Најекономично греење и ладење

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
gjoko-mkd

Kotleto bi go postavil vo podrum kade sto e i kujnata, i kade planira da se gotvi i bar malku da se gree, za koga ke se gotvi da bide toplo.
Odzakot vleguva vo ploca (gore tavan) i odzakot odi naz zid pomegu dnevna i hodnik (sprat koj e nad kujnata podrum).Potoa pak niz ploca i odi na tavan kade nema greenje (ovoj del mozam da go izoliram maksimalno, a dolniot ne mozam ama sve okolu se gree bidejki se sobi koi se great).
Odzakot nikogas ne e koristen i sega za sega e cist, sto e normalno.
E sega da ne baram, sto kamin koristis (kako sto procitav odzakot ti e dijametar 120mm, sto e isto kako kaj mene)

-моќност на греење на самиот камин-10 kw
-предадена моќност на радијатори-18 kw

Kolku radijatori imas prikluceno na tie 18kw.?
 
Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.214
Поени од реакции
15.265
јас користам чудовиште од камин,кој е во состојба да загрева и два ката од куќа.ова е пандан на дипломат 21 со тоа што мојот камин има малку поголем котел за некое литро вода и пошироко ложиште за околу 10 см.во кичево дипломатотот 21 го има во неколку ресторани и слободно загреваат по околу 200-300 м2.

оџакот сватив дека поминува низ зидови од две соби,но што зад него.излегува надвор или и зад него има соба.ако има и зад него соби немаш никаков проблем.

колку квадрати ти е кујната каде ќе биде котелот/бидејќи ако е многу мала(20 и помалку квадрати) овие алфиве ќе ја загреат многу собата.во комшии имам таков пример,каде комшијата ја стави алфата во мала кујнаитаму е пекол.ако сака да постигне уште поголема температура во радијаторите,ќе биде уште пожешко.

пиши квадратура на кујната и колку соби планираш да загрееш

 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.541
Поени од реакции
22.606
Pred da stavam izolacija temp. na vodata be se 55-60C za da me zagree, otkoga staviv izolacija (za ista nadv. i vnatr. temp.) dovolno e 45-50C temp. na voda vo radijatori.
I treto irelevantno e toplo ili ladno, nekomu 20C e toplo, nekomu 25C ladno.

I veles e daleku ako odis pes.
Да точно е дека е ирелевантно на кој како му е топло или ладно на која температура, но се зема дека нормална работна е 21 степен, а нормална онака за дневен престој е околу 24 степени.
Сега некој ужива и на 18 степени и се шета по куси ракави дома ( имам живи примери за такви, одиш на гости кај него и седиш стуткан како бакшиш), јас си преферирам околу 25-26 за да ми е баш онака пријатно.
За изолацијата е многу јасна работа, но таа активно почна да се вградува како стандард пред неколку години. На објекти стари над 10 години ретко кој ставаше изолација. Затоа и е таа пресметка од 1кв 7 квадрати земена како некој просек за ориентација и е помала од реалната. Да не се случи да му продадеш грејно тело на некој точно по фабричките пресметки и да ти дојди за некој месец на кавга како не му се загревале просториите, а тој дома ни малтарено нема, а не пак изолација. Вака ако е за 100 квадрати препорачан каминот на пример, ке го нудиш како за 80 и сите среќни и весели, дури и задоволни што дури отповеќе грее. Видиш секогаш можеш да го ложиш помалце и да загрееш помал простор но ретко кога можеш квалитетно да загрееш простор кој е поголем од препорачаниот без да ризикуваш констатно да го прегреваш каминот а со тоа и да му смалиш животниот век на истиот или да направиш друга беља. Затоа едноставно земи малце појак од тоа што ти треба и мирна глава. Ова важи за се, не само за камините или греењето.
--- надополнето: 8 јуни 2013 во 12:07 ---
Jas imam alfa 90 obicen I super gree a I ne trosi mnogu drva, kupiv kamin da smenam malku plamen 450 evra pa I povece I se greev ovaa sezona. razlikata e 4 kubika drva povece I kaminot tezok e za potpaluvanje mnogu go vraca dimot nazad ali pa koga gori ognot moze da gledas u nego.

