Најекономично греење (затоплување)

L

lleeoo

Гостин
Moja препорака ти е да земеш Хаиер 18 заради повеќе причини.
-имаш Аери, па ова е одлична прилика да земеш нешто друго и да споредиш кое е подобро. Цената е слична.
-Хаиер Тундра 18 моментално според еуровент и за парите е без конкуренција.
-јас ја видов во работа и ако може да му се верува на сопственикот, нема направено ниту еден сув дефрост досега. Дефрот прави само ако е замрзната единицата.
-Многу е моќна, за брзо време качува 2.6KW и дува жежок воздух.
-внатрешната единица дува со 900м3 што е услов за добро греење.
-минимална потрошувачка е 400w/h.
-COP-от е сличен со оној на Хансол -20.

Исто така види ја оваа клима, А+++ во moderate клима . Друг уред што е толку ефикасен е Митсубишито од 64.000 денари, но тоа работи до -15, а оваа клима работи до -32.
Vivax 35AEYI A++ -32
I jas bi ja zemal mitcibusito ama budzetot e toj okolu 45 000 site karakteristiki so gi dade sa tundrata gi ima i aerito osven eurovetot e sea nema eurovent aerito ama ima greaci i zatoa sum ni tamu ni vamu a za suv defrost nema dk sega napraveno aerito barem ne sum ja zapazil a doma sum c
 

RR2

Член од
11 декември 2017
Мислења
44
Поени од реакции
87
Пиев кафе у Блок кафе, изненадувачки осетив добра топлина дури неподнослива и што да видам клими од двете страни.

Некој си бренд Aqua, мислам дека ме дуваа со 60 степени климине.

