Најекономично греење и ладење

Член од
7 декември 2015
Мислења
195
Поени од реакции
544
Vivax (Midea) ne pravat defrosti na vreme tuku po potreba defrostite traat okolu 5 minuti - zavisi od "potrebata" bidejki ima "senzor" na saketo.
Има "smart" -(око)на саќето сензор :)...Како само на поскапите клими не ставиле очи?!

Член од
14 август 2018
Мислења
4.881
Поени од реакции
10.881
Ako Kukjata ti ima 200m2 togas 500L Baffer e dovolen kolku za tushiranje odnosno nedovolen za podnoto pa plus i da bide sistemot ekonomicen.
Toplovodno greenje ima mnogu za citanje a kaj nas mnogu priuceni monteri-vodovodzii-parnagii se javuvaat sposobni za izvedba kolku da zemat pari za montaza....no u sustina neznaat da presmetaat 2x2 zatoa i ne funkcionira sekade onaka kako sto treba.
Zatoa ima cela tema na Hrvatskiot forum za Greenje na Pelet i za greenje so TP vozduh-voda so mnogu iskustva za onie sto imaat zelba da naucat pred da gi dadat parite u veter....zada posle pisuvaat deka necini i ne se isplati.
Ovde niedno iskustvo nemame so TP vozduh-voda....tamu ima preku 100....pa ne ke citam ovde sigurno za toa.
Sakam da kazam, toa sto si go napisal ne ti drzi voda....samo imas slabo izdimenzioniran sistem koj dali i 50% funkcionira.
Toplovodnoto greenje e mnogu pokomforno, ima mnogu hardver i zezalici okolu nego i 100pati pointeresno za igranje od klimive, ama kosta mnogu poveke i retko koj moze da ti go isproektira za da funkcionira kako svajcarski sat. No moze da se nadograduva i toa e nekoj kompromis nemora sve naednas da se investira.

Primer pred da si gi dal parite si mozel da procitas ovakvo neso, sto prasale na drugo mesto
http://www.elitemadzone.org/t378965-3-grejanje-na-struju-uz-primenu-akumulatora-toplote

Zna li neko da li je tank od 500 litarta dovoljan da akumulira toplotu preko noci za grejanje kuce od 70 m2?

Jeste ako ti je dovojno 11kwh energije za ceo dan.

samo 11 kw moze da se smesti u 500 litara?
Генерално се согласувам со тебе.Само колку што јас знам “акумулаторите” се буриња полни со песок или некој друг медиум и спирални цефки како во било кој топлински изменувач.Ова со водава е сигурно надвор од контекст.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Генерално се согласувам со тебе.Само колку што јас знам “акумулаторите” се буриња полни со песок или некој друг медиум и спирални цефки како во било кој топлински изменувач.Ова со водава е сигурно надвор од контекст.
Ma kakov pesok, so kamenja se polni :)
Za sto praime muabet ?
Bafer Tank e poln so voda, poentava e da ja grees vodata navecer na eftina struja a da ja koristis preku den zasto coekov planira so elektricno kotle da ja gree vodata(i taa voda od baferot da e dovolna za cel den greenje bez da ja dogreva na skapa tarifa) pa mesto COP=1 da ima barem COP=2 i pomala smetka za struja.....so TP vozduh-voda COPot bi bil najmalce 6 pa i 8 namesto 2.

Vozmozno e i so elektricno kotle, eve go odgovorot, ama za 70m2 i 500L bafer....tolku i mene mi treba zasto pogolem bafer od 500L vo stan od 80m2 nemozam ni da postavam.

http://www.forum.hr/showpost.php?p=51915663&postcount=2696
Limitator je trofazni na 17 kw pa nema problema. Protočni električni bi trebao biti 9 kw i 500 litara bi trbao zagrijati na 95 stupnjeva za cca 4 sata.Mene zanima dali bi uz neke prosječne temperature od minus 5, 5oo litara bilo dosta za cijeli dan grijanja. Inače osnovno grijanje mi je 5 kw mitsubishi klima fh.
---odgovor
Uz klimu i dobru izolaciju, podno nebi trebalo trošiti više od 30W/m2, za 60m2 je to 1800W * 24h = 43kWh, grijač od 9kW tijekom 5 sati rada na noćnoj tarifi može ostvariti ovu energiju. Energija u spremniku treba biti dostatna za 16h grijanja tijekom skupe tarife, to je cca 29kWh, u spremniku od 500L 1kWh = 1.72°C, znači treba spremnik cijelom visinom ugrijati za barem 50°C iznad najniže temperature u podno, na cca 85°C, kako temperatura nikad nebi pala ispod 35°C. Ostvarivo je uz pretpostavku da u podno nikada ne treba više od 30W/m2, što vjerojatno stoji jer i klima pomaže, za više od toga spremnik nije dostatan, i ovako je na limitu, ta bi u svakom slučaju bilo bolje da je većeg kapaciteta, ali ako imaš ovog od 500L već, poslužit će

