Најекономично греење и ладење

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
Одамна е друже рустикот купен има повеќе од 15 години по мое ако не и повеќе, не обрнавме внимание на тоа а дали опште и ги правеа со котел тогаш
но тоа е тоа сега не ми се растура да ставам котел во него иначе знам дека ќе ме грее убаво и во другата соба ама гнасна работа е дрва носење пепел чистење оџакот месечно обавезно го чистев и ред други неповолности

Последно уредено:
Член од
11 февруари 2009
Мислења
1.072
Поени од реакции
1.144
Ако не се снајдете со термо печка пролистај го ова пред некој ден го читав, наводно конвектор (со вентилатор) подобро и побрзо греел од панелка, колку е точно незнам.
Веќе има конвектор (со вентилатор) и не е задоволна од сметките за струја, па најверојатно дека ке земе некоја термопечка на старо.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Дечки, ќе го тагирам @wiksa за да ја најде полесно темава, а има потреба и од совет и помош.
П.С. Додека да се појави и постави скица, дали има некој мајстор за фасада и оџак?

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
greenje podrazbira greenje na onoj del od kukata ili stanot koj sakash NO NAJCESTO KOJ MOZESH DA SI DOZVOLISH da go greesh. NAJEKONOMICNO GREENJE E TEMATA I batka KANO ne e promasheno. I jas sakam da imam VOLVO najnovo pred zgrada (ili kano sistem za greenje plus kamin za kuropek i uzivanje) ama NE MOZAM DA SI DOZVOLAM. Zatoa batka onak se e vo red so temava i postovite. Zdravje vo ovaa drzava odamna sme zaboravile. Zdravjeto e kompletna sostojba na covekot (dushevna, finansiska, ANTIPESIMISTICKA.....)
sekoe dobro[DOUBLEPOST=1415250057][/DOUBLEPOST]
:pos::vozbud::гик:
јас не реков дека не е во ред со темата... туку муабетиве што се вртат се грешни... и посочив дека греење е едно, а пригравање е муабетов тука што се врти... и пак ке повторам, клима и една просторија загревање не е греење...[DOUBLEPOST=1415300673][/DOUBLEPOST]
За тие што незнаат (а посебно за тие што го лајкнале), @onak едно време беше kano, сега е наопачки пошто е баниран пар пути ради саморекламирање . Истото го прави и тука, и по други форуми, го врти муабетот на тоа дека климите нечинат "грејте се на парно" (неговото). Нема да го рекламирам што точно продава само ке кажам дека е на струја, кое наводно "малку" троши а нема COP, нема цени на сајтот а не е ефтино (информација од кано лично :) ) нема гаранција колку стварно троши и најбитното, нема референци на сајтот и ниеден сведок по форумиве со слики или било како да каже дека го има ставено тој систем и дека стварно малку троши.
Пар страни уназад на темава и сам си напиша дека сеа работи и со клими :)
прво и основно, со клими работам пред да почнам да работам со парно... и не сум баниран ПАР ПУТИ туку еднаш ми е избришан профилот и тоа по лично барање мое, од револт за да покажам незадоволство. повели, прашај ја администрацијата, ке потврди... значи, НЕМОЈ ДА ШИРИШ ДЕЗИНФОРМАЦИИ т.е. лаги... системот кој јас го произведувам, има референци одлични, сега има и сертификати, но и понатака нема да ги објавувам на сајтот, нити пак цени ке турам, затоа што:
-цените се променлива категорија, токму заради тоа што се произведува во МК, а кај нас е страшно нестабилен пазарот кога се во прашање набавки на суровини.. од месец во месец се менува, од друга страна не сум моќен да набавувам огромни количини од се, затоа што како и самиот рече, системот воопшто не е втин..

