Најекономично греење и ладење

Член од
18 април 2012
Мислења
27
Поени од реакции
15
Vo princip vrvot i kremot na klimatizerite se Daikin, Toshiba i Mitsubishi.
Cenata na ovoj klimatizer, ako se zeme vo predvid za eden od najdobrite brendovi za klima so 18000 BTU i ne e skap ama treba da znaes deka ovaa klima e vo dolniot rang, klasa na klimatizeri na Daiken. (Vidi Daikin Ururu Sarara).
Koja firma kaj nas e zastapnik na Daikin?, Dali imas ovlasten servis itn?
Vidi Toshiba i Mitsubishi i napravi sporedba, ama mislam deka za tie pari tesko ke najdes Toshiba ili Mitsubishi, Toshibata Suzumi plus e okolu1200-1250 Eura bez montaza +80Eur. Avant koja e poslaba klasa nema 18000Btu, a Super Daiseikai e skapa kako i Ururu Sarara.
Ako ti treba klimatizer za ladenje mozes da projdes i so poeftina varijanta ama ako go planiras za greenje ubavo razmisli sto ke kupis i dali edna 18ka ili dve 9ki, i ako ti e za greenje ne stedi pari bidejki ke ti se vrati.
I znaj za greenje klima se vklucuva vo Oktomvri i se isklucuva vo April.
Mislam deka vo Energija imaat sega nekoja letna akcija na Toshiba inverteri so golem popust, taka da moze da si vidi i tamu deckovo moze ke najde nesto interesno i poevtino.

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Кој климатизер со инвертер во ранг на цена до 550-600 евра би ми го препорачале како најдобар?
Гледав еден Samsung од Техно Маркет, само не знам колку се добри Самсунг за климатизери? Исто и овој Panasonic е со таа цена, што мислите за него?
И дали воопшто да земам од Техно Маркет или би ми препорачале некое друго место?

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Tuka gledam Panasonicot e 12 a Samsungot 9 btu, vsusnost sto ti treba, kolkava klima, za ladenje ili i za greenje, koja kvadratura, stan ili kuka itn...
Vo princip, kolku pari tolku muzika.
Gore citam Energija imaat popust, kolkav popust i na koi klimatizeri, nekoi od Toshiba imaat dvostruk rotacionen klipen kompresor, taka da ne mozeme da se vrzuvame samo za brend tuku konkretno za koj model stanuva zbor.
Taka da najskapiot Opel e podobar od najeftiniot model na Mercedes, ali u princip Mercedes e podobar brend od Opel

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Tuka gledam Panasonicot e 12 a Samsungot 9 btu, vsusnost sto ti treba, kolkava klima, za ladenje ili i za greenje, koja kvadratura, stan ili kuka itn...
Vo princip, kolku pari tolku muzika.
Gore citam Energija imaat popust, kolkav popust i na koi klimatizeri, nekoi od Toshiba imaat dvostruk rotacionen klipen kompresor, taka da ne mozeme da se vrzuvame samo za brend tuku konkretno za koj model stanuva zbor.
Taka da najskapiot Opel e podobar od najeftiniot model na Mercedes, ali u princip Mercedes e podobar brend od Opel
Ми треба за греење/ладење на две споени соби (со врата), вкупната површина е околу 35 квадрати, во стан, стара градба, станот е на втор спрат, значи има и под и над мене спрат.
Не ми е битен брендот, битно е да е квалитетна и трајна, колку што може да биде во тој ранг на цена.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Кој климатизер со инвертер во ранг на цена до 550-600 евра би ми го препорачале како најдобар?
Гледав еден Samsung од Техно Маркет, само не знам колку се добри Самсунг за климатизери? Исто и овој Panasonic е со таа цена, што мислите за него?
И дали воопшто да земам од Техно Маркет или би ми препорачале некое друго место?
Fujitsu 12000Btu го нуди ‘‘Хидросет‘‘ за нешто малку над 600 Евра.... иако кинеско производство, дефинитивно би бил мојот избор. Ако ја читаше предходно темава ќе заклучеше едно: дека 4-5 бренда ја сочинуваат елитата, те првата лига во понудата на топлотните пумпи: Daikin, Fujitsu, Mitsubishi и во поново време тука слободно може да се вмеша и Toshiba особено со своите модели на хиперинвертери (Daiseikai).... па во редоследот на најдобри конструктори на т.п. имаш дупка.... и на 10 место некаде е Hitachi, a Panasonic, особено овие што се овдека понудени во Техномаркет и останатите ланци кои покрај инвертори продаваат и шпорети, фенови, телевизори... и тн незнам баш каде би ги класифицирал.... во секој случај ако имам дилема дали опел од 600 Евра или мерцедес од 600 Евра (двата произведени во Кина) јас би се определил за Мерцедесот секако.... некој можеби и нема да се сложи, но тоа е моето мислење...
Но нешто друго би требал да размислиш. Тоа е дали преку отвор 90/200 можеш квалитетно да ги грееш двете простории... Кога би имал една просторија овој инвертор Fujitsu, не би имал проблем квалитетно да го загрее.... врати се назад во оваа тема имаше некој кој го има инверторов и ако не се лажам греел зимава баш 30-тина квадрати.... контектирај го и прашај. Сепак ќе повторам бидејки велиш ‘‘стара градба‘‘ (претпоставувам и лоша изолација, стара столарија што не дихтовет!?) бидејки порано нели свеста за изолација и заштеда на енергија не била воопшто развиена и преку отвор на врата..... !? Незнам, не сум сигурен баш.... јас би одел на две 9-ки наместо на една 12 ка... ама тоа е многу поскапо.... исто така како решение ти е мулти-инвертер.... но две деветки се во предност! Ако се расипе мулти-инвертерот ти се расплака мајка.... а ако се расипе една 9-ка со другата ке се издржи десетина дена....

