Најекономично греење и ладење

Член од
10 февруари 2020
Мислења
48
Поени од реакции
33
Еве ги двете на ист графикон, за подобра споредба:
Drugar od toa sto razbiram hansolot ti e pregolem za prostorijata kade sto e staven, od graficite se gleda on off raboti celo vreme. Napraj gruba presmetka za kolku vreme hansolot ke gi potrosi parite dadeni za LN ako mozes ili kolku struja hansolot trosi na den a kolku LN.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.249
Поени од реакции
2.983
Ti kjar imas u start imas oti si ja zemal 20k poeftino od regular cena. Zelen...od Prilep si?
Klimata ovde si ja zemal nogu eftino
Zelen... 20k не... ама еве волку https://www.facebook.com/Energosistem/posts/3042083869205663

Drugar od toa sto razbiram hansolot ti e pregolem za prostorijata kade sto e staven, od graficite se gleda on off raboti celo vreme. Napraj gruba presmetka za kolku vreme hansolot ke gi potrosi parite dadeni za LN ako mozes ili kolku struja hansolot trosi na den a kolku LN.
И тоа го дискутирав пред некој ден тука:
Gree Hansol 12:

Gree Hansol-от многу понабргу правел он-офф преку ноќ, дури како на временски интервали да палел-гасел.
Исто и кога модулира, многу под права линија споредено со Мицу-то подолу....
Се обидов да извадам скринови од графикот од Broadlink апликацијата од телефонот и да ги залепам колку за споредба дека таму не се фаќа секое движење.
И се ќе ми беше јасно и разбирливо.... ако истото се случуваше и преку ден.... ама не.
Моментално што можам да претпоставам е дека Хансолот модулира откако ќе се пристопли температурата надвор, пошто надворешната е баш јужо поставена.
Во собата живее (тука спие и преку ден седи/лежи гледа телевизија) постар човек, станува рано од 7 е на нога, оди во продавница, поручува... до 12 веќе е пак легнат да предреме... а претежно тогаш климата почнува да модулира.
Значи не е ни до малата просторија, ни до отворање затварање врата... што и не се случува многу многу....

Налет тоа интересно е што вклучувањата и исклучувањата се многу некако рамномерни на графикон.

А за тоа за колку врме Mitsubishi-то ќе ја врати разликата
Ако сметаме со математиките од Стрелец.... никогаш!

Мерењето ти е овде...и за ефтини 37к земен Хансолот нема некоја голема разлика со 80к земен Митсу ЛН35.

Минорни 400w имаш разлика во мерењето....
Ако сметаме по моите математики, за брзо :)
Ама еве ти пресметај....јас малку сум ти помогнал во еден претходен пост, еве го цитирам подолу:

Макар да не е спомнато дека Хансолот грее една просторија на 0 ниво (на земја) и строг југ, а Мицуто грее 2+1 простории на приземје (на спрат) со визби и гаражи од долу и пола од просториите се на северна страна .

Ако Ханслот беше на местото од Мицу-то уште од сега ќе јадеше по 30+kw дневно...
Ако не ја бројам спалната што сега ја отворам само навечер, мицуто грее 29м2 x 2,65м = 76,8м3 а Хансолот 17м2 x 2,1м = 35,7м3 (ПОЛОВИНА ОД МИЦУ-ТО)
Ако ја додадам и спалната 14,8м2 x 2.65m = 39.6m3 што значи навечер Мицу-то грее 76,8м3 + 39.6m3 = 116,5м3 (3x спрема Хансолот)

Башка тоа 5 пати имам претходно спомнато дека кај Хансолот има нова пластична дограма со алумински ролетни, а горе кај Мицу-то сеуште има стара двокрилна дрвена дограма.

