Најекономично греење и ладење

dwa

Член од
19 февруари 2006
Мислења
2.233
Поени од реакции
349
Се двоумам помеѓу парно на пелети и мулти сплит. Ќе се реновира периодов ... ПВЦ прозори, термо фасада, кров. Па сакам да го решам и делот со греење, би било извпдливо да се намести мулти сплит систем на веќе постоечка градба?
Би биле 5 внатрешни единици.
Или парно на пелети?
Собите се 13 - 18 квадрати, вкупно 5.

Некој да сподели искуство, цени, да предложи фирми кај да се обратам за решение?

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Ич да не се двоумиш. Инвертер греење е за 2018та, ќумбиња се за 1018та.

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529

dwa

Член од
19 февруари 2006
Мислења
2.233
Поени од реакции
349
Ич да не се двоумиш. Инвертер греење е за 2018та, ќумбиња се за 1018та.
Може малце поконструктивен одговор? :)
Зошто инвертер е за 2018 а ќумбиња за 1018?

Член од
19 март 2018
Мислења
4
Поени од реакции
1
Znam ne bev jasen ama nemav vreme za poopsiren komentar :) se raboti za kukja na 2 sprata ...jas sum na 2 a pod mene se moite i se great na drva so e golem plus....imam nova pvc dograma zastitena so nadvoresni roletni i dobro izolirana severna strana (vnatresno so stirodur)...moe mislejne deka jaka 3.5 e ok ili slaba 5.5 budjetot e okolu 40.000...mi gi falat toshiba carier i vivax a drugite koj kako ...

Последно уредено:
L

lleeoo

Гостин
Znam ne bev jasen ama nemav vreme za poopsiren komentar :) se raboti za kukja na 2 sprata ...jas sum na 2 a pod mene se moite i se great na drva so e golem plus....imam nova pvc dograma zastitena so nadvoresni roletni i dobro izolirana severna strana (vnatresno so stirodur)...moe mislejne deka jaka 3.5 e ok ili slaba 5.5 budjetot e okolu 40.000...mi gi falat toshiba carier i vivax a drugite modi koj kako ...
So toj budzet si za vivax aeri 18000btu 5.5 kw. Jas ja imam za greenje e bombona nema da imas maka. Jas gream so nea okolu 40 kv dnevna trpezarija i kujna vo stan so toa sto pod mene vo stanot nema nikoj ne se gree. Ova ti e samo predlog ne me svakaj deka treba obavezno da ja zemes :)))

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
TOeshiba Suzumi16 od 60.000den lanskata zima samo so Bekap Grejaci-x2 Panelki od 3KW....(za sekoj slucaj ete mu se nasle lani u januar u najladnoto) :D
Zab1.jpg

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Член од
19 март 2018
Мислења
4
Поени од реакции
1
So toj budzet si za vivax aeri 18000btu 5.5 kw. Jas ja imam za greenje e bombona nema da imas maka. Jas gream so nea okolu 40 kv dnevna trpezarija i kujna vo stan so toa sto pod mene vo stanot nema nikoj ne se gree. Ova ti e samo predlog ne me svakaj deka treba obavezno da ja zemes :)))
pa ne e konecna taa brojka kako budjet ....ima nekoja razumna tolerancija neli golemite pari se dale za uste nekoj denar ne menuva ...inaku od vivaxo toj model mi go predlozija :)

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Klime=mr.king :D[DOUBLEPOST=1521499841][/DOUBLEPOST]
Може малце поконструктивен одговор? :)
Зошто инвертер е за 2018 а ќумбиња за 1018?

Ako imas plan i raposredot na stanot dobro bi bilo da go vidime
Ladenje ti treba ili samo greenje ?

Последно уредено:

Ayk

Член од
5 февруари 2015
Мислења
54
Поени од реакции
142
Се двоумам помеѓу парно на пелети и мулти сплит. Ќе се реновира периодов ... ПВЦ прозори, термо фасада, кров. Па сакам да го решам и делот со греење, би било извпдливо да се намести мулти сплит систем на веќе постоечка градба?
Би биле 5 внатрешни единици.
Или парно на пелети?
Собите се 13 - 18 квадрати, вкупно 5.

Некој да сподели искуство, цени, да предложи фирми кај да се обратам за решение?

Spored mene edinstvenata dobra strana na parno na peleti e nesto pogolem komfor pri greenje. Listata na negativni raboti e dosta golema sporedeno so klimi.
- okolu 4 pati e poskapo ja plakas istata energija na peleti (matematikata ja praevme ponazad, ako sakas pak pokonkretno ce pisam)
- treba cistenje na 1-2 dena
- ne ladi :)... Sto znaci verojatno pak treba da stavas klimi za ladenje
- inicijalna investicija za kotel plus parno instalacija e daleku pogolema.
- ne ti e toplo 24h

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

Kajgana Shop

На врв Bottom