Најекономично греење и ладење

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
@mdeni Направи и една математика на он/оф клима
Слично би било како и со најефтина инвертер само 30% плус по киловат час. Зошто немам еуровент за такви клими за да можам да пресметам, мора од прилика.

L

lleeoo

Гостин
Ne sum greska nemoj da kazuvas prikaski ti ne priznavas deka AERI to.tvoe raboti bas.taka.kako sto go opisav duva ladno koga ke.dostigne.temperatura vo istata.brzina na fan na koja e podesena .
Abe sea mene mi kazuvas eve ka do mene ja imas ti doma pa kazuvas. Jas sekogas ja kazuvam vistinata i vo pogorniot post kazav i dobrite i losite raboti na aerito realno bas kako sto treba da sr kazuvaat tuma rabotite a ne da praite gerila marketung

Член од
19 декември 2014
Мислења
566
Поени од реакции
735
E greska si bratko. A kaj klimite na sefot tvoj duva ladno pri difrost s toa e bas ladno bad kako na ladenje neli c c c c c. Tebe te prati da odgovaras on e zafaten misli kako da se izvlece od lagata sto ja kaza za suzumito :)))ete ne bilo tosiba so panelki bilo gree so panelki.
P.s uste nema smetka od e. Energija da kazi neli temava e NAJEKONOMICNO greenje.
Sega e u mishja dupka kopa komentari lepi prelepuva

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
Abe sea mene mi kazuvas eve ka do mene ja imas ti doma pa kazuvas. Jas sekogas ja kazuvam vistinata i vo pogorniot post kazav i dobrite i losite raboti na aerito realno bas kako sto treba da sr kazuvaat tuma rabotite a ne da praite gerila marketung
duva be.bate korni so ke kazuvas

L

lleeoo

Гостин
duva be.bate korni so ke kazuvas
Abe bate ja imas doma da ili ne tolku e ednostavno. Kazi ne se srami pa i na kraj излажи samk kazi :)))[DOUBLEPOST=1521542026][/DOUBLEPOST]
Sega e u mishja dupka kopa komentari lepi prelepuva
Abe druze kakva averzija stvaraat za brendot i oni ne znaat znaci ne smees da pises nesto za nekoja druga klima vednas te napadnat. Do citati so prosli postovi o so ti neznam sve ama narodov ne e gluo cita i gleda i na krajot si kupat se ama ne od nivnite klimi treba da i platat da NE komentiraat na postovi oti posle treba popust da pravat za da prodavaat:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Ubavo sto si se potrudil, no ima nekolku nejasnotii i nepreciznosti vo napisanoto:
Еве јас ќе ти пишам за кај мене за месец Февруари. Мојот стан имал потреба од 1650KWh топлина во теков на месец Февруари (28 дена земено) тоа изразено преку различни грејни тела би изгледало баш вака:
1.Za koja povrsina stanuva zbor i stepenot na izolacija (mozebi imas nekade napisano no me mrzi da baram)
2.Kako ja dobi kolicinata na energija od 1650Kwh? Ako e otcitanata na el. merilo e edno, a ako e na watmetarot kade stoi priklucena klima e sosema drugo.
Ova e gornovo e mnogu vazno bidejci od toa zavisi i celata napravena presmetka, koja ce bide sepak za tvojot objekt, za drug objekt ce bide poinakva, no sosema dovolno za upotreba i generalen zaklucok deka klimite se najekonomicni za greenje.
Vazno e da se kaze deka cenata na Kwh po eftina tarifa e 3.3 den so DDV, a na skapata 6.6 den.
Tvojot prosek od 4.5 den/Kwh e vo red SAMO za tebe, za nekoj koj ja koristi klimata samo preku den e sosema drug.

Оваа просечна ефикасност можат да ја постигнат ефтини инвертери. 1 kWh електрична енергија го сметав 4.5 денари. Како што напоменав погоре, и ќе земам дека просечен COP ка климата и бил 2.8 за овој месец
Pod golem znak prasalnik e COP od 2.8 za klima sto ti ja nemas pa znaes kolkav bil prosecen COP za tvojot objekt. I da ja imas kako go presmeta prosecniot COP?

Греење со скап инвертер (хиперинвертер)
1 kWh топлина = 1.125 денар (*1650 = 1856 денари за Февруари)
Го земав како пример Mitsubishi FH35VE, кој според Eurovent има SCOP 5.1 (A+++). Seasonal COP е просек земен од цела грејна сезона. Оваа просечна ефикасност можат да ја постигнат само климатизери со цена од 1.000 €, па нагоре. И тоа само неколку климатизери, не било кои за тие пари.
1 kWh електрична енергија го сметав 4.5 денари. Како што напоменав погоре, и ќе земам дека просечен COP ка климата и бил 4 за овој месец
Istoto vazi, kako znaes prosecen COP za klima sto ne rabotela vo tvojot prostor?
Слично би било како и со најефтина инвертер само 30% плус по киловат час. Зошто немам еуровент за такви клими за да можам да пресметам, мора од прилика.
Ova e epten od oko i neprecizno.....