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Fujitsu 12000Btu го нуди ‘‘Хидросет‘‘ за нешто малку над 600 Евра.... иако кинеско производство, дефинитивно би бил мојот избор. Ако ја читаше предходно темава ќе заклучеше едно: дека 4-5 бренда ја сочинуваат елитата, те првата лига во понудата на топлотните пумпи: Daikin, Fujitsu, Mitsubishi и во поново време тука слободно може да се вмеша и Toshiba особено со своите модели на хиперинвертери (Daiseikai).... па во редоследот на најдобри конструктори на т.п. имаш дупка.... и на 10 место некаде е Hitachi, a Panasonic, особено овие што се овдека понудени во Техномаркет и останатите ланци кои покрај инвертори продаваат и шпорети, фенови, телевизори... и тн незнам баш каде би ги класифицирал.... во секој случај ако имам дилема дали опел од 600 Евра или мерцедес од 600 Евра (двата произведени во Кина) јас би се определил за Мерцедесот секако.... некој можеби и нема да се сложи, но тоа е моето мислење...
Но нешто друго би требал да размислиш. Тоа е дали преку отвор 90/200 можеш квалитетно да ги грееш двете простории... Кога би имал една просторија овој инвертор Fujitsu, не би имал проблем квалитетно да го загрее.... врати се назад во оваа тема имаше некој кој го има инверторов и ако не се лажам греел зимава баш 30-тина квадрати.... контектирај го и прашај. Сепак ќе повторам бидејки велиш ‘‘стара градба‘‘ (претпоставувам и лоша изолација, стара столарија што не дихтовет!?) бидејки порано нели свеста за изолација и заштеда на енергија не била воопшто развиена и преку отвор на врата..... !? Незнам, не сум сигурен баш.... јас би одел на две 9-ки наместо на една 12 ка... ама тоа е многу поскапо.... исто така како решение ти е мулти-инвертер.... но две деветки се во предност! Ако се расипе мулти-инвертерот ти се расплака мајка.... а ако се расипе една 9-ка со другата ке се издржи десетина дена....
Фала на опширниот одговор :)
Стара градба е со дебели ѕидови, прозорите ми се сменети, ама нема термо фасада, обична е, стара.
Послабо е ладењето/греењето во втората соба, порано се греев со една термо печка во првата, сега ми е обичната клима исто ставена во првата (една по друга доаѓаат собите), се осеќа разлика во температурата, но не е страшна. После се префрлив на греење со радијатори на струја во двете соби, сега се мислам за клима со инвертер. Две клими во моментов не можам да си дозволам. Ќе видам, ќе разгледам што се нуди од овие фирми.
А, Фонко каков квалитет се? И цените како им се отприлика, знае некој?

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Kako sto ti kazaa pogore, podobro 2 devetki nego li edna 12ka. Ako si knap so pari vidi ako mozes klimata taka namestija da duva nakaj otvorot t.e. niz vratata kon drugata prostorija.
Fonko ne znam dali se uste funkcioniraat, i ako funkcioniraat ako ima nekoj problem defekt vo garanten rok neznam dali ke odgovorat na toa.
Slusnav deka epten padnale.
Jas sum so Toshiba i na -22 duvase toplo - 55m2, alal neka im se parite. Sega cenite se i povisoki, ako mozes pocekaj do esen ke padnat, a mozes da vidis i Carrier, ok klima so poeftina cena od Toshiba.Samo koga stanuva zbor za greenje obrni vnimanie sto kupuvas.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Ми треба за греење/ладење на две споени соби (со врата), вкупната површина е околу 35 квадрати, во стан, стара градба, станот е на втор спрат, значи има и под и над мене спрат.
Не ми е битен брендот, битно е да е квалитетна и трајна, колку што може да биде во тој ранг на цена.
Стара градба е со дебели ѕидови, прозорите ми се сменети, ама нема термо фасада, обична е, стара.
Послабо е ладењето/греењето во втората соба, порано се греев со една термо печка во првата, сега ми е обичната клима исто ставена во првата (една по друга доаѓаат собите), се осеќа разлика во температурата, но не е страшна. После се префрлив на греење со радијатори на струја во двете соби, сега се мислам за клима со инвертер. Две клими во моментов не можам да си дозволам. Ќе видам, ќе разгледам што се нуди од овие фирми.
Др. Жмиго ти препорача одличен инвертер во Фјуџитсу (699 евра со монтажа беше зимоска), само проблемот е што квадратурата ти е таква што за отворен простор од 35 кв. би требало да немаш никаков проблем да го згрееш и изладиш, но вака со две соби ќе се јави разлика во температура во секој случај посебно кога ќе паднат многу ниско температурите.
Можеш да размислиш и за електрична завеса поставена над едната врата која троши само 140 Вати на час како поддршка на инвертерот.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
И јас слушнав дека со Фонко е готово!? Штета, добар домашен бренд беа. Но незнам навистина дали се пред банкрот или.... Инаку на Фонко и постарите модели беа топ (со Mitsubishi компресор)... и тие беа подобар избор од повеќето панасоници... а последните понуди на Фонко беа Daikin.... и разбирливо МНОГУ СКАПИ!!! Е сега дали поради тоа се во криза или се пред крајот, јас незнам.... Но еден комшија ми се пофали дека за 600 Евра земал преубав инвертер од Фонко. Распрашај се, можеш да ќариш те набавиш некоја машина која чинела многу, многу повеќе.... ееее сега за гаранцијата!? :tapp: Тоа е!

