Најекономично греење (затоплување)

Член од
13 август 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
2.036
Imam multisplit i edna zima prezimeno so nego i nikogas ne sum gi zalel parite dadeni za toj sistem. Imam pisuvano tuka i tuka za potrosuvackata. Tocno e deka e poskapo reshenie ako se sporeduva so 2 ili 3 eftini klimi ama deka e istoto ne bi se slozil bidejki niti potrosuvackata e ista nitu edinicata (nadvoresnata) nema da e takva kako vo mallite klimicki. Jas Imam greeno najminimalno povrsina od 90m2 so 9KW edinica (28000btu) koja vo najgolem del od zimata trosese po 1Kw/h na odrzuvanje na T. Velam najminimalno zasto stanot e pogolem od tie 90m2 i vratite se drzea otvoreni i prema drugiot del.
Zgrada novogradba so tuk tamu vseleni komsii. bez stiropor na fasada i so slabi prozori.
Ako za 90m2 1Kw/h e golema potrosuvacka neznam sto drugo bi bilo poeftino za greenje, verovatno 3-4 klimi A+++ nesto kao od Delux serijata na Mitsubishi :)
Kako pocetna investicija gledano, verovatno kotle na struja so radijatori za toj prostor ke me kostase 500evra poeftino, no kaj e ladenjeto i kade e posle potrosuvackata i smetkite za struja po 15-20000 mesecno?? Pa i so kotel na peleti+radijatori e tuka negde matematikata kako pocetna investicija koja za zgrada bas i ne e primenliva i pak go nemam ladenjeto pa ke treba dodatno i klimi za ladenje.

Bez nikakvo prethodno iskustvo gi dadov parite na multi od ovie razmisluvanja bidejki investicijata e sekako golema pa i so posebni klimi i treba da se misli na sve:
1. Na sekoja klima posle X godini (7-15god) ke i dojde krajot i ke treba da se zameni, i toa nadvoresnata ili konkretno kompresorot e toa sto ke mora da se zameni....kaj Multisplitot ima edna nadvoresna i samo nea ke ja zamenam, ili cela ili samo kompresorot, no vnatresnite edinici ke mi ostanat i niv nema da treba da gi menuvam, pa posle tie X godini investicijata ke mi bide najmnogu tretina od prvobitnata i samo vo nadvoresnata edinica.
2. Minimumot na greenje na ovoj sistem so taa 9Kw e 850W, za istoto da go postignam so 3 ili 4ri drugi klimi ke trebase da kupam klimi so dosta jak minimum koi vo toa vreme a i sega nekostaat po 400eu tuku sigurno nad 600eu po edinica i toa bez da imaat twin-kompresor.
3. Posle tie X godini koga ke im dojde krajot ke treba site tie 3-4 edinici kompletno da se zamenat sto e povtorno dupla investicija bidejki se menuva komplet i motorot i vnatresnata.
4. Bucavata e minimalna i samo od edna nadvoresnata edinica (namesto 3) baska sto e izolirana na edno mesto, nemam klima pod sekoja soba/spalna.
5. Nadvoresnata edinica e so twin i dosta gabaritna t.e so golem izmenuvac, zatoa i defrostite se mnogu retki, kaj malite klimi defrostite se mnogu pocesti sto vlijae i na potrosuvacka i na promena na vnatresna T pa i na dolgotrajnosta na uredot.

