Најекономично греење (затоплување)

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Точно така. Ќе си увидиш согласно климата, и согласно просторот како треба да се ракува и после е лесно.

Најважно е да не ги усмрдуваш сите околу тебе и цел град.
 
Член од
19 декември 2014
Мислења
566
Поени од реакции
735
A potrosuvacka na zadadeni 21 stepen i realni 24 e prosek okolu 500 do 1000 w zavisno od t nadvor ako e +7 e okolu 450 do 550 w a ako e -7 ide okolu 900 do 1100 w.Zboram za prosek vlece i poveke posebno posle difrost i 2200 w a i pomalku koga ke postigne t no prosekot e toj.Ako pokacam na 23 st realni 26 vlece plus 300 w ko nisto mozebi i poveke taka da za vo kuka ke se naucite da funkcionirate na 22 do 24 stepeni inace smetkite ke ve izgorat .
 
D

Deleted member 95595

Гостин
@valvoline
Abe baba mi e zimurlija. Koga se greeja na drva temperaturata vo stanot im beshe 26/27 stepeni, nekogas sigurno i povekje. Si vikashe taa "sakam doma po majca da sedam". Vo odnos na potroshuvachkata, ne deka e duplo, barem spored ona jas shto sum go gledal na moite klimi. Ke skokne duplo prvite 2 saati mozebi duri ja zagree sobata za tie +2 stepeni shto si gi zadal na dalinskoto ama poske oak ke si se normalizira, ama kako i da e, pak e evtino.

A vo odnos na tie shto se great na drva a se trudis da im objasnis deka e neekoloshki, koga razgovaram so tie lugje dva odogovori dobivam standardni. 1. "Drvo si e drvo, nishto ne moze da te stopli ko drvo" i 2. "Mi e gajle sho zagadvet, sinkir do moite drva doshlo. Ti od koga pochna tolku da se sekiras za cistotata na vozduhot?"
 
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Jas zboram za odrzuvanje 23c i 26c, za tie 2-3c razlika potrosuvackata moze i da se duplira.
Nego kako e kaj site vas odrzuvanjeto na temp, to est modulacija ko so vikat, kaj mene na toshibava oldschool inverter so r22 minimum odrzuva so 360w pa se gasi.
 
Член од
19 декември 2014
Мислења
566
Поени од реакции
735
Jas zboram za odrzuvanje 23c i 26c, za tie 2-3c razlika potrosuvackata moze i da se duplira.
Nego kako e kaj site vas odrzuvanjeto na temp, to est modulacija ko so vikat, kaj mene na toshibava oldschool inverter so r22 minimum odrzuva so 360w pa se gasi.
Vcera vecer na zadadeni 20 st realni megu 22 i 23 vlecese od 180 do 300w edno 2 saati i ne se iskluci tuku odrzuva,e sega ako ja namalam naglo uste poveke ke iskluci inaku ne gasi rab vo nekoj raspon i na potrosuvacka i na temp.
 
Член од
7 декември 2015
Мислења
195
Поени од реакции
544
Bitno e da znaes kako ti raboti klimata i spored toa da ja manipuliras a dali e Toshiba,Mitsu,Daikin,Fujitsu,Gree e nebitno samo da si objektiven za plusovite i minusite na toa sto go prezentiras a ne samo dobrite raboti i posle "BEST BUY" zimi g...v.:tapp:
Точно е битно е да си објективен...Да знаеш како ти работи климата да презентираш со докази со мерач и сл...
Кога сме кај објективноста,да опитам дали Комшиките,пријателите,роднините,колегите на Климе се објективни докази?! Дали препораките на клими од Климе од незнам кој линк што случајно го напол тој ден е објективен?!
И не само Климе дали препораките на сите други членови се објективни, без да ги знаеме топлинските потреби - загуби,на нов член кој бара препорака што да земе?
Дали некој од нас го е баба Ванѓа и го знае просторот на новајлита и знае со што претходно се загревал истиот?
 