Член од
31 декември 2019
Мислења
380
Поени од реакции
492
Ke ispadne deka go napagame site ama po grafikonot mene mi izgleda deka navecer se namaluva temp na 20 21 pa zatoa pali gasi a ubavo se gleda deka preku den koga se tamu raboti konstantno i deka e kacena temperaturata koja sto treba da ja postigne klimata pa si modulira.ednostavno mi nema logika da navecer pali gasi koga e poladno nadvor odkolku preku den koga e potoplo pa polesno ke postigne i ke izgasi.da ne bide rabotava kako so kvadraturata na sobite koja sto gi gree ln.bar kaj mene amberot taka go teram 20 21 navecer preku den do 25 a cim go spustam na 20 ili 21 si postignuva i gasi a ci. Krenam nad 22 23 nema gasenje posto zidovite vlecat nema izolacija zgradata.momentalno e 24 namestena i kaj nejze 24 treta brzina i od 600 do 640w trosi

Член од
29 август 2019
Мислења
1.249
Поени од реакции
2.983
Ke ispadne deka go napagame site ama po grafikonot mene mi izgleda deka navecer se namaluva temp na 20 21 pa zatoa pali gasi a ubavo se gleda deka preku den koga se tamu raboti konstantno i deka e kacena temperaturata koja sto treba da ja postigne klimata pa si modulira.ednostavno mi nema logika da navecer pali gasi koga e poladno nadvor odkolku preku den koga e potoplo pa polesno ke postigne i ke izgasi.da ne bide rabotava kako so kvadraturata na sobite koja sto gi gree ln.bar kaj mene amberot taka go teram 20 21 navecer preku den do 25 a cim go spustam na 20 ili 21 si postignuva i gasi a ci. Krenam nad 22 23 nema gasenje posto zidovite vlecat nema izolacija zgradata.momentalno e 24 namestena i kaj nejze 24 treta brzina i od 600 do 640w trosi
Кое навечер бе друже не гледаш од зајдисонце... од 18часот си почнува он-офф.
А наутро од 10 најрано а претежно 11-12 почнува со модулирање....

Температурата а нити пак ништо друго не е сменето на Хансолот може веќе два месеца (поставена е на 25С и medium-low издув)
Дење-ноќе значи не менувам температура на таа клима.
Далечинското е прибрано кај гаранцијата во најлонче со извадени батерии, стариот не знае да ја контролира а јас ја следам од телефон...
И јас мислев дека веројатноста ноќе да модулира е поголема.... ама еве откако излегоа графикониве... баба лажи трап не лажи.

Само ми има логика дека накај Југ е свртена собата па ако има сонце ја грее (од изгрејсонце едниот ѕид а другиот до зајдисонце) а и дење е потопло па не се губи толку топлината и може да модулира, а ноќе собата да бара поголема топлина и да прави дувни со 1300w па изгаси и побрзо лади собата па за брзо пак да бара повеќе топлина. Сепак поставена е фиксно на 25С што не се малце....

da ne bide rabotava kako so kvadraturata na sobite koja sto gi gree ln
Извини ова не ти го сватив што сакаше да кажеш?

Член од
31 декември 2019
Мислења
380
Поени од реакции
492
Кое навечер бе друже не гледаш од зајдисонце... од 18часот си почнува он-офф.
А наутро од 10 најрано а претежно 11-12 почнува со модулирање....

Температурата а нити пак ништо друго не е сменето на Хансолот може веќе два месеца (поставена е на 25С и medium-low издув)
Дење-ноќе значи не менувам температура на таа клима.
Далечинското е прибрано кај гаранцијата во најлонче со извадени батерии, стариот не знае да ја контролира а јас ја следам од телефон...
И јас мислев дека веројатноста ноќе да модулира е поголема.... ама еве откако излегоа графикониве... баба лажи трап не лажи.

Само ми има логика дека накај Југ е свртена собата па ако има сонце ја грее (од изгрејсонце едниот ѕид а другиот до зајдисонце) а и дење е потопло па не се губи толку топлината и може да модулира, а ноќе собата да бара поголема топлина и да прави дувни со 1300w па изгаси и побрзо лади собата па за брзо пак да бара повеќе топлина. Сепак поставена е фиксно на 25С што не се малце....

