Најекономично греење и ладење

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
Е то со должината на цевките е проблем.Како шо напишав од три страни сум затворен единствено предната страна е слободна, и има само една позиција истата и внатре и надвор back to back шо викат енглезите :confused:
голема квадратура е тоа за таа клима плус мислам дека си од битола тоа е уште поголем проблем

Член од
11 декември 2012
Мислења
6
Поени од реакции
1
Па добро веќе кажав дека се греам на дрва ова би се користело во "Гевгелиски" услови ко ќе крени темп. над нулата

Член од
2 август 2014
Мислења
1.785
Поени од реакции
4.146
Podobar e od ekoloskiot R407c najmalku za 20 %....
Ova za dolzina na cevkite BACK TO BACK mozes da stavis i 5 m ako sakas, se vitkaat vo petlji ili krugovi zad edinicata.

Член од
11 мај 2014
Мислења
1.020
Поени од реакции
575
Во куќата затоплувам со дрва, а во станот со струја. Е сега проблематиката е што станот ми е многу помал, па минувам со макс 3800денари струја месечно, за разлика од куќата каде трошам по 10-12 кубици дрва т.н прва класа. Немам некое посебна печка, обичен шпорет од 15 000 денари, али брка работа, со оглед на тоа што назима готват постојано моите на него.
Е сега како :oftopik: сакам да прашам нешто во врска со изолацијата на вратите, имам стари дрвени врати кои не диктуваат добро и од нив ми лади дома најмногу, зедов пред 2 години од тие сунѓерите кои се поставуваат демек за изолација, али неможев со нив да ги затворам и отворам нормално. Добредојден ми е совет, доколку знаете за некој друг начин со кој може да ги изолирам прозорците и вратите да не ми влегува дома ладен воздух, бидејќи за пвц слабо кеш во моментов.

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
Е сега како :oftopik: сакам да прашам нешто во врска со изолацијата на вратите, имам стари дрвени врати кои не диктуваат добро и од нив ми лади дома најмногу, зедов пред 2 години од тие сунѓерите кои се поставуваат демек за изолација, али неможев со нив да ги затворам и отворам нормално. Добредојден ми е совет, доколку знаете за некој друг начин со кој може да ги изолирам прозорците и вратите да не ми влегува дома ладен воздух, бидејќи за пвц слабо кеш во моментов.
земи си прозирен силикон и по краевите кај што мислиш дека дува стави колку што треба и нема да имаш проблем
јас така направив со мојот дрвен прозор на север ми гледа и да не се фалам ама има подобрување огромно, нема повеќе дување низ него
проблем е што ако мислиш тоа сега да го правиш ќе мора да чекаш барем 3-4 часа да се исуши силиконот убаво да не го згмечиш кога ке затвориш врата или прозор

Член од
12 септември 2013
Мислења
222
Поени од реакции
184
rano mi e za smetka doma da mi stigne no bidejki pomina mesec dena od poslednoto otcituvanje, bev da gi vidam brojkite na strujomerot. Vo noemvri za 480kw potroshena el energija dobiv smetka od 2400mkd. Poslednive 30 ili 31 den imame potrosheno 615kw taka da mozam da recam deka smetkata dekemvriska ke bide nekade za 30% povisoka od noemvriskata shto e apsolutno prifatlivo.
definitivno dobra tema
:aplauz::aplauz::aplauz::aplauz::aplauz::bravobe::bravobe::bravobe::bravobe::bravobe::bravobe::bravobe:
...koga ke stigne smetkata ke ve izvestam.....na latinica se razbira :roker:

Muki-20

Маркетинг и финансиски консултант
Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
Здраво на сите,

Бидејќи се наоѓаме во студени зимски денови на сите нас ни е потребно затоплување на нашиот дом. Ме интересира за VAILLANT паналите. Според некои мислења слушам дека биле економични, но тоа не е толку битно колку што ме интересираа колку го сушат воздухот. Дали може да споделите ваше искуство, и какво решение можете да ми препорачате да се справам со овој проблем. Да напоменам потребен ми е овој панел за спална соба со површина околу 20м2, каде што во оваа спална соба ќе спие 7 месечно бебе.

