Најекономично греење и ладење

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.232
Поени од реакции
2.278
Дај објасни ако знаеш како оди постапката кога внесуваш производ купен од Грција.

Јас колку што знам кога купуваш онлине доколку цената на производот е до 90 евра не плаќаш царина.
Кога внесуваш производ лично при влез во Македонија до 350 евра не плаќаш царина. Под услов да е некомерцијален производ. Значи да не се пример 100 парчиња патики да не прајш бизнис да препродаваш.

Ете пример клима 1500 евра. Си ја купил од Грција. Во цената е пресметано и грчко ддв.
И кога ќе дојдеш на македонска граница пријавуваш и сега како оди прво се одбива грчкото ддв па се додава македонско 18%ддв?
Царина може да биде максимално и до 30%
Кога се пресметува царина, пред или после 18% ддв?

И што ако јас земам уште четворица со мене. Сите смееме да внесеме до 350 евра.
5×350= 1750 евра

Ја пријавуваме климата од 1500 евра дека ни е заедничка и нема што да плаќаме ддв и царина :)
Можи така?

И можиш со грчката продавница да се договориш достава до селото Ники одма после Меџитлија преминот. Сигурно им е бесплатна достава а ќе се договориш со некој од селаните ќе им дадеш 20 евра за адресата.
И одите 5 души во кола од Битола имаш 15 километри.
Полукружно назад, нема царина нема ништо.
Перфера 5.0кв во Грција е 1500 евра кај нас 2250 евра заштеда 750 евра.

Ако ја напрајш оваа турнеја повеќе пати во месецот? :)
Излегува убава платичка
Danokot ne go vrakaat komplet zadrzvaat 2-3% a za ostanatoto snajduvaj se.Mozes da go podignes sledniot pat koga ke odis.
Мојата стара клима VIVAX тогаш беше најевтина, само 13.000 денари. Тогаш не ми се даваја повеќе пари. Да признаам, споредбата на скапа клима како Perfera со 8 години стара клима е претерана и нефер. Но сепак јас ги плакам киловатите на ЕВН и за мене лично, споредбата е ок. Не тврдам VIVAX-от дека е лош. Напротив за парите 8 години бркаше работа, ладеше, топлеше. Е сега киловатите... ама па 13000 денари - несоборлива цена. Во тоа време немаше ограничување од 1000 кв, а и скапата струја беше поевтина. Дали VIVAX вредеше за тогашната цена? Апсолутно да! И тогаш не трошеше 3000 kWh годишно, туку помалку. Но, време е да оди во пензија. Долго размислував колку пари е разумно да се потрошат за клима-уред. Моделите како Stylish, Emura, Ururu Sarara чинат многу повеќе, но во однос на перформансите и ефикасноста нема голема разлика. Што се однесува до мојата одлука, познавам луѓе чиј телефон чини исто колку Perfera, но мобилните не штедат струја – сепак, имаат одлични селфи фотографии!
E pa brzo popustilo za 8 god. kompresorceto tolku bilo iskaleno,ama ne se sekiraj toa ke vrti uste 10 godini i ke si trosi i 5000kw godisno i pak ke si ja brka rabotata.Arno so si go setil navreme.
Eve kompreor od satra klima koja si krcka 14-ta godina bez pad na performansi ni eden procent
https://www.yleee.com.cn/shop/product/日本产toshiba-compressor东芝变频压缩机da111a1f-20f-155v-120hz made in Japan
a eve za koj klimatizer se raboti
ama kosta samo kompresorot 340 evra.
Za nov kinez ne ja menva ,najubav da mi daat.

Pokraj toa što si po tehnikava gledam i pravopisov ti odi od raka.
Vtoro, a nekoj napiše deka kinez troši mnogu vednaš ti e verodostojno i odi starata prikazna.
Eve edniot kinez letovo rabotel 108 dena, potrošil 3000 den, a noviot kinez za 92 dena celi 500 den. 6 pati po tvoe troši pomalce neli?
Ko ke si vo tesno daskale odma za rakopisot se vajcas.
Glej si tamu vo o karnotoviot proces .
Ja je 5 ja 10 % stedenje.
E moj daskale.
Ovde ima dokazi kade 50 kade 100% ti uste sonvas 5-10% stedenje.
Sonvaj si samo.

