Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
очигледно ја немаш гледано серијата The NewsroomКај го нашле Хари глупакот да биде директор на НАСА у Мартиан да ти ебам
У секој момент очекував некоја глупоштина да напраи, нема шанси ваков лик да го доживувам сериозно
Абе кај мене има ДВЕ такви дупки во ѕидот, и тоа од 160мм! Тие 160мм се едно 50% пошироки од твоите цевки .Plus vo spalnata mi stojat dve cevki prema nadvor od 110mm od koi ednata e zapusena onaka bedno so najlon kesa a drugata e aktivna so hepa filter (ne stignav HRV-to da go napravam, od mrza)
Весела математика?@Vanlok Pa tebe vaka ti e preskapo greenjeto, bidejci ti raboti 24h sto znaci 15h na skapa ili ti duplo i na tie kilovati zatoa ce ti dodadam 3x15kw kako da si se greel na evtina se kako nie i ti iskaca 40kw na den evtina a ja trosam za spalna so TA 3.5kw, pa ne polni povece od 5h za da postigne 21c sto znaci mi trosi 17.5kw ili aj eve 20kw neka bidat za 24h, KAJ e isplatlivosta so inverter? Trosis duplo povece od mene.
Oва се веќе точни пресметки, но земи во предвид дека:Нешто не е во ред. Тоа е потрошувачка од 25 киловати на ден. Еве нека е СОР од само 2,5, а таа клима треба и повисок да има, тоа се 62 киловати топлина. За соба и ходник од 20 квадрати?
Јас со панел кога греев поголема просторија, трошев многу помалку од ова.
Имам беко bbeu120/121 сабајле беше -7 климата не е исклучена скоро 2 месеци интересно е тоа што не прави дефрост ако ја постигне температурата и одржава прави само кога е минус и ја форсираш нагло да постигне температура. Инаку греам 35 квадрати добро изолиран простор во куќа а одржавам температура 22 степени ден и 19 ноќ со ај фил.Сега за сега презадоволен и со сметка за струја и со топлина.
Sto znaci prezadovolen so smetka??? Aj za toplinata navede ama da se potrudese barem spored smetkata za struja da izvedes nekoj prosek ili total za kolku trosi tvojava BEKO bbeu120/121
Нешто е неточно, дали со мерењето, дали со описот, тоа само Vanlok може да каже.Објективно од некои ~10с беа потребни накај 3 саат да се достигнат ~24с. Но и тоа не е објективно, пошто влезната врата повеќе беше отворена одошто затворена, плус имам неколку незатворени или лошо затворени, отвори за вентилација (рекуператор ќе правам на пролет или лето).
Така де, кога ќе попушти малку студот - ќе падне и потрошувачката. Во меѓувреме ова ни е одличен тест за климите.prosek od 0.77Kw/h koj sto e za 20dena od dekemvri kaj sto bese generalno blag ama vo istiot tekst gledas deka na edniot od ovie tvoite tri dena ili slicen na niv spored T pisav deka izmeriv 1.2Kw/h prosek ...
Бачка, можеби елоквентоста не ми е најјака страна - ама барем се обидувам!Нов објект, незагреван досега, ама во претходниот пост еве што вели:
Нешто е неточно, дали со мерењето, дали со описот, тоа само Vanlok може да каже.
И далеку од тоа дека ова се најладни зимски денови, едвај падна температурата под 0.
Daj pravete razliku pomedju KW i KWh!!!!!!!!!!!!!!
KW e edinica za merenje na SNAGA, a KWh e edinica za izvrsena RABOTA ili kolicina na ELEKTRICNA ENERGIJA.
@Vanlok
Goran TOCNO presmetal kolku bi potrosil vkupno elektricna energija pretvoreno vo eftina tarifa. Inace sto e mnogu mnogu za taa kvadratura, za nov prostor, pretpostavuvam so prigodna instalacija, ispadja kako da si greel so otvoren prozor...
Не реков дека со греалка поекономично се греам, туку дека кога се греев со греалка, греалката помалку ми трошеше од вредностите што ти ги постираше за потрошувачката на твојата клима, а греев поголема просторија од таа што велиш дека си ја греел. Читај повнимателно или не ги извртувај муабетите.Тотално не разбирам како некои кажуваат дека со греалки поекономично се греат.(дап, @moongoses во тебе гледам)
Муабетот беше дека станот се загреа за некои 3 саати, со климите на 24с пуштени да дуваат. Тогаш мерачот беше на Гри-то, и некаде по тоа време од мање више 3 саати, потрошувачката му падна од ~1700кв на ~1000 до 1100кв.
Не знам што да ви кажам, бројките се тие - ви ги пренесувам како што гледам. Температури, потрошувачки, временски периоди... Толкувајте ги, дискутирајте ги - ама јас навистина не ја гледам потребата за конфронтации.![]()
Аман бе @moongoses - на неколку нивоа мешаш баби и жаби.Муабетот е дека ако со потрошени 3 киловат часа струја за 3 часа, температурата се покачила за 14 степени, како тоа и во следните 70 часа работела со иста сила за да ја одржи температурата? Тука нешто не штима а тоа многу добро и ти го знаеш.
Точно. Исто како што и 3кв/ч за 3 часа, просек е 1 кв/ч. А тоа е период за кој што климата ја подигнала температурата за 14 степени. Еве нека е просекот и 1,5 кв/ч за тој период. Понатамошната потрошувачка е преголема за одржување на таа температура. Ако со 1,5кв/ч се зголемува температурата со брзина од 5 степени на час, со 1 кв/ч ќе продолжи да ја зголемува за 3 степени на час, секој час во следните 70 часа. Тоа е тоа што не штима. Не може клима што успеала толку многу да загрее за три часа, да продолжи да одржува со иста јачина. Ќе намали или ќе исклучи. А во тој случај нема толку многу да потроши.Прво, тоа ~1кв/ч е просекот затри дена!
Зошто да нагаѓаш 1.5кв оволку-онолку, или просеци да бараш, кога за тој период точно наведов колку беше потрошувачката:Не мешам ништо.
Точно. Исто како што и 3кв/ч за 3 часа, просек е 1 кв/ч. А тоа е период за кој што климата ја подигнала температурата за 14 степени. Еве нека е просекот и 1,5 кв/ч за тој период...
Муабетот беше дека станот се загреа за некои 3 саати, со климите на 24с пуштени да дуваат. Тогаш мерачот беше на Гри-то, и некаде по тоа време од мање више 3 саати, потрошувачката му падна од ~1700кв на ~1000 до 1100кв.
Не знам зошто не симнува подолу од 1кв на саат, ама тоа е тоа што мерачот го покажуваше скоро секогаш кога ќе ја загледав моменталната потрошувачка (минус првите 3 саати).Не може клима што успеала толку многу да загрее за три часа, да продолжи да одржува со иста јачина. Ќе намали или ќе исклучи. А во тој случај нема толку многу да потроши.
Хахаха... „Тоа е тоа што не штима“!!!...3кв/ч за 3 часа, просек е 1 кв/ч. А тоа е период за кој што климата ја подигнала температурата за 14 степени.
...Ако со 1,5кв/ч се зголемува температурата со брзина од 5 степени на час, со 1 кв/ч ќе продолжи да ја зголемува за 3 степени на час, секој час во следните 70 часа. Тоа е тоа што не штима.