Pred da stavam izolacija temp. na vodata be se 55-60C za da me zagree, otkoga staviv izolacija (za ista nadv. i vnatr. temp.) dovolno e 45-50C temp. na voda vo radijatori.
I treto irelevantno e toplo ili ladno, nekomu 20C e toplo, nekomu 25C ladno.
I veles e daleku ako odis pes.
Да точно е дека е ирелевантно на кој како му е топло или ладно на која температура, но се зема дека нормална работна е 21 степен, а нормална онака за дневен престој е околу 24 степени.
Сега некој ужива и на 18 степени и се шета по куси ракави дома ( имам живи примери за такви, одиш на гости кај него и седиш стуткан како бакшиш), јас си преферирам околу 25-26 за да ми е баш онака пријатно.
За изолацијата е многу јасна работа, но таа активно почна да се вградува како стандард пред неколку години. На објекти стари над 10 години ретко кој ставаше изолација. Затоа и е таа пресметка од 1кв 7 квадрати земена како некој просек за ориентација и е помала од реалната. Да не се случи да му продадеш грејно тело на некој точно по фабричките пресметки и да ти дојди за некој месец на кавга како не му се загревале просториите, а тој дома ни малтарено нема, а не пак изолација. Вака ако е за 100 квадрати препорачан каминот на пример, ке го нудиш како за 80 и сите среќни и весели, дури и задоволни што дури отповеќе грее. Видиш секогаш можеш да го ложиш помалце и да загрееш помал простор но ретко кога можеш квалитетно да загрееш простор кој е поголем од препорачаниот без да ризикуваш констатно да го прегреваш каминот а со тоа и да му смалиш животниот век на истиот или да направиш друга беља. Затоа едноставно земи малце појак од тоа што ти треба и мирна глава. Ова важи за се, не само за камините или греењето.
--- надополнето: 8 јуни 2013 во 12:07 ---
Jas imam alfa 90 obicen I super gree a I ne trosi mnogu drva, kupiv kamin da smenam malku plamen 450 evra pa I povece I se greev ovaa sezona. razlikata e 4 kubika drva povece I kaminot tezok e za potpaluvanje mnogu go vraca dimot nazad ali pa koga gori ognot moze da gledas u nego.
komsijata moj ima alfa 90 so parno I kaj sto mu e alfata ja gree ta soba I plus dve sobi I topla voda za tusiranje on proba I treta soba da gree ama nee toa toa I plus 12 kubika drva sekoja godina.
jas biti preporacal alfa da si zemes ida si teras rabota najisplatlivo e I lisici nema da mavas po doma od cad na kamin kako mene.
pozz.
Што камин зеде од пламен ?
И отприлика колкава квадратура загрева комшијата со алфа 90?
кај шпроретите и камините разликата во снага е тоа што кај тие со котле,се искористува топлината што иначе би заминала со чадот надвор.тие без котле имаат далеку потопол чад на излез од оџакот,а кај овие со котле тоа е значително поладен чадот.
овде има многу варијации на искористување на топлината на самиот чад,а најдалеку се стигнати италијанците кои користат многу методи на одземање на топлината од чадот(редење на хоризонтални плочи од шамот така да чадот оди како осмица кон излезот,дополнително струење на воздух околу ќумкот,изработување на решетката на жариштето ос цевки низ кои струи водата од котлето...)
Не можам баш да се сложам со ова тврдење, а за да се увериш дека не зборувам напразно, земи стави од оние штедач бории или како ли се викаат кај вас. Да после чадот би ти бил каде каде поладен, ама пак забележи на колку време ке чистиш ќумци, колку повеќе ќе ти враќа кога ке ставаш дрва, колку внатре ке ти ствара гареж и ред други работи. И тоа само ради што си му ја зел топлината од бориите( оџакот) и со тоа си му ја намалил ефективноста на оџакот .
Не е се така едноставно како што изгледа.