Multisplit se zima ako sakas postojano, 15h na den, nekoj prostor da odrzuvas na odredena T sto znaci da imas em komocija em toa da te kosta minimalno na smetkata za struja, ako zborime za stedenje, za pali gasi, za tuka sum ili ne sum tuka pa sobite bidat del od denot ladni del topli togas ne ti ni treba vakov sistem. Ako celo vreme nekoj prestojuva vo prostorot i treba celo vreme da bide toplo togas e mozebi e i poeftino resenie (vo smislol potrosuvacka) i od sistem so TP Vozduh-Voda so podno greenje bidejki nemora da raboti i preku nokj, mnogu pobrzo se zagreva prostorot otkolku so podno greenje koe mora postojano da raboti.
Ja i ne se sekjavam navecer da go imam ostavano da gree, na tajmer od 6 se palese vo 23 se gasese. Za 1 cas banja pravese 10kava.
A onoj sto e protiv Multi ili isto taka slozen sistem kako so TP Vozduh-Voda toj ili nema dovolno sredstva da investira vo takov sistem ili pak vtoroto ima sredstva ama neveruva i mu stiska da gi vlozi, a deka sistemot ima prednosti i dava sosem druga komocija toa e nesporno.
Posledniot biser ti go citam i ne moze da veruvam deka nekoj drug se osmeluva da napise takva demagogija, takva dezinformacija, takva laga kako tebe.
1kw moze da ti trosi takov multi split vo 90 kvadrati samo sega, vo maj, malo morgen vo dekemvri-januari.
Da pocnam od pocetok. Ako multito ti e 9 kw nominalno, toa znaci deka nominalna potrosuvacka mu e 2,5-3kw struja so nekoj cop od 3 do 3.21. Popravi me slobodno ako gresam i dopolni si gi podatocite koi gi objavuvas. So 1 kw potrosuvacka na minimum i isporacani 3, 3-5kw toplina vo 90 kvadrati, ne moze be decko da sporeduvas so peleti pecki koi za ovie prostori se proektirani na 8-10-12kw. Ne znam koj e budala ili se pravi, ili saka drugite da gi pravi budali. Po tvoe znaci za 90 kv dovolno e pecka od 3kw, ne e ni bitno dali e na struja, na peleti, na nafta.
Dali ti ke zagrevas od edno mesto ili od tri, potrebnata toplina za zagrevanje na prostorot sekogas ke bide ista,Na prostor od 90kv ako mu treba primer 9kw toplina dali ke zagrevas od eden multisplit koj sam treba da oddade 9kw ili so 3 klimi x 3kw matematikata e ista, izborot e tvoj. Potrosuvackata najnormalno e da bide ista, multito moze samo da potrosi poveke od tie 3 edinecni bidejki kolku pogolem e kapacitetot na sistemot, tolku opaga COP-ot i za takvi pogolemi sistemi mozno e da nema ni 3 koeficient.
Najlos moment od site negativnosti koi gi ima multito e dolzinata na cevkite. Dodeka kaj edinecni sistemi moze da se najde povolna situcija za da dolzinata bide 3-5 metri so moznost vnatre uopste i da nema vidlivi creva po zidovite, kaj multi so 2, a kamoli so 3 vnatresni moze da sanjas da nema vidlivi creva i da ne ti se setat po celi prostoriii. Pokraj vidlivosta, imas situacija edna vnatresna da ima dolzina od 3 metri na crevoto (taa sto be bide najblisku do nadvoresnata edinica), vtorata vo nekoja idealna situacija 5-6 metri crevo, a tretata veke racunaj 15-20 metra sekako, so mozno probivanje na vnatresnite zidovi i gubenje na sekakva zvucna izolacija. Kako moze nekoj da fali vakvo nesto?????
Drugi prednosti koi gi naveduvas jas bi rekol deka se negativnosti. Ako ti crkne motor ili kompresor na multi ostanuvas bez greenje vo cel prostor, site 3 poedinecni nema sansi da umrat odednas edino ako ne te udri grom. Bucavata e isto relativna i zavisi dali imas kvalitetni ili bofal klimi, isto kako i multito, moze da imas kvalitetno japonsko multi koe kosta najmalku kako 3 klimi od istiot proizvoditel, i kinesko multi koe ke tropa sto nema da mozes da spies.
Defrostite i zivotniot vek. 3 singl klimi x 3 metri crevo = 9 metri.na 3 kompresori so idealen freon
Multi 3+6+ 20 = 29 metri na eden kompresor so nadopolnuvanje freon od start i avtomatsko opteretuvanje
Zdrava logika kazuva koe ke ima pomali defrosti i podolg vek.
 
N

nikola2004mkd

Гостин
1kw moze da ti trosi takov multi split vo 90 kvadrati samo sega, vo maj, malo morgen vo dekemvri-januari.
Da pocnam od pocetok. Ako multito ti e 9 kw nominalno, toa znaci deka nominalna potrosuvacka mu e 2,5-3kw struja so nekoj cop od 3 do 3.21. Popravi me slobodno ako gresam i dopolni si gi podatocite koi gi objavuvas. So 1 kw potrosuvacka na minimum i isporacani 3, 3-5kw toplina vo 90 kvadrati, ne moze be decko da sporeduvas so peleti pecki koi za ovie prostori se proektirani na 8-10-12kw. Ne znam koj e budala ili se pravi, ili saka drugite da gi pravi budali. Po tvoe znaci za 90 kv dovolno e pecka od 3kw, ne e ni bitno dali e na struja, na peleti, na nafta.
Го уби со аргументиве.