D

Deleted member 157923

Гостин
@Strelec абе како да не. Се е лага и превара. Глеј ова Грее-то во ладна зона 5kw дава 0 бекап.
Мислиш некој ви верува хахаха

20240922_220214.jpg
Автоматски споено мислење:

Danokot ne go vrakaat komplet zadrzvaat 2-3% a za ostanatoto snajduvaj se.Mozes da go podignes sledniot pat koga ke odis.
Ич нека не враќаат. Туку можи вака да се внеси клима без царина?
Да прајме бизнис

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.232
Поени од реакции
2.278
@Strelec абе како да не. Се е лага и превара. Глеј ова Грее-то во ладна зона 5kw дава 0 бекап.

Прегледај го приврзокот 430408

Да прајме бизнис
Na vremeto se snaogaa lugeto nekako sega ne sum informiran i ne me interesira.
Imase ovde na temava i Carrieri ,i Fugitsu i Mitsu ,Toshibi, se snaogaa lugeto nekako.
Koj kako ke se snajdi.

Има некој од моделиве да е со twin компресор и/или двореден изменувач?
Pa kinzarijava e slaba so servisni podatoci.Retko se naoga servisno sem za nekoja Mideja ili Harier i tie se ograniceni a za drugi kinezi tesko.Ni sema ima ni nisto.
Samo katalog i nekoj Pdf.
Kupuvas macka vo vreka.

Абе седи таму, праќате на Еуровент некој добар модел колку да помини а после во производство пуштате друг крш модел со исти ознаки :)

Крш со реален SCOP помал од 3.4 со фалс енергетска за да се увезе во ЕУ :)
Na primer ovie ADAC koga gi testira gumite gi zema direkno od prodavnica po sloboden izbor a ne koja od fabrika ke mu ja ispratat.
Zar Eurovent ne gi zema direkno po sloboden izbor klimite od prodavnica?
Togas sekoj na eurovent moze da mu pisti eden proizvod za test od fabrika a drug vo prodazba.
Cudno mi e ova so testiranjevo.

Последно уредено:
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.649
Поени од реакции
7.486

Прегледај го приврзокот 430408

Да прајме бизнис
Го криеш моделот зашто ке го јадеш зашто од Даикин има моделче за 72.600 као џомити 5.5ка со 3.9 Pdesign бара бекап 900w hahaha
EL Dajkun C.jpg
Product Fiche za "klimisteVO" od 72.600k za kvadrati nepoznati ....bi rekol za 30m2 ke e dovolna so 2.99 na -10C ....ti sto mislis ?
PFiche Daikin C.jpg
skupo dajkince.jpg

Crvrc.jpg
...Pa Kinezite ne se budali gledaat sto pravat "Japancite" i za koja cena, i go pravat istoto ama za tretina cena, i plus WiFito e vkluceno kaj GREE :)
Za 72k bricenje na suvo nema ni WiFi ko sto gledam
No WiFi.jpg

Последно уредено:
Член од
7 октомври 2014
Мислења
61
Поени од реакции
60

Attachments

Член од
24 септември 2024
Мислења
2
Поени од реакции
0
Zdravo,
Mi treba pomos za izbor na klima ured za greenje na prostorija od 14m2 prostorijata e so 2 nadvoresni zida i fasada bez dopolnitelna izolacija, budzetot mi e do 40000 denari,se mislev nesto pomegju slednive no baram vasi predlozi i soveti.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.649
Поени од реакции
7.486
Секако еве:
Tvojov model e od 2018ta znaci maximum 5god/6god moze da go imas

Zdravo,
Mi treba pomos za izbor na klima ured za greenje na prostorija od 14m2 prostorijata e so 2 nadvoresni zida i fasada bez dopolnitelna izolacija, budzetot mi e do 40000 denari,se mislev nesto pomegju slednive no baram vasi predlozi i soveti.

