Најекономично греење и ладење

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Ne mozis da kazis "nema shansa" brat. Jas sega duri bea minusnive temperaturi, vo kukja kakva shto ti opishuvash, so dve 3,5ki uspevav da ja zgream dnevnata 56m2 i plus otvorena vrata od hodnik za da ja toplam sobata od sestra mi, znaci vkupno 80tina i neshto kvadrata greev so klimite. Ne e taka strashno, deka na - 7 FHto i WNot ne ke mozat da ja zgreat dnevnata, ne veruvam, a posebno ko ke zakacham izolacija vo narednive 2 godini.
Prvo ti si so dve klimi.
Vtoro izminatite denovi nemase dolgotrajno niski temperaturi. Bideki zidovite akomuuliraat toplina, vo eden del funkcioniraat kako buffer, i tek po 1-2 dena koga celosno ke se oladat ke ja vidis stvarnata dolgorocna potreba za toplina. Moja prognoza e deka ako nekolku denovi temperaturite prosecnata dnevna temperatura e pod 0 deka ke imas problemi so zagrevanje.
Izlepi gi vnatresnite zidovi so gips ploci ama gledaj da se barem 1 santim odaleceni od zidot. Relativno eftina investicija a e sosema solidna izolacija dodeka da se postavi termofasada.
Ova tie e garancija za upropastuvanje na prostorot so kondenzacija. Provereno so KnaufTERM.
Може и да ставиш тервол.

Или пак стиропор и лепак 2цм.

Ништо повеќе не треба.
Ova e mnogu podobra varijanta i poekonomicna, megutoa problemot najcesto ne e vo izoliraniot zid tuku vo sosednite, koi se javuvaat kako najladna karika. No dobrata strana e sto greenje 24/7 vo mnogu go namaluva rizikot.

Imam poracano infrared terometar, higrometar i 2 obicni termometri, ama izgleda so praznicive vo noemvri vo Kina

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.490
Поени од реакции
11.440
Ќе направи ова разлика?

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
па кај братучед ми залепивме ама стаивме и мрежа и лепак одозгоре
кај него не се седеше без папучи порано а ни кучето доле не лежеше, сеа милина

Sent from my iPhone using Tapatalk

dwa

Член од
19 февруари 2006
Мислења
2.233
Поени од реакции
349
па кај братучед ми залепивме ама стаивме и мрежа и лепак одозгоре
кај него не се седеше без папучи порано а ни кучето доле не лежеше, сеа милина

Sent from my iPhone using Tapatalk
Во поладни денови се чувствува многу ладно ...
Исто и под него е подрум?

dwa

Член од
19 февруари 2006
Мислења
2.233
Поени од реакции
349
Уште каква!
Макар што 3 или 5 дури па и 10 цм не се таква голема инвестиција во споредба на заштедата.
Да се сложувам, ма и исто да ми троши климава битно да ми е да не се чувствува ладно на нозете

Член од
25 септември 2016
Мислења
827
Поени од реакции
1.031
Знам дека се прават сериозни муабети тука, но да прашам...
Имам дуќан кој го користам како канцеларија по 2-3 часа на ден кога работам на интернет (40 м2) и немам некоја намера да вложувам екстра, но што мислите за плинскиве уреди? Дали со 100 евра може да се среди нешто, притоа да е безбедно?

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Тогаш ќе залепам стиропор, се надевам и кај мене ќе помогне

Е сега, кога ќе залепиш стиропор, знај дека незаштитен одозгора ќе трае 10 тина години, ако го заштитиш со лепак и мрежа дупло.
Мој совет залепи го сега, па кога ќе имаш време и можност можеш да го заштитиш со премаз од лепак.
Знам дека се прават сериозни муабети тука, но да прашам...
Имам дуќан кој го користам како канцеларија по 2-3 часа на ден кога работам на интернет (40 м2) и немам некоја намера да вложувам екстра, но што мислите за плинскиве уреди? Дали со 100 евра може да се среди нешто, притоа да е безбедно?
За безбедно е безбедно ама троа мириса самиот уред, плус 40 м2 ти треба посаглам печка , ќе исмрзнеш првите час-часипол!
За брзо загревање на таков простор добри се и тајфуниве, ама лапаат здраво.
Како и да вртиш најисплатлива, најкомфорна варијанта е една поефтина3,5 ка инвертер, остај го на 18 да си брмчи цело време па кога ке дојдеш или со тајмер, саат пред да дојдеш качи на 23-4 и среѓена ствар.

dwa

Член од
19 февруари 2006
Мислења
2.233
Поени од реакции
349
Е сега, кога ќе залепиш стиропор, знај дека незаштитен одозгора ќе трае 10 тина години, ако го заштитиш со лепак и мрежа дупло.
Мој совет залепи го сега, па кога ќе имаш време и можност можеш да го заштитиш со премаз од лепак.

За безбедно е безбедно ама троа мириса самиот уред, плус 40 м2 ти треба посаглам печка , ќе исмрзнеш првите час-часипол!
За брзо загревање на таков простор добри се и тајфуниве, ама лапаат здраво.
Како и да вртиш најисплатлива, најкомфорна варијанта е една поефтина3,5 ка инвертер, остај го на 18 да си брмчи цело време па кога ке дојдеш или со тајмер, саат пред да дојдеш качи на 23-4 и среѓена ствар.
Фала за инфото

Kajgana Shop

На врв Bottom