komsijata moj ima alfa 90 so parno I kaj sto mu e alfata ja gree ta soba I plus dve sobi I topla voda za tusiranje on proba I treta soba da gree ama nee toa toa I plus 12 kubika drva sekoja godina.

jas biti preporacal alfa da si zemes ida si teras rabota najisplatlivo e I lisici nema da mavas po doma od cad na kamin kako mene.
pozz.
Што камин зеде од пламен ?
И отприлика колкава квадратура загрева комшијата со алфа 90?
кај шпроретите и камините разликата во снага е тоа што кај тие со котле,се искористува топлината што иначе би заминала со чадот надвор.тие без котле имаат далеку потопол чад на излез од оџакот,а кај овие со котле тоа е значително поладен чадот.

овде има многу варијации на искористување на топлината на самиот чад,а најдалеку се стигнати италијанците кои користат многу методи на одземање на топлината од чадот(редење на хоризонтални плочи од шамот така да чадот оди како осмица кон излезот,дополнително струење на воздух околу ќумкот,изработување на решетката на жариштето ос цевки низ кои струи водата од котлето...)
Не можам баш да се сложам со ова тврдење, а за да се увериш дека не зборувам напразно, земи стави од оние штедач бории или како ли се викаат кај вас. Да после чадот би ти бил каде каде поладен, ама пак забележи на колку време ке чистиш ќумци, колку повеќе ќе ти враќа кога ке ставаш дрва, колку внатре ке ти ствара гареж и ред други работи. И тоа само ради што си му ја зел топлината од бориите( оџакот) и со тоа си му ја намалил ефективноста на оџакот .
Не е се така едноставно како што изгледа.
 
Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Kujnata manje-vise i ne mi e bitno da ja zagream, bidejki tamu se samo gotvi, ne se prestojuva, inaku e okolu 20-25m2.
Mene mi treba kamin koj ke moze da go priklucam na odzak 118mm, toa e primarno, bidejki sekade kade prasav naidov na konstatacija deka tesko ke najdam kamin (sporet) za parno koj ke mozam da go priklucam na 118mm odzak.
Doma se gream na klimi i parno na struja (cela kuka e okolu 270-280m2), i vo edinica moment ne ja gream sekade (nekade isklucuvam, preku nok spalna itn)
E sega celta e ako mozam parnoto na struja sto moze poveke da go minimiziram ili isklucam.
Do lani na parnoto uklucuvav 3-4 radijatori panelni i toa:2 radijatora od 60cm, 1 radijator od 160cm, i radijator od 120cm, i ovie sve rabotea samo so eden grejac od kotleto na struja i toa grejac od 9KW so temp. na vodata 50-55C.
Sto znaci ako ja isklucam parnoto strujata, dali toj kamin sto ke go odberam ke moze da ja zagree vodata do 50-55C na ovie 4 radijatori.
Mene poveke mi odgovara poveke snaga da predava na vodata za radijatori a vo podrumot (kujna) dovolno e da e mlako.
Kako sto rekov, na list hartija e edno ama iskustvo od nekoj sto go ima doma e drugo.
Zatoa e i celta na forumov.
Prvicno mi e bitno da kaminot funkcionira na 118mm odzak, da ne cadi i neznam drugi reperkusii (nikogas sum nemal iskustvo sa drva) pa ponatamu ke se kombinira, nekade ukluci, nekade iskluci itn.
Na primer ako ne zadovoluva za 4, a zadovoluva za 3 radijatori, ke ja vrzam vo serija so kotleto na struja taka da koga ke bidat ukluceni 3 radijatori ke bide ok, a ako se ukluci cetvri radijator a nemoze da se postigne 50-55C, termostatot ke go ukluci grejacot i ke bide ok.
Zatoa najbitno mi e kamonot(kotleto) da korenspodira so odzak od 118mm.
 
Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.214
Поени од реакции
15.265
на ваков оџак максимум за тебе е централ23.негова одлика е скоро целата енергија ја предава на радиаторите.мој другар го има овој котел,има стан кој всушност се два стана помал и поголем споени во еден, и го загрева целиот стан,а ако му затреба дополнителна топлина го приклучува и електрилниот котел кој работи во серија со централот.можиш да размислиш и за ваква солуција.тој го пушта и електрилниот во најстудените денови.

би ти препорачал да отидиш во продавница и да го разгледаш овој котел,снагата му е 23 kw





http://www.alfaplam.rs/en/products/details/21
 
Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Da, ali bara pogolem odzak.

Pisuva vo specifikacijata:

пречник на димен отвор 150мм

a minimalniot svetli otvor na odzakot e 21000mm2, a jas imam 11000mm2 za visina na odzak od 10m

Dali znaes nekoj da ima vakov, na kolkav odzak go koristi
 
Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.214
Поени од реакции
15.265
да,она што погоре го кажав,еден другар користи во стан.котелот самиот за себе незатоплува скоро ништо ,скоро целата енергија ја дава на радијатори.

за оџакот ти кажав дека доколку е добар,без оглед дали е 120 мм,со висина изнад 10 метри би требало добро да влечи.мојон камин(оној погоре на сликата) веќе ти кажав дека првично го користев на стариот оџак ист како твојот,иако излезот од каминот е 150 мм.немаше никаков проблем бидејќи должината му беше над 10 метри.

после созидав комплетно нов внатрешен оџак.
 
Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Odzakot kaj mene e 5-6m.
A drugarti so central23, kolkav odzak ima?
--- надополнето: 9 јуни 2013 во 06:55 ---
A pogore procitav, od nekoj za ventilatori vo odzak za podobro da strui dimot.
Kade go ima toa kaj nas?
 
Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.214
Поени од реакции
15.265
другарот зивее во стан,па имаат заеднички оџак.сепак мислам дека централот ќе брка работа.види го во продавница и разговарај со луѓето,ипак знаат нешто повеќе,а и самиот ќе го видиш котелот како изгледа.алфа 90 можи помалку да влечи бидејќи таму чадот има малку посложено движење низ шпоретот поради рерната.овој нема рерна па полесно диши
 
Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
на ваков оџак максимум за тебе е централ23.негова одлика е скоро целата енергија ја предава на радиаторите.мој другар го има овој котел,има стан кој всушност се два стана помал и поголем споени во еден, и го загрева целиот стан,а ако му затреба дополнителна топлина го приклучува и електрилниот котел кој работи во серија со централот.можиш да размислиш и за ваква солуција.тој го пушта и електрилниот во најстудените денови.

би ти препорачал да отидиш во продавница и да го разгледаш овој котел,снагата му е 23 kw





http://www.alfaplam.rs/en/products/details/21
сосем случајно го видов на сликава и ми падна во око.. го имам истиов ама ПОТПОЛНО истиов котел и по димензии и по карактеристики, во едниот магацин ми е и се користи само по потреба приклучен на 2 радијатори и еден ОГРОМЕН фенкојлер.. значи се е исто освен една работа.. мојот е со година на производство 1974-та и на него пишува ГОРЕЊЕ... значи алфа плам дрпнале од горење дизајн...

ако е направен исто како горењето, ондак имам само пофални зборови за греењето, освен дека треба да му бидеш роб на котелов, какои впрочем на секој котел на дрва...
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
алтернатива на парното

Александaр Александров патентирал иновативна електрична печка

е многу икономична и може да заштеди до 50% од расходите за струја
http://tv7.bg/news/society/9619592.html
 
Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.214
Поени од реакции
15.265
не ми изгледа ова мене нешто озбилно.само ја насочува топлината нанапред наместо нагоре,нешто што го прават и греалките со вентилатори
 
Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Jas imam kotle na struja Ales 4x9, 36kw.
Sto te interesira
 

Kajgana Shop

На врв Bottom