Vidi na Eurovent koja e pojaka a poeftina i taa zimaj ja
Za zal Toyotomi kako Marka nepostoi na Eurovent ...."No results" dava Eurovent, taka da edino so drugata klima da probas
Tojotomi.jpg

Последно уредено:
Член од
29 август 2019
Мислења
1.247
Поени од реакции
2.975
CharmoArctic 29.999, Fairy 33.999, Airy ili Konzolnata(poslednive dve se momentalno so ista cena radi promocijata na konzolnata)....site ovie modeli se so EEV...i TosotMuseLCLH 26.999 e so EEV
Абе ова Charmo Arctic PRO II ви е ново моделче?
Треба до крај на месецов да помогнам во избор на Грее климатизер за греење до кај 30к
I know :pos: right...
Па од понудата и достапното инфо на Грее сајтот направив кратка споредба од 2-та модела шо се близу буџетот

Charmo Arctic PRO II GWH12ATCXB-K6DNA4A - 29,999 ден
тежина: 9kg/25.5kg
фреон: 550g
капацитет (ProductFiche): 2.9kw (3.2 - 0.3 бекап) за средна зона
капацитет (Eurovent): нема

Fairy PREMIUM GWH12ACC-K6DNA1F - 33,999 ден
тежина: 11kg/24.5kg
фреон: 570g
капацитет (ProductFiche): нема
капацитет (Eurovent): 2.7kw за ТОЛ -10

Си мислев и за конзолната 3.5ка пошто е за кај постара женичка ама им иде доста над буџет со монтажа....

Ама сеа вака кога ќе им се испулам едно до друго, или се надкажува во ProductFiche-то на поефтината Charmo, или пак поскапата и хардверски подобрата Fairy е уствари послаба ама Eurovent сертификатот и кренал цена ;)

Па сеа што да препорачам и зошто мх?

D

Deleted member 157923

Гостин
Го криеш моделот зашто ке го јадеш зашто од Даикин има моделче за 72.600 као џомити 5.5ка со 3.9 Pdesign бара бекап 900w hahaha
Прегледај го приврзокот 430424
Product Fiche za "klimisteVO" od 72.600k za kvadrati nepoznati ....bi rekol za 30m2 ke e dovolna so 2.99 na -10C ....ti sto mislis ?
Прегледај го приврзокот 430428
Прегледај го приврзокот 430423

Прегледај го приврзокот 430422
...Pa Kinezite ne se budali gledaat sto pravat "Japancite" i za koja cena, i go pravat istoto ama za tretina cena, i plus WiFito e vkluceno kaj GREE :)
Za 72k bricenje na suvo nema ni WiFi ko sto gledam
Прегледај го приврзокот 430431
Абе глеј кој им се suppliers на Грее.
Шпанија и Италија или во превод јужно овошје.
За таму се Грее добри кај што треба ладење само, греење ретко или никогаш.

Уште УВ ламби користите ќе ги гориме вирусите хаха. Кој век сме.
Најверојатно како новогодишна елка свети целата.

Греач ставиле на тацна и готово нордик е климата. Пиши таму 5кв за ладна зона
Ами гречот 100W на 0°С ламбите 50W ...
150W уште не вклучена климата.
:pos:

Последно уредено од модератор:
Член од
24 септември 2024
Мислења
2
Поени од реакции
0
Tvojov model e od 2018ta znaci maximum 5god/6god moze da go imas

Vidi na Eurovent koja e pojaka a poeftina i taa zimaj ja
Za zal Toyotomi kako Marka nepostoi na Eurovent ...."No results" dava Eurovent, taka da edino so drugata klima da probas
Прегледај го приврзокот 430460
Sto znaci toa sto ja nema na eurovent?

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.526
Поени од реакции
2.815
Абе глеј кој им се suppliers на Грее.
Шпанија и Италија или во превод јужно овошје.
За таму се Грее добри кај што треба ладење само, греење ретко или никогаш.

Уште УВ ламби користите ќе ги гориме вирусите хаха. Кој век сме.
Најверојатно како новогодишна елка свети целата.

Греач ставиле на тацна и готово нордик е климата. Пиши таму 5кв за ладна зона
Ами гречот 100W на 0°С ламбите 50W ...
150W уште не вклучена климата.
:pos:
Pak nesto si izmesal vo glavata….Dikin….hahaaaa

Kajgana Shop

На врв Bottom