Извини ова не ти го сватив што сакаше да кажеш?
Medium low e 2ka na dalinsko probaj staj ja na medium podobro ke modulira deka ke go dvizi vozduhot okolu nejze poubavo nema da pravi cjeb kaj sensorot.a bash za toa e cudno kako modulira preku den a navecer ne odnosno kako se ladi sobata treba da modulira podobro a ne poloso. A za sobata e deka vikase 30m2 gree pa ispadna 21 plus salonce e sea tie 9m2 iako e svrtena nakaj vrata ne e isto toj prostor i otcoren 30m2 prostor sepak edino prostor kako vrata ja dvoi da go gree ostanatiot del od kukata.jas od toa sto gi gleam ambeot i ucrown kako rabotat preku den ima pogolemi sansi da izgasat negoli navecer koga e poladni nadvor.moze kaj tebe e postavenosta i niskiot izduv sto i ne me cudi da e toa pa zatoa taka raboti ama pa preku den uste pobrzo ke pregree i ke izgasi a kaj tebe e obratno.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.249
Поени од реакции
2.983
A za sobata e deka vikase 30m2 gree pa ispadna 21 plus salonce e sea tie 9m2 iako e svrtena nakaj vrata ne e isto toj prostor i otcoren 30m2 prostor sepak edino prostor kako vrata ja dvoi da go gree ostanatiot del od kukata.
Не знам дали се правите на улави или такви ви се климите па кај вас ако ги насочите низ врата не греат таму...
Кај мене кога ќе ја насочам низ вратата од салончето, во салончето е потопло за 1-2 степени неголи во дневната.

Алоо ова воздух е, со вентилатор се придвижува и се насочува накај што сакаш да дува со 822m3/h
Не е ова шпоретот на дрва во ќошот од собата па нормално е надвор од вратата на таа соба да е ладно.

Штознам, деновиве кај мене наутро во спална (преку 2 врати, таа за во салонче и од салонче таа за во спалната) e близу 20C.
Долу е гаража а горе е од брат ми спалната.... ни двете не се греат, башка тоа дограмата ко што кажав стара дрвена двокрилна (само убаво ја издихтував со гумирани траки)... и капак на тоа, на строг север е спалнава.
Е пука мицуто цела вечер на 22С со макс фан од 822m3/h баш насочено најдоле низ низ таа вратата од салончето.

Medium low e 2ka na dalinsko probaj staj ja na medium podobro ke modulira deka ke go dvizi vozduhot okolu nejze poubavo nema da pravi cjeb kaj sensorot.a bash za toa e cudno kako modulira preku den a navecer ne odnosno kako se ladi sobata treba da modulira podobro a ne poloso.
Види друже кај Хансол-от... Medium-Low иди 3/7 брзина и е 470m3/h издув....
Издувот се осеќа на другиот крај од собата, толку се 17м2... 4м x 4м коцкеста е собата..... како мислиш го држи воздухот околу нејзе?
Денски кога модулира не го држи околу нејзе?
Ако тоа е малку, јас не знам колку треба во 17м2....

Па кај Мицу-то 4/5 брзина е 510m3/h што е најблиску до ова од Хансолот
Кај Мицу-то 3/5 е 426m3/h

Јас не знам вие што имате само Грее клими на што сте навикнати и што се сметате за нормално, ама ова не е!

Член од
31 декември 2019
Мислења
380
Поени од реакции
492
Автоматски споено мислење:

Не знам дали се правите на улави или такви ви се климите па кај вас ако ги насочите низ врата не греат таму...
Кај мене кога ќе ја насочам низ вратата од салончето, во салончето е потопло за 1-2 степени неголи во дневната.

Алоо ова воздух е, со вентилатор се придвижува и се насочува накај што сакаш да дува со 822m3/h
Не е ова шпоретот на дрва во ќошот од собата па нормално е надвор од вратата на таа соба да е ладно.