Член од
6 август 2018
Мислења
58
Поени од реакции
101
CARRIER Ventus Supreme inverter (R32):

Најдобар избор за секоја сезона.
Карактеристики на Carrier Ventus Supreme 12 inverter:

Капацитет ладење: 3,52 (1,1 ÷ 3,9) kW
Капацитет греење: 3,80 (1,0 ÷ 4,2) kW

Опсег на греење: -15°C ÷ +24°C;
Опсег на ладење: -15°C ÷ +46°C;

Eкстремно тивок и штедлив клима уред со SCOP и SEER од преку 7.2,
висока A+++ / A++ енергетска класа на греење / ладење,
Carrier 3D DC Hybrid инвертерска технологија, функција на самочистење,
5 во 1 антибактериски филтер и јонизатор за целосен третман на воздухот,
Auto-restart функција, 24h тајмер и можност за Wi-Fi управување!!!

Ventus KF.jpg

За било какви дополнителни информаци, обратете се наinfo@energija.com.mk или телефонските броеви:
+389 (0)2 3061 466
+389 (0)2 3061 467
+389 (0)72 213 590

http://energija.com.mk/

Следете не на нашата facebook страна:
https://www.facebook.com/EnergijaMakedonija/

или повелете во нашиот продажен салон на
ул. Лондонска 1А, Скопје.
 
Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Oдвратната статистика против која се бориме овде на темава!



Од тука е статистиката. http://www.moepp.gov.mk/wp-content/uploads/2015/01/Good-practices-for-residential-wood-burning-МК.pdf?fbclid=IwAR2bsEHnjahxGodkHxq7z_X3IjwhdF9C-uLUj9vdaD4ZPteVFml-3jwy_2E

Одвратно горење ствари како во камено доба да сме!!!

Почитувани,

Ве известуваме за големата акција '' ЗА ПОЧИСТ ВОЗДУХ СО GREE “, која започнува од утре 12/12/2018 до 19/12/2018.

Со почит,
Greemak GroupПрегледај го приврзокот 201063
Кој е овој хансол? Има некој поефтин Ломо еко 2.5kw?
 
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.850
Oдвратната статистика против која се бориме овде на темава!



Од тука е статистиката. http://www.moepp.gov.mk/wp-content/uploads/2015/01/Good-practices-for-residential-wood-burning-МК.pdf?fbclid=IwAR2bsEHnjahxGodkHxq7z_X3IjwhdF9C-uLUj9vdaD4ZPteVFml-3jwy_2E

Одвратно горење ствари како во камено доба да сме!!!