-а појаснуваја за фактори и ситни бројчиња, кај мене во офис, според инсталацијата, според изолацијата и нај битното според струјата... од зграда до зграда на исто трафо различна струја има... значи во офис кај мене ке добиете инфо, или на меил слободно... јас не се кријам и фала богу не ни имам потреба.. а дали си се запрашал дали ако имаше превара или лага во овој систем ТОЛКУ ГОДИНИ ке постоевме на пазарот? м?[DOUBLEPOST=1415300865][/DOUBLEPOST]
браво мајсторе за постот сега идам од кај еден другар не оти е топло времето ама кај нив дневна соба 45-50м2 ја грејат со алфа плам и прават во било кое време од годината од 26 па нагоре да седиш по кратки ракави. Нека се јави некој тука со било која клима квалитетна дека така се грее во најладните денови му пуштам рака веднаш и нема да коментирам ништо повеќе
фала богу еден разумен одговор... за оние што пишале парно ова она, се ракламирам.. јас никаде не се изрекалмирав во постот... и кога ке спомнам дека парно е правилна ствар, или подно, или ете и воздушно но ЦЕНТРАЛНО греење и не мислам на тие системи што јас ги произведувам, туку ете, како и твојот другар, алфаплам котел, или некој друг.. било кој... само се вклучив во темава пошто е интересна за мене, но како што гедам станала многу монотона... 99% дискусија само за клими се праи, а не за греење...[DOUBLEPOST=1415300897][/DOUBLEPOST]
Не ставаш линк до твојот сајт ?
нема потреба.. немам намера да се рекламирам...

ти ке туриш од твојот?[DOUBLEPOST=1415301015][/DOUBLEPOST]
Не би било лошо да го споделиш твоето искуство и да ни објасниш со што се ти грееш и дали ја грееш целата кука или стан и колку сметка плакаш за такво греење. Јас се греам со инвертери од fujitsu 12 и 9ка за цел стан и не ги гасам 24 часа и плакам сметки од 4000 ден 3 год по ред и тоа се сметки за се потрошена ел.енергија и не догревам со ништо друго и имам температура од 24 степени
ако ти одговорам, погоре цитираните во истиов пост, ке ме линчуваат одма дека се рекламирам... сопственик сум на фирма за климатизација, па ке ме набедат (како и повеке пати наназад) дека се рекалимра.. ете читај им ги постовите и ке ти стане јасно зашто неможам т.е. несакам да одговорам, не за друго, имам попаметна работа, односно да се релаксирам а не да се објаснувам со недозреани деца...

Последно уредено:
Член од
12 септември 2013
Мислења
222
Поени од реакции
184
јас не реков дека не е во ред со темата... туку муабетиве што се вртат се грешни... и посочив дека греење е едно, а пригравање е муабетов тука што се врти... и пак ке повторам, клима и една просторија загревање не е греење...[DOUBLEPOST=1415300673][/DOUBLEPOST]
прво и основно, со клими работам пред да почнам да работам со парно... и не сум баниран ПАР ПУТИ туку еднаш ми е избришан профилот и тоа по лично барање мое, од револт за да покажам незадоволство. повели, прашај ја администрацијата, ке потврди... значи, НЕМОЈ ДА ШИРИШ ДЕЗИНФОРМАЦИИ т.е. лаги... системот кој јас го произведувам, има референци одлични, сега има и сертификати, но и понатака нема да ги објавувам на сајтот, нити пак цени ке турам, затоа што:
-цените се променлива категорија, токму заради тоа што се произведува во МК, а кај нас е страшно нестабилен пазарот кога се во прашање набавки на суровини.. од месец во месец се менува, од друга страна не сум моќен да набавувам огромни количини од се, затоа што како и самиот рече, системот воопшто не е втин..

-а појаснуваја за фактори и ситни бројчиња, кај мене во офис, според инсталацијата, според изолацијата и нај битното според струјата... од зграда до зграда на исто трафо различна струја има... значи во офис кај мене ке добиете инфо, или на меил слободно... јас не се кријам и фала богу не ни имам потреба.. а дали си се запрашал дали ако имаше превара или лага во овој систем ТОЛКУ ГОДИНИ ке постоевме на пазарот? м?[DOUBLEPOST=1415300865][/DOUBLEPOST]
фала богу еден разумен одговор... за оние што пишале парно ова она, се ракламирам.. јас никаде не се изрекалмирав во постот... и кога ке спомнам дека парно е правилна ствар, или подно, или ете и воздушно но ЦЕНТРАЛНО греење и не мислам на тие системи што јас ги произведувам, туку ете, како и твојот другар, алфаплам котел, или некој друг.. било кој... само се вклучив во темава пошто е интересна за мене, но како што гедам станала многу монотона... 99% дискусија само за клими се праи, а не за греење...[DOUBLEPOST=1415300897][/DOUBLEPOST]
нема потреба.. немам намера да се рекламирам...