Последно уредено:
Член од
7 декември 2015
Мислења
195
Поени од реакции
544
Гледам си ме тагнал, нз шо да кажам, имам забележано дека fh25 како повеќе дифрости да прави споредба со 35. А се истите клими големина тежина компресор.
Ама па 35 е на јужна а па 25 е на северна. Ама па 35 топли од 33-41 квадрат, 25 топли 16 квадрата.

Можеби пошо у спалната е просечна температура 17 преку ден па ја качам на 22 вечерта и нагла промена на температура и прави одма дифрост брз краток и топли, коа температурата се качи на околу 20 степени до сабајле ниту еден дифрост не прави.

А и не знам што ме мене тагираш, јас не ја фалам FH, 100 пати и ги имам напишано недостатоците како аутофанот но се среедува со поместување на сензорот еве официјален продукт од митсу.
https://www.orionairsales.co.uk/mitsubishi-electric-air-conditioning-pac-se41ts-remote-sensor-7499-p.asp

А и FH е светски прогласена една од најдобрите клими има изобилство искуство и коментари од задоволни муштерии, со скоро ниту една поплака.

Разлика од Hansol кај шо има задоволни корисници но форумите се поплавени со негативни искуства.

Еве горе e6 проблем, само на овој форум има преку 10-20 поплаки во рок од една година, а луѓето што не седат на форуми, кој знае уше колку има, бугарските форуми се истурени од поплаки.

Може да се погоди Хансолот, но гоолеми се шансите да се расипе брзо или нешо да не е ви ред.

Тие шанси јас не ги земам по никоја цена.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Те тагнав пошто знаев дека ќе одговориш искоментираш, повеќе се корисници на истата клима фх35, @GT1 пиша друго дека прават стандарден дефрост и дефрост по часовник..Човекот ми е колега од "Gree" и го познавам лично и знам дека ја зборува вистината...Досега никој од сопствениците на ФХ на форумот не го спомнал тоа, а никој и не го негира ГТ1?! Еве @Che59 потврдува нешто иако има друг модел на мица..Немам ништо против таа клима и не ја споредувам со Хансол!
ПС За сите што се превозбудивте дека јас и ГТ работиме во Грее да ве разочарам :)...Со човекот сме колеги од друга фирма која нема никаква врска со Грее ниту пак со климатизација :) Од Бт сме двајцата таму немет Греесторе..

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
A be Vlavce, nema...nema...Gree ti e nokna mora. Kako gi naredi10-20 pati ne mi e jasno, za Mitsu pravime muabet. Pocnaa lugevo da primetuvaat deka plakat samo ime, a ne kvalitet. Poleka...poleka ke razberat.[DOUBLEPOST=1545847526][/DOUBLEPOST]
Vakvi nebulozi nemam procitano odamna. KATASTROFAAAAA[DOUBLEPOST=1545847762][/DOUBLEPOST]
Sreka tvoja sto e proizvedena vo GREE. Bidi suguren deka ke te stopli.
Кој неможе да загрее 50м2 со клима 3.5 или нема прозорци или не му чини климата.Е сега да не се лажеме парно си е парно,ама за 80м2 ми јаде вреќа пелети на ден у бараката.

