Најекономично греење и ладење

D

Deleted member 157923

Гостин
Мислење?
Немаш инфо за просторијата кај што ќе се монтира.
Внатрешната изгледа супер. Нема што нема вградено, фулл опрема :)
Цена 50000мкд

За цена од 59000мкд се купува Mitsubishi HR50
Деклариран капацитет на греење
-10° 3.8kW

20240922_135010.jpg
20240922_134657.jpg

За истата клима од сликите сликовито се гледа она што @filipinec го кажуваше.
Двоен изменувач, EEV, twin компресор со ознаки SVB130FBBMC...

Тоа е она што има, а нема дисплеј на панелот, нема вградено wifi, нема swing лево-десно, нема прочистувач на воздух, нема модерно дајлинско што свети навечер...

Член од
7 октомври 2014
Мислења
51
Поени од реакции
46
FTXM-A / RXM-A ти е најнов модел на Prefera. Моделот е чудо.
Со две крилца е на издув и има Daikin Eye ја менува бојата од зависност кој мод е избран. Има сензор за движење, flash streamer...моделот е топ.

Е сега Onecta кај мене нема опција да прикаже предадена енергија него само потрошена.
Супер е ако на новиот модел може.
Значи потрошени 30kW предадени 300kW 1:10 на ладење EER 10.
Пресметува сама колку енергија предала. Највројатно има сензори за температура на усис и издув :toe:

Кај мене најдолу на апликацијата има опција Insights.
Таму прикажува Air quality, полен...
И имаш опција Energy и таму ти прикажува Consumption значи потрошувачка.
Day Week Year - дневно неделно годишно.

Кај месечно како кај тебе пример Август ти можеш да избереш само ладење, само греење или ладење и греење.
Меѓутоа и да избереш ладење и греење ќе ти прикаже само ладење затоа што ти во Август немаш греење.
Како кај првата слика кај тebe кај што се 30kW покажува само сино кругче.

Е сега на втората слика има сино и црвено кругче. Значи комбинација греење и ладење за Август... :toe:
Кај мене така е на годишно.
Не знам, нова верзија е нови опции има.
Дај ако сакаш повеќе слики од апликацијата :)
Еве два скриншота.
Screenshot_20240921_143222_ONECTA - Daikin.jpg Screenshot_20240921_143247_ONECTA - Daikin.jpg
Како што спомнавте, во септември се гледаат ознаките во црвено и сино, што значи дека во овој месец било потребно и греење и ладење. Потоа, десно, може да се избере дали сакате да ги видите сите податоци сумирани, или одделно, колку kW биле потребни за ладење и колку за греење.

Повторно до моето прашање: Август беше многу топол месец, и системот го обезбеди ладењето во двете простории без проблем. Дали мислите дека помалиот модел, 2.5 Perfera, ќе може исто така лесно да олади слично голема просторија?

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.224
Поени од реакции
2.265
Еве два скриншота.
Прегледај го приврзокот 430261Прегледај го приврзокот 430262
Како што спомнавте, во септември се гледаат ознаките во црвено и сино, што значи дека во овој месец било потребно и греење и ладење. Потоа, десно, може да се избере дали сакате да ги видите сите податоци сумирани, или одделно, колку kW биле потребни за ладење и колку за греење.

Повторно до моето прашање: Август беше многу топол месец, и системот го обезбеди ладењето во двете простории без проблем. Дали мислите дека помалиот модел, 2.5 Perfera, ќе може исто така лесно да олади слично голема просторија?
Ako nadvoresnata edinica ne e namestena direkno na sonce juzna ekspozicija i prostorot za greene ne e na juzna strana ke ti bidi dovolno 2,5 i da bidi nadvor preku 40c. ako ne odi na 3,5kw.
Sepak da napomenam!
Ako e portokaleva faza i nadvoresnata ke bide izlozena na 50 i poveke selzi na sonce.
Mnogu inverteri imaat zatsita na 43 cezi i prekinuvaat so ladenje,a nekoj prodolzuvaat i neograniceni i preku 50selzi.
E sega nekoj inverteri ja namaluvaat automatski prepoluvaat ladenje od 50%(zastita na elektronikata) i kako se zgolemuva temperaturata mokta se namaluva dodeka potrebata za ladenje se zgolemuva vo prostorot t.e obraten proces od greenje.Vidi vo tabelite na Toshiba podolu vo linkov,za ladenje i ke ti bide pojasno.Tie ke ladat i na 50selzi ama so namalena moknost. duri is o poke od 50% zagubi od nominalnata.
Znaci treba da gi imas i ovie predviduvana sto moze da bide a za ostanatoto samiot si znaes.
Ti si gi znaes potrebite i kakov ti e prostorot so treba da go izlades.
Zatoa nikoj sosigurnst nemoze da ti kaze dali ke bide dovolno ili ne 2,5 ne saka da te nosi na dusa.