ти ке туриш од твојот?[DOUBLEPOST=1415301015][/DOUBLEPOST]
ако ти одговорам, погоре цитираните во истиов пост, ке ме линчуваат одма дека се рекламирам... сопственик сум на фирма за климатизација, па ке ме набедат (како и повеке пати наназад) дека се рекалимра.. ете читај им ги постовите и ке ти стане јасно зашто неможам т.е. несакам да одговорам, не за друго, имам попаметна работа, односно да се релаксирам а не да се објаснувам со недозреани деца...
Kano mene mi e milo shto ima nekoj vo MK koj delumno ili komletno proizveduva nekoj proizvod. Sekako deka e podobro centralno toplovodno greenje vo sporedba so greenje na edno mesto ili pak multisplit sistem Vozduh-vozduh. Jas ti posakuvam uspeh, kako i na sekoja druga MK firma. No ti meshash babi i zabi koga pishuvash direktno ili indirektno za tvoj sistem na tema kako ovaa. Toa doaga (bidejki si fan na koli) kako da ubeduvash nekoj deka VOLGA e odlicen avtomobil i treba da se zanemari negovata potroshuvacka od 30l/100km. Ednostavno ne odi. Bidejki gore dolu sum zapoznaet so tvojot sistem, jas mislam deka so tvojot sistem bi se troshelo minimum pet pati poveke struja otkolku so klima. OK deka e podobro ii pozdravo i digme i gaki i rakavi i bokserki. ............ama toa so ovaa tema NE KORENSPODIRA.
Bidejki go spomena zdravjeto: za mene e zdravje da odam na skijanje deset dena plus vikendi, da odam na more plus na planina i da imam godishno 30 plateni dena godishen odmor. Ako ova mozam da si go dozvolam znaci mozam i kano sistem da ranam so KW. CAPITO?
Ete toa e zdravje batka. Za zal poveketo od nas ova ne mozat da si go dozvolat.

Plus da dodadam deka nie vo Mk mnogu greshime shto sakame vo zima da sedime doma po kratok rakav. I pokraj toa shto e individualno civstvoto, NAJZDRAVA T ZA DNEVNA SOBA E 20-22 stepeni dokolku nikoj ne se kapi vo toj del od denot i dokolku ne kapesh bebe. Bebe koga se kape pozelna temp e 25-26 stepeni celzi. Ova ggo kazuvam bidejki ednash prokomentira, mozebi ne se sekavash, deka so tvojot sistem doma ke ti bude "kao u turska banja". Bez razlika na shto se greeme ne smeeme takvi temperaturni razliki da pravime. So tie visoki domashni temp samo se razneznuvame.
Znaci ne mi e celta da te navredam samo da se ubedime shto e lubenica a shto e borovinka.
I za kraj ti posakuvam uspeh vo tvojot biznis.

Последно уредено:
Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
онстатацијата ти е точна за температурата во соба... но кога и ако сум рекол дека дома може да ти биде како турска бања, тоа е веројатно било компарација од аспект на нечива желба за висока температура...

доктори и останати стручњаци за здравје, велат дека нај здрава температура е 21 степен, во зимно време... таа температура е онаа која телото нај убаво ја апсорбира, свесно дека е зимски период... но исто така истите тие стручњаци и велат дека греењето со климатизери е страшно лоша и опасна работа по здравјето, бидејки има постојано силни турбуленции во воздухот т.е. на воздухот во просторијата...