Штознам, деновиве кај мене наутро во спална (преку 2 врати, таа за во салонче и од салонче таа за во спалната) e близу 20C.
Долу е гаража а горе е од брат ми спалната.... ни двете не се греат, башка тоа дограмата ко што кажав стара дрвена двокрилна (само убаво ја издихтував со гумирани траки)... и капак на тоа, на строг север е спалнава.
Е пука мицуто цела вечер на 22С со макс фан од 822m3/h баш насочено најдоле низ низ таа вратата од салончето.

Види друже кај Хансол-от... Medium-Low иди 3/7 брзина и е 470m3/h издув....
Издувот се осеќа на другиот крај од собата, толку се 17м2... 4м x 4м коцкеста е собата..... како мислиш го држи воздухот околу нејзе?
Денски кога модулира не го држи околу нејзе?
Ако тоа е малку, јас не знам колку треба во 17м2....

Па кај Мицу-то 4/5 брзина е 510m3/h што е најблиску до ова од Хансолот
Кај Мицу-то 3/5 е 426m3/h

Јас не знам вие што имате само Грее клими на што сте навикнати и што се сметате за нормално, ама ова не е!
Normalno e i 4x4 da e 16 ne 17

Eve kaj mene koga e na 24 25 spie modulacijata a koga ke namalam na 20 21 pali gasi deka lesno postignuva do 20 21.od 16.55 do 00.10 odnosno 7saati spie nit gasi nit nisto e kako e toa mozno....

Da ne me svatis pogresno ne vikam deka ln necini tuku naprotiv tope ama od druga strana nitu gree ne se za podcenuvanje poato za pomalce pari poveke nudat pogotovo jacina kako klima ete tvojata ide do -15 ama na taa temp kolku dava posto ne e nordik model ovie do -18 davaat 100%od deklarirano a toa koga ke fati kaj nas tolku druga tema na muabet e.i sporedbite ne ti se bash fer posto hansolot ne e namestena da moze da ti modulira tuku navecer ja namaluvaat temp ostaj toa 25 e sekogas i dalinskoto nema baterii....ako e 25 vecer ic nema da izgasi vo toa tesko nekoj da razubedis a ne postignuva lesno pa gasi toa preku den da ama navecer....sam si znaes golem si

Последно уредено:
Член од
13 октомври 2020
Мислења
109
Поени од реакции
96
Kaj mene Toshibata kako sto kazav odkako zaladi nadvor, ja mestam na 25C, raboti na mlak izduv, a sobna temperatura na 2m od klimata e 22C, na 4m e 21C, pod klimata ima otvorena vrata od kade sto doaga poladen vozduh, a sepak ne duva toplo i ne ja dostognuva temperaturata ramnomerno vo sobata. Temperaturata e konstantna, ja rabotam vo 3/4 brzina. Ako stavam vo 2ra ili autofan, temp ke padne za uste 1 stepen, vo 1va brzina i quiet mode ne ja stavam oti e bucna. Odrzuva konstantna temperatura, ponekogas gasni, ama retko, ponekogas jas ja gasnam koga ke pocne da sviri. Nadvoresnata edinica e sega postavena daleku, pa zvucite ne bi trebalo da se sliusaat od tolku daleku.
Ako nekoj ima resenie ili predlog, ponudete, ili ako ima nekoj toshiba, i ako e od prilep, moze i da sporedime dali ispustaat isti zvuci, ili kako ste go resile problemot so temperaturna razlika od zadadena 25 do odrzuvana konstantno 21 (4 stepeni e pregolema razlika za 26m2 prostor na klima od 4.2KW, mora da ima resenie, sepak celo vreme go vrti istiov vozduh)

