Слично би било како и со најефтина инвертер само 30% плус по киловат час. Зошто немам еуровент за такви клими за да можам да пресметам, мора од прилика.@mdeni Направи и една математика на он/оф клима
Слично би било како и со најефтина инвертер само 30% плус по киловат час. Зошто немам еуровент за такви клими за да можам да пресметам, мора од прилика.@mdeni Направи и една математика на он/оф клима
Abe sea mene mi kazuvas eve ka do mene ja imas ti doma pa kazuvas. Jas sekogas ja kazuvam vistinata i vo pogorniot post kazav i dobrite i losite raboti na aerito realno bas kako sto treba da sr kazuvaat tuma rabotite a ne da praite gerila marketungNe sum greska nemoj da kazuvas prikaski ti ne priznavas deka AERI to.tvoe raboti bas.taka.kako sto go opisav duva ladno koga ke.dostigne.temperatura vo istata.brzina na fan na koja e podesena .
Sega e u mishja dupka kopa komentari lepi prelepuvaE greska si bratko. A kaj klimite na sefot tvoj duva ladno pri difrost s toa e bas ladno bad kako na ladenje neli c c c c c. Tebe te prati da odgovaras on e zafaten misli kako da se izvlece od lagata sto ja kaza za suzumito))ete ne bilo tosiba so panelki bilo gree so panelki.
P.s uste nema smetka od e. Energija da kazi neli temava e NAJEKONOMICNO greenje.
duva be.bate korni so ke kazuvasAbe sea mene mi kazuvas eve ka do mene ja imas ti doma pa kazuvas. Jas sekogas ja kazuvam vistinata i vo pogorniot post kazav i dobrite i losite raboti na aerito realno bas kako sto treba da sr kazuvaat tuma rabotite a ne da praite gerila marketung
Abe bate ja imas doma da ili ne tolku e ednostavno. Kazi ne se srami pa i na kraj излажи samk kaziduva be.bate korni so ke kazuvas
Abe druze kakva averzija stvaraat za brendot i oni ne znaat znaci ne smees da pises nesto za nekoja druga klima vednas te napadnat. Do citati so prosli postovi o so ti neznam sve ama narodov ne e gluo cita i gleda i na krajot si kupat se ama ne od nivnite klimi treba da i platat da NE komentiraat na postovi oti posle treba popust da pravat za da prodavaatSega e u mishja dupka kopa komentari lepi prelepuva
1.Za koja povrsina stanuva zbor i stepenot na izolacija (mozebi imas nekade napisano no me mrzi da baram)Еве јас ќе ти пишам за кај мене за месец Февруари. Мојот стан имал потреба од 1650KWh топлина во теков на месец Февруари (28 дена земено) тоа изразено преку различни грејни тела би изгледало баш вака:
Pod golem znak prasalnik e COP od 2.8 za klima sto ti ja nemas pa znaes kolkav bil prosecen COP za tvojot objekt. I da ja imas kako go presmeta prosecniot COP?Оваа просечна ефикасност можат да ја постигнат ефтини инвертери. 1 kWh електрична енергија го сметав 4.5 денари. Како што напоменав погоре, и ќе земам дека просечен COP ка климата и бил 2.8 за овој месец
Istoto vazi, kako znaes prosecen COP za klima sto ne rabotela vo tvojot prostor?Греење со скап инвертер (хиперинвертер)
1 kWh топлина = 1.125 денар (*1650 = 1856 денари за Февруари)
Го земав како пример Mitsubishi FH35VE, кој според Eurovent има SCOP 5.1 (A+++). Seasonal COP е просек земен од цела грејна сезона. Оваа просечна ефикасност можат да ја постигнат само климатизери со цена од 1.000 €, па нагоре. И тоа само неколку климатизери, не било кои за тие пари.
1 kWh електрична енергија го сметав 4.5 денари. Како што напоменав погоре, и ќе земам дека просечен COP ка климата и бил 4 за овој месец
Ova e epten od oko i neprecizno.....Слично би било како и со најефтина инвертер само 30% плус по киловат час. Зошто немам еуровент за такви клими за да можам да пресметам, мора од прилика.
Koga ke postigne ne duva ladno i ne se ubrzuva turbinata ( ventilatorot ) ja inam aezi-to ja koristam i znam kako raboti.duva be.bate korni so ke kazuvas
a koj rece deka se ubrzva turbinataKoga ke postigne ne duva ladno i ne se ubrzuva turbinata ( ventilatorot ) ja inam aezi-to ja koristam i znam kako raboti.
