Најекономично греење и ладење

Член од
30 март 2012
Мислења
376
Поени од реакции
234
Точно мери ?
paa, da, sum pravel usporedbi[DOUBLEPOST=1419876013][/DOUBLEPOST]Ja mrazam, ja mrazam i ja mrazam gree change klimata!!! Cel den ne podigna povece od 15° i uste na kraj od rabotnoto vreme prijavi "HI" greska, sto znaci pregolema temperatura vo kompresorot. I pred nedela na dva pati ja napravi istata greska a pravata zima pocnuva od vecerva. Taa greska se pokaza od kogaj ja dignav na 27° inaku ja podesuvam na 23° ventilator na 3 + turbo. Na kraj ce ja otkacam i vo kanta i nema da vi kazam vo koja kanta :) da ne se patite i vie.

Последно уредено:
Член од
6 февруари 2010
Мислења
882
Поени од реакции
923
paa, da, sum pravel usporedbi[DOUBLEPOST=1419876013][/DOUBLEPOST]Ja mrazam, ja mrazam i ja mrazam gree change klimata!!! Cel den ne podigna povece od 15° i uste na kraj od rabotnoto vreme prijavi "HI" greska, sto znaci pregolema temperatura vo kompresorot. I pred nedela na dva pati ja napravi istata greska a pravata zima pocnuva od vecerva. Taa greska se pokaza od kogaj ja dignav na 27° inaku ja podesuvam na 23° ventilator na 3 + turbo. Na kraj ce ja otkacam i vo kanta i nema da vi kazam vo koja kanta :) da ne se patite i vie.
Аман бе, баш ме изненадуваш, па што фалење и дадоа на оваа gree change. Под гаранција ти е? Јас да чукнам во дрво климата одлучно работи сега за сега, скоро без дефрост овие два дена. Деновиве ќе видиме како ќе се покаже. На оваа надворешна температура одлично грее.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.499
Не е "HI" туку H1 и не е баш некоја грешка туку најнормален дифрост, или како што е описот во мануалот, Its normal state.

Член од
30 септември 2012
Мислења
40
Поени од реакции
39

Кај мене ја покажува таа ознака кога се размрзнува а така ми пишува и во упатството (размрзнување) и кога ми се појави тоа H1 во исто време почнува да трепка сијаличката за греење и си трепка за време на целиот дифрост.
Него да те прашам дали кај тебе надворешната единица ти има сензор за мерење на тем. и до колку минимално мери, кај мене на GEYI-то баш сега забележав оди до 0 и не покажува помалку, еве надвор моментално на живин термометар ми покажува -4 а на климата ми покажува 00. Дали и кај тебе е така или има некоја тактика или пак не мери тем. во минус.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.499
@strelec80 Change (барем мојата) нема сензор надворешен, иако ја врти на даљинското таа куќичката ништо не покажува на дисплејот (ја покажува повторно зададената) , само внатрешната температура ја покажува т.е внатрешниот сензор. Најдобро да го прашаш @ogledaloogledalo он има Хансол што е најблиску до твојата GEYI. Поскапите модели имаат сензор надвор, јефтиније немаТ.

Член од
30 март 2012
Мислења
376
Поени од реакции
234
@Strelec
hmmm, starost me jade polaku :) ,tocno sum gi pobrkal stvarite bidejci na predhodnata klima sto ja zedoja nazad pod garancija imase greska "compressor exhaust high temperature protection" ama ne bese H1 tuku E4 sega mi tekna.

Neznam dali napisav nanazad deka skoro se cuv so Baze Zorba gi prasav nesto drugo a i pokraj toa sto i bilo problem na taa sto pravese problemi kaj mene, mi rekoja deka ima zapusena cevka vo vnatresnata edinica i deka imaat poracano nova

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.499
@Strelec
hmmm, starost me jade polaku :) ,tocno sum gi pobrkal stvarite bidejci na predhodnata klima sto ja zedoja nazad pod garancija imase greska "compressor exhaust high temperature protection" ama ne bese H1 tuku E4 sega mi tekna.

