Најекономично греење (затоплување)

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.850
Znaci 22m2 soba na jug,na vtror sprat od od kujka so pvc prozorci so fasada no obicna bez stiropol ...so bi mi preporacale do 30k
Што само ние, еве Русиве кои се доста популарни на YT ќе ти дадат предлог за греење 22м2, кои се доста стручни темелни неутрални.... и во пар наврати цитирани на форумов.... се надевам ќе ти помогнат со нивниот избор за најдобра клима за загревање стамбен простор по неколку битни критериуми: https://www.youtube.com/watch?v=RC4S2oaILgg сите клими се изгор скапи, но тука се најдоа две клими кои тоа не се!.... иако се доста потценети на форумов а имаат поволни цени! Тие говорат за 09ки 9000BTU или популарно кажано 2,5ки... сеедно истото би се однесувало и за 3,5ки... во изборот се најдоа значи не многу популарни кај нас (сметам не заслужено) Daikin FTXB 35 C и Midea Mission секако 12ка те 3,5ка би биле како опција те предлог за тебе... иако со послаб PdesignH: Daikinot 2.6kW, a Mideata 2.5kW... сепак се најдоа на листата најдобри клими кај Русиве!?... Daikinot 3,5 јапонец склопен у Чешка излегува од буџетот може да се најде за 33-34,000... а Midea Mission 3,5кW vo SETEС мислам сеуште се нуди за 24-25к, многу популарна клима кај северните соседи, има одлична модулација (значи доста економична е) и тн...Е сега 2,5kW или 2,6кW би требало да се доволно да се греат 22м2 на -7*С... но на пониски кои се ретки и обично температури, кои траат додека сме во сон, можно е да треба 5-10 дена у сезона (по неколку часа значи) и додатно грејно тело... Велам можно е! Но не мора да биде! Но тоа би било случај и со останатите клими кои чинат под 500Евра (твојот буџет)... како Vivax AERI 3,5кW, јас би рекол Виола 3,5 од GREE, дека е посериозна клима од Fary 3,5 ... иако погоре читам поинакво мислење.... Лично на пр. користам 3 сезони Hаier Tundra 3,5ка (постариот модел) за загревање 18м2 во стара зграда приземје без изолација (PdesignH 2.8kW)... задоволен сум засега и не сум користел дополнително затоплување иако минатата зима неколку дена паднаа температурите и под -10!... Но ете (не само температурите зимоска), падна и предлог за новата Haier Tundra Green која има PdesignH 3.2kW.... и со овој предлог се сложувам.
Интересно е коментар од другите за изборот на баткине од видеото ... на листата Топ-10 меѓу јапонци, се најдоа тројца Кинези!?
 

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
Што само ние, еве Русиве кои се доста популарни на YT ќе ти дадат предлог за греење 22м2, кои се доста стручни темелни неутрални.... и во пар наврати цитирани на форумов.... се надевам ќе ти помогнат со нивниот избор за најдобра клима за загревање стамбен простор по неколку битни критериуми: https://www.youtube.com/watch?v=RC4S2oaILgg сите клими се изгор скапи, но тука се најдоа две клими кои тоа не се!...x иако се доста потценети на форумов а имаат поволни цени! Тие говорат за 09ки 9000BTU или популарно кажано 2,5ки... сеедно истото би се однесувало и за 3,5ки... во изборот се најдоа значи не многу популарни кај нас (сметам не заслужено) Daikin FTXB 35 C и Midea Mission секако 12ка те 3,5ка би биле како опција те предлог за тебе... иако со послаб PdesignH: Daikinot 2.6kW, a Mideata 2.5kW... сепак се најдоа на листата најдобри клими кај Русиве!?... Daikinot 3,5 јапонец склопен у Чешка излегува од буџетот може да се најде за 33-34,000... а Midea Mission 3,5кW vo SETEС мислам сеуште се нуди за 24-25к, многу популарна клима кај северните соседи, има одлична модулација (значи доста економична е) и тн...Е сега 2,5kW или 2,6кW би требало да се доволно да се греат 22м2 на -7*С... но на пониски кои се ретки и обично температури, кои траат додека сме во сон, можно е да треба 5-10 дена у сезона (по неколку часа значи) и додатно грејно тело... Велам можно е! Но не мора да биде! Но тоа би било случај и со останатите клими кои чинат под 500Евра (твојот буџет)... како Vivax AERI 3,5кW, јас би рекол Виола 3,5 од GREE, дека е посериозна клима од Fary 3,5 ... иако погоре читам поинакво мислење.... Лично на пр. користам 3 сезони Hаier Tundra 3,5ка (постариот модел) за загревање 18м2 во стара зграда приземје без изолација (PdesignH 2.8kW)... задоволен сум засега и не сум користел дополнително затоплување иако минатата зима неколку дена паднаа температурите и под -10!... Но ете (не само температурите зимоска), падна и предлог за новата Haier Tundra Green која има PdesignH 3.2kW.... и со овој предлог се сложувам.
Интересно е коментар од другите за изборот на баткине од видеото ... на листата Топ-10 меѓу јапонци, се најдоа тројца Кинези!?
Interesno e usto poveke sto na listata nema fucicu,toshiba,Hitachi,Panasonik =japonec za vo kanta :)
 