Иначе, без изолација околку 10KW се потребни за во 90м2 да одржуваат 23 степени на -7 надворешна.
 
Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.058
Поени од реакции
1.178
Па поради него и темава почнаа луѓево да ја избегнуваат, со недели немаше никакви коментари, само чекаше некој да ја оживее и оп одма се јави и ќе ...
 
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.532
Поени од реакции
7.277
Па поради него и темава почнаа луѓево да ја избегнуваат, со недели немаше никакви коментари, само чекаше некој да ја оживее и оп одма се јави и ќе ...
Ја избегнуваат заради мене или сакаше да кажеш дека ја читаат заради тебе со ТПечкава ??? :)
asdad.jpg
Ја се јавив со корисничко искуство за мултисплит....нели тоа се бараше?...ти за кој к се умеша бре ? Што имаш ти да кажеш у темава ?[DOUBLEPOST=1494365359][/DOUBLEPOST]@gigovit
Link
Necitas druze i sekogas mi se mestis na penal....ne go svati toa i ne go svati
Ja sum realen korisnik so MultiSplit....a ti koj si be ?
(procitaj go delot za evreinot....ja meram druze i cuvam podatoci ne sum trolac )
merenja.jpg
Dur pak smisluvas recenici i se mestis na penal ja ke postiram nesto sto ti u zivot ne si go pokazal, i koga sum se banjal i koga sum rveceral ili miel sadovi...ti bre na koj merac izmeri 190w i toa vo Mart so tvojata klima??, grees na 20C mizerijo edna!. ti za mene ni klma nemas oti ni edna slika nemas pokazano na cela tema osven vakvi izmislici so nisto potkrepeni:
cudonevideno.jpg
od 00:10 na 31-12 do 00:00 na 2-01-2015 ima potroseno po kontrolno broilo nemesteno vo stanot 19163-18982=181Kwh....ili za 3 dena po 60Kwh na den....ako smeam da se izbanjam i zgotvam rucek, zapalam svetlo i koristyam frizider (pustam i drugiot mulisplit od 5,5Kw oznacen kako vtora klima) moze li po 10Kw da izvadam od tie 60Kw na den.....mozam......50Kwh u 24h sum trosel na greenje na -10 nadvor za 90m2 grejna povrsina (po WeatherUnderground i -15 bilo toj period). 50Kw deleno na 24h kolku e bre govedo edno? 2Kw e na saat e toa lepi i toa na -10C nadvor..... nema nisto od tvoite 2,5Kw potrosuvacka na +7 ako za tebe e toa nominala....za kinezot nominala e 60Hz koga raboti najneoptereteno, ili mozda racunaat izolacijata kaj niv kako kaj @nikola2004mkd so gi znam kako gi racunale....ama ispagja gjaba citas harrtii, Makvent te sobori :)
I so malo bebe sum ti pisal deka sum bil taa zima...zar na 20C ke gream bre nerazbran eden glej gi temperaturite sve se nad 22C...probaj da mi se poseres na postov imam i sliki od termometrite na temava. A ti imas buda za mubrege mesto keca u rukavu :D

1111.jpg
222.jpg
 
Последно уредено:
Член од
21 октомври 2016
Мислења
522
Поени од реакции
672
Зашто толку вреѓаш или толку знаеш муабет да правиш? Заради тебе избегаа сите од тука и заради никој друг пошто со простак имаш две опции, или да се симнеш на негово ниво или да се повлечеш. Сите го избраа попаметното. Мрш!

Sent from my Lenovo TB2-X30F using Tapatalk
 
Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.058
Поени од реакции
1.178
:oftopik:не бе @Strelec заради и поради тебе постои и темава и форумов и немој да се откажуваш продолжи :pos: ние другиве ќе си фаќаме сеир кога ќе те фаќаат поискусните во областа како трескаш зелени...
 