На друго место не сум ги видел

Да не има некој искуство со истите
 
Член од
12 март 2009
Мислења
19.813
Поени од реакции
15.736
Оф-топик малку околу струјата и гасот.... кои секако се поврзани во многу што со греењето....
Со новиот закон за енергетика, ќе извршат либерализација на струјата... ГНАСИ! Рекоа дека тоа нема да го прават до 2020та или до влез на МК во ЕУ... http://faktor.mk/oficijalno-poslednata-faza-od-liberalizaci…АМА ДА МУ ТРГНЕ БИЗНИСОТ НА ВЕЛЕШКИОН МАНГА работава! Што се 10 милиони кои ги поседува!?.... избрзаа поради личен интерес да ја носат либерализација порано!
ОК либерализација но ПРВО ќе донесете одлука - ЗАКОН.... секој, па и обични граѓани да може да си произведува сам струја, а вишокот да го пласира во мрежата (која не е ниту на велешанецот ниту на Владата!).... Предлог на Пр Димитров од ФЕИТ!
Пред само 4-5 год, 10,000$ чинеше микро фотоволтаик те опрема за производство на струја, со сончеви колектори со капацитет од само 2kW/h!
Денес има веќе на пазарот со снага од 5kW/h сончеви панели (со опрема но без батерии се разбира) која чини само 5-6,000 Долари! За 3-4-5 години таму по 2020та како напредува технологијата, а паѓаат цените,со 5-6К Долари, верувам ќе се нуди опрема која произведува можеби и 8-10 киловати, а со 2-3,000$ можеби и 3-4 киловати (инаку сите со трајност од 30-40год)... И сите овие мејд ин УСА... се прашувам колку би чинеле кинеските... !?
НОВ ЗАКОН ТРЕБА, НО НЕ ЗА ЛИБЕРАЛИЗАЦИЈА НА СТРУЈАТА, ТУКУ ЗА РЕГУЛАТИВА ТЕ ДОЗВОЛА ЗА ИНДИВИДУАЛНО ПРОИЗВОДСТВО НА ФИЗИЧКИ ЛИЦА ... и пласирање на вишокот во мрежата на ЕВН поради компензација во вечерните часови и зимските тмурни денови како овој! Инаку Македонија е 4-5 место во Свет по услови за фотоволтаични системи... со 280-290 сончеви денови во годината!
Едно аматерско размислување: На пример летно време изложеност на панелите од 8 часа х 6 киловати = 48 kW x 30 дена = скоро 1.500kW вон грејна те летно време семејство троши онли 200-300kW и 500 да потроши пак 1000 би му останале вишок, за зимата и деновите без сонце (нека се 4 месеци Х 500-600kW па ТОП е!)...а тие 1000 да ги компензира за вечерните часови и за зимските периоди, кои имаат малку сончеви денови...
И да ја отстапи малиот корисник произведената од него ел. енергијата во мрежата на ЕВН (или на било кој што ќе дистрибуира) дури и во негова штета - во однос 1,5кв или 2кв за еден да ја добие во тие периоди без Сонце ... пуна капа за семејства кои трошат 5-6,000 кW годишно или 400-500кв/ч просек месечно! Па и по сегашните цени на вакви соларни системи (4-5,000Евра 5-6kW) ќе си го исплатат системот за 7-8 години... останатото производство (велат до 30-40 години трајност).... бесплатна чиста енергија! Добро и за државата добро и за граѓаните. Е сега не би можел секој ниту физички ниту финансиски... но верувам многумина би можеле, бидејки даваат толку, а некои 3-4 пати повеќе за коли! Ова ќе го купам по 4-5 год http://www.freecleansolar.com/5kW-Solar-Kit-Peimar-320P-XL-SMA-Sunny-Boy-p/sg320p-5kw-sma.htm за помалку од 3000$ панелите ќе ги наакам у двор ;).. Се разбира би било идеално со 10KW батерии на Тесла и Мерцедес Хуавеи исто... но сеуште голем луксуз (7-8,000$)
Гасификација на Македонија за мене е само мит и ништо друго, се додека нема некој гасовод во близина на МК па да се приклучиме, вака со секундарно снабдување мене ми е лук и вода!... Србија има гасовод, примарен - добива директно од Унгарија еден крак, па сепак периодот 2011-2015та кукава од прескапо греење (даљинско на гас) бидејки цената на енергенсите беше многу висока тогаш! Гасот го следи растот на нафтата, а таа во еден период беше и 140$ барел.... Сега драстично паднаа енергенсите, но не поевтине нешто премногу греењето кај соседиве! Гасот е берзанска стока те енергенс и зависи од тоа колку купуваш, ние би купувале малку бидејки немаме... го имаме Сонцето, колку и да е футуристички, но реков МК е на 4-5 место по услови за фотоволтаици: САД Чиле Шпанија Тунис... тука некаде со Италија Македонија.... Чиле на пр. земја која предничи со фотоволтаици во производство на струја по глава на жител, две недели ги частеше своите жители бидејки толку многу струја произвеле од фотоволтаичните централи а немало побарувачка да ја извезат ... неодамна Германија цел викенд фри струја за цел Дојчланд... бидејки тие наместо штета од европскиот торнадо (кој ја зафати Британија имаа бенефит... со ветерните овој пат!
Имаме Сончеви 290 денови, немаме толку ветер... имаме “јебиветер“ (или множина) и сега и претходно во владите кои неможат тоа да го разберат...!!!
Да не се враќаме со тезите сега дека Чебрен и Галиште би чинеле колку и проектот СК 2014 и дека од 20-30% увозник МК ќе беше извозник!
Но не е касно и сега за тие централи... ама во тој случај “мангата“ и некои околу него ќе останат со куси ракави! Тоа е!
"Srpski tok" gradiće gasovod iz Turske
 
Член од
7 декември 2015
Мислења
195
Поени од реакции
544
Od kaj ti e informacijata deka na -7 dava 2.4kw?
Od eurovent?
Tocno toa mi e poentata celo vreme zosto e vazen eurovent!
Bidejki pred da ja kupis klimata, go citas sertifikatot za nea i znaes sto da ocekuvas prilicno tocno. Znaes deka na -7 nema da dava 3.5kw tuku 2.4
So gree klimite, bez eurovent, aber nemas na sto si dodeka ne ja montiras i togas najcesto ke bides veke prekasno pisman zatoasto prodavacite im se teski prevaranti.
Откога ќе прочитаме неколку страни на темава почнуваме да се просветлуваме и стануваме паметни и да делиме совети, и да напаѓаме една страна или подржуваме друга страна(без разлика која е)...Во конкретниот случај тебе те одбрав како таква личност, почнуваш да зборуваш за еуровент и да се контраш...Извини другар но ти беше оној на кој му ја залепиа климата до таван, па ја работеше со отворен капак, па бараше совет што да се прави дали имала гајле да работи со отворен капак???Ако претходно пред да ја купиш климата знаеше што е еуровент, сигурен сум дека немаше да купиш модел што дава 2.4кв на -7 степени!!Значи не пишувам против моделот кој го имаш или пак за за појакиот модел на Тундра 18ка со Б или Е (имал или немал еуровент)за кој се изнапишаа страни, зборувам за тоа колку брзо се станува "експерт" на темава..[DOUBLEPOST=1517179577][/DOUBLEPOST]
Јас не знам дали е тоа нормално. Сув дефрост, не можам да најдам објаснување за него, има ли англиски термин или ние го измисливме? Затоа ни треба корисничко искуство од другите, да знаеме дали и кај нив се случува. Изминативе недели температурите беа 2-12 и ретко правеше дефрости, а кога ги правеше изменувачот беше целиот бел (замрзнат), што е услов за дефрост. Но штом температурите паднат под 0 прави дефрости на сув изменувач.