Uste nesto, kolicina na potrebna energija od 1650KWh za eden objekt za mesec februari vo 2018 godina mene mi izgleda epten mnogu.
Ne znam za kakov objekt se raboti no ako se pojde od teorijata za energetska efikasnost, prosecno izoliran objekt ima potreba od 80-100KW/m2 za greenje po sezona, znaci ako se raboti za 100 m2, eve neka bidat potrebni 9000KWh, ako se podeli na 6 meseci greenje dobivame 1500 KWh prosecno.
Tvoive 1650Kwh se bogami poprilicno i toa za febroar.....Ce stane pojasno ako ni obelodenis za sto objekt se raboti.
Eve pak ce napomenam deka e ubavo sto si se potrudil okolu napravenite paraleli no mislam deka ostanuva konstatacijata deka treba da gi prifatime so edna doza na rezerva.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Od 0 stepeni nagore i gjubre on off klima e poekonomicna od site drugi nacini na zatopluvanje. Pod 0 stepeni idealna kombinacija e klima plus termo pecka so ke se puni samo navecer, denje ke odrzuva klimata, peckata se puni navecer na eftina striuja bez duvanje. I ovaa kombinacija od skart klima i eftina polovna termo pecka e podobra od bilo koj drug nacin na zatopluvanje. Ne bi se slozil deka on off klima trosi 30% poveke od inverter klimite, kvalitetna on off moze da trosi pomalku od skart inverter. Koga e optimalno izbrana on off klimata mala ke bide razlikata vo potrosuvacka vo poladnite denovi, dodeka prednosta na inverterot doagja do izraz vo potopli denovi koga pretezno se odrzuva temperatura.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Koga e optimalno izbrana on off klimata mala ke bide razlikata vo potrosuvacka vo poladnite denovi, dodeka prednosta na inverterot doagja do izraz vo potopli denovi koga pretezno se odrzuva temperatura.
Aj malce pojasni go ova ako ne te mrzi. Po tvoe ispadja deka i ne treba da se kupi inverter i da se dade da receme 600e, koga mozeme da pomineme i so on/off od 250e.
Pa za odrzuvanje T na visoki nadvoresni T ( tkn dogrevanje vo preodni periodi) moze da posluzi BILO STO pa i obicen kalorifer od 10 e i nema da osetite nekakvi znacajni zastedi vo el. energija.
Ova e skroz naopaku razmisluvanje, bas me interesira kako ce go obrazlozis. Samo gledaj da bide malce tehnicko-fizicki izdrzano, a da ne bide samo tvoe mislenje.....
Vsusnost e se bas obratno od tvoite tvrdenja, deka razlikite se mali pri visoki T.....a korisnosta na inverterot e pri niski nadvoresni T.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Aj malce pojasni go ova ako ne te mrzi. Po tvoe ispadja deka i ne treba da se kupi inverter i da se dade da receme 600e, koga mozeme da pomineme i so on/off od 250e.
Pa za odrzuvanje T na visoki nadvoresni T ( tkn dogrevanje vo preodni periodi) moze da posluzi BILO STO pa i obicen kalorifer od 10 e i nema da osetite nekakvi znacajni zastedi vo el. energija.
Ova e skroz naopaku razmisluvanje, bas me interesira kako ce go obrazlozis. Samo gledaj da bide malce tehnicko-fizicki izdrzano, a da ne bide samo tvoe mislenje.....
Vsusnost e se bas obratno od tvoite tvrdenja, deka razlikite se mali pri visoki T.....a korisnosta na inverterot e pri niski nadvoresni T.
Slabosta na on off e vo periodot na uklucuvanje, togas ima pikovi na pogolema momentalna potrosuvacka i treba vreme da vleze vo rezim na rabota, to est povtorno da pocne da gree. Ne moze da go najdam sajtot kade sto gledav sporedba na graficite na momentalnata potrosuvacka i pikovite. Pikovi kaj inverterot nema. E sega, vo scenarija koga on off klimata pomalku bi se uklucuvala ili isklucuvala, vo poladno vreme npr, efikasnosta na on off klimata se priblizuva na taa od inverterot. Pri rezim na rabota koga on off klimata bi rabotela 70-80% od vremeto ili poveke za postignuvanje na temperatura (da kazeme 50 minuti on, 10 minuti off) razlikite vo potrosuvackata so inverter klimata se mnogu mali. A vo tie ladni denovi ionaka potrosuvackata e najgolema. On-off klimite se poeftini zaradi upotrebata na nekvalitetni kompresori, koga bi se vgradile kvalitetni kompresori ne bi bile mnogu poeftini od inverterite se raboti samo za elektronika, normalno i kompresorot mora da e prilagoden za rezimot na rabota. E sega vo denesno vreme nema logika da se proizveduvaat kvalitetni on off, groto delovi se isti od izmenuvacije, nadvoresnite edinici, materijalite itn, inverterot ima plus elektronika za moduliranje na strujata i kompresor prilagoden na takov rezim na rabota, on off ova go nema i kompresorot e prilagoden za on off rezim na rabota. Kvalitetna on off klima to est so kvaliteten kompresor ne bi bila nisto poeftina od inverter, zatoa i ne se proizveduvaat kvalitetni.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
@valvoline
Razmisluvanjeto ti e so logika na nekoj masinec kako mene koga tolkuva ustav ( ete znam deka ne se tolkuva tuku samo se cita) na Republika Makedonija.
Ubavo pocna da pojasnuvas "Slabosta na on off e vo periodot na uklucuvanje", tocno e deka pri prvoto uklucuvanjeto treba povece energija da se dovede freonot vo sostojba da stane vrel, no toa e potpolno isto i kaj invereterot. Se slozuvam i deka poradi cestite uklucuvanje treba eden kratok period za postiganje na prethodnata sostojba no toa e 10-ina sekundi i ne e ni vredno da se pomene od aspekt na "usteda" ili "dobivanje" na energija i deka poradi ova e podobro/poloso da rabotat na ladno/toplo.
Ne se prefrlaj na kolosek i logikata deka ne se pravat on/off so kvalitetni delovi i deka kako takvi ce bidat ednakvi po cena na cinenje so invertorite......Imaj na um deka samo invertorskiot elektronski modul koj treba naizmenicnata struja od mrezniot napon od 220 V da ja ispravi vo istosmerna pri strui od 10-20A e ogromna rabota, pri toa da ima snazni driveri (tranzistori) da napravi tri nezavisni fazi od istosmerna struja za pogon na istosmerniot BLC motor (motor bez cetkici), pri toa bestepeno da go menuva brojot na vrtezi so pomos na PWM modulot, cini brat bratu od 150- 200 e. Samo toj a kade se senzorite i site drebulii okoli potrebniot sofver koj ne e bespari....itn....itn...
Da si gi cital moite postovi deka invertorot vo PROSEK e po moe eve 20 % poekonomicen od on/off i toa blagodareni sto stedi pri mnogu niski T, a deka na +10 C e sosema seedno i da nema inverski sklop vo klimata ( se razbira od energetski, a ne od ambientalen aspekt) bi ti bila pojasna celava rabota okolu klimive.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Ne e ova moe objasnuvanje, pobaraj na internet tocno ima sporedbi i merenja za razlikite megu on off i inverter. Koga rabotat na max rezim na rabota za isti isporacani topliski kilovati on off klimata e duri i poefikasna, inverterot ima elektricni zagubi vo inverterskiot modulator na struja. Fakt e deka on off klimite imaat nekvalitetni kompresori, zatoa sto za cenovnata razlika so inverterskata elektronika ne se isplati da se pravat kvalitetni on off klimi. Inverterot ima i drugi prednosti pokraj stedlivosta koga odrzuva temperatura, potifki se, pomalku varira sobnata temperatura i kompresorite imaat podolg vek na traenje.