Neznam dali napisav nanazad deka skoro se cuv so Baze Zorba gi prasav nesto drugo a i pokraj toa sto i bilo problem na taa sto pravese problemi kaj mene, mi rekoja deka ima zapusena cevka vo vnatresnata edinica i deka imaat poracano nova
А така, Е4 е грешка за висока Т во компресор а не H1. Људи смо, грешимо.
Незнам за запушената цевка, ја колку што памтам од Зоки знам дека прво цела надворешна ти имаат сменето со нова, ама искочи дека не било проблемот до надворешната туку до електромоторот во внатрешната кој давал слаб издув, после и таа ти е заменета. @tzlatko многу детално ги опиша твојот и неговиот дуќан во смисол колку се слабо изолирани и тешки за греење, тука и заврши мислам муабетот дали Change ја бива или не за греење. Еве ја кај моите Change 5,5KWtna, на -6 надвор зададена и е 23, сензорот покажува 22, внатре 21.5C. Без ниеден дифрост е денес...за 65m2 и тие пари за климата повеќе и не очекувам. По совет од мајстор Зоки овие 2-3 дена навечер ке ја местам во Sleep мод (22C-20C) и мислам дека наовој начин ке издржи да го држи просторот на температура 20-22C без догревање и на -15 надвор.

Член од
24 септември 2013
Мислења
344
Поени од реакции
317
Кај мене ја покажува таа ознака кога се размрзнува а така ми пишува и во упатството (размрзнување) и кога ми се појави тоа H1 во исто време почнува да трепка сијаличката за греење и си трепка за време на целиот дифрост.
Него да те прашам дали кај тебе надворешната единица ти има сензор за мерење на тем. и до колку минимално мери, кај мене на GEYI-то баш сега забележав оди до 0 и не покажува помалку, еве надвор моментално на живин термометар ми покажува -4 а на климата ми покажува 00. Дали и кај тебе е така или има некоја тактика или пак не мери тем. во минус.
Nikogas ne sum proveril. A mislam deka pisuvase nesto takvo vo upatstvoto. Bas ke vidam denes sto ke mi pokaze.
Se pozajmiv panelka za najavenite -17, mozno e da pritreba. Sepak sum so malo bebe.
Nokeska na -8, -9 nemase problem, vrukj vozduh duva, ne padna temperaturata vo 42m2 sto gi zagrevam.

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
убавина денеска времето за греење со клими, нема дефрост
северен ветар и сув мраз надвор -4с. во соба 20 на секој саат време одмара 20-тина мин.
значи и предимензионирана ми е за овие 20м2. што ги греам со неа :D
од изолација имам 2 надворешни (северо-запад) зида со стиропор 8см. двата се внатрешни, на таван гипс плочи со 5см. тервол

Последно уредено:
Член од
2 август 2014
Мислења
1.783
Поени од реакции
4.144
Поздрав и до тебе tzlatko, како прво еве ме во дневна со пушена клима и пред мене мерачто за влажност ми покажува нешто над 40% влажност а сабајле кога станав и ја вклучив климата беше скоро до 60%, како второ зошто матичната педијатарка на моето бебе кога и кажав дека се грееме на клима ми препорача ставање нешто на шпорет да испарува од 5-10мин по 2-3 пати во текот на денот поради сувиот воздух од климата, јас затоа го прашав ogledaloogledalo како детето негово се справува со сувиот воздух.
А за лајкот што толку слатко те изнасмеа беше затоа што и јас сакав да те прашам слично нешто само ogledaloogledalo ме превари со прашањето.
Imav malku vreme i ispituvav zosto e ovaa nelogicnost so susenjevo na vozduhot, mislam deka go znam odgovorot. Ako ja poglednete tabelata podolu za apsolutna ( toa e onaa maksimalna 100 % vlaznost ) i relativna vlaznost na razlicni temperaturi so kol. na vlaga na m3 http://www.tis-gdv.de/tis_e/misc/klima.htm ce zabelezite edna interesna rabota:
Relativnata vlaznost koga ja pustas klimata e 60%, pretpostavuvam T vo sobata e 18 C, prema tabelata imas vo prostorijata priblizno 9 gr/m3 voda. So pustanje na klimata temperaturata raste i ako nema navlaznuvaci vo prostorijata ( susenje na alista, epten mnogu narod, varenje hrana), vlaznosta ne raste, meracot na T=25 C ce ti pokaze bas 40% relativna vlaznost, bidejci po tabelata na T=25 sodrzinata na voda e bas 9.2 gr/m3 sto odgovara na 40 % rel. vlaznost. Tolku od susenjeto na vozduhot so klimata.
Inace ima eden interesen dijagram koj gi dava odnosite pomedju T i rel. vlaznost, taka na primer na 26 C i rel. vlaznost od 50 % se custvuvame loso oti e prevlazno, no so ista vlaznost i T=19-23 C ce se custvuvame super.

Kajgana Shop

На врв Bottom