Последно уредено:
Член од
7 октомври 2014
Мислења
51
Поени од реакции
46
Ako nadvoresnata edinica ne e namestena direkno na sonce juzna ekspozicija i prostorot za greene ne e na juzna strana ke ti bidi dovolno 2,5 i da bidi nadvor preku 40c. ako ne odi na 3,5kw.
Sepak da napomenam!
Ako e portokaleva faza i nadvoresnata ke bide izlozena na 50 i poveke selzi na sonce.
Mnogu inverteri imaat zatsita na 43 cezi i prekinuvaat so ladenje,a nekoj prodolzuvaat i neograniceni i preku 50selzi.
E sega nekoj inverteri ja namaluvaat automatski prepoluvaat ladenje od 50%(zastita na elektronikata) i kako se zgolemuva temperaturata mokta se namaluva dodeka potrebata za ladenje se zgolemuva vo prostorot t.e obraten proces od greenje.Vidi vo tabelite na Toshiba podolu vo linkov,za ladenje i ke ti bide pojasno.Tie ke ladat i na 50selzi ama so namalena moknost. duri is o poke od 50% zagubi od nominalnata.
Znaci treba da gi imas i ovie predviduvana sto moze da bide a za ostanatoto samiot si znaes.
Ti si gi znaes potrebite i kakov ti e prostorot so treba da go izlades.
Zatoa nikoj sosigurnst nemoze da ti kaze dali ke bide dovolno ili ne 2,5 ne saka da te nosi na dusa.
Благодарам за одговорот. Да, надворешната единица е на северната страна и никогаш не е директно изложена на сончева светлина. Предпоставувам дека поради тоа во август имав толку висок степен на ефикасност. Исто така, клима-уредот горе е поставен на поткровје каде што е потопло. Долниот спрат каде планирам да земам помалата клима е за околу 5% помал по квадратура и има помалку часови директна сончева светлина во текот на денот во станот. Уште не напоменав, спратот долу го ладам успешно со Vivax клима уред од 13000 денари купена пред 8 години . Но троши и околу 350% повеќе струја во споредба со Perfera. Vivax клима уредот троши скоро 3000 Кв годишно. Ќе ја земам Perfera 2.5.

Последно уредено:
D

Deleted member 157923

Гостин
Благодарам за одговорот. Да, надворешната единица е на северната страна и никогаш не е директно изложена на сончева светлина. Предпоставувам дека поради тоа во август имав толку висок степен на ефикасност. Исто така, клима-уредот горе е поставен на поткровје каде што е потопло. Долниот спрат каде планирам да земам помалата клима е за околу 5% помал по квадратура и има помалку часови директна сончева светлина во текот на денот во станот. Уште не напоменав, спратот долу го ладам успешно со Vivax клима уред од 13000 денари купена пред 8 години . Но троши и околу 350% повеќе струја во споредба со Perfera. Vivax клима уредот троши скоро 3000 Кв годишно. Ќе ја земам Perfera 2.5.
Кај мене не покажува Thermal power :( ова го има само на најновите модели.
Значи не ти треба термометри со сонда на усис издув па да бараш делтаТ и да пресметуваш... Климата сама го прави тоа. Супер.

Друже имаш значи топ модел ама си го купил во најскапото. Сега пак сакаш да купиш таков премиум модел дури се цените високи. И тоа велиш само за ладење. Мој совет да почекаш би требало цените да паднат за брзо а летото помина веќе не ти треба ладење. Обично Септември - Октомври има попуст во Ицс.

