Настани, случувања, признанија... работи кои не прават да сме горди Македонци

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Кинези на битолска калдрма

Над 50 дела од меѓународната ликовна колонија Мал битолски Монмартр беа поставени на битолска калдрма во Хонгконг. Организаторот на изложбата уметничкото училиште "Симл арт" направил несекојдневна театарска декорација за да им ја долови на сограѓаните егзотичната Македонија.
"Посетителите чекореа по битолска калдрма и ги видоа Широк сокак, Саат кулата, се одмораа на битолските клупи, ги видоа Плаошник, 'Света Софија'", рече Коста Хаџи Антоновски на вчерашната прес-конференција, по повод гостувањето во Хонгконг. Освен изложбата, која беше отворена на 1 јули, бил организиран и ликовен час, на кој учествувале над 200 деца.
Вчера, на петгодишната Ангела Филовска $ беа врачени диплома и парична награда за освоеното прво место на ликовниот конкурс во Троа, Франција, финансиран од УНЕСКО. (С.Та.)
 
Член од
28 мај 2005
Мислења
6.373
Поени од реакции
177
Во последните денови се множат во германските медиуми одличните репортажи за Македонија!

еве уште една извонредна репортажа за еден винар од Демир Капија, Лазар Петров



користете гугл транслате, мн е долг текстов

MAZEDONIEN
Roter Wein lässt träumen

„Црвеното вино за сон“
http://www.merkur.de/2010_31_Roter_Wein_laesst.43858.0.html?&no_cache=1
 
Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
H

HITCH

Гостин
Член од
19 август 2010
Мислења
975
Поени од реакции
1.890
^ Не за џабе ни е спортистка на годината!:oeoeoe:


Браво!!! :bravo::aplauz::pehar:
 
H

HITCH

Гостин
Светот знае за Македонија!

Ние, Македонците, сме силен народ, но со тажно и тешко минато. До 1990 живеевме тешко, а од 1990 година не се промени ништо, иако сега имаме своја држава. Сега живееме под политичка пресија од нашите политичари, сеедно од која партија се. Секојдневно ги гледаме како се обвинуваат за се` нешто, но тие се сложни за една работа: Нас никој не не` сакал. Тие упорно ни тврдат дека: Македонија е многу мала држава и дека никој не знае за нас (или подобро кажано, многу малку луѓе во светот знаат за нашето минато и за нашата култура).
Но, народот се избори за токму спротивното. Користејќи го интернетот, многу луѓе во светот дознаа за нашата мила Македонија. Народот доби уште една битка: достојно промовирање на нашата држава! Комуницирајќи со некои луѓе, кои не се од Балканов, забележав дека тие навистина имаат солидно познавање за Македонија. Значи, народот доби една многу важна битка, а тоа е обичните луѓе во светот да знаат за нас. Колку - толку, политичарите се запознати што се случува кај нас, но огромен успех е кога другите луѓе ќе се заинтересираат кои сме, што сме, од каде сме и најважното што носиме во себе. Генот си го прави своето, крвта на Македонците