Ви благодарам и се најубаво.

Член од
29 декември 2014
Мислења
49
Поени од реакции
55
Според некои мислења слушам дека биле економични,
Сите уреди што директно ја претвораат електричната во термална енергија (панелки, термо печки...) имаат COP 1. Тоа значи дека за секој потрошен киловат електрична енегија, добиваш топлина во вредност од 1 киловат. Со други зборови, не е теоретски возможно било која панелка да е поекономична од друга панелка, термо печка, греалка...

но тоа не е толку битно колку што ме интересираа колку го сушат воздухот.
Не е возможно уредот за греење да го суши воздухот. Има дискусија на таа тема неколку страни поназад. tzlatko има убаво објаснување зошто мерачот за влажност покажува пониски вредности кога ќе уклучиш греење.

Член од
23 март 2014
Мислења
1.471
Поени од реакции
1.242
Сите уреди што директно ја претвораат електричната во термална енергија (панелки, термо печки...) имаат COP 1. Тоа значи дека за секој потрошен киловат електрична енегија, добиваш топлина во вредност од 1 киловат. Со други зборови, не е теоретски возможно било која панелка да е поекономична од друга панелка, термо печка, греалка...

Не е возможно уредот за греење да го суши воздухот. Има дискусија на таа тема неколку страни поназад. tzlatko има убаво објаснување зошто мерачот за влажност покажува пониски вредности кога ќе уклучиш греење.
Како термо печката кога работи топло е само доколку се доближиш до неа а кога ќе се одалечиш е поладно а кај панелките има рамномерна температура и топло е и блиску и далеку?
Како не го сушат воздухот кога го прават сув ко барут и грло почиња да гребе? Ти кажувам од искуство и пракса не ти зборам на памет. Ова ти што си го напишал нема врска со реалноста.

Muki-20

Маркетинг и финансиски консултант
Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
Како термо печката кога работи топло е само доколку се доближиш до неа а кога ќе се одалечиш е поладно а кај панелките има рамномерна температура и топло е и блиску и далеку?
Како не го сушат воздухот кога го прават сув ко барут и грло почиња да гребе? Ти кажувам од искуство и пракса не ти зборам на памет. Ова ти што си го напишал нема врска со реалноста.
@sneui значи панелките се една од причините за сув воздух. А дали можеш да споделиш со нас како го решавате овој проблем, со кое средство ја навлажнувате воздухот?

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
@sneui значи панелките се една од причините за сув воздух. А дали можеш да споделиш со нас како го решавате овој проблем, со кое средство ја навлажнувате воздухот?
Без добра инвестиција нема ефтино греење, 100евра за панелка од ваква или онаква марка не е некоја голема инвестиција и тука економичност нема да најдеш, а дали суши или несуши според комшиски муабети лесно се проверува, со 500ден купуваш термометар кој има и мерач за влажност, ако е вистина сув воздухот имаш навлажнувачи електронски за 50-60евра, има и за 100ден керамички садчиња во BAZZARO што се закачуваат на радијатор/панелка и испаруваат вода и решаваш проблем со влажност но пак мораш да мериш за да кажеш Ок е или не е ОК влажноста, без мерач може само да се претпоставува.
Што значи сув воздух може да се дискутира на долго и широко, по информации по нет по сеќавање мислам беше 40-60% нормална влажност.[DOUBLEPOST=1420390053][/DOUBLEPOST]
Термо печката е топлински акумулатор, ја полниш навечер ја трошиш преку ден а toa e COP=2, панелката ја трошиш кога ти треба неможеш да ја акумулираш преку ноќ и тоа е COP=1. За иста просторија под исти услови двата уреда исто ке потрошат во KW струја, но тој со термото ке има во денари упола поефтина сметка за струја оти ја полнел на ефтина тарифа по 3.3/KW а панелката работи на 6.5 ден/KW ;)

Последно уредено:
Член од
23 март 2014
Мислења
1.471
Поени од реакции
1.242
Ставам вода на плитка површина(чинија) над панелката. Секој ден испарува комплетно и додавам нова. Да не беше толку сув воздухот немаше да испарува толку брзо.