Член од
1 декември 2010
Мислења
31
Поени од реакции
32
Ne e ova moe objasnuvanje, pobaraj na internet tocno ima sporedbi i merenja za razlikite megu on off i inverter. Koga rabotat na max rezim na rabota za isti isporacani topliski kilovati on off klimata e duri i poefikasna, inverterot ima elektricni zagubi vo inverterskiot modulator na struja. Fakt e deka on off klimite imaat nekvalitetni kompresori, zatoa sto za cenovnata razlika so inverterskata elektronika ne se isplati da se pravat kvalitetni on off klimi. Inverterot ima i drugi prednosti pokraj stedlivosta koga odrzuva temperatura, potifki se, pomalku varira sobnata temperatura i kompresorite imaat podolg vek na traenje.
Се согласувам со горе напишаното, ама инвертерот е поштедлив бидејќи дава енергија онолку колку што му треба на просторот во дадениот момент. Значи го загрева просторот до бараната температура и потоа грее или лади, онолку колку што се топлинските загуби на просторот, и работи со снага на компресорот со најголем COP, во дадениот момент и услови. On/Off климата прави вклучи/исклучи со максимална снага што му е на располагање и потрошувашката нормално е поголема бидејќи нема континуирана регулација.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Се согласувам со горе напишаното, ама инвертерот е поштедлив бидејќи дава енергија онолку колку што му треба на просторот во дадениот момент. Значи го загрева просторот до бараната температура и потоа грее или лади, онолку колку што се топлинските загуби на просторот, и работи со снага на компресорот со најголем COP, во дадениот момент и услови. On/Off климата прави вклучи/исклучи со максимална снага што му е на располагање и потрошувашката нормално е поголема бидејќи нема континуирана регулација.
Totalno pogresno razmisluvanje. I on/off I inverterot potpolno isto pravat t.e. samo I samo gi nadopolnuvaat toplinskite zagubi I nisto drugo. Aman zosto ne se razmisluva malku, eve zemi ti sam povremeno isklucuvaj\uklucuvaj go inverterot ce vidis deka nema da trosi povece.....
Tajnata na pomalata potrosuvacka na invertorite e vo sosema drugo I za toa imam mnogu pati pisuvano tuka, koj cital mozebi razbral, ti ocigledno ne.

Kajgana Shop

На врв Bottom