Фала. @ante1, @Huddle , @Sass , @Chicco69 какво е вашето искуство по ова прашање?
Прави дефрост и кај мене колку често не бројам, дали е на сув или на влажен изменувач не одам да проверувам на тераса, видов еден сега нецели три минути траеше не како што ти кажа GT има и кои траат повеќе време...Мене ми е битно што климата го загрева мојот простор според моите потреби, дефростите не се толку чести и не влијаат на драстично на температурата во собата.. Битно ми е дека ланската зима која имаше и температури над -20 климата успеваше да го загрее просторот, климата во магла се однесува одлично..Не дува ладен воздух за време на дефрост не врти вентилатор кога ќе исклучи...Не ви посакувам искуство како моето со претходната (сеуште ја имам) клима Вивакс 12аеци која за време на магла правеше на 30-35 мин дефрост и навистина она што го издувувуваше за време на дефростот делуваше ладно.. па замисли во декември таа зима маглата не се крена 10 дена а јас нова клима требаше да ја исклучам да вклучам термо печка и да се греам на неа... Незнам зошто се замараш и броиш дефрости ако мислиш дека не е во ред рекламирај ја викни независен сервис..Мојата е добра и сум задоволен од истата..Поз
 
Последно уредено:
Член од
5 септември 2017
Мислења
48
Поени од реакции
104
ти беше оној на кој му ја залепиа климата до таван, па ја работеше со отворен капак, па бараше совет што да се прави дали имала гајле да работи со отворен капак???
Ниту еден од проблемите мои кои ги наброја немаат врска со еуровент туку со моето лично искуство со ЕДЕН монтер и во ЕДЕН случај. Се друго на климава работи според ЕУРОВЕНТ.
Ако претходно пред да ја купиш климата знаеше што е еуровент, сигурен сум дека немаше да купиш модел што дава 2.4кв на -7 степени!!
Знаев што е еуровент пред да ја купам и ја проучив климава пред да ја купам. Имав и други опции (ГРЕЕ не ги земав предвид воопшто бидејќи и пред да купам клима приметив колку се агресивни и груби манипуланти, и бидејќи немаат еуровент па не можам да споредувам карактеристики) за 25.000 ама мене ми се виде сосем добра за прва клима и не жалам на изборот. Жалам што не ја купив порано, октомври на пример, ќе ми се исплатеше веќе а јас им дадов на ЕВН 5000 за ноември и скоро 10.000 за декември зс греење на глупо индивидуално парно на стеруја на надворешна дневна температура 15 степени а ноќна 5 степени.
Сега фатија минусите а сметката ми е најмала - само 4000 вкупна потрошувачка во станот.

Туку, надвор од муабетов ако некој знае... Не ви изгледа чудна потрошувачката ако ја мерите преку Broadlink SP3? Ми се чини дека не мери по секунда за да извади потрошувачка, туку на секој пола саат прави запис и од тука ја вади потрошувачката што е многу погрешно бидејќи потрошувачката во пола саат може многу да варира, да падне на 400w и да се качи на 1.5kw па ако пола саатот се погоди на 1.5kw тогаш готово, ќе ти рачуна дека ти трошела 1.5kw?
 