од трета страна пак, не сум моќен да проценам што е поздраво т.е. што по нездраво (кога дискутираме за нај економично пригравање на една просторија) дали тие турбуленции се полоши од дишењето на голема количина штетни честици што се ослободуваат онаму кај шт се грее на дрва...

значи, сакам да насочам дека оваа тема има многу правци за дискусија, не само клима. повторувам, немам намера да се рекламирам и не ми го спомнувај брендот воопшто, нема ни јас...

поседна работа што како опција за централно греење почна некако да се имплеметира кај нас, е инверторски ситем за топловодно греење (радијаторско или подно) оваа година ако стегне ладно како што “ветуваат“ експертите, ке дознаеме дали конечно ке можат луѓето да се згреат или не, но по она што го видов како резултати од ланската година, очигледно дека на -15 е последната граница за функционирање на тој систем...

инаку кога сме кај инверторси системи... деновиве купив фрижидер (ма шифоњер бре што лади и замрзнува) со инверторски компресор.. бесшумен, еколошки, економичен дрн дрн дрн... нај повеќе заради тестот при негова експлоатација, кај што имам некоја идеја за некоја година што да правам експерименти со тој компресор... но за тоа накнадно...

п.с. фала за искрената желба, но повторувам, немам намера да се рекламирам.. тука сум зашто ме тангира темава, и расположен сум во вечерните часови (само тогаш сум слободен) да понудам некакво техничко решение или совет на било кого, но ДЕФИНИТИВНО не за клими, бидејки како што гледам има веке доста упатени момци за клими... јас сум за централна климатизација (било кој тип), пресметки, решенија и слично... условно кажано (може и цинички), не сум способен да пресметам греење само на една соба...

Член од
11 април 2012
Мислења
4.605
Поени од реакции
5.299
Благодарам на @kooperativa што ми ја олесни навигацијата за полесно да ја пронајдам темава. За жал моментално единствената програма која можам да ја искористам за скицирање е ДИА, која не верувам дека е многу пополуарна кај останатите корисници на темава па затоа ќе се потрудам утре да симнам на факултет(користам конекција од телефонот па се обидувам да е колку можам помал сообраќајот зашто Оне знаат да одерат ако надминеш трансфер) некој друг пакет за скицирање за да го прикажам сликовито што ми е потребно.
Инаку со зборови она што ми е целта, сакам да загреам простор од некој 40м2(најмногу 45) со најекономичниот начин. Се работи за спрат од куќа, но над овој спрат има и подкровје кое во иднина може да се опреми и да се направи истото да биде функционално. Значи системот за греење освен моменталната температура да биде во можност да загрее и второ ниво од некои 30м2 (поради начинот на кој е поставен кровот /\ (моментално најсликовит начин :) ) неможе да се искористи целокупната површина).
Да се вратиме на оној главниот проблем загревање на моментално опремениот спрат. Истиот е изграден и функционален повеќе од 15 години, но поради некои промени кои се прават моментално дома е решено да се поделат двата моментално функционални спрата да функционираат како засебни домови.
Сите ѕидови се сендвич (цигла(12ка)-тервол(5цм)-цигла(12)) но немаат надворешна фасада.
Освен решението за грееше сакам да поставам и фасада на спратот кој го опремувам и би бил благодарен доколку имате да препорачате некој мајстор или да ми посочите како се движат цените за метар квадратен. Исто така доколку препорачувате греење на дрва пожелно е да препорачата и мајстор за иградба на оџак.

ПС дали некој од вас овдека знае да ми објасни какви се тие печки за етажно греење.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.355
Поени од реакции
33.444
поседна работа што како опција за централно греење почна некако да се имплеметира кај нас, е инверторски ситем за топловодно греење (радијаторско или подно) оваа година ако стегне ладно како што “ветуваат“ експертите, ке дознаеме дали конечно ке можат луѓето да се згреат или не, но по она што го видов како резултати од ланската година, очигледно дека на -15 е последната граница за функционирање на тој систем...
Ова е топ работа, ама само во комбинација со подно греење низ поголемиот дел од од станбената површина.
Така целата подна температура е грејно тело, и за греење е доволна и темепература на водата од 30-40 степени целзиуси. Огромна разлика е во ефикасноста на работата на топлинската пумпа кога треба да загрева вода на 30-40, или на 60-80 степени како што треба за класични радијатори, или за фен којлери (кои се приказна за себе, од аспект на неисплатливост).