Кој е овој хансол? Има некој поефтин Ломо еко 2.5kw?
Истата ситуација е и во Ск....
Жално е што носејки мафија во бизнисот со парно (и тоа само како маска“ од странство), при што направија невиден грабеж со цените на централно кои поскапеа некаде и до 100%... уште како бонус ни дојдоа тоа време 2010-11-12та високите цени на енергенсите на светските берзи... па од лоша уште повеќе се влоши ситуација и во Скопјево во однос на загадување од домаќинствата!.... Најгрдиот брк у државава (го стругна сега) оној што заспа у Собрание, као против загадувањето најповиканиот, ... изнесе податоци дека и у градов е катастрофа со греењето. Во 21 век имаме ситуација на греење со дрва, кое зафаќа дури 32% од вкупното, а на парно те централно само 23%! ... Жално е, дури и трагично што и пред 30 години сме имале повеќе на централно отколку имаме денес (без разлика што тогаш беше нееколошко тоа греење бидејки топланите беа на мазут) но барем остана инфраструктурата! Можеби и илјада фамилии од оние што бегаа од прескапите цени на парно преминаа на дрва.. жално особено дрва во зграда во Центар дрва човече!? А знаеме дека покрај анализи од нашиве килавци (од мин за животна и МАНУ), имаше и две странски експертизи за загадувањето во СК (една од Финска и една од Австрија) кои дојдоа до сл. резултати за најголемите загадувачи во СК:
Домакинствата (греењето на цврсти)....................................... 50%
Сообраќајот (стариот возен и погустиот сообраќај во зима)...20%
Сите две фабрики и депониите околу СК.................................18%
Уличната и градежна прашина.................................................. 10%
И да, го повторив неколкупати... еве уште еднаш:
Скопје е единствена метропола во Европа во која не е забрането греење на цврсти горива (јаглен и дрва) и на мазут (иако поретко го има)...
Па сега (колку и да несакам да ја воведам политиката) да се надеваме на добивање почеток на преговори у Јуни... и сакале нејќеле ќе мораме да го исполниме и тој критериум на Европа за еколошки стандарди и чиста ж. средина! Слушав деноиве дека и од таму ќе помогнале и ангажирале во решавањето на загадувањето во МКД која е на многу високо место во светски рамки (слушнавме деновиве)! Инаку од нас ништо не бива! Повеќе си гледаат сопствени интереси, отколку што се борат против загадувањето (било која политичка гарнитура)... секако и со ова: една друга мафија - Шумска мафија (дивата сеча) се проценува до кај 25 милиони Евра годишно, а знаеме дека од тој колач добар дел оди како провизија кај политичките моќници! Еј бре од осамостојување до денес скоро една милијарда однесени од дива сеча! Колку загадило тоа дрво, колку со тоа е уништена природата? http://samoprasaj.mk/doma/zagaduvaci/109-25?fbclid=IwAR0O9z7r8g6zv7rYUvznhwDK_uhNZay1TaiFO3tUrCfHaozHZ5aq7cO4_Ng
Шумската мафија заработува над 25 милиони евра годишно од бесправната сеча!
Го спомнав гл град но иста е ситуацијата и со другите градови во МКД... едно Кочани на пр. кое нема индустрија (барем не која загадува) град кој практично нема ни млади луѓе, сезонава се труе, со количини на PM10 и до 200микрограми во кубен... Струмица ојде и над 300, Тетово е нешто подобро годинава (од години назад) но пак имаше периоди со Pm10 количини над 200... Кавадарци, Куманово исто многу загадени, Битола стандардно загадена! Но интересна ситуацијата во Битола која ја следам ... не само моментално (кој сака нека провери) туку и скоро цела сезона Битола 2 (центарот на БТ кој е погусто населен) е позагаден од Битола 1 која е помалку населена а која е физички поблиску до РЕК БТ! Со ова не би сакал да бидам погрешно сватен дека РЕК не загадува, загадува и тоа како... и секако против индустријата треба борба, инсистирање на филтри намалена работа во денови на загадување и тн!...Натаму исто и мерки во сообраќајот, на смалување на уличната прашина да се пренесе во воздух (со најидиотско прскање на улиците)... на сите фронтови треба да се делува... но сепак по приоритети, те прво по најголемиот - греењето! ...Мислам дека ние на темава придонесовме доста со популаризација на топлотните пумпи (инвертери) за освестување на луѓето... читам повеќе примери на темава, како од дрва прешле на инвертери и биле задоволни ... што ми е посебно драго и мислам дека секојдневно ќе има се повеќе и повеќе такви примери!
 
Последно уредено:
Член од
18 август 2015
Мислења
212
Поени од реакции
417
Јас имав купено канали па ооооодвај го намолив монтерот да ги стави и тоа без прицврстување за зидот.
Прво и прво дупките не сакаат да ги пополнат па камоли канали да ставаат[DOUBLEPOST=1544477621][/DOUBLEPOST]
Мала поправка:
Xiaomi со андроид оне = Haier со митсубиши :)
Во право си. И јас им кажав дека сум спремен сам да ги купам сам тие каналици ( иако кога се договарав за монтажата побарав тоа да биде направено), само да ги постават, но не сакаа ни да слушнат. Едноставно не саккаат да се замараат со тоа што се вика естетика на монтажата, а не се свесни дека тој момент многу кажува за самиот монтажер и неговата професионалност и педатност во работата-едноставно што МАЈСТОР Е. Мислам дека не треба да им биде сеедно во врска со овој момент- не е сеедно некој да праша: -„која будала го монтирал ова, ги оставил цевките како свински црева да висат“ или пак -„ алаЛ да му е на мајсторот, вистински професионалец, се на свое место- кажи кој ти монтираше да го викнам кај мене да монтира-се гледа дека е МАЈСТОР !
Ајде можеби на некои монтажери ќе им текне и ќе внимават на овој детал- па ќе го соберат кајмакот и ќе си створат реноме.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom