Најекономично греење и ладење

Член од
23 март 2009
Мислења
723
Поени од реакции
559
12 ili 18 ka imas?
Поздрав до сите

Моментално ја тестирав DAIKIN-kava колку ќе повлече на зададена 30 степени температура. 2.2 kw повлече за десетина минути. Во етапи од по 2 до 3 минути. Најпрво одма откако ја поставив на 30 степени повлече 1.4kw па 1.6kw па 1.8kw па 2.0kw па 2.2 kw.
Штета што нема мерач за температура на издув за да го споделам и тој податок.

Sent from my SM-A310F using Tapatalk
Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.490
Поени од реакции
11.440
Фала за инфото

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
е тоа не дополнив дека одоздоле се изработи као до пред абриб, значи мрежа со лепак прва рака и послем кога ке исуши само со лепак и можеш да го искречиш пошо се работи за подрум
иначе гледај одма да го напраиш ова зашо ке имаш процепи меѓу залепениот стиропор, никој не го лепи идеално
иначе ако ставаш 3ка нема да помине повеќе од 200 ден за квадрат

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Ми се допаѓа
Reactions: dwa
Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Daj Boze da ne si vo pravo. Ostanvit da vidime.
Ne se sekiraj ne e strasno i da sum vo pravo. Vo poslednive 10 godini kolku vrzani denovi bile so prosecni temperaturi pod 0. Mnogu malku, taka da verojatnosta da se sluci e minimalna a i da se sluci toa, ke raboti panelot edna nedela i toa e toa.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Prvo ti si so dve klimi.
Vtoro izminatite denovi nemase dolgotrajno niski temperaturi. Bideki zidovite akomuuliraat toplina, vo eden del funkcioniraat kako buffer, i tek po 1-2 dena koga celosno ke se oladat ke ja vidis stvarnata dolgorocna potreba za toplina. Moja prognoza e deka ako nekolku denovi temperaturite prosecnata dnevna temperatura e pod 0 deka ke imas problemi so zagrevanje.

Ova tie e garancija za upropastuvanje na prostorot so kondenzacija. Provereno so KnaufTERM.

Ova e mnogu podobra varijanta i poekonomicna, megutoa problemot najcesto ne e vo izoliraniot zid tuku vo sosednite, koi se javuvaat kako najladna karika. No dobrata strana e sto greenje 24/7 vo mnogu go namaluva rizikot.

Imam poracano infrared terometar, higrometar i 2 obicni termometri, ama izgleda so praznicive vo noemvri vo Kina
Ne bi se slozil. Na zapad prakticno nikoj veke ne macka/malterisuva vnatresni zidovi. Sve se raboti so gips. Pobrzo, poeftino, poefikasno i so mnogu podobri izolaciski svojstva. Na taze gol zid se prska cementno mleko i potoa se lepi gipsani ploci. Ne znam sto mislis pod kondenzacija, zimno vreme ionaka site grejni tela go susat vozduhot klimite najveke.

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Сака да каже кога веќе ставаш гипс зошто да не ставиш тервол под гипсот?

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Ne bi se slozil. Na zapad prakticno nikoj veke ne macka/malterisuva vnatresni zidovi. Sve se raboti so gips. Pobrzo, poeftino, poefikasno i so mnogu podobri izolaciski svojstva. Na taze gol zid se prska cementno mleko i potoa se lepi gipsani ploci. Ne znam sto mislis pod kondenzacija, zimno vreme ionaka site grejni tela go susat vozduhot klimite najveke.
Колку што ти го памтам постот, предлогот беше да стави гипскартон одвнатре со мин 1 цм растојание до ѕидот. Е тука ќе се направи место за кондензација, на ѕидот кој е ладен и топлиот воздух позади гипскартонот. Тој кондензат за кратко време ќе стане мувла, до која што е уште поинтересно немаш достап:(.
Од тие причини изолација одвнатре не е препорачлива а ако се мора си има строго пропишана процедура.

Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
Колку што ти го памтам постот, предлогот беше да стави гипскартон одвнатре со мин 1 цм растојание до ѕидот. Е тука ќе се направи место за кондензација, на ѕидот кој е ладен и топлиот воздух позади гипскартонот. Тој кондензат за кратко време ќе стане мувла, до која што е уште поинтересно немаш достап:(.
Од тие причини изолација одвнатре не е препорачлива а ако се мора си има строго пропишана процедура.
За тоа постои паропропусна-водонепропусна фолија и парна брана, со мувла и влага нема да има проблем ако се постават како што треба.
Кондензација се јавува во затворен простор во кој нема проток на воздух, а истовремено е со различни температури од 2 или 4 страни

Член од
8 февруари 2012
Мислења
5
Поени од реакции
1
Na eden sprat e kukjava, na dva? Malku podetalno opishi. 3,5ka ne doagja vo predvid za 45m2 so obichna fasada, za 5,5ka ke vidime otkako malku podetalno ke opishesh za kukjata.[DOUBLEPOST=1544898510][/DOUBLEPOST]
Bate, 35m2 sho? Soba od kukja, stan? Kakva izolacija ima prostorot? Kakva dograma? Pred trbe, zad tebe, pod tebe, nad tebe se grejt ili nemat nikoj? Daj malce detalji pojke, za da mojme da ti pomignime.
На еден спрат е куката уствари дел од кука е тоа али од другата страна никој не грее дека лугето се во странство така да исто се фака,[DOUBLEPOST=1544967719][/DOUBLEPOST]ако може предлог за инвентрар докај 40к 45к

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
За тоа постои паропропусна-водонепропусна фолија и парна брана, со мувла и влага нема да има проблем ако се постават како што треба.
Кондензација се јавува во затворен простор во кој нема проток на воздух, а истовремено е со различни температури од 2 или 4 страни
Епа јас токму за тоа зборам, не е работата плукни залепи.

