Добро ти рекле, оџакот во дијаметарот треба да биде барем 15 % поширок од отворот на каминот или котелот. Така да за излез од 120мм треба да биде минимум 150 мм до кај 180 мм.Ajde sega gledam gore ima na forumov koj mnogu dobro ja poznavaat problematikata so kamini i odzaci pa ke go proiznesam i mojot problem:
Mojot najgolem problem e sto odzakot sto go imam vo kukata e so standarden otvor (dijametar) na tulite od pred 20 god. a toa e 118mm (120mm).
Povrsinta koja sto sakam da ja zagream e okolu 100-120m2.
Gledav mnogu kamini koj vo specifikacijata pisuva "PROMER DIMNACE (CENTROMETAL BIO-CET 17) 118mm). Jas iskontaktirav so Centrometal i tie mi rekoa deka toa se odnesuva za priklucokot, a dijametarot na odzakot da bide min. 150mm, a optimalno 180mm.
Isto taka i za kotlite na Alfaplam i Smederevac, mi rekoa deka taa kvadratura so koj i da bilo kamin nema da ja zagrees ako imas 120mm odzak.
Dali ima nekoj resenie za toa kako moze da stavam kotel a da go iskoristam odzakot so 120mm dijametar?
Dali postojat i kade (ako ima) moze da se najdat kamini koi bi gi zadovoluvale moive potrebi, dali ima so ventilatori ili nesto treto i dali bi mi vrsele rabota?
Vo sekoj slucaj odnapred blagodaram
Алфа 70 ти е 7 киловати снага, алфа 90 ти е 9 кв, ако ме држи добро меморијата.Nov odzak nema sansi da zidam.
Peleti, ne mi doaga na pamet da dadam 2000evra, nema matematika.
A toa so ventilatori, nekoja firma koja prodava ili se zanimava konkretno so ventilatori za odzaci??
A onie alfa plam 70 ili 90, za koja kvadratura se (ama ne po specifikacijam tuku nekoj od iskustvo), i kolkav odzak baraat??
Имал немал котле то му е снагата. Дури со котле може да се речи дека се губи од снагата поради полошото согорување.владе-овие бројки се за обичен шпорет,а не за тие со котел.моите родители имаат алфа90 ама без котле.тие што се со котел многу се разликуваат по снага.
пример јас што го имам каминот ги има следните бројки:
-моќност на греење на самиот камин-10 kw
-предадена моќност на радијатори-18 kw
Еден киловат по правило е 8 квадрати, но баш ради изолацијата која не секогаш е добра, за попрактично се зема дека еден киловат ти е 7 квадрати( ако таванот ти е 2.6 метри). Инаку правилно треба да пиши метри кубни не квадрати, па кога ке одземиш висина на таванот иди во квадрати. И пак ке намалиш малце пошто тие се мерени во идеално услови со идеален оџак, идеална изолација и суви дрва, а во домашни услови тоа не е секогаш така.Bidejki sporetot bi bil vo podrum kade ke se gotvi, mene bi me interesiralo alfa 70/90, kolku radijatori moze da zagree so temp. na voda od okolu 55C, i dali bi bil dovolen 118mm odzak so visina okolu 5-6m. Toa sto pisuva vo specifikacii e vo red , go citam i jas, tuku nekoj od iskustvo.
I kolku kvadrata e relativna rabota (zavisi od izolacijata), tuku kolku rebra so temp. 55C, na vodata moze da se zagreat. Mene mi e bitno pogolema energija da se predade na vodata (kon radijatori), bidejki del sum so klimi a del sakam so kotle.
A nekoj so toa ventilatorite za vo odzak ako ima nekoja informacija???
Jas imam alfa 90 obicen I super gree a I ne trosi mnogu drva, kupiv kamin da smenam malku plamen 450 evra pa I povece I se greev ovaa sezona. razlikata e 4 kubika drva povece I kaminot tezok e za potpaluvanje mnogu go vraca dimot nazad ali pa koga gori ognot moze da gledas u nego.Pred da stavam izolacija temp. na vodata be se 55-60C za da me zagree, otkoga staviv izolacija (za ista nadv. i vnatr. temp.) dovolno e 45-50C temp. na voda vo radijatori.
I treto irelevantno e toplo ili ladno, nekomu 20C e toplo, nekomu 25C ladno.
I veles e daleku ako odis pes.