Член од
30 јуни 2008
Мислења
1.983
Поени од реакции
1.264
А така, Е4 е грешка за висока Т во компресор а не H1. Људи смо, грешимо.
Незнам за запушената цевка, ја колку што памтам од Зоки знам дека прво цела надворешна ти имаат сменето со нова, ама искочи дека не било проблемот до надворешната туку до електромоторот во внатрешната кој давал слаб издув, после и таа ти е заменета. @tzlatko многу детално ги опиша твојот и неговиот дуќан во смисол колку се слабо изолирани и тешки за греење, тука и заврши мислам муабетот дали Change ја бива или не за греење. Еве ја кај моите Change 5,5KWtna, на -6 надвор зададена и е 23, сензорот покажува 22, внатре 21.5C. Без ниеден дифрост е денес...за 65m2 и тие пари за климата повеќе и не очекувам. По совет од мајстор Зоки овие 2-3 дена навечер ке ја местам во Sleep мод (22C-20C) и мислам дека наовој начин ке издржи да го држи просторот на температура 20-22C без догревање и на -15 надвор.
И мојата клима Квадро сплит, од денес ми ја јавува оваа грешка Е4. Работи климата нормално, по некое време се исклучува и се појавува грешката Е4. Ако ја вклучам веднаш не работи, но ако постои исклучена повеќе време, се вклучува и повторно работи извесен период, па пак се појавува Е4. За каков дефект станува збор ? Сервисерот ми рече дека ќе дојде утре па да знам што да очекувам .

Член од
23 март 2014
Мислења
1.471
Поени од реакции
1.242
Без добра инвестиција нема ефтино греење, 100евра за панелка од ваква или онаква марка не е некоја голема инвестиција и тука економичност нема да најдеш, а дали суши или несуши според комшиски муабети лесно се проверува, со 500ден купуваш термометар кој има и мерач за влажност, ако е вистина сув воздухот имаш навлажнувачи електронски за 50-60евра, има и за 100ден керамички садчиња во BAZZARO што се закачуваат на радијатор/панелка и испаруваат вода и решаваш проблем со влажност но пак мораш да мериш за да кажеш Ок е или не е ОК влажноста, без мерач може само да се претпоставува.
Што значи сув воздух може да се дискутира на долго и широко, по информации по нет по сеќавање мислам беше 40-60% нормална влажност.[DOUBLEPOST=1420390053][/DOUBLEPOST]
Термо печката е топлински акумулатор, ја полниш навечер ја трошиш преку ден а toa e COP=2, панелката ја трошиш кога ти треба неможеш да ја акумулираш преку ноќ и тоа е COP=1. За иста просторија под исти услови двата уреда исто ке потрошат во KW струја, но тој со термото ке има во денари упола поефтина сметка оти ја полнел на ефтина тарифа ;)
Се супер тоа у теорија. Сега ти само мене да ми објасниш како тоа кога ја се греев на парно а после и на термо печка имав многу повисоки сметки и тоа на пониски температури споредено со панелките со кои имам повисоки температури, пониски сметки а се уклучени нон-стоп?????? Нема никаква промена во просторијата која ја грејам. Значи теорија е едно а пракса е нешто сосем друго.
И некој да ми објасни зошто кај термо печките и греалките во нивна близина е топло а кога ќе се одалечиш е ладно. Кај панелките тој проблем го нема, топло е и блиску и далеку.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom