Ах, тоа со армираниот бетон и дупчењето дупки во него не може доволно да се нагласи. Бидејќи не сум единствениот што користел или планира да користи климатизер, случаите на рикнати хилти, нервозни монтажери кои дупчат на 3-4 места и мои разочарани комшии и другари не се реткост. Се потенцира претходно дека е тешко, но одговорот на монтажерите е: аха, нема проблем, 20 години го работиме ова, хаха, ќе видите, супер ќе биде. И гледаме оштетени ѕидови, доста повеќе ѓубре, непланирана штета (која на муштеријата му создава дополнителни трошоци) и разбирливо, осетно повисока цена за монтирање, оти 4 часа сепак е малтретирање за работникот. Но и за муштеријата и за соседите. Секако, никого конкретно не обвинувам или осомничувам за нестручност и невнимателност (повеќе фирми се во прашање, а не заглавиле сите), но ова се случува премногу често за да се занемари.
Едно дополнување за да конкретизирам што ми е потребно.
Нешто за квадратурата која треба да се лади/грее. Не е голема. Всушност, климите кои ги наведов, вака, на хартија, се многу повеќе од доволни. Едната е за соба која има 15 м2, а другата за 25 м2, но по потреба би ладела/греела и соседна кујна која има 18 м2. Мебелот не е земен предвид. Тука има уште неколку закачки.
Дали може да се користи продолжен кабел (на кој би била приклучена само климата), ако кабелот на климата е премногу краток? Дали просторот над монтираната клима мора да биде баш 15 cm и што би се случило ако е 10 cm? Понатаму, прилично често, а во одредени периоди и постојано, собите каде што се планирани климите ќе имаат и функција и на простории во кои се преноќува, се работи или постојано се престојува. Се води сметка да нема (нај)директна изложеност (да се биде баш пред климата), но сепак во собите кај што се климите многу често ќе се работи/спие/престојува, а од здравјето ништо не е поважно. Поради тоа целам на производи за кои сметам (можеби погрешно) дека се поквалитетни. Не планирам за ладење и греење да користам ништо дополнително. И во лето и во зима, всушност, секогаш кога ќе има потреба очекувам климата да заврши работа.
Буџетот ми е до 40.000 денари за клима (без монтажа).
За собата од 15 м2 го гледам и ова
MITSUBISHI. Се разбира, прифаќам совети од сите кои ќе одговорат, само без крвопролевање
. Ако може.