Aj malce pojasni go ova ako ne te mrzi. Po tvoe ispadja deka i ne treba da se kupi inverter i da se dade da receme 600e, koga mozeme da pomineme i so on/off od 250e.Koga e optimalno izbrana on off klimata mala ke bide razlikata vo potrosuvacka vo poladnite denovi, dodeka prednosta na inverterot doagja do izraz vo potopli denovi koga pretezno se odrzuva temperatura.
Slabosta na on off e vo periodot na uklucuvanje, togas ima pikovi na pogolema momentalna potrosuvacka i treba vreme da vleze vo rezim na rabota, to est povtorno da pocne da gree. Ne moze da go najdam sajtot kade sto gledav sporedba na graficite na momentalnata potrosuvacka i pikovite. Pikovi kaj inverterot nema. E sega, vo scenarija koga on off klimata pomalku bi se uklucuvala ili isklucuvala, vo poladno vreme npr, efikasnosta na on off klimata se priblizuva na taa od inverterot. Pri rezim na rabota koga on off klimata bi rabotela 70-80% od vremeto ili poveke za postignuvanje na temperatura (da kazeme 50 minuti on, 10 minuti off) razlikite vo potrosuvackata so inverter klimata se mnogu mali. A vo tie ladni denovi ionaka potrosuvackata e najgolema. On-off klimite se poeftini zaradi upotrebata na nekvalitetni kompresori, koga bi se vgradile kvalitetni kompresori ne bi bile mnogu poeftini od inverterite se raboti samo za elektronika, normalno i kompresorot mora da e prilagoden za rezimot na rabota. E sega vo denesno vreme nema logika da se proizveduvaat kvalitetni on off, groto delovi se isti od izmenuvacije, nadvoresnite edinici, materijalite itn, inverterot ima plus elektronika za moduliranje na strujata i kompresor prilagoden na takov rezim na rabota, on off ova go nema i kompresorot e prilagoden za on off rezim na rabota. Kvalitetna on off klima to est so kvaliteten kompresor ne bi bila nisto poeftina od inverter, zatoa i ne se proizveduvaat kvalitetni.Aj malce pojasni go ova ako ne te mrzi. Po tvoe ispadja deka i ne treba da se kupi inverter i da se dade da receme 600e, koga mozeme da pomineme i so on/off od 250e.
Pa za odrzuvanje T na visoki nadvoresni T ( tkn dogrevanje vo preodni periodi) moze da posluzi BILO STO pa i obicen kalorifer od 10 e i nema da osetite nekakvi znacajni zastedi vo el. energija.
Ova e skroz naopaku razmisluvanje, bas me interesira kako ce go obrazlozis. Samo gledaj da bide malce tehnicko-fizicki izdrzano, a da ne bide samo tvoe mislenje.....
Vsusnost e se bas obratno od tvoite tvrdenja, deka razlikite se mali pri visoki T.....a korisnosta na inverterot e pri niski nadvoresni T.
Се согласувам со горе напишаното, ама инвертерот е поштедлив бидејќи дава енергија онолку колку што му треба на просторот во дадениот момент. Значи го загрева просторот до бараната температура и потоа грее или лади, онолку колку што се топлинските загуби на просторот, и работи со снага на компресорот со најголем COP, во дадениот момент и услови. On/Off климата прави вклучи/исклучи со максимална снага што му е на располагање и потрошувашката нормално е поголема бидејќи нема континуирана регулација.Ne e ova moe objasnuvanje, pobaraj na internet tocno ima sporedbi i merenja za razlikite megu on off i inverter. Koga rabotat na max rezim na rabota za isti isporacani topliski kilovati on off klimata e duri i poefikasna, inverterot ima elektricni zagubi vo inverterskiot modulator na struja. Fakt e deka on off klimite imaat nekvalitetni kompresori, zatoa sto za cenovnata razlika so inverterskata elektronika ne se isplati da se pravat kvalitetni on off klimi. Inverterot ima i drugi prednosti pokraj stedlivosta koga odrzuva temperatura, potifki se, pomalku varira sobnata temperatura i kompresorite imaat podolg vek na traenje.
Totalno pogresno razmisluvanje. I on/off I inverterot potpolno isto pravat t.e. samo I samo gi nadopolnuvaat toplinskite zagubi I nisto drugo. Aman zosto ne se razmisluva malku, eve zemi ti sam povremeno isklucuvaj\uklucuvaj go inverterot ce vidis deka nema da trosi povece.....Се согласувам со горе напишаното, ама инвертерот е поштедлив бидејќи дава енергија онолку колку што му треба на просторот во дадениот момент. Значи го загрева просторот до бараната температура и потоа грее или лади, онолку колку што се топлинските загуби на просторот, и работи со снага на компресорот со најголем COP, во дадениот момент и услови. On/Off климата прави вклучи/исклучи со максимална снага што му е на располагање и потрошувашката нормално е поголема бидејќи нема континуирана регулација.