Член од
3 октомври 2014
Мислења
29
Поени од реакции
15
Vivax ACP-09CH25AERI
Nepolni 6 meseci koristenje i mi dade error E1 - Cela zima rabotese bez nikakov problem, duri i na -20... i sega odednas error E1
Nekoj da znae nesto podrobno za ovoj error? CItav deka e nesto od tipot "losa komunikacija pomegu nadvoresna i vnatresna edinica"
 
Член од
27 август 2016
Мислења
161
Поени од реакции
155
Vivax ACP-09CH25AERI
Nepolni 6 meseci koristenje i mi dade error E1 - Cela zima rabotese bez nikakov problem, duri i na -20... i sega odednas error E1
Nekoj da znae nesto podrobno za ovoj error? CItav deka e nesto od tipot "losa komunikacija pomegu nadvoresna i vnatresna edinica"
Пробај, ако веќе не си пробал да ја исклучиш климата од штекер на неколку минути, па повторно влкучи ја. Ако не се среди проблемот ќе мора да повикаш сервис претпоставувам во гаранција е.На следниов линк имаш детали за грешката, и на наредната страна солуции.
 
Член од
11 јануари 2011
Мислења
121
Поени од реакции
114
Vivax ACP-09CH25AERI
Nepolni 6 meseci koristenje i mi dade error E1 - Cela zima rabotese bez nikakov problem, duri i na -20... i sega odednas error E1
Nekoj da znae nesto podrobno za ovoj error? CItav deka e nesto od tipot "losa komunikacija pomegu nadvoresna i vnatresna edinica"
Читав дека овој проблем се јавува при проблем со напонот. Во куќа си или зграда? Да не варира напонот повеќе од 10% понекогаш?
 
Член од
3 октомври 2014
Мислења
29
Поени од реакции
15
Probav iskluci ukluci od stek, pak istiot problem. Vo kuka sum, no dosega ne sum imal nikakov problem... Se javiv vo servis denes, pa ke vidime
 
Член од
26 септември 2016
Мислења
166
Поени од реакции
190
E1 е најопшта грешка и може да се МНОГУ работи во прашање. Од лошо поврзани кабли па се до изгорена електроника на внатрешна или надворешна единица. Исклучување од струја 15тина мин и повторно вклучување е еден вид на рестарт во случај да се има блокирано, ако тоа не помага ке мораш сервис да повикаш.
 
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.532
Поени од реакции
7.277
Член од
3 октомври 2014
Мислења
29
Поени од реакции
15
Eve video kako se detektira E1 kaj Midea, kolku da znaes sto treba da proveri serviserot, sam necepkaj nisto stom e pod garancija.
https://youtu.be/TQd-xBc4XTA
Го гледав ова уште вчера, исто така и читав доста, веќе викнав сервис, чекам да видам што ќе биде, се надевам не е ништо страшно, баш ми се допадна климата, иако мала добро грееше цела зима.
 
Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.665
Сакам за некое време да земам пристоен климатизер (најверојатно два) и загледав неколку од нив. Прилично ми е јасно каква е „тежината“ на одделни брендови и колку често може да биде релативна, ама добар совет и нечие искуство никако не се лоша работа.

Дали Gree LOMO GWH12QC-K3DNB4G, односно AMBER GWH12YC-K6DNA1A ?

Или можеби Daikin-ов FTXB35C/RXB35C ?

Последната клима, Vivax ACP-12CT35AERI , ми е интересна само поради различната местоположба. Дали положбата на надворешната единица кај Vivax-от може да се монтира над внатрешната?

Кој од нив е поквалитетен, поиздржлив, поекономичен, потраен? И вреди за парите?
Би служеле за ладење и за греење.

Колку вообичаено се „вешти“ монтажериве кога треба да дупчат армиран бетон :) ?
 
Член од
12 октомври 2015
Мислења
321
Поени од реакции
218
Ako razmisljas o pristojnom uredjaju , jedino Daikin ima Evropski sertifikat.Vivax i Gree nemaju sertifikat.
Ako planiras da ustedis novac , mozes da razmislis i o klimi Midea.Klima Midea je pocela da prodaje klima uredjaje koji imaju Evropski sertifikat a imas i proizvodjaca Haier.To je od Kineskih proizvodjaca.Mnogo je bolje kupiti Kinesku klimu koja ima sertifikat.Pogledaj ovde imas o Midea klimi i sertifikatu razlicite modele.Pogledaj ovde
http://www.eurovent-certification.com/en/Certified_products/Access_by_programme.php?lg=en&rub=04&srub=01&select_prog=AC&select_partic=329&select_marque=MIDEA&select_class=AC1+/+A+/+S+/+R[DOUBLEPOST=1494532141][/DOUBLEPOST]Imas i Japanske proizvodjace,koji imaju i visoku cenu ali i kvalitet.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom