- Член од
- 21 октомври 2011
- Мислења
- 1.746
- Поени од реакции
- 2.561
Тоа 12-ка и 18-ка се само ознаки на моделот. Ете земи ги само климиве за кои macci бараше совет.Bez razlika sto ima, treba da se znae deka ne moze da se sporeduva 12ka so 18ka.
18ka ima snazno struenje so golema buka na ventilatorot na vnatresnata edinica sto smeta za tie koi ziveat tamu pogotovo ako kvadraturata e mala.
Ako odime po taa metodologija treba da zememe on/of klima ured ili najeftin inverter 24ka i da ja montirame vo 20m2.
Jas imam 16ka i 12ka, i mozam da kazam deka 16kata ne mozam da ja pustam na ventilator na poveke od 2ra brzina, bidejki smeta.
Najsporata brzina na 16kata dava 31db, a 12kata 32db duri na 4ta brzina
Според ознаките: две дванески и една дури тринаеска.
Според моќноста: Првата лг 3,2 киловати или 11-ка, втората панасоник 2,8 киловати или 9,5-ка а тошибата 13-ка е само 2,5 киловати или 8,5-ка. Значи не е ни деветка!
А како и што пишав претходно, споредував модели кои се слични по перформанси и цена, не по сличност во ознаките на моделот. Се уште никој не одговори кој е подобар избори за парите и зошто:
Од друга страна пак, цело време на темава се кажува дека мицубишито 12-ка е всушност камуфлирана 18-ка.Де појаснете како мицубишито со 3,2kw за 60000 е подобар избор од хитачито со 3,8kw за 55000?
(за неупатените: 9, 12, 18 се капацитетите изразени во BTU. 1 ват = 3,14 БТУ, соодветно 3,5 киловати се 11942 бту, заокружено е 12 илјади, оттука 3,5=12, 5=18, 2,5=9)
Што се однесува до буката, максималната бука на внатрешната на хитачито е 46, на муцубишито 44 децибели. Иста е и разликата на помалите вредности. Точно погласна е, но два децибела. Мислиш дека се забележуваат?
Што се однесува до издувот, нормално е да се очекува дека итачито ќе има поголем максимален издув со оглед дека се работи за помоќна клима. Цифрите велат: мицубиши од 240-792 кубика на час, хитачи 380-820. Максимумот речиси ист. Не се вадете на тоа дека минимумот е помал, за да се добијат киловатите топлина што се специфицирани, треба да дуваат на најјако. Од друга страна отворот за издув на внатрешната единица на хитачито е поголем од таа на мицбуишито (770 наспроти 704 милиметри) поради што се намалува издувот по единица должина.
А и едната и другата не се соодветни за во 20 квадрати.
И конечно напиши зошто мислиш дека мојот пост за температурите е глупост!
Пак ми го вртиш муабетот. Каде јас тоа напишав дека мојата фуџитсу е подобра од мицубишито? Никаде. Јас не ја ни спомнав неа, ти ја спомна и тоа во позитивна конотација (или јас погрешно го толкувам оваI ja neznam koj kurac mu e na @moongoses i sto saka da dokaze, dali deka Fujitsuto negovo e podobro od FH-VE na Mitsu, ili deka nekoja 18ka e podobra od istata. Sto i da e od dvete nemozam da mu go svaram ovoj post koj voopsto ne doprinesuva na toa da se namali cenata na Fujitsu kaj nas...me mrzi sea da mu pisuvam referati i sporedbi ama taa negovata (a i ponovata i poslabata) e manje vise Lomo za mene. U Srbija taa klasa Fujitsu e sigurno 100evra poeftina iako ne gi pratam cenite na Fujitsu tamu...od prosta pricina, kaj nas se preskapi sto ke se nerviram samo.
Ej u kakva zabluda sme bile ti sea na site oci im otvori...da pobrzme da ne se potrosat od sto se eftini
.
.
.
а sass инсистираше да пишам дали се греам на клима и на која. (Не гледам како тоа дали имам клима е релевантно во целава дискусија, освен ако не мисли дека знаењето е пропорционално на бројот на климите што се поседуваат) BTW, мојата климата е токму таа што ја постираше, фала за сервисното.mu skidam kapa sto vo toa vreme voopsto ja nasol i zemal za taa cena za koja denes ima mnogu poslabi modeli-marki za istite tie pari.
Ниту па некаде напишав дека се евтини кај нас, напротив. Токму поради цените и недостапноста кај нас, предлогот за фуџицу беше да се земе од Грција ако тоа не му пречи на купецот, како што не му пречеше на @macci на пример.