L

lleeoo

Гостин
Decki aj dajte link od wifi usb za vivax aeri kaj ima znam deka ima upateni tuka za toa
 
Последно уредено од модератор:
Член од
6 јуни 2017
Мислења
110
Поени од реакции
203
zdravo

Imam potreba od zagrevanje i ladenje na prostor od 90 m2.
se raboti za kuka a prostorot od 90 m2 e na sprat
planiram da go resam greenjeto i ladenjeto sotoplotna pumpa vozduh - voda
iskustva ima nekoj?
 
Член од
26 август 2017
Мислења
422
Поени од реакции
895
Broadlink SP3? Ми се чини дека не мери по секунда за да извади потрошувачка, туку на секој пола саат прави запис и од тука ја вади потрошувачката што е многу погрешно бидејќи потрошувачката во пола саат може многу да варира, да падне на 400w и да се качи на 1.5kw па ако пола саатот се погоди на 1.5kw тогаш готово, ќе ти рачуна дека ти трошела 1.5kw?
Za srekja ne funkcionira taka.. :)
Prvo za da ne zeznes nekogo so kupovina na pogresen ured pisuvaj go tocno odnosno Broadlink SP3S (SP3 e postariot, verzijata koja ne meri potrosuvacka).
Imam pisuvano deka im treba unapreduvanje i seuste go testiram ama mislam deka ne e los i kao da e malce bolji so zadnjiov update pred nekoja nedela sto go imase aplikacijata..Sekako ova se odnesuva na android aplikacijata zasto na iOS e prilicno poneubav seuste..
Za sporedba eve ti eden pregled od 01-21 januar merenje, znaci klimata e ustekana vo SP3S-ot a on e ustekan u HQ EL-EPM02HQ meracot i rezultatite se :HQ-EL registriral potroseni 275.7kWh, SPS3 na
e-Control aplikacijata na android tel registriral 266.57kWh a na ajfonot 261.44kWh sto znaci na mesecno nivo mozes da ocekuvas grubo na androidot negde 12-14kWh pomalce od realnoto da ti pokaze a na ajfonot 17-20kWh. Interesno sto momentalnata potrosuvacka mu e generalno tocna u zadnje vreme i ili e ista ili 2 max 2.5W se razlikuva od onaa na meracot so go spomnuvam a vo vkupnite rezultati se razlikuvaat vidis. Sumnjam deka dupkite vo registriranje nastanuvaat koga pagja vrskata mrezna valjda si primetil deka ponekogas momentalnata ili Power now pagja na 0.00W a klimata kontinuirano si raboti i pomaliot vkupen rezultat se dolzi bas na tie momenti koi se izgleda pocesti i tuka se javuva taa spomnata razlika od grubi 12-14kWh..
 
Член од
25 мај 2017
Мислења
84
Поени од реакции
244
Може некој да ми објасни што е тоа дефрост? Читам на форумов многумина што купиле ГРЕЕ дека климите често им прават дефрост. Како да го натерам мојот Хајер да прави почесто дефрост, ќе работи подобро така?
Пријателе, нема назад, малку си се заебал со Хаиерот ! Ако сакаше почесто дефрости, требаше да си земеш Грее, а најдобро Хансол -20 UDM ( The Ultimate Defrost Machine ) !
Грее господарите на дефростите, суви, влажни, полувлажни, важно дефрости да се...и нон стоп да се, дење, ноќе, на суво, на влажно, на топло , на ладно, на магла, на сонце ! Defrost Unlimited ! :)[DOUBLEPOST=1517220474][/DOUBLEPOST]
Уште еднаш.




Видеа од температури на издув, офф ги следам и Амбер и FH.
Ако сака и 2000000000 степени нека качи, ТЕЗГЕРЕ, крал на дуфрости со ладно дување.
Оффф уште еднаш, час до пола час дифрост на Амбер кој трае 7-10 минути и повеќе при што 1:30-2:00 минути дува ладно.

Го споделувам моето искутво, најчовечки ако успее уше некој да се заебе со Амберов, браво.

Споредување на FH со Амбер, немојте ве молам немојте.
Ми се гади ставајќи го Амбер во реченица со FH.