Уште не можам да си опростам на себе си како преклани не поставив хидропонска инсталација, кога ја ставав кошулицата. :cautious:[DOUBLEPOST=1415315889][/DOUBLEPOST]
Сите ѕидови се сендвич (цигла(12ка)-тервол(5цм)-цигла(12)) но немаат надворешна фасада.
Освен решението за грееше сакам да поставам и фасада на спратот кој го опремувам и би бил благодарен доколку имате да препорачате некој мајстор или да ми посочите како се движат цените за метар квадратен. Исто така доколку препорачувате греење на дрва пожелно е да препорачата и мајстор за иградба на оџак.

ПС дали некој од вас овдека знае да ми објасни какви се тие печки за етажно греење.
Кај мене баш сега се става фасада, екипата што сега работи се топ. Претходно почна друга екипа... не сакам сега да разглабам за тоа, само ќе кажам дека одамна така не сум се изнервирал. Планирам да отворам одделна тема за искуства со мајстори, а инспирација ми е токму искуството со лузерите што првично требаше да ја работат фасадата.

Како и да е, утре сум зафатен ама задутре (или друг ден) може на ПП да се договориме да дојдеш кај мене да ги видиш како работат и евентуално да си направиш муабет за се што те интересира. Кај мене засега искуството со нив е прилично позитивно, многу професионално си ја работат работата.

Иначе печки за етажно греење, ти се печки на дрва кои имаат котел во нив, таму се грее водата која потоа се спроведува преку систем за централно греење (цевки, радијатори, и пумпа за да ја циркулира водата).
Тој термин „етажно греење„ ме нервира малку што го форсираат (препишуваат) продавниците, пошто некој српско-бугарски термин е. По нашки си е „систем за централно греење„.

Значи ако немаш во подот веќе изведена инсталација со цевки (а најверојатно немаш, чим прашуваш), ќе треба некако да спроведеш цевна инсталација до просториите што ќе се греат. И нормално радијатори и пумпа за вода.

Последно уредено:
Член од
11 април 2012
Мислења
4.605
Поени од реакции
5.299
Како и да е, утре сум зафатен ама задутре (или друг ден) може на ПП да се договориме да дојдеш кај мене да ги видиш како работат и евентуално да си направиш муабет за се што те интересира. Кај мене засега искуството со нив е прилично позитивно, многу професионално си ја работат работата.

Иначе печки за етажно греење, ти се печки на дрва кои имаат котел во нив, таму се грее водата која потоа се спроведува преку систем за централно греење (цевки, радијатори, и пумпа за да ја циркулира водата).
Тој термин „етажно греење„ ме нервира малку што го форсираат (препишуваат) продавниците, пошто некој српско-бугарски термин е. По нашки си е „систем за централно греење„.

Значи ако немаш во подот веќе изведена инсталација со цевки (а најверојатно немаш, чим прашуваш), ќе треба некако да спроведеш цевна инсталација до просториите што ќе се греат. И нормално радијатори и пумпа за вода.
Фала на објаснувањето помислив дека е тоа ама не бев сигурен. Иначе да немам ставено цефки на делот кој во моментов е приоритетен ама затоа пак за оној дел од поткровјето кој во иднина би можел да го прилагодам (спални соби) ми е премногу лесно да поставам цефки и радијатори. Гледам такви печки и не се којзнае колку скапи во моментов а би можеле да бидат добра инвестиција. Е сега незнам колкав котел би ми бил потребен за да би можел да загреам простор од некои 25-30 квадрати, за да знам ако веќе инвестирам во такво нешто да обезбедам уште сега.