D

Deleted member 95595

Гостин
@Strelec

Konechno mi se javi prilika da izmeram i vo spalnata kakva e situacijata so WNot pa aj vidi kako so FHto sho beshe, napraj matematika ako ne ti e maka. Mislam deka site parametri gi zapishav:

21m2 soba, zadadena 25, trojka izduv. Nadvoreshna temperatura -4,5. 780-830 w potroshuvachka. 44,5 stepeni izduv. 25,4 usisna temperatura.[DOUBLEPOST=1545862003][/DOUBLEPOST]
Кој неможе да загрее 50м2 со клима 3.5 или нема прозорци или не му чини климата.Е сега да не се лажеме парно си е парно,ама за 80м2 ми јаде вреќа пелети на ден у бараката.
Smiri se. Zapali cigarche.

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
@Strelec

Konechno mi se javi prilika da izmeram i vo spalnata kakva e situacijata so WNot pa aj vidi kako so FHto sho beshe, napraj matematika ako ne ti e maka. Mislam deka site parametri gi zapishav:

21m2 soba, zadadena 25, trojka izduv. Nadvoreshna temperatura -4,5. 780-830 w potroshuvachka. 44,5 stepeni izduv. 25,4 usisna temperatura.[DOUBLEPOST=1545862003][/DOUBLEPOST]

Smiri se. Zapali cigarche.
Запалив пред 2 минути.Сеа ке отворам да излуфтирам и за 10 минути пак ке биде топло,среќа што ме грее климава јако

Член од
14 август 2018
Мислења
4.881
Поени од реакции
10.881
Ma kakov pesok, so kamenja se polni :)
Za sto praime muabet ?
Bafer Tank e poln so voda, poentava e da ja grees vodata navecer na eftina struja a da ja koristis preku den zasto coekov planira so elektricno kotle da ja gree vodata(i taa voda od baferot da e dovolna za cel den greenje bez da ja dogreva na skapa tarifa) pa mesto COP=1 da ima barem COP=2 i pomala smetka za struja.....so TP vozduh-voda COPot bi bil najmalce 6 pa i 8 namesto 2.

Vozmozno e i so elektricno kotle, eve go odgovorot, ama za 70m2 i 500L bafer....tolku i mene mi treba zasto pogolem bafer od 500L vo stan od 80m2 nemozam ni da postavam.

http://www.forum.hr/showpost.php?p=51915663&postcount=2696
Limitator je trofazni na 17 kw pa nema problema. Protočni električni bi trebao biti 9 kw i 500 litara bi trbao zagrijati na 95 stupnjeva za cca 4 sata.Mene zanima dali bi uz neke prosječne temperature od minus 5, 5oo litara bilo dosta za cijeli dan grijanja. Inače osnovno grijanje mi je 5 kw mitsubishi klima fh.
---odgovor
Uz klimu i dobru izolaciju, podno nebi trebalo trošiti više od 30W/m2, za 60m2 je to 1800W * 24h = 43kWh, grijač od 9kW tijekom 5 sati rada na noćnoj tarifi može ostvariti ovu energiju. Energija u spremniku treba biti dostatna za 16h grijanja tijekom skupe tarife, to je cca 29kWh, u spremniku od 500L 1kWh = 1.72°C, znači treba spremnik cijelom visinom ugrijati za barem 50°C iznad najniže temperature u podno, na cca 85°C, kako temperatura nikad nebi pala ispod 35°C. Ostvarivo je uz pretpostavku da u podno nikada ne treba više od 30W/m2, što vjerojatno stoji jer i klima pomaže, za više od toga spremnik nije dostatan, i ovako je na limitu, ta bi u svakom slučaju bilo bolje da je većeg kapaciteta, ali ako imaš ovog od 500L već, poslužit će
Во право си бил! Јас претпоставив(грешно) дека и резиденцијалните акумулатори или бафери работат на принцип како индустриските.Мај фолт :oops:[DOUBLEPOST=1545862939][/DOUBLEPOST]
Запалив пред 2 минути.Сеа ке отворам да излуфтирам и за 10 минути пак ке биде топло,среќа што ме грее климава јако
Ти треба да частиш така ми стои.1000€ ти спасивме :D

Последно уредено:
Член од
7 декември 2015
Мислења
195
Поени од реакции
544
IMG_7342.JPG
Vivaxot e aesi plus 3.5,i iskreno ide i dosta vreme raboti i so 270-280w.
Мојата е АЕЦИ 3.5 и ја немам видено да слези под 360кв..Еве потрошувачка 162кв за 32 дена значи од 24.10 до 26.12..Е сега ако не сум реален ќе испадне по 5кв дневно,што е и точно...Ама ова клима работи 10часа дневно од 14 до 00 часот,значи си иди просе 500в на час...А не 200вати ако не кажев дека работи само 10часа...Иста загрева спална од 12-13кв и ходни 7кв некаде помалу од 20кв..На 19ц поставена во спална 21ц,над влезна врата е и има провев од ходникот зато е 21ц во спална.Ја гасам кога легнувам надворешната е бучна особено при ниски темоератури,работи во 2ра брзина нон стоп во ауто тешко и оди,во прва ич,дува ладно во дефрост...Сето е пишувано порано шо само сега шо има мерач...Не ја препорачувам на никој..