И јас ќе купував Daikin Stylis нордик. Пред летото беше негде 140000 денари. Знаев дека ќе има во лето попуст и чекав. 10% попуст и 5% за онлине купување...супер 20000 денари по малце.
Арно ама овие "паметните" од Ицс една недела пред попустот ја кренаа цената на скоро 165000 и со попуст пак ти иди 140000 од прилика. Значи фактички немаш попуст. :)
Тоа малце ме изреволтира, кога некој се прај многу паметен, и не зедов.

А сега ти е најскапо. Останаа тие стари високи цени, летни цени за странци. И исто монтирањето беше 5500денари сега е 7500. Многу претера со цените.
Затоа ти велам почекај.

Член од
20 јануари 2023
Мислења
369
Поени од реакции
486
Ја слушав онаа емисија КОД на ТВ за апаратите кои менувале фреквенција па ја намалуваат прикажаната струја на струјомер за 90-100% и повеќе, одат во минус. Досега откриени над 500 уреди со кои краделе хотели, пекари, фабрички погони, копачи на биткоини... А @zlatko_ti412 сиромавиот (и сите останати овде) ќе мериме со години и ќе се расправаме и радуваме ако „мојата троши 37 вати помалку од твојата“...
Да не ја раскажувам емисијата, туку една работа не ми оди во глава. Може ли тој газда кој веќе дал 2-3,000Е за уредот, да биде толку наивен па да оди на 2-3% потрошувачка од неговата претходна месечна?? Или не му кажале каде се исклучува уредот :( На пр. трошел 5,000 КВ месечно па наместо да продолжи со 2-3,000, тие ишле на 5-10 КВ ?!
Или тоа е типично за нашиве „големите и успешни“ бизнисмени, што повеќе пари-помалку памет.

Член од
7 октомври 2014
Мислења
51
Поени од реакции
46
Кај мене не покажува Thermal power :( ова го има само на најновите модели.
Значи не ти треба термометри со сонда на усис издув па да бараш делтаТ и да пресметуваш... Климата сама го прави тоа. Супер.

Друже имаш значи топ модел ама си го купил во најскапото. Сега пак сакаш да купиш таков премиум модел дури се цените високи. И тоа велиш само за ладење. Мој совет да почекаш би требало цените да паднат за брзо а летото помина веќе не ти треба ладење. Обично Септември - Октомври има попуст во Ицс.

И јас ќе купував Daikin Stylis нордик. Пред летото беше негде 140000 денари. Знаев дека ќе има во лето попуст и чекав. 10% попуст и 5% за онлине купување...супер 20000 денари по малце.
Арно ама овие "паметните" од Ицс една недела пред попустот ја кренаа цената на скоро 165000 и со попуст пак ти иди 140000 од прилика. Значи фактички немаш попуст. :)
Тоа малце ме изреволтира, кога некој се прај многу паметен, и не зедов.

А сега ти е најскапо. Останаа тие стари високи цени, летни цени за странци. И исто монтирањето беше 5500денари сега е 7500. Многу претера со цените.
Затоа ти велам почекај.
Жал ми е што кај постарите модели не може да се провери потрошувачката и топлинска енергија. Perfera-та ја купив со 5% попуст онлајн. Не сум во брзање и можам да чекам 10% попуст, доколку дојде. Има и други начини за да се добие клима-уред поевтино. Сега на есен банките добиваат средства за еко кредити, и може да се вратат 15% до 20% од побарувањето. Штом средствата пристигнат на сметката, кредитот може целосно да се затвори за да се заштедат каматите. Ако цените тука се превисоки, има можност да се купи клима-уред од странство. Пред извесно време онлајн гледав Perfera во Грција за 1050 евра. Со 15% царина и 18% ДДВ, може да се добие Perfera од 3.5 kW за 1425 евра. Сето тоа легално и без главоболки.

Член од
27 јули 2020
Мислења
51
Поени од реакции
46
Zdravo , dali nekoj sto ima klima vivax aeri+ 3.5kw moze da mi kaze kolku brzini na fan ima?
Автоматски споено мислење:

Zdravo , dali nekoj sto ima klima vivax aeri+ 3.5kw moze da mi kaze kolku brzini na fan ima?

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.614
Поени од реакции
7.426
Автоматски споено мислење:

Прашај и дали е на капилара :)

Kajgana Shop

На врв Bottom