Иначе ова за договорот ми е најмал проблем утре и јас неможам ама од сабота сум доста послободен.
ПС не ти ги носам кучињата :))), малку шега на сметка на дискусии од други теми

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Ова е топ работа, ама само во комбинација со подно греење низ поголемиот дел од од станбената површина.
Така целата подна температура е грејно тело, и за греење е доволна и темепература на водата од 30-40 степени целзиуси. Огромна разлика е во ефикасноста на работата на топлинската пумпа кога треба да загрева вода на 30-40, или на 60-80 степени како што треба за класични радијатори, или за фен којлери (кои се приказна за себе, од аспект на неисплатливост).

Уште не можам да си опростам на себе си како преклани не поставив хидропонска инсталација, кога ја ставав кошулицата. :cautious:[DOUBLEPOST=1415315889][/DOUBLEPOST]
Кај мене баш сега се става фасада, екипата што сега работи се топ. Претходно почна друга екипа... не сакам сега да разглабам за тоа, само ќе кажам дека одамна така не сум се изнервирал. Планирам да отворам одделна тема за искуства со мајстори, а инспирација ми е токму искуството со лузерите што првично требаше да ја работат фасадата.

Пошто си во тек со работиве, дали знаеш цена на фасада (демит)? Само раб. рака, или пак комплет со материјал и раб рака? Знам дека и скелето игра улога.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.355
Поени од реакции
33.444
...незнам колкав котел би ми бил потребен за да би можел да загреам простор од некои 25-30 квадрати
Ништо не е тоа, било кој модел може да го прави тоа. За да димензионираш колку греење ти треба, тоа е веќе посложено прашање кое наједноставно ќе го решиш со муабет во некој од подобриве продавници за инвертор клими. Само ќе им објасниш каков е објектот и каква изолација имаш и они ќе ти израчунаат одприлика колку киловати греење ти треба. Има и на нет ресурси со објаснување сам да го израчуваш истото, ама тоа ќе ти одземе бајаги време (колку што гледам од нивото на сегашново твое познавање).

...
ПС не ти ги носам кучињата :))), малку шега на сметка на дискусии од други теми
Ич не ми сметаат воспитани кучиња, ама гужва е од мајстори и материјали, боље би било да можеш на раат да си правиш муабет со изведувачот.
Иначе кога ќе имам услови, планирам и јас да чувам куче (белгиски овчар, ако најдам).[DOUBLEPOST=1415318348][/DOUBLEPOST]

Пошто си во тек со работиве, дали знаеш цена на фасада (демит)? Само раб. рака, или пак комплет со материјал и раб рака? Знам дека и скелето игра улога.
Ајде утре на ПП ќе ти пишам, сеа идам у хоризнтала -утре на работа треба да се иде. :)

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.614
Поени од реакции
7.422
Пред да се одлучам за мултисплит многу бев загреан да ставам пумпа воздух-вода во комбинација со радијатори кои веќе ги имав поставено...у разговор со дечкиве од Грее ми рекоа дека воздух-вода пумпа, било да е во комбинација со радијатори или подно (или комбинација од двете заедно) обавезно мора да постои Puffer, Bafer, Tank, или по нашки бојлер(akumulaciski) со изменувач за да биде економично греењето.
Значи покрај пумпата требаше инвестиција и во Пуфер, плус и некој фенкојлер па цената рипна до плафон.
Тој бафер е потребен за подното греење за да обезбеди доволна количина вода т.е. проток кој мора да го има во цевките, а за радијаторите (овој дел е интересен) ке обезбеди температури на водата до 80Ц. Има бафери што можат да чуваат вода и од 90 па и 100Ц. Знаеме дека воздух-вода пумпа(оние ефтините ;)) загреваат вода до максимум 50Ц (ова на +7надвор) во ладните денови може и најмногу 35 да е таа вода...затоа пумпите имаат и вградени елетрични греачи со мала моќност 2-6KW доволни да таа Т на водата од 35-50Ц ја подигнат до 80Ц. Ова догревање би се случувало обично само навечер на ефтина тарифа COP2 :) кога е и најладно. Пуферот кој е со количина пример од 200 или 300литра и добро изолиран лесно ке ја задржи таа Т=80 до утрото кога ке треба да почне да загрева системот. Тука сега настапува мешачкиот вентил