Sent from my iPhone using Tapatalk
Добро е, море одлично е :aplauz:, полека ама сигурно и несопирливо се зголемува бројот на постови од изгорени со Дифрист Машиниве !
Кога барем 10% од заебаните би биле присутни на форум и би се пожалиле, наскоро Тезгерињата ќе ги нудат 1+1 гратис како што е и нормално и очекувано за тезгере БЕЗ Еуровент ! Random Machine ![DOUBLEPOST=1517220610][/DOUBLEPOST]
Темата се затвара неколку пати заради еден лик пијаница со пет профили, јас мислам подобро е да се банира ликот со петте профили така и ќе дојде до квалитетна дискусија. Се до тогаш ќе биде вака како што е сега.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
И/Или да му се понуди искрена и неопходна помош...

upload_2018-1-29_11-9-32.png [DOUBLEPOST=1517221642][/DOUBLEPOST]
Eve i na tebe da ti odgovoram na tvoeto mjaukanje....EUROVENT....EUROVENT.
Zemi uvezi klima uredi i prezentiraj im go na carina golemiot EUROVENT, kako dokument za kvalitet i dokaz deka E po EU regulativa klimata sto ja uvezuvas.
Ke ti kazat da odis da se slikas so nego na plostad, i da si doneses dokument od proizvoditelot so koj se potvrduva baranoto.
USTE EDNAS, ZAPOMNI, TOJ EUROVENT E EDEN GOLEM TERZGAROSKI DOKUMENT, PO TVOE KAZANO "TEZGERE".
Многу си смешен тезгере чорбаџи :pos:, ти и твоите уште 3-4 подвоени личности !
Не знам како и зошто мислиш дека не се приметува дека сте една и иста личност !!!
Толку ли сте бедни во тоа ГрееМКД па не можете да најдете и платите уште 3-4 физички постоечки Тролчиња наместо Виртуелки као твоиве :tapp:
Инаку ме радува што полека си го прифативте терминот Тезгере за Грее ;) Почна да ви се допаѓа, а ? ;)
А дека Еуровент ви е прст во око се гледа со секој пост ! :D
И за крај, логично е дека со тезгарошки докумнети за увоз се увезуваат само тезгериња, значи се увезува Грее :D
И не им се обраќај на луѓево овде као да се неписмени ! Знаат тие да прават разлика меѓу документи за увоз и тестови за сертифицирање како Еуровент со кои се докажуваат перформанси при точно одредени услови секогаш исти услови !
Грее инвертерите, сите веќе знаат, од 10 најмногу 3 работат како што треба , другите 7 се движат од полуфалични до тотално фијаско ! Сите имааат различни перформанси ! Затоа никад нема да добијат Еуровент !!! Тезгериња ![DOUBLEPOST=1517222400][/DOUBLEPOST]
@GT1 , во врска со сувиот дефрост, кај мене трепка сонцето, трае 3-6 минути и крева 600-1000W. Сега за сега не е преголем проблем (5-10 на ден, под нула кога е), затоа што досега немавме зима. Но во мисла ме става како ќе се однесува при нормални (ладни зими) наредните години когс просечните температури се со 10-15 степени помали. Ако и на -10 до -15 прави 6-10 дефрости на ден, би било ок, но да не почни на 30 минути да оди во дефрост. Здрави били па видели.

Свети бан, немој да лажеш, никого не сте обештетиле. Другарот на никола2004, кој на хансолот измерил цоп од 1.5 цели 2 години пробувал да ве добие, сте го откачувале со изговор дека немате време да се заебавате со поправки и се откажал, се грее на дрва веќе второ зимо, она ломото во ординација што не можеше да загрее не го обештетивте, другото ломо од пред 3 месеци што дуваше 40 степени на издуви не креваше на 18 не го поправивте и тој се вратил на ќумбе, на влавот хамберот што прави дефрости на 30 минути од нов, дојдоа од сервис рекоа се е во ред иако мрзнат двете цевки, што е дефинитивно знак за проблем. Ова само јас што знам а сум тука 2-3 месеци.

