prosek od 0.77Kw/h koj sto e za 20dena od dekemvri kaj sto bese generalno blag ama vo istiot tekst gledas deka na edniot od ovie tvoite tri dena ili slicen na niv spored T pisav deka izmeriv 1.2Kw/h prosek ...
Така де, кога ќе попушти малку студот - ќе падне и потрошувачката. Во меѓувреме ова ни е одличен тест за климите.
На нова година вечерта кочан беше, колку рекоа дека било во Скопје -15с? Кога се вративме дома нешто после 3 наутро, внатре влегуваме - бања (
на 24с наместив да греат двете клими).
Во сутеренот каде живеев додека ја градев доградбата, се греев на панелка од 3кв и калорифер од 2кв. Да знам, ретардирана одлука ама демек требаше за кратко да биде (како што нормално - не беше). Досега ќе ја извадев вредноста на климата ако земев веднаш било каква клима за таму доле, плус и во заштеда ќе бев (а климата гратис).
Инаку Тошибата сега ја следам, варира од 700 накај 1000, вати. Наместена е на 23с (а во просторијата реално е ~22с). Муабетот ми е дека двете клими заедно трошат малку повеќе од малиот калорифер, а загреваат неспоредливо повеќе.
Тотално не разбирам како некои кажуваат дека со греалки поекономично се греат.
(
дап, @moongoses во тебе гледам)
Иначе, како за заебанција измерив колку навистина влече тој калориферот, и испадна дека моќноста му е 1.7кв а не 2кв, како што е деклариран:
http://setec.mk/Heating-Cooling/Electric-heaters/Calorifer/SAPIR-SP-1970-X68406
Нов објект, незагреван досега, ама во претходниот пост еве што вели:
Нешто е неточно, дали со мерењето, дали со описот, тоа само Vanlok може да каже.
И далеку од тоа дека ова се најладни зимски денови, едвај падна температурата под 0.
Бачка, можеби елоквентоста не ми е најјака страна - ама барем се обидувам!
Муабетот беше дека станот се загреа за некои 3 саати, со климите на 24с пуштени да дуваат. Тогаш мерачот беше на Гри-то, и некаде по тоа време од мање више 3 саати, потрошувачката му падна од ~1700кв на ~1000 до 1100кв.
Не знам што да ви кажам, бројките се тие - ви ги пренесувам како што гледам. Температури, потрошувачки, временски периоди... Толкувајте ги, дискутирајте ги - ама јас навистина не ја гледам потребата за конфронтации.
Е да, тоа што реков „
најладни денови“ - мислам дека јасно нагласив, дека зборувам за
оваа зима. Никаде не реков дека зборувам за други зими.[DOUBLEPOST=1451999790][/DOUBLEPOST]
Daj pravete razliku pomedju KW i KWh!!!!!!!!!!!!!!
KW e edinica za merenje na SNAGA, a KWh e edinica za izvrsena RABOTA ili kolicina na ELEKTRICNA ENERGIJA.
@Vanlok
Goran TOCNO presmetal kolku bi potrosil vkupno elektricna energija pretvoreno vo eftina tarifa. Inace sto e mnogu mnogu za taa kvadratura, za nov prostor, pretpostavuvam so prigodna instalacija, ispadja kako da si greel so otvoren prozor...
Мајсторе, ај поправи ме ако грешам... Ако климата за 72 саати, потрошила 76кв - тогаш каде грешам кога велам дека просечната часовна потрошувачка и е 1.05кв/ч?
Понатаму, тие 72саати се точно 3дена (намерно тогаш сликав, за нели да извадам просек за 3 дена). Значи ако тие потрошени 76кв ги поделам на 3 (денови), нели добиениот резултат е ~25кв просечна потрошувачка на ден?
Понатаму, нели тоа што потрошувачката на климава е во просек 1кв на саат, ми дава да за право да заклучам дека просечната потрошувачка е 1кв/ч?
П.С. Каква е потребата потрошувачката да ја презентираме во
„кв/ч евтина тарифа“ - зарем само на евтина тарифа се грееме? И како воопшто за сите нас овде е меродавно ако Горан се грее само навечер на евтина тарифа??
П.П.С. @
goran0505 заборавив да кажам дека Гри-то синојќа го имав поставено на само 16с, ама случајно на легнување сум ја затворил вратата од спалната (а не го правам тоа, пошто со невестата сами сме во станот). Како и да е, утрово прерано се разбудив целиот испотен, претопло беше во собата.
Муабетот ми е, навистина има нешто во тоа што го кажуваш дека климава не се симнува под 1кв потрошувачка - и мене ми упаѓа во очи дека климата едноставно не престанува да грее, како некој сензор да заебава или како фирмверот да е наместен да не намалува/исклучува греење. Можеби е предимензиона за просторија од 14м2, но тоа не значи дека не треба да престане со греење. ЈБГ сеуште не сум ги прочитал упатствата.
Но како и да е еден заклучок е дека Грее Чејнџ дефинитивно успева да загрее, и тоа еве на солидно ладно време. Така да тотално не беше во право кога минатово (или предминато) лето кажа дека
Грее Чејнџ не грее. Ќе да има врска тоа што плафонот во дуќанот ти е висок неколку метри, и што најголемиот дел од ѕидната површина ти е стакло, а?