Член од
30 ноември 2019
Мислења
258
Поени од реакции
465
Ај ќе замолам ако има некој постручен да ми каже дали има опција некако да се сетира климата (ГРЕЕ ЛОМО GWH18QD-K3dnb4g/I) да има помал температурен дијапазон од исклучување и вклучување при користење на I-feel.
Кога е подесена на 26c на I-feel, се вклучува на 23.7 а се гаси на 27.2
Не ја користам без I-feel поради тоа што не работи како што треба. Сензорот за температура многу брзо покажува мала температура (пример во собата е 23 кај него пишува 16) и одма се вклучува најјако да дува и за брзо време гаси. (не знам дали тој не е исправен или му доаѓа ладен воздух од надворешниот зид)
Staj go dalinskoto u polu visecka polozba. Mislam deka senzorot mu e odozdola kaj dupcinjata I mu treba Mn vreme za da reagira ako e staeno na masa ili slicno.
Kaj mene stoi na polica so predniot del da visi sloboden I ne osekjam deka varira temperaturata doma.

Последно уредено:
Член од
22 ноември 2018
Мислења
324
Поени од реакции
622
Тие 4.2Kw барај ги на ладење.
Ја колку што може да видам климава е направена да брка цопови.
Не ја интересира дали тебе ти е ладно, единствено ја интересира да дадеш најмалку пари за струја

Последно уредено:
Член од
21 април 2008
Мислења
267
Поени од реакции
130
Тие 4.2Kw барај ги на ладење.
Ја колку што може да видам климава е направена да брка цопови.
Не ја интересира дали тебе ти е ладно, единствено ја интересира да дадеш најмалку пари за струја
Кај го гледаш тоа дека не е за греење.јас баш ваква планирав да земам али гледам мн проблеми со неа

Член од
2 јануари 2012
Мислења
234
Поени од реакции
281
интересно,не сум го знаел ова.
ова значи ,наместо грејач под компресор,ЛГ има опција греење на копресор со самата намотка.
многу практично.
истото се случува и со даикин

Член од
22 ноември 2018
Мислења
324
Поени од реакции
622
Кај го гледаш тоа дека не е за греење.јас баш ваква планирав да земам али гледам мн проблеми со неа
Не реков дека не е за греење, супер е климата ако планираш да грееш максимум до 30 кв екстра изолиран простор

Член од
21 април 2008
Мислења
267
Поени од реакции
130
Не реков дека не е за греење, супер е климата ако планираш да грееш максимум до 30 кв екстра изолиран простор
30кв дневна со кујна екстра изолиран стан јужна страна,горе долу лево десно соседи. Крајот на окт кај моите палеше се оган таму на кратки ракави се шетав.кога се згрее преку ден ако не отворам врата кон надвор држи некои си 20 степена.. Со плус 7 кв ходниче и 14 кв соба би отварал врата да се пристоплат.
Или препорака за други клими дадете.

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.234
Поени од реакции
2.281
Kaj mene Toshibata kako sto kazav odkako zaladi nadvor, ja mestam na 25C, raboti na mlak izduv, a sobna temperatura na 2m od klimata e 22C, na 4m e 21C, pod klimata ima otvorena vrata od kade sto doaga poladen vozduh, a sepak ne duva toplo i ne ja dostognuva temperaturata ramnomerno vo sobata. Temperaturata e konstantna, ja rabotam vo 3/4 brzina. Ako stavam vo 2ra ili autofan, temp ke padne za uste 1 stepen, vo 1va brzina i quiet mode ne ja stavam oti e bucna. Odrzuva konstantna temperatura, ponekogas gasni, ama retko, ponekogas jas ja gasnam koga ke pocne da sviri. Nadvoresnata edinica e sega postavena daleku, pa zvucite ne bi trebalo da se sliusaat od tolku daleku.
Ako nekoj ima resenie ili predlog, ponudete, ili ako ima nekoj toshiba, i ako e od prilep, moze i da sporedime dali ispustaat isti zvuci, ili kako ste go resile problemot so temperaturna razlika od zadadena 25 do odrzuvana konstantno 21 (4 stepeni e pregolema razlika za 26m2 prostor na klima od 4.2KW, mora da ima resenie, sepak celo vreme go vrti istiov vozduh)
stavi ja na 30c i meri mu izduv

Kajgana Shop

На врв Bottom