Најекономично греење и ладење

Член од
16 април 2019
Мислења
387
Поени од реакции
545
@најубав Првото далечинско е, значи Мидеа така и си мислев, кој модел на Мидеа е дали можеш да најдеш ?

Jas imam Inventor Nemesis 7kw zadovolen sum grejam 80 kvadrata so potrosuvacka od okolu 1050 w no veke vtora godina kako gi nema inaku tie bea proizvodstvo na Gree a Inventor ti e grcka firma i samo lepat lepenki a ne e toa nivno proizvodstvo.
Eve ti link od tvojot ured specifikacii se ke najdes tamo a dalinskoto e vtoroto od najubav sto go postiral.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.335
Поени од реакции
5.411
@најубав Првото далечинско е, значи Мидеа така и си мислев, кој модел на Мидеа е дали можеш да најдеш ?
Ako e kako prvoto dalecinsko togas ne e Inventor Profesional ( toj model Inventor Profrsional e Aux )

Inventor koj se proizvedeni vo Midea se INVENTOR - ARIA , SUPREME LEGEND , CORONA , NEO

Ovie klimatizeri se INVENTOR oem proizvedeni vo Midea ( drugite INVENTOR se oem HAIER i AUX ) najdobro slikni Ja vnatrsnata i nadvoresnata edinica so dalecimskoto za koj tocno model na INVENTOR stanuva zbor

Член од
16 април 2019
Мислења
387
Поени од реакции
545
Sega gledav ceni vo Grcija pa tamo kako sto vidov Tosibata e poeftina za nekade od okolu 40% do 50% i drugite klimi se poeftino eve gledav i za Gree eve ova se isti modeli od Tosiba so sosema razliciti ceni i sto e ova narodot kaj nas eptem lom go napravija.

Attachments

Член од
16 ноември 2022
Мислења
26
Поени од реакции
26
Sega gledav ceni vo Grcija pa tamo kako sto vidov Tosibata e poeftina za nekade od okolu 40% do 50% i drugite klimi se poeftino eve gledav i za Gree eve ova se isti modeli od Tosiba so sosema razliciti ceni i sto e ova narodot kaj nas eptem lom go napravija.
Welcome to the club!

Член од
30 јуни 2008
Мислења
1.998
Поени од реакции
1.283
Купени две клими 18ки Inventor Proffesional на нивно место имаше 18ка Вивакс он/оф и Вивакс Аери 12ка (18ката продадена за 10.000 денари, а аерито наместена во помала квадратура 20м2, беше претходно во 35м2) Се користат во простории кај што се сетираат директно на 30ка :D Моментално се и двете наместени на 24 степени и одржаваат температура во просторија од 25 степени со 750-800 вати потрошувачка. На почетокот повлекуваат 1700-1800 вати додека да постигнат зададена температура па паѓаат на 1000ка и на крај одржуваат со 750-800 вати. Пробував на почетокот на пониски подесувања но не успеав да забележам дека одат под 700 вати, туку исклучуваат. Во секој случај погодена им е намената за која ќе се користат, брзо постигнуваат температура и имаат некој задоволувачки минимум како и останатите кинески клими, а цената им е 44.000 илјади денари. Претпоставувам дека е некоја Мидеа само не знам кој е точниот модел, а и продавачите немаа појма.
После 24 часа работа, потрошувачката падна на 650-700 вати, иста температура 24 степени подесена, во просторија 25 надворешнса 8 степени.

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.303
Прва сметка за греење на клима ми стигна во просек со минатите сметки има истрошено од прилика 96 киловати за две недели на 22 температура и на ауто фен. Имам "Toshiba Sorai Edge RAS-B16JKVSG" и сум презадоволен како тотално без искуство во оваа област. Ќе ја видиме првата целосна сметка во месец Декември со поладни денови. Поздрав
Pa dobro so imas ti Toshiba Shorai ili Toshiba seiya,oti ednas velis Seija a sega Shorai.

Член од
10 јуни 2015
Мислења
540
Поени од реакции
858
Еве COP и за амберот, според формулата на @filipinec
Надворешна Т=4
T во собата 24.5, сетирана 23
Брзина на издув 5
Влезна Т= 24.7
Издув Т=37.1
Делта Т=12.4
Потрошувачка 0.64кв

(12.4х1.2х800):3600=3.307
3.307:0.64=5.167

Не е лошо за кварцна печка, што би рекол @ROBERT 11
:)
Автоматски споено мислење:

Сега е на офсет 2. Со офсет 0 не пробувај. Кратки циклуси. Со 1 исто така. Значи се уклучува дува но краток период, жожеби 5 минути и исклучува. По 5 минути пак се уклучува ама не е добро така. Нема време да го загрее воздухот доволно. Се зависи од просторот што го грееш.
Ај кажи ми колкав простор грееш. Не ми кажувај квадратура туку должина, широчина и висина. Дали е просторот во еден дел или има кривини, отворени врати и сл. Нема шанси да не грее. Нема да биде економичен како јапонциве од истата класа, ама треба да грее.
Незнам дали и оваа формула за сор е точна..оти во техничкото упатство барем кај мене во техничките параметри кажува оти се мерени на +7степени и сор 4.01 а вака на +2степени испаѓа повеќе од 5..
Како е оваа возможно..

Води ги цените и на митсибуши
Клима што е тука 109.000 таму е 82.000

поефтини се исто за 30 проценти

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.303
87K+Монтажа:( Најскапи се на балканот. Изгледа со климата и женска на шипка шо се врти нудат. Во бугарија на пример 18ка има за 82К со монтажа заедно, грција за 83К има 24ка, Србија, Хрватска исто се поевтини. Или не се конкурентни увозниците(Енергија), или се само лакоми, или мислат дека парите од дрво се берат, или од се нешто по малку! За пари е лесно - пари нема, они нек си тераат нагоре, a јас ќе сум задоволен со тоа што ќе можам да си дозволам:) Секое зло за арно!
п.с. Shorai 18 е декларирана на 26/31/44 dB а 16-ката на 21/25/44 dB. Но дуплерицата е сигурно со помоќен капацитет.
Ceni kako ceni sekoj neka se snaoga kako znae.Navistina em najnizok standard a najvisoki ceni,na sekakvi proizvodi.
Sramota!
Si zakasnil za destina dena,a bea 100 eura poevtini.
Inace okolu db na zvukot.Nemas iskustvo ama i zatoa ne znaes.
18btu so 44db ke postigne 1000m3 na max,a 16btu so 44db ke postigne 780m3.
A ovie 780 ke gi dobie so okolu 35db pogolemata edinica.
Najmalce za 3 pati e potivka 18 od 16btu.
Ova ti go kazuvam od licno iskustvo.
Inace,razgledaj go ovaj model podoluna linkov https://www.klimi.mk/product/391,i ako go ima zemaj i ne prasvaj,so zosto i kako.
Toa e pomos so mozam da ti ja dadam naiskreno..

Член од
28 февруари 2014
Мислења
36
Поени од реакции
8
Здраво,да би проверил на
Што клима користите?
Haier AS35TADHRA-THC /1U35MEEFRA-1 Tundra Plus

Se oma po internet samo treba da se potrudi covek pa eve ti video kako

Normalno e da duva non stop otkolku da ti isklucuva i odma ke zaladi vo prostorijata znaci dobro si modulira samata klima sigurno i ubavo be gree doma.
Baravte kako se povrzuva preku wifi ke pobaras na you tube ima mnogu videa kako se konektira e treba da znaes dali ima wi fi modul vo klimata vgradeno
Фала ти многу за одговорот.

Член од
16 ноември 2022
Мислења
26
Поени од реакции
26
Прва сметка за греење на клима ми стигна во просек со минатите сметки има истрошено од прилика 96 киловати за две недели на 22 температура и на ауто фен. Имам "Toshiba Sorai Edge RAS-B16JKVSG" и сум презадоволен како тотално без искуство во оваа област. Ќе ја видиме првата целосна сметка во месец Декември со поладни денови. Поздрав
Со здравје да се служиш!
Ако не ти е проблем напиши од каде и по која цена го зема Shorai-то. Некако тргна тука просветлувањето ценовно за Shorai дерикожите домашни, на пример цена во Мобиле МК: Shorai 16 T mob1.jpg Shorai 16 T mob3.jpg Во грција моментално: Shorai 16 gr.jpg

Разликата е 18400д. или само 300 еврушки:( за Toshiba Sorai Edge RAS-B16JKVSG!

Член од
16 февруари 2020
Мислења
7
Поени од реакции
0
Гледам бајаги познавачи на инвертер па сакав да прашам нешто??
Јас имам инсталирано грее 3.5кw 18ка и дали треба вода надвор да тече преку цревото или не ??

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Јас имам инсталирано грее 3.5кw 18ка и дали треба вода надвор да тече преку цревото или не ??
Треба. На сите тече.

Член од
16 ноември 2022
Мислења
26
Поени од реакции
26
Ceni kako ceni sekoj neka se snaoga kako znae.Navistina em najnizok standard a najvisoki ceni,na sekakvi proizvodi.
Sramota!
Si zakasnil za destina dena,a bea 100 eura poevtini.
Inace okolu db na zvukot.Nemas iskustvo ama i zatoa ne znaes.
18btu so 44db ke postigne 1000m3 na max,a 16btu so 44db ke postigne 780m3.
A ovie 780 ke gi dobie so okolu 35db pogolemata edinica.
Najmalce za 3 pati e potivka 18 od 16btu.
Ova ti go kazuvam od licno iskustvo.
Inace,razgledaj go ovaj model podoluna linkov https://www.klimi.mk/product/391,i ako go ima zemaj i ne prasvaj,so zosto i kako.
Toa e pomos so mozam da ti ja dadam naiskreno..
Не сум закаснил јас, следев редовно они подранија, договорот со Мобиле МК ми истекува за неколку дена и требаше да потпишам нов, а буџетот(40-50К) од новиот договор требаше да е стартер за нова клима со вистинска вредност за дадените пари. Ама глеам тешко бизнис со нив. Дури и се ре-регистрирав на Кајгана само за темава :)
Те разбрав за Db, логично е така. Мене повеќе ме интересира буката при ниска модулација, мир,тишина и помалку пари за струја, 21Db;)
Фала ти за предлогот, ќе разгледам!

Член од
14 август 2018
Мислења
4.983
Поени од реакции
11.325
Ако ти е на ладење подесена, тогаш е нормално кондензатот од внатрешната да истекува преку цревото!
А ние сме Декември веќе, па… нешто не ми штима.
Ај ѕирни уште еднаш дали тече од цревото, или можда имаш црево на надворешната па од дефростот истекува така канализирана?!
П.С. имаш секакви “таленти” од монтери, па не ме чуди и наместо да ги разделат цревата, да ги укрстат кај надворешната, па вакви циркуси да читаме…!

Kajgana Shop

На врв Bottom