Pa nisto ne im fali i na niv i taka site se vo isti kos,lepenka ko lepenka.Tie lepiot gi prodava a im objasnuva kolku lepiot sto razbira
Pa nisto ne im fali i na niv i taka site se vo isti kos,lepenka ko lepenka.Tie lepiot gi prodava a im objasnuva kolku lepiot sto razbira
Ostaj ti lepenki....toa e visa matematika za tebe i za toj kolegata tvoj @SBEPMKD.Pa nisto ne im fali i na niv i taka site se vo isti kos,lepenka ko lepenka.
Помина повеќе од еден часБатали филипинец, тебе те прашав што добивам како потрошувач, корисник со оваа опција? Модулација, помала потрошувачка, повеќе топлина?
Ти лепи кога ке си одиш вратата затворија да не не дува промаја останативе...ако ме разбираш... извини вака на македонски што ти пишувам може не разбирашПомина повеќе од еден час![]()
Одлична опција, според мене треба секоја клима да ја има оваа функција и тоа не во скриено мени, туку нормално со подесување преку далинско. Оваа функција е многу добра во овие преодни периоди кога климите работат како он/офф. Еве пример кај мене, користам Даикин ФТФХ50А и во овој период секогаш ми е уклучен еко мод, зададена 22 и пак оди до 24 степени. Кога би ја имал оваа опција би задал фиксни 300 вати и нека пичи.Троши околу 250W јер тогаш компресорот е ограничен на одредена снага која е помала од максималната и неврти/нетроши над тоа ограничување.
Тогаш нормално дека не се води по сонда температурна кога е ограничена у снагата/обртаите/потрошњата.
И има повеќе сетирања немора да е на 250w, има и на 130w има и на 500w...како кое затреба
И ништо чудо невидено, кај јапанките (не кај сите) има такви Екомодови со кој се ограничува компресорот испод максималната снага, пак зависно од марка и модел, некои имаат некој немаат таква опција и обично се поскапите, а у Грее секоја има, и најефтината![]()
A da gi potkrepiš brojkive so nešto, nakoja studia, napis, bilo što bi bilo epten ubavo. Baš bi sakal da se uveram i samiot.E pa toa e ona sto se trudam da go objasnam,deka pri samoto pretvaranje od AC vo DC napon imame gubitoci(normalno ako me pratis od porano).Toa e znak na nekvaliteeten pretvoruvac,baska od sklopot za invertiranje.
E sega kaj ponekvalitetnite klimi imame i pogolemi gubitoci i poveke od 20%.Taka da klimata moze da trosi 1000W AC napon ama mozi da se pretvorat efektivni da recime 800w DC napon.E sega toj 800w go koristime za rabota na kompresorot,i ostanatata elektronika. Nekoj mislat deka e samo 2%,mozi ama samo kaj nekoj kvalitetni pretvaraci.
Zamisli si isto kako kaj napojuvanjata za kompjuterot.Imame napojuvanja evtini primer 700w ke potrosat a ke dadat 350w DC,znaci 50% efikasnost.
Ama ima i sertificirani napojuvanja , primer so 80% pa 85 brozna,pa silver do 90% pa gold poveke od 90%,pa platinium so preku 95% efikasnot.
Na elektronikata nikoj ne obrnuva vnimanie.
Taka da i kaj invetrotite startnata efikasnost e vazna.
Mozi da ispadni edna obicna AC klima so isti medium ,da e poefikasna od nekvaliteten inverter,so slaba elektronika (napojuvanje),a da bide i toj so isti medium,isti izmenuvaci,potpolno sve isto.
Na ova nikoj ne razmisluva.
Zatoa ima i inverteri so poslaba i podobra efikasnost,zatoa go barame COP.
Toj e najdobriot implikator za efekasnost na uredot.COP,COP COP.......
Najdobri se Mitsubishi Panasonic Fujitsu Hitachi LG Carrier Daikin no se mnogu poskapi od kineskive klimatizeri zatoa koj nema budzet za najdobrite klimatizeri togas odbira od kineskite brendovi od kineskive klimatizeri najdobri se Midea Vivax Haier tie se Best BuyGree најдобри се?
Kaj najde na polnoka prasanje.Ostaj ti lepenki....toa e visa matematika za tebe i za toj kolegata tvoj @SBEPMKD.
Eve ti nudam dve klimi primer...ednata e na energetska so 7.2 drugata so 6.2, koja gree poefikasno sto mislis ?
30min pominaa, kolku vreme ti treba za odgovor, пак 2дена ке те нема? ova u gluvo doba noci da te razbudat treba da ti e jasno...na eurovent pobaraj![]()
Tuka Najubav e zadolzen za popravka na negovite top brendcinja.Aj zdravo decki, se nadevam vi teknuva na mene
Haier tundra 5.5
Klimata si bese top do pred letovo, od koga pocna da mi tece vnatresnata i utvrdivme deka e celosno ispukana plastikatane znam pricina
Probuvav so majstori da ja zalepime, ama kratko traese, toplo ladno si go prai svoeto, pak ispuka…
Aj prvo da prasam dali moze nekoj da najde vnatresna edinica bez elektronika, dali nova dali polovna ama zdrava!
Se nadevam deka kje ja sredam starava, zaso na gladno da se ispukam 50k za nova malce potesko
Pozz i sekoe dobro!![]()