кој таа вода што ја загрева пумпата на 30 или максимум 50Ц зависно од температурите надвор ја меша со водата од Пуферот и на излез према радијаторите се добива Т од 60или 65Ц (како ке се подеси вентилот) доволна за загревање на радијаторите. Овој мешачки вентил може да биде и со мотор и електроника и температурни сензори заради автоматика но се и многу поскапи.
Употребата на Пуфер Бафер или како сакате кажете го кај нас ретко некој да го користи (освен оние што имаат соларни панели) а причитав дека заштедува и до 30%. Овој систем на загревање на вода во Бафер преку изменувач го викааат Индиректно загревање или INDIRECT HOT WATER HEATER. Може да се користи во комбинација со било каков извор на греење значи немора да е топлинска пумпа може да е ел.котле или на дрва.
Приближна шема на системот би изгледала нешто слично на оваa слика:

Тоа означено како Boiler е изворот на греење(пумпата) кој загрева своја (мала количина) вода и ја циркулира во изменувачот во бојлерот што доведува до загревање на околната вода во бојлерот. Од излезите горе на бојлерот излезот обележан со Hot water Outlet кој одма би се споил со вентилот за мешање како прв крак, повратот од радијаторите т.е. ладната вода делумно би влегла во бојлерот а дел во мешачкиот вентил како втор крак и третиот крак би идел према радијаторите како довод.(Не сум сигурен дали баш вака се изведува :) )
Незнам цени овде но по нет од тоа малку што гледав вентилот е од 40 до 200еу зависно дали е без или со мотор, бафери има српски и по 400еу па нагоре за 200литарски...цената им расте според квалитетот на материјалот на казанот и литражата. Негде грубо 1000евра за квалитетен бојлер со вентил....дали вреди инвестицијата за тие 10-20 дена со минусни температури кога климите не би работеле? Лично сум осетил дека за 15-20дена со ел.котле и радијатори може да се набилда сметка за струја колку што некој цела зима ке се грее на дрва па логиката ми е, или пари за баферот или за ЕВН :)
Ако некој користи бафер или има информации нека сподели, се мислам со електрично котле у комбинација како би се извело и колку би се заштедило на овој начин и ако знаете добри парнаџии да работат парно со бафери.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.355
Поени од реакции
33.444
@Strelec интересно за читање e ова, секогаш ме интресира кога некое решение има и некаква термална акумулација.

Конкретнава изведба што си ја пренел некако не ми изгледа исплатлива за наши услови (климатски) и за наш стандард. Премногу комплицирање, во услови кога има многу поедноставни решенија. Освен тоа би додал и дека за по дома се што инволвира фен којлери е неисплатливо (и бесмислено, за мене), за фирми и големи објекти можеби и има некаква логика.

Дигресијата со фен којлерите на страна, мислам дека поисплатливо ќе испадне да се стави хидронична инсталација во подот (или ѕидот, алтернативно) и подот/ѕидот да станат грејни тела (и термални акумулатори). За разлика од радијаторите кои имаат мала површина и водата во нив треба да се загрева на 80+ степ. целзиуси, ако цели подови/ѕидови се грејни тела водата и со 30-40сц. ќе ги загрева просториите. Многу големи разлики во потрошувачка би имало, заштедата на подолг период можеби оправдува изведба на подна/ѕидна хидронична инсталација (наместо скапи бафер решеија, со скапо догревање на класични грејачи).