D

Deleted member 95595

Гостин
На еден спрат е куката уствари дел од кука е тоа али од другата страна никој не грее дека лугето се во странство така да исто се фака,[DOUBLEPOST=1544967719][/DOUBLEPOST]ако може предлог за инвентрар докај 40к 45к
http://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10170_10172&product_id=70293
ili
https://klimi.mk/product.php?id=352

za ovaa vtorava ima tuka prodavachi na Gree mozat da ti kazat shto i kako za klimava, ama vo osnova za ovie pari ti shto planiras da gi dades, ovie dve klimi bi trebalo da gi razgleduvas.

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Не е исто, макар и да не греат делот кој ти е покриен со соседи секогаш е потопол, отколку да е гол ѕид кон дворот.
Околу предлозите на @Fikshe1989 јас би ја избрал првата варијанта, од проста причина што Тундрата има висок минимум и ќе тегне здраво, ама ќе топли а вас тоа ви треба.
За Грито неможам ништо да кажам, на игнор ми е целата тајфа( од поранешни нивни гревови), така да за неа нека се изјасни кој е поупатен во нивната гама на производи.

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Na zapad prakticno nikoj veke ne macka/malterisuva vnatresni zidovi
Zavisi od drzava do drzava.
Nekade zidot se sprica se mazni, na nego odi mreza i kraj. Nekade na zidot odat knauf ploci na "topki", pri sto instalacijata e pozadi plocata iako imam vpecatok deka vtorava opcija se izbegnuva bideki i knaufot potoa treba da go gletovas, pa mreza i tnt.
Ne znam sto mislis pod kondenzacija, zimno vreme ionaka site grejni tela go susat vozduhot klimite najveke
Niedno grejno telo ne go susi vozduhot, vo smisla da ja namaluva apsolutnata koncentracija na vlaga vo vozduhot. Go zagrevaat vozduhot, a zagreaniot vozduh ima pogolem apsorbiracki kapacitet i se namaluva relativnata vlaga vo vozduhot. Vlagata ostanuva, koga ke padne temperaturata ke se namali absorbirackiot kapacitet i visokot ke se javi kako kondenzat.
Tocno taka.
Generalno dobro razmilsuvanje so mnogu previdi. Ako nema izolacija togas knaufot ke bide najladniot del i na nego ke se javi kondenzacija (parnata brana e pozadi knaufot) i ne go sprecuva dopirot na topliot vozduh so knaufot koj se ladi od zadniot del od kaj zidot. Drug problem moznosta za disenje na zidot, odnosno paropropusnosta, ako zidot e so difuzno otvoren materijal. Tret problem e dihtuvanjeto na prozorite so zidot. Silikonot dolgorocno ne pomaga.
Dokolku se odi po propis rizikot vo najgolem del od slucaite prakticno moze da se eliminira, no samata izvedba ne e eftina i isplatliva.

Член од
26 август 2017
Мислења
422
Поени од реакции
895
...Тундрата има висок минимум и ќе тегне здраво, ама ќе топли а вас тоа ви треба...
Bi rekol deka ima previsok minimum...Eve edno video or vcera od Tundra 18ka:
https://streamable.com/78lgw
Nemam prilika da ja posmatram cesto vo zivo (zasto ja ima kaj dedoto vo dnevna) edino online ja gledam pocesto preku e-Control zasto e ustekana u SPS3 i rano e za kompleten zaklucok ama od ona sto go vidov dosega bi rekol deka e dosta tivka so mokjen izduv ama so slabo reguluran i neartikulisan autofan. Na videoto pogore odrzava zadadena T 20C a vo prostorijata na 1.5m analog termometar pokazuva 22C. Dobra mazga za greenje so on-off modulacija bi rekol ama toa e nesto sto se ocekuvase taka da zadovolni sme so izborot..

Последно уредено:
Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
Досега не е докажано дека внатрешната изолација е подобра од надворешната , па и колку да е скапа изведбата за внатрешна. Надворешна изолација е најдобра со тоа ѕидовитене се толку ладни не се во директен контакт со надворешната температура. Некои велат дека немало врска дали ѕидовите ќе бидат топли или ладни, битно изолацијата штитела, што не е точно во никој случај. Ѕидот е во директен контакт со воздухот од собата и ако нема надворешна изолација со тоа температурата во собата паѓа побрзо.

Kajgana Shop

На врв Bottom