Член од
29 август 2008
Мислења
5.211
Поени од реакции
3.594
Noviot model na Gorenje klima inverter proizveden vo fabrikata za klimi na Hisense naskoro ke bide dostapen i na nasiot pazar
Hisens ne go kupi gorejne.?? Normalno deka ke gi pravi tuka .....iako mislam.deka vo slovenija ke kosta poskapo celo proizvodstvo,otkolku vo China.
 
Член од
16 март 2019
Мислења
3.127
Поени од реакции
4.937
Hisens ne go kupi gorejne.?? Normalno deka ke gi pravi tuka .....iako mislam.deka vo slovenija ke kosta poskapo celo proizvodstvo,otkolku vo China.
Da Hisense go kupi Gorenje
Inaku Hisense ima super modeli na inverter klima uredi primer e ovoj klima ured za 27.990 den na -7°C 3.3kw odlicni rezultati super cena



 
Член од
18 август 2015
Мислења
212
Поени од реакции
417
Interesno e usto poveke sto na listata nema fucicu,toshiba,Hitachi,Panasonik =japonec za vo kanta :)
Да не грешиш малку или малку повеќе со знакот на равенство??? Не генерализирај. Секој модел си е посебна приказна. Исто така посебна приказна си е и просторот каде ќе се користи. Барем досега тоа го разјаснивме во овие скоро 2000 страници.
 
D

Deleted member 95595

Гостин
Molime predlozimi nekoja druga marka so mislis deka e podobra od gree
Ne se raboti za "podobro" od Gree. Najbitno ti e to shto ppanirash da go greesh. A poshto se 22m2, so bilo koja od predlozenive klimi ke se stoplish, se nataka gledanje koja klima shto, kako i zoshto e vekje subjektivno mislenje. Haierot, Greeto, Hisense, trite klimi ti se sosema ok.
Lichno jas, bi gi gledal samo Haier klimata shto ti ja predloziv jas, zoshto nejziniot prethodnik e dokazana klima, so odlichni performansi, mnogu iskustva ima i slichno i Gree Fairy, ovie dve. Nemoj povekje da se zamaras so izbor, zoshto shto povekje gledas, ke se nervirash. Koja i da ja odberish od ovie dve, nema da zgreshish. A koja e podobra, nikogas nikoj nema da ti kaze, niti pa moze da ti kaze.
 
Член од
29 август 2008
Мислења
5.211
Поени од реакции
3.594
Molime predlozimi nekoja druga marka so mislis deka e podobra od gree
Kolku povejke gledas na klimi.mk ili na bilo koja druga strana tolku se poneodlucna ke stanes....odnosno ne ke.mozes da se odlucis....sekoj subjektivno gi gleda rabotite....nesto sto ima kaj Gree go nemaat drugite ,za nekoj e toa bitno za nekoj ne ....tvoj izbor.....
 
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.532
Поени од реакции
7.277
Haier12 e na kapilara znaci greenje pod -10 taa slabo, zatoa TOL i e -10.
a Viola i Fairy se so EXV i toa moze da gree i raboti do -15/-20
 
Последно уредено:

Cannon

Doctor
Член од
22 март 2009
Мислења
5.101
Поени од реакции
5.839
Да прашам што би ми препорачале за греење на една соба од 15 м2 , и на што да пазам при одбирање на клима, зошто ништо не разбирам во оваа проблематика ?

Sent from my SM-A405FN using Tapatalk
 
Член од
5 септември 2019
Мислења
16
Поени од реакции
3
Zdravo. Mozda ima do sega praveno muabet... No sakam mislenje i iskustva. Vo plan sum da zemam 2 ineverter toshiba suzumi plus(edna 2.5i edna 3.5kw) za tri prostorii koi se ne poveke od 40m2 zaedno. Klimite ke gi koristam i za greenje i ladenje meinteresira za mislenje za modelot i predlozi od iskistva od drugi klimi vo odnos na cenata. Vi blagodaram
 

Kajgana Shop

На врв Bottom