Danokot ne go vrakaat komplet zadrzvaat 2-3% a za ostanatoto snajduvaj se.Mozes da go podignes sledniot pat koga ke odis.Дај објасни ако знаеш како оди постапката кога внесуваш производ купен од Грција.
Јас колку што знам кога купуваш онлине доколку цената на производот е до 90 евра не плаќаш царина.
Кога внесуваш производ лично при влез во Македонија до 350 евра не плаќаш царина. Под услов да е некомерцијален производ. Значи да не се пример 100 парчиња патики да не прајш бизнис да препродаваш.
Ете пример клима 1500 евра. Си ја купил од Грција. Во цената е пресметано и грчко ддв.
И кога ќе дојдеш на македонска граница пријавуваш и сега како оди прво се одбива грчкото ддв па се додава македонско 18%ддв?
Царина може да биде максимално и до 30%
Кога се пресметува царина, пред или после 18% ддв?
И што ако јас земам уште четворица со мене. Сите смееме да внесеме до 350 евра.
5×350= 1750 евра
Ја пријавуваме климата од 1500 евра дека ни е заедничка и нема што да плаќаме ддв и царина
Можи така?
И можиш со грчката продавница да се договориш достава до селото Ники одма после Меџитлија преминот. Сигурно им е бесплатна достава а ќе се договориш со некој од селаните ќе им дадеш 20 евра за адресата.
И одите 5 души во кола од Битола имаш 15 километри.
Полукружно назад, нема царина нема ништо.
Перфера 5.0кв во Грција е 1500 евра кај нас 2250 евра заштеда 750 евра.
Ако ја напрајш оваа турнеја повеќе пати во месецот?
Излегува убава платичка
E pa brzo popustilo za 8 god. kompresorceto tolku bilo iskaleno,ama ne se sekiraj toa ke vrti uste 10 godini i ke si trosi i 5000kw godisno i pak ke si ja brka rabotata.Arno so si go setil navreme.Мојата стара клима VIVAX тогаш беше најевтина, само 13.000 денари. Тогаш не ми се даваја повеќе пари. Да признаам, споредбата на скапа клима како Perfera со 8 години стара клима е претерана и нефер. Но сепак јас ги плакам киловатите на ЕВН и за мене лично, споредбата е ок. Не тврдам VIVAX-от дека е лош. Напротив за парите 8 години бркаше работа, ладеше, топлеше. Е сега киловатите... ама па 13000 денари - несоборлива цена. Во тоа време немаше ограничување од 1000 кв, а и скапата струја беше поевтина. Дали VIVAX вредеше за тогашната цена? Апсолутно да! И тогаш не трошеше 3000 kWh годишно, туку помалку. Но, време е да оди во пензија. Долго размислував колку пари е разумно да се потрошат за клима-уред. Моделите како Stylish, Emura, Ururu Sarara чинат многу повеќе, но во однос на перформансите и ефикасноста нема голема разлика. Што се однесува до мојата одлука, познавам луѓе чиј телефон чини исто колку Perfera, но мобилните не штедат струја – сепак, имаат одлични селфи фотографии!
Eve kompreor od satra klima koja si krcka 14-ta godina bez pad na performansi ni eden procent
https://www.yleee.com.cn/shop/product/日本产toshiba-compressor东芝变频压缩机da111a1f-20f-155v-120hz made in Japan
a eve za koj klimatizer se raboti
Toshiba RAS-13SKV2-E Service Manual (Page 6 of 111) | ManualsLib
www.manualslib.com
ROTARY COMPRESSOR TOSHIBA DA111A1F-20F1 Inverter – B.F. Refrigeration Shop Online
TOSHIBA is able to offer to a 7.5cc to 79cc displacement range (up to 45kW cooling capacity ) of (singe and twin) rotary compressors, the widest in the world.
www.bfrefrigerazione.it
Ko ke si vo tesno daskale odma za rakopisot se vajcas.Pokraj toa što si po tehnikava gledam i pravopisov ti odi od raka.
Vtoro, a nekoj napiše deka kinez troši mnogu vednaš ti e verodostojno i odi starata prikazna.
Eve edniot kinez letovo rabotel 108 dena, potrošil 3000 den, a noviot kinez za 92 dena celi 500 den. 6 pati po tvoe troši pomalce neli?
Glej si tamu vo o karnotoviot proces .
Ja je 5 ja 10 % stedenje.
E moj daskale.
Ovde ima dokazi kade 50 kade 100% ti uste sonvas 5-10% stedenje.
Sonvaj si samo.