Најекономично греење и ладење

Член од
14 август 2018
Мислења
4.986
Поени од реакции
11.350
Od pred nekoj den....najcitaniot Srpski Forum Elitemadzone.org JA ZATVORI Generalnata tema za Inverteri (Izbor klima uredjaja - INVERTER) i ja podeliva po Brendovi.
Sega samo korisnici na svoja klima od odreden Brend moze da diskutira i spodeli iskustvo za svojata klima vo poseben podfrorum.
Nesto sto odamna fali tuka na ovaa tema koja nema ni moderator i sekoj moze da reklamira sve i svasta pa duri i nevidena(a ne kupena klima) duri da im ja preporaca kako "zadovolen" na komsikite.
Прегледај го приврзокот 220961
Се тоа убаво,ама незнам дали е изводливо и кај нас!
Прво немаме еден водечки форум за техника.
Второ,уште сме на ниво да се едуцираме за основни работи за греење,а тек инвертери посебна приказна.
Трето,дури и да поделиме под теми за секој бренд... ние сме толку мала земја,дали некој воопшто и би пишал/помогнал?! Замисли само колку корисници на Вивакс имаме,а кога ќе дојде за мислење никој жив нема да каже!Тек Фуего некој да праша...

П.С.ова е баш широкоопфатна тема “најекономично греење”,и само мали подобрување можеме да направиме,а да ја задржиме едукативноста!
Моја сугестија би било да се воведе задолжителен потпис кој на што и како се грее,и да има “стики” дека секоја препорака за конкретна клима треба да се земе со резерва.

Член од
30 јуни 2008
Мислења
1.999
Поени од реакции
1.286
Daikin ftxf50a 45 do 47 m2 kukja so dobra izolacija lokacija Gevgelija od 5 do 7 i 30 modulira so 320w do 360w podesena na 24 stepeni, odrzuva 24,5. Nadvoresna temperatura 19.
Screenshot_20191030-200919.png

Posle 7 i 30 pocna da namaluva i sega raboti so 270w ista vnatresna temperatura 24,5, nadvoresna 18 stepeni.
Screenshot_20191030-215737.png

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Daikin ftxf50a 45 do 47 m2 kukja so dobra izolacija lokacija Gevgelija od 5 do 7 i 30 modulira so 320w do 360w podesena na 24 stepeni, odrzuva 24,5. Nadvoresna temperatura 19.
Прегледај го приврзокот 220989

Posle 7 i 30 pocna da namaluva i sega raboti so 270w ista vnatresna temperatura 24,5, nadvoresna 18 stepeni.
Прегледај го приврзокот 220990
Malku trosi neli 350W 250W ama rabotela cel den i porosila kolku vo denot ?
Aj za denes vo denot pokazi kolku ti potrosi ?
Prebaci se od 24h na W (Week|) skrinot i pokazi kolku potrosila denes
week.jpg
...vo Gevgelija normalno.

Член од
30 јуни 2008
Мислења
1.999
Поени од реакции
1.286
Ne rabotese cel den, sabajle 1 saat i od 16 do 22 i 30. Od 16 do 17 koga ja ukluciv rabotese so 500w do 700w pa posle koga ja dostigna temeparturata se stabilizira na 350w. Pocetna vo sobata bese 21 stepen, zadadena 24, nadvoresna se uste visoka 17 stepeni, ke pocekame poladni denovi.
Screenshot_20191030-224042.png

Kako sto gledam meracot se uste ne pokazuva za denesniot den, tuku za vcera. Mozebi se azurira tek posle 24 casot ?

Член од
2 јануари 2012
Мислења
234
Поени од реакции
281
Ne rabotese cel den, sabajle 1 saat i od 16 do 22 i 30. Od 16 do 17 koga ja ukluciv rabotese so 500w do 700w pa posle koga ja dostigna temeparturata se stabilizira na 350w. Pocetna vo sobata bese 21 stepen, zadadena 24, nadvoresna se uste visoka 17 stepeni, ke pocekame poladni denovi.
Прегледај го приврзокот 220993

Kako sto gledam meracot se uste ne pokazuva za denesniot den, tuku za vcera. Mozebi se azurira tek posle 24 casot ?
nekade okolu nulata i nokno vreme okolu minus 7 tie temperaturi tamu se zimski vo gevg..nokno vreme bez veter

Член од
10 декември 2018
Мислења
390
Поени од реакции
664
dobra vecer... ako moze eden vas iskren sovet... vcera mi stigna klimata daikin ftxf 50a pa me kopka za montaza na nadvoresnata... mi dojde montazerot na inspekcija da vidi sto kako da se montira... me posovetuva da ja montirame sto ponisko do zemja ama mene bas nisko ne mi se montira posto sum na glavna ulica deca setaat i igraat po dvor znaes palavi deca da ne ja ostetat pa prasanjeto mi e dali ke mozam da ja montiram so drzac napraven od majstor i da ja zakacam na visaca terasa?
Можеш зошто да не. Само гледај држачот да го однесете да му стават боја која се пече (прашкасто боење) за да не рѓоса па да ти ја валка фасадата.

А зошто не ја намеатите под терасата на држачи?

Член од
2 јануари 2012
Мислења
234
Поени од реакции
281
Можеш зошто да не. Само гледај држачот да го однесете да му стават боја која се пече (прашкасто боење) за да не рѓоса па да ти ја валка фасадата.

toa zidot sto go gledas e so stiropor zalepen na gola cigla'znaci nemalterisano' samo armirano so mreza i bel lepak... tolku pari imav :(
Автоматски споено мислење:

monterot ne se nafaka da ja montira na zid.... se slozuvam so nego.

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.972
Поени од реакции
8.217
Се тоа убаво,ама незнам дали е изводливо и кај нас!
Прво немаме еден водечки форум за техника.
Второ,уште сме на ниво да се едуцираме за основни работи за греење,а тек инвертери посебна приказна.
Трето,дури и да поделиме под теми за секој бренд... ние сме толку мала земја,дали некој воопшто и би пишал/помогнал?! Замисли само колку корисници на Вивакс имаме,а кога ќе дојде за мислење никој жив нема да каже!Тек Фуего некој да праша...

П.С.ова е баш широкоопфатна тема “најекономично греење”,и само мали подобрување можеме да направиме,а да ја задржиме едукативноста!
Моја сугестија би било да се воведе задолжителен потпис кој на што и како се грее,и да има “стики” дека секоја препорака за конкретна клима треба да се земе со резерва.
Читај меѓу редови, целта е да се отвори подфорум за неГрее брендот, каде 2-3 членови ќе си кажуваат бајки, а останатите ќе бидат банирани.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.986
Поени од реакции
11.350
dobra vecer... ako moze eden vas iskren sovet... vcera mi stigna klimata daikin ftxf 50a pa me kopka za montaza na nadvoresnata... mi dojde montazerot na inspekcija da vidi sto kako da se montira... me posovetuva da ja montirame sto ponisko do zemja ama mene bas nisko ne mi se montira posto sum na glavna ulica deca setaat i igraat po dvor znaes palavi deca da ne ja ostetat pa prasanjeto mi e dali ke mozam da ja montiram so drzac napraven od majstor i da ja zakacam na visaca terasa?
Јас сепак би одел со држачи на земја(ако има можност!).Ама ако веќе сакаш на повисоко мести на терасата слободно.Само те предупредувам,може да се јават вибрации ако држачот е на два штрафа,а не е направен како што треба.
@PticaSelica Tehnickiot del gleas go ima od poodamna, od 2015ta e napisan...kakvi drugi tehnicki objasnuvannja cekas, od @Најубавиот aka Laptopot ili KlimaUred retardiraniot ako cekas tehnicki tie tehnicki ke gi docekas na kukovo leto i ti i toptan site nie.
Тешко на било кој ако од Климе совет земе.
Ама не е само техничкиот дел(јас би рекол дека човек и не мора да го знае сето тоа).Еве Трајче прашува за држач,инконито за приклучок,трет за ви-фи,четврт за фреон...
Неможеме да ја ограничиме темата така строго модел=мислење.

Читај меѓу редови, целта е да се отвори подфорум за неГрее брендот, каде 2-3 членови ќе си кажуваат бајки, а останатите ќе бидат банирани.
Ни со тоа немам проблем,а и никој не би требало да има.
Уште поарно секоја фирма да си има форум за своите модели.

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
Od pred nekoj den....najcitaniot Srpski Forum Elitemadzone.org JA ZATVORI Generalnata tema za Inverteri (Izbor klima uredjaja - INVERTER) koja postoi duri od 2003tata godina pod imeto "Izbor klima uredjaja" i ja podeliva po Marki-Brendovi.
Sega samo korisnici na svoja klima od odreden Brend moze da diskutira i spodeli iskustvo za svojata klima vo poseben podfrorum.
Nesto sto odamna fali tuka na ovaa tema koja nema ni moderator i sekoj moze da reklamira sve i svasta pa duri i na nevidena(a ne pa kupena) i istata da im ja preporaca kako "zadovolen" na komsikite.
Прегледај го приврзокот 220961
PO princip na bugaskiot forum

Член од
10 декември 2018
Мислења
390
Поени од реакции
664
toa zidot sto go gledas e so stiropor zalepen na gola cigla'znaci nemalterisano' samo armirano so mreza i bel lepak... tolku pari imav :(

monterot ne se nafaka da ja montira na zid.... se slozuvam so nego.
Тогаш нека ти направат држачи но задолжително барај некаде да ти ги обојат со боја која се пече. Ако не може тогаш барем да ти биде достапна за да можеш да ја фарбаш односно држачите

D

Deleted member 12196

Гостин
Воопшто не е добро да се воведе таков задолжителен потпис. Греењето е само една тема на форумов. Затем треба и во темите за историја, политика, религија... некој да чита кој на што се грее?

Член од
2 јануари 2012
Мислења
234
Поени од реакции
281
Тогаш нека ти направат држачи но задолжително барај некаде да ти ги обојат со боја која се пече. Ако не може тогаш барем да ти биде достапна за да можеш да ја фарбаш односно држачите
jas ke go ofarbam so onoj sprej ognootporen sro e

Јас сепак би одел со држачи на земја(ако има можност!).Ама ако веќе сакаш на повисоко мести на терасата слободно.Само те предупредувам,може да се јават вибрации ако држачот е на два штрафа,а не е направен како што треба.
ostanuvaat dve moznosti.. ili na terasa ili na postolje na trotoar koe sto ku bide visoko okolu metar visina

Член од
11 мај 2013
Мислења
56
Поени од реакции
153
Каков филтер е тој Bio-фитер и што филтрира?
И второ "незгодно" прашање за тебе, со колку кубици дуваат Аери18 и Тундра18 во прва Фан брзина...нигде неможам да најдам таков податок.
Ова ли е тоа за издувот? Print screen-от е од service manual за tundra green AS50TDBHRA.

Attachments

Член од
10 декември 2018
Мислења
390
Поени од реакции
664
jas ke go ofarbam so onoj sprej ognootporen sro e

ostanuvaat dve moznosti.. ili na terasa ili na postolje na trotoar koe sto ku bide visoko okolu metar visina
Ако ја ставаш на постоље тогаш ќе направиш и кафез околу неа.

Kajgana Shop

На врв Bottom