Од Греево не сум толку незадоволен, како што сум непријатно изненаден од грее продавачиве на форумот. Маркава ми стана грда затоа што тие се ноторни лажачи кои си ви вреѓаат муштериите и не верувам пак да земам грее. Целиов форум е инфестиран од ип клонови кои пишуваат лаги и навреди и си се лајкаат еден со друг. Пример шиткачот пак лаже, овај пат дека хаиерот 12 немал еуровент, еве го истиот. 12ката тундра е со Б, намерно предизвикува конфузија, ако проџе проџе, сака да створи конфузија дека има фалсификат на хаиери на пазарот:

Прегледај го приврзокот 184562

на ова слика може да се види и друго, а тоа е дека се што продава Енергија е со Еуровент. Еве ја понудата на Енергија:

Прегледај го приврзокот 184563


Интересно е што териростичко-индискиот-навредувачки-лажен-тролски маркетинг на ип клоновите има спротивен ефект, па сите овде почнаа да наоѓаат подобри понуди со еуровент и да рекламираат Хаиери. Сега цел форум испаѓа дека работи за Енергија и Енергија си доби бесплатна реклама, на сметка на ип клоновите и нашето скапоцено време.
Затоа во еден од моите претходни постови ги нареков Мајстори за аутоголи ! Фирма за која работат вакви антиталенти нема долго да работи...Ќе мора да смени нешто 100% !
Или вработени, или бренд, или газда, или дејност ! Да не беа толку надреално неспособни Грее во Македонија ќе го мразеа само тие што се заебани лично ! А вака секој што овде чита ќе си размисли дека каде има чад најверојатно има и оган ! Освен ако чадот е од многубројните дефрости на Грее Тезгериња ! :pos: А ако не размисли пред да купи , ќе мисли x 10 отпосле :) Елементарна логика ...[DOUBLEPOST=1517222718][/DOUBLEPOST]
"Jajce na oko" si zaboravil uste eden brend, No.1 ti fali GREE.
Ke zarabotis nesto, vaka rabotis za niv bezpari.
Ти и мене ми пиша еднаш дека сум најголем промотор на Грее ! ;)
Јас ти одговорив дека ќе го проколнувате денот ти и твоите 3-4 подвоени личности кога си пишал таква ноторна глупост !
Сега гледам и на друг истото му го пишиш ! ;)
Jас ни во живо, ни на филм, ни во литература нит во сон не сум видел поголем антиталент од тебе, IP клоновите ! :pos: (нема граматичка грешка овде, еден и ист е, осамен и гневен... )[DOUBLEPOST=1517226145][/DOUBLEPOST]
Kakva reklama i napraivte na tundrata bas me ubedivte da zemam za kaj roditelite mislev da zemam kako mojata aeri18 ama izgleda ke bide tundra18 fala za pomosta vo izborot:))
Да ти кажам право, антиталентиве на веков од Грее го направија за Хаиер Тундра 18ка во МКД тоа што Енергија и Сетек никогаш не успеале ! :pos:
Јас прв го спомнав чисто онака како споредба со Daikin FTX Или GV беше не ми текнува во моментот ! Ми падна во око лошиот Еуровент на Дајкиниве, лошиот однос цена /перформанси и се запнав да најдам доста поевтина клима која има подобри перформански по еуровент ! Клоновиве, т.е подвоената личност тотално попизде и распали по Тундра , по мене, по Еуровент по „В“ буквата по „Е“ буквата и тоа траеше десетици постови додека сите на форумов не дознаа дека подобра 18ка за парите не пoстои :D Додека тотално сите не дознаа дека Хаиер има Еуровент, дека Мидеа има Еуровент и дека ГРее НЕМА Еуровент ! :D[DOUBLEPOST=1517226779][/DOUBLEPOST]
[DOUBLEPOST=1517104897][/DOUBLEPOST]
Конечно и од Енергија купец ! Сетек со „Е“, Енергија со „Е“ ! Подвоен, што е следно !/ :D Фотошооп се документите од Сетек и Енергија ! Да не им веруваат ! Само тебе да ти веруваат ! Само Грее има оригинални фискални, доуша БЕЗ Еуровент де ! :pos:
IP клонови, да ви купам јаже или самите ќе си го купите :D :pos:
Камиказе Тролови :D :D
 
Последно уредено:
Член од
15 јануари 2015
Мислења
452
Поени од реакции
423
20171024_155047.jpg
Го имам овој модел на Gree mighty Hansol и сум презадоволен како работи, тивка внатрешна/ надворешна, ја работам во 2,3,4 а има и 5 брзина и turbo! и ја користам како основно греење трето зимо веќе.Загрева простор од 50кв во стан и е беспрекорна, нема крцкања на пластика, нема ерори лагови, прецизна на зададена температура.Како што читате на налепницата Hansolot е малку постаро производство 2014 така да сегашниве можеби се уште подобри.Многу битно за мене кај нејзе е одкако ќе ја достигне зададената темп не дува до бесвест млако, туку ќе исклучи на 5-10 минути.Друго при влагање во defrost НЕ дува ладно,со еден збор топ климиче,Recommended!
 