Член од
14 ноември 2011
Мислења
144
Поени од реакции
366
Инсталирав Кано Систем (Кано 2) пред некој ден, на постоечка инсталација, едноцевен систем. Многу елегантно, компактно и брзо бидна, при прво вклучување после перењето, ги загреа сите радијатори за неполни 10 минути - ова зимно време ќе биде околу 30 тина мин. што е доста солидно. Ќе репортирам како е на крај на сезона.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
На долг рок најмногу ќе заштедиш ако се префрлиш на соларно греење
http://marketkonekt.com/mk/najprodavan-solaren-sistem?productid=ud6
соларно ГРЕЕЊЕ не постои...

читај:
http://www.kanosistemi.com.mk/content.php?id=104

последниот пасос, ведаш под последните слики
--- надополнето: 22 јули 2012 во 15:04 ---
Инсталирав Кано Систем (Кано 2) пред некој ден, на постоечка инсталација, едноцевен систем. Многу елегантно, компактно и брзо бидна, при прво вклучување после перењето, ги загреа сите радијатори за неполни 10 минути - ова зимно време ќе биде околу 30 тина мин. што е доста солидно. Ќе репортирам како е на крај на сезона.

предпоставувам кој си. пред 2 дена а и воопшто неделава прошла само на едно место бев да монтираме на едноцевен систем кано 2...

значи и да пишеш и рапортираш. во предвид ке ги земеш и дадеш следниве податоци:
-времетраење на греење во текот на денот
-собна температура дење/ноќе затоа што кај вас има термостат кој е со 2 температури без опција за комплетно гасење на парното.
-надворешна температура
-потрошена струја минус регуларната домашна што ја плаќаш еве и сега во лето.
-личното ниво на задоволство или незадоволство
- и немора на крај на сезона, доволно би било еднаш месечно, кога ке ја примиш сметката.

поздрав..

Член од
12 март 2010
Мислења
212
Поени од реакции
73
Kako sto ti kazaa pogore, podobro 2 devetki nego li edna 12ka. Ako si knap so pari vidi ako mozes klimata taka namestija da duva nakaj otvorot t.e. niz vratata kon drugata prostorija.
Fonko ne znam dali se uste funkcioniraat, i ako funkcioniraat ako ima nekoj problem defekt vo garanten rok neznam dali ke odgovorat na toa.
Slusnav deka epten padnale.
Jas sum so Toshiba i na -22 duvase toplo - 55m2, alal neka im se parite. Sega cenite se i povisoki, ako mozes pocekaj do esen ke padnat, a mozes da vidis i Carrier, ok klima so poeftina cena od Toshiba.Samo koga stanuva zbor za greenje obrni vnimanie sto kupuvas.

Bas me interesira koj model na tosiba go imas i koja godina e kupen t.e.koja modelska godina bideku sum vo plan da nabavam klima koja ke gree i na -20.

Jas se gream veke 4 zima so vivaks koj oddava 5.85kw a 1.6kw realni potrosuvacka vo 50m2.Generalno zadovolen osven povisokata bucava na epten niski temperaturi.
Na -15 do -20 dogrevav so plinska grealka pri startot ako bese isklucena poveke od 5 sati poradi bucavata navecer.

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Suzumi + 16ka, kjupena poslednovo zimo.
Na -20 duva toplo ama ne moze da zagree.
na primer temperaturata vo sobata e 21 stepen i ja odrzuva.
Sabajle koga otvaram prozori za da se izluftira paga na 17-18 stepeni i ne moze da zagree do 21, tuku pustam eden radijator parno na sttruja i za polovia cas zagreva do 21 i potoa go gasnam parnoto i posle klimata ja odrzava 21, mozebi na mnogu niski temp. -20 stepeni, temperaturata paga za 1 stepen na 4-5 saati, ali tie se broeni denovi vo zimata.
Ama klimata voopsto ne ja gasam i preku den i preku nok, taka e poekonomicna i poefektivna.

Kajgana Shop

На врв Bottom