Јас лично не би одел на воздух вода решение, ако истото не иnволвира хидронична инсталација.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.759
Поени од реакции
4.108
Za da doznate kolkav COP ima vasiot ured ( inverter ili on-off klima, ili bilo koj drug elektricen ured za greenje ), debelo ce se pomacite ako pocnete da citate na nordiskite forumi i tabeli od dokazani instituti. Ce treba da imate debeli predznaenja za da voopsto vi stanat jasni site tie parametri, koeficienti, diagrami i sto uste ne za da na krajot doznaete deka toa se odnesuva za nekoj ured NAPRAVEN za toj pazar koj ni vo son ne e kako nasive sto ovde se nudat.
Vo kraen slucaj i da se identicni urtedite pak ne ja simuliraat vasata situacija i vasiot prostor so VASITE sopstveni naviki za koristenje i uptreba na uredot, sto znaci deka pak se orientacioni. Da ne zboruvame za ona sto ni go nudat proizvoditelite so svoite slavopojki .....
Jas vi nudam dovolno dobar nacin SAMI da si go presmetate svojot INDIVIDUALEN COP, bidejci vie prema nego i si gi placate smetkite za elektricna ENERGIJA.

Dobivanje na COP na makedonski nacin

Potrebna "oprema":
-bilo kakva grealka ( postavena na isto mesto vo prostorijata kade i klimata)
-merac na potrosena energija tkn watmetar
-termometar (postaven na istosto mesto za dvete merenja)

Potrebni uslovi:
- dva dena vo godinata so priblizno isti nasvoresni temperaturi (ima kolku sakate takvi)
- odrzuvanje na ista vnatresna temperatura so dvata ureda na primer T=22 C
-pocetok na testot od ista taa vnatresna T

Pocnuvame so testot taka sto 24 casa ja koristime grealkata (za koja vece znaeme deka ima COP od okolu 1, malku pomalku no dovolno dobro e i 1). Znaci edno denonocie za koe watmetarot tocno ce ni presmeta koja e potrosuvackata na el. energija, na primer 20 Kwh.
Slednite 24 casa ja koristime klimata, pri istite uslovi (mestopolozba na termometarot i uredite, temperatura vo prostorot i vremeto), potrosuva na primer 5Kwh.
COP-ot onoj vistinskiot e 20:5=4. Zosto vistinskiot? Ne velam onoj termodinamicko vistinskiot tuku vistinskiot za NASIOT budjet.
Vaka mozete za nekolku para denovi vo razlicni periodi na zimata da si napravite i cel diagram .....
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
COP moze da se presmeta i preku maseniot protok na vozduh i razlikata na temperaturi na vlezot i izduvot na klimata, no toa e skroz neprecizno bidejci:
-maseniot protok vo m3/h ( 1 m3 vozduh ima 1.29 kg na 20 C i pritisok ...) e protokot na vozduh od klimata niz izmenuvacot ( koj nie samo epten priblizno go znaeme od prospektot, za merenje treba skap ured)
- merenjeto na temperaturata na vlez i izlez e epten epten nepouzano ( treba da se koristi i suv i mokar termometar ili skapi sondi za merenje, pa na koe rastojanie )
Na kraj se dobiva nekoj rezultat koj e diskutabilno tocen.....
Inace koj saka moze i vaka da si preracuna:
Na primer:
Tvl=24 C
Tiz=34 C
Znaci delta T=10C
Q=600m3/h protok pri polna brzina na ventilatorot ( se koristi maks. izduv)

Znaci 600m3/hx1.29kg/m3=774kg/h vozduh x1 kJ/kg/Cx10C= 7740kJ/h:3600=2.15 kW
Sega ako meracot na potrosuvacka pokazuva npr. 0.5kW izleguva deka imate COP=4.3
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ova e epten proizvolno bidejci nie doma nemame uredi i uslov za tocno merenje.
Zatoa pak makedonskiot nacin na COP-uvanje e perfekten bidejci tocno udira po djebot i tuka nema promas.
Aj zdravo.

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.096
Поени од реакции
1.205
ако може некој предлог како најефтино да загревам соба со големина од 13-14 м2 која е со висина од 2,6 метри, има 2 см тврдопресуван стиропор изолација од внатерешна страна, се наоѓа во средина од сите страни има соби (бидејќи се наоѓа во стамбена зграда), подмене има стан(во кој се живее) и над мене има стан (кој е празен), ориентација северо исток.
п.с потребно ми е температура од околу 20-21 степен.

Kajgana Shop

На врв Bottom