Најавени измени во законот за увоз на автомобили

BOJ@N

Штрумф Текнувало
Член од
30 ноември 2008
Мислења
884
Поени од реакции
489
[/COLOR]Значи треба да ја донесе во мк, да ја пријави за увоз на граница и таблиците да ги врати во словенија и да ја одјави колата таму?

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
[/COLOR]Значи треба да ја донесе во мк, да ја пријави за увоз на граница и таблиците да ги врати во словенија и да ја одјави колата таму?
Taка нешто... а сигурно тука ќе ти бараат документ дека е одјавена од Словенија, па откако ќе ја одјави ќе треба и по пошта да ти го прати документот.

Член од
14 март 2010
Мислења
9
Поени од реакции
0
1. до август/или ќе продолжат до септември, па октомври, којзнае :toe:
2. цол табли не, тој ќе ја донесе, има европски пасош, :pipi:
нормално дека ќе треба да се одјави од таму колата. ако грешам, нека ме поправи некој.
a ova od kaj go izmislivte deka do avgust ke vazi zakonot za uvoz na polovni avtomobili? ako imate nekade procitano daj kazete link da procitame. jas sekoj den ja citam stranata na carinata www.customs.gov.mk i nikoj tamu ne veli deka do avgust e zakonot. ako ima nekoj po konkretni informacii neka kazi..

Sluzbarski

Македонец
Член од
21 јули 2009
Мислења
3.364
Поени од реакции
78
a ova od kaj go izmislivte deka do avgust ke vazi zakonot za uvoz na polovni avtomobili? ako imate nekade procitano daj kazete link da procitame. jas sekoj den ja citam stranata na carinata www.customs.gov.mk i nikoj tamu ne veli deka do avgust e zakonot. ako ima nekoj po konkretni informacii neka kazi..
дотогаш можеш да увезиш возило со ЕУРО 1 мотор....немаш убаво прочитано за што станува збор...

T

Tetro

Гостин
продолжи да читаш, за ЕУРО 1 - шест месеци, после тој рок, само ЕУРО 2 :nesum:

sanos_a

www.autobusi.net/
Член од
12 декември 2008
Мислења
554
Поени од реакции
83
Кај го смисливте ова... ако ја продај или недај боже ја искрши во сообраќајка? Ќе треба на шлеп служба да го врати кршот во словенија, па наново да го донеси до Македонија?

Нема врска, со самиот увоз во Македонија, се издава документ со кој што колата ќе се одјави од Словенија (или кај и да е). Единствено што треба да се врати во Словенија се табличките, ништо друго.
за недај боже од полицијата му даваат записник. има многу луге што сакаа така да прават па и ги пишуваа колите во пасош за да ги вратат назад. ова ти го кажувам од искуство :smir:

JeepMkd

Scratch model builder
Член од
25 јуни 2008
Мислења
1.576
Поени од реакции
468
Да, колата треба да се одјави од таму, но колку што знам табличките треба да се вратат. Како што слушнав (значи не ми е сигурно) со табличките на граница може да ти прават проблем ако ти ги најдат, но според мене ако објасниш убаво и покажиш уредни документи ќе имаат разбирање... Затоа најдобро е да ја донесеш со цол и ич да не му ја мислиш.

Непознат

FRCS, MD, MSc. PhD
Член од
27 мај 2010
Мислења
130
Поени од реакции
12
Здраво,
Ако има некој што регистрирал кола во МК од БГ ако може да ми одговори

значи дали треба да се изнесува колата од МК за да се одјави од БГ? Да се земе документ од границата одјава, или други регистарски таблички, или директно се оди на царина во МК? дали нема да имам после проблем доколку не ја одјавам претходно колата во БГ?

И од каде го земавте тој ЕУР.1 сертификат? во Бугарија одбиваат да го издадат. Треба да биде од царината, но од која царина го земавте поточно? од кој град? од границата? и колку се плаќа?

И дали треба некаков друг документ да се вади од бугарија? и табличките кој ги враќа потоа во Бугарија?

/значи станува збор за кола купена од порано, со БГ таблици/

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Не знам дали е на соодветно место прашањево поставено ама ако знае некој нека одговори.
Како е процедурата за регистрирање на јахта во Македонија донесена од ЕУ, колку се давачките како акциза и данок?

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
А има ли опција некаква кога купуваш возило од Словенија на пример,да ти вратат данок или сл. на излезот од нивната граница...оти имам подслушнато дека и таква некоја опција има?!

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
А има ли опција некаква кога купуваш возило од Словенија на пример,да ти вратат данок или сл. на излезот од нивната граница...оти имам подслушнато дека и таква некоја опција има?!
И јас ова го прашувам долго време, али никој не ми потврдува, а логично е ако купиш кола од правни лице (автосалон) да ги го вратат ДДВ то, али не сум сигурен дали важи за половни коли.

Kajgana Shop

На врв Bottom