Член од
25 мај 2017
Мислења
84
Поени од реакции
244
Ne se sekirajte be nikoj nema da vi dade model 18ka so B, nema takva ne postoi. 9kata i 12kata se so oznaki BE. I vo klimi.mk e so EE oznaka. Odtavetego aman.....
Е добро бе @Gocka/ , ти стварно веруваш дека подвоениот IP клон не знае дека не постои Тундра 18ka верзија со „B“ !?
Знае тој добро дека со „В“ се само 9ка и 12ка ! Знае тој добро и дека постои нова Тундра 18ка, Tundra 50 Green AS50TDAHRA/1U50JEFFRA со R32 (која кај нас за жал ја нема сеуште !) со уште подобар Еуровент :D (во прилог) . Можеби Подвоениот е најнеспособниот, највулгарен трговец со тезгериња и мајстор за аутоголи и камиказе трол , но не е неписмен ! Тоа го прави намерно ! Мисли дека ќе ги дискредитира авторите на постот, марката и моделот на инвертер (читај, конкуренцијата) !
Накратко крајно ги потценува луѓето кои овде на овој форум бараат информации и сакајќи да ги придобие преку ширење крајно тенденциозни полуинформации неповратно ги губи засекогаш како идни муштерии !

upload_2018-1-29_13-11-12.png
 
Член од
21 октомври 2016
Мислења
522
Поени од реакции
672
Сега звони по луѓе да се активираат за да ги фалат грее, последна инстанца ќе му бидат монтерите, намерно лошо монтирале зашто работеле за конкуренцијата како и секој тука што ќе пише нешто против грее.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
 
Член од
25 мај 2017
Мислења
84
Поени од реакции
244
@orce6624 @Nikola Gp bravo za spodeluvanjeto, za nivoto na konverzacija, za odmerenosta...
Vie ste vistinskata reklama za Tundrata, za Haier, Za Energija i za Setec..
Onoj pacienton (Govedono so se dere so najgolem font) koj za razlika od vas ne e skroz cist odnosno ima nekakov interes vo seto ova, od vas neka nauci kako kulturno se spodeluva bez da se lupaat gluposti i bez da se provocira i prodava pamet..
Poradi vas se razbistri dovolno enigmata za Tundrata koja so svojata pristojna cena pred se vleguva vo uzi izbor za 18ki so brkam za Dedoto..
Ти да имаше грам култура и грам мозок, наместо 1кг Его и Клоновска припадност, ќе дојдеше до таа констатација за Тундрата веќе после првиот мој пост !
Но ти избра да тврдиш заедно со Поделениот дека Тундрите 18ки во МКД се „Б“ класа со ниска цена и без Еуровент ! Кога ве побив до коска, до срж , крајно се изнервира од мене и крајно очекувано за тролови со краток фитиљ сега место благодарност ми делиш навреди ! Ама како што реков, сите читаат, гледаат кој што пишал некни и што сега, дали е на место, дали има некоја употребна вредност и дали е истото или секој ден везе друго како тебе !!! Така да овие твои постови говорат за тебе многу повеќе отколку што сакаш другите да знаат а за мене 0,(Нула) ) ![DOUBLEPOST=1517229852][/DOUBLEPOST]
Сега звони по луѓе да се активираат за да ги фалат грее, последна инстанца ќе му бидат монтерите, намерно лошо монтирале зашто работеле за конкуренцијата како и секој тука што ќе пише нешто против грее.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
Аааах неее @Great Dragon ! Последна инстанца ќе му бидат масоните и илуминатите :D :D Има сили во МКД кои под чадор прават заговор против Грее МКД затоа што се крајно исплашени од нивниот неверојатен планетарен успех ! :D :D
 

Kajgana Shop

На врв Bottom