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Bate, za nekoj sho vo Sabotata prv pat se sretnal so klima, mnogu hrabra ti beshe izjavata. To me zachudi malce.
Значи зошто би лажел? Минатата година грееше јако и пошто не се разбирам не посветував внимание.Оваа година зафркаваше и затоа пишав.Освен што ја исклучив од штекер и ги исчистив филтрите ништо друго не направив.Устври излажав,го послушав членот што ме советуваше да го намалам фанот од 4ка на 3ка,и степените ги намалив на 27.Претходно на 3м оддалеченост ме дуваше млако,сеа на 5 метри дува прилично топло

D

Deleted member 95595

Гостин
Значи зошто би лажел? Минатата година грееше јако и пошто не се разбирам не посветував внимание.Оваа година зафркаваше и затоа пишав.Освен што ја исклучив од штекер и ги исчистив филтрите ништо друго не направив.Устври излажав,го послушав членот што ме советуваше да го намалам фанот од 4ка на 3ка,и степените ги намалив на 27.Претходно на 3м оддалеченост ме дуваше млако,сеа на 5 метри дува прилично топло
Ne rekov deka lazis. Rekov deka da dajs takva izjava kako shto dade, a vchera si se zapoznal so klimi e bez veze. Tvojte 50m2 vo nov stan so top izolacija i 50m2 vo mojata kukja so obichna fasada, ne e isto.

Член од
17 март 2015
Мислења
204
Поени од реакции
324
Utrovo -3 nadvoresna,vivaxot nadvoresnata fen,posto navecer namaluvam tem sega zgolemena na 23 fan tri crti momentalno vlece okolu 700w,do sega sum zadovolen od klimava,ne ja gasam I raboti non stop,prosek trosi okolu 450w. 15458956709276375397795960958833.jpg

Член од
18 декември 2018
Мислења
98
Поени од реакции
91
Kje zagrees 50 kvadrati ama so dve mozda ludje ne mozat da zagreat 50m2 so inverter a ne ti pa so on of klima ama da se pofalite deka imala Gree kompresor toa e cela rabota od sto bile arni Gree komresorite Vivax se prefrli na Midea[DOUBLEPOST=1545897949][/DOUBLEPOST]
Прегледај го приврзокот 202058
Мојата е АЕЦИ 3.5 и ја немам видено да слези под 360кв..Еве потрошувачка 162кв за 32 дена значи од 24.10 до 26.12..Е сега ако не сум реален ќе испадне по 5кв дневно,што е и точно...Ама ова клима работи 10часа дневно од 14 до 00 часот,значи си иди просе 500в на час...А не 200вати ако не кажев дека работи само 10часа...Иста загрева спална од 12-13кв и ходни 7кв некаде помалу од 20кв..На 19ц поставена во спална 21ц,над влезна врата е и има провев од ходникот зато е 21ц во спална.Ја гасам кога легнувам надворешната е бучна особено при ниски темоератури,работи во 2ра брзина нон стоп во ауто тешко и оди,во прва ич,дува ладно во дефрост...Сето е пишувано порано шо само сега шо има мерач...Не ја препорачувам на никој..
Прегледај го приврзокот 202058
Mozda ne rabotis vo Gree ama rabotis da im dignes prodazba so vakvi prikazni nevistini kaj sto Vivaxov duval ladno pri difrost pa trosela pa brcela jas znam deka vi smeta na vas shitkacive-prodavaci Vivax a gi proizveduva Midea posto e eden od najdobrite Oem brendovi kaj nas i na balkanot moja preporaka e da se trgnete od forumive nasi srpski i hrvatski mozda ke vi trgne so prodazba

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom