бајаги poniska cena od Pularot ama ete ne e taka tuku e obratno...Zasto ?
Sledi i dokumentacija koja edino e dostapna za Vivaxot i koja veli vaka..AERI+ za Pdesign 4.1....Bekap bara 700wati Aeri+ (3.4+0.7=4.1)...od ova zakljucokot e sto ? 3.4kw dava na koja temperatura i kolku e Tbiv ? :) Ne mi treba Euroent za ova jasno e kolku e saat Tbiv= -6 :)
Reklamata so dvojniot greac u AERI ocigledno nepomaga mora i tret da i stavat :)
AERI PF.jpg

Последно уредено:
Член од
16 март 2019
Мислења
3.315
Поени од реакции
5.378
Да се вратиме у реалноста и да заштедиме 10.000ден во духот на темава,,,Најекономично греење
Ke napravam sporedba na dve klimi i ke objasnam deka nema logika poslabata da e 10.000den poskapa:

Sporedbata e megju ovie dva modela na Vivax i Gree
Vivax AERI+ 5.5kw so sifra ACP-18CH50AERI+ и со цена 45,990ден
GREE PULAR PREMIUM GWH18AGD-K6DNA1D со цена 35,999ден или 10.000ден поефтина

Spored dostapnata dokumentacija...Vivaxot e poslab na greenje od Pularot. Pularot ima i Eurovent Vivaxot nema...koj go potvrduva ona sto Proizoditelot GREE go napisal vo dokumentacijata ama ne go potvrduva Vivaxot.
Ako moze @најубав или @kostatkb да ни кажат зашто е 46.000ден AERI+ , realno bi bilo AERI+ da ima бајаги poniska cena od Pularot ama ete ne e taka tuku e obratno...Zasto ?
Sledi i dokumentacija koja edino e dostapna za Vivaxot i koja veli vaka..AERI+ za Pdesign 4.1....Bekap bara 700wati Aeri+ (3.4+0.7=4.1)...od ova zakljucokot e sto ? 3.4kw dava na koja temperatura i kolku e Tbiv ? :) Ne mi treba Euroent za ova jasno e kolku e saat Tbiv= -6 :)
Reklamata so dvojniot greac u AERI ocigledno nepomaga mora i tret da i stavat :)
Прегледај го приврзокот 430707

Vivax AERI + e odlicen dokazan model so mnogu zadovolni korisnici best buy za cenata

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.232
Поени од реакции
2.278
Na kolku vreme se cisti klima ?
Filterite od 10-20 dena,a generalaka vnatresna edinica vo zavisnost od prostorot(kujna,kafana dnevna),od 2 pa se do koga ke ima potreba 5-10 godini.A nadvoresnata pak zavisi ako e na prasliva ulica na dve ,a ako e vo cisto mesto i na 10 god.Zavisi od mesto polozbata.Pred se da vidis dali izmenuvacite na vnatresnata i nadvoresnata edinica se zatnati.
No ne e stetno ako imas uslovi i sekoja godina da gi cistes.
So pocisti izmenuvaci podobro ke se odviva razmenata na toplina,aka ke bide i postedliva.

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.232
Поени од реакции
2.278
Благодарам за одговорот. Да, надворешната единица е на северната страна и никогаш не е директно изложена на сончева светлина. Предпоставувам дека поради тоа во август имав толку висок степен на ефикасност. Исто така, клима-уредот горе е поставен на поткровје каде што е потопло. Долниот спрат каде планирам да земам помалата клима е за околу 5% помал по квадратура и има помалку часови директна сончева светлина во текот на денот во станот. Уште не напоменав, спратот долу го ладам успешно со Vivax клима уред од 13000 денари купена пред 8 години . Но троши и околу 350% повеќе струја во споредба со Perfera. Vivax клима уредот троши скоро 3000 Кв годишно. Ќе ја земам Perfera 2.5.
A kolku e kaj nas Daikin Perfera 2,5
Eve vo Hrvatska 1150 euro https://www.klimakoncept.hr/hr/daikin_klima_uredaj_ftxm25rxm25_r_32-perfera_inverter__komplet_mat_bijela_zidna_unutarnja_i_vanjska_jedinica/2671/23
A podna 1270eura https://www.klimakoncept.hr/hr/daikin_klima_uredaj_fvxm25arxm25r__r32-perfera_podna_parapetna_inverter__komplet_mat_bijela_unutarnja_i_vanjska_jedinica/2665/23
Kaj nas sigurno se preku 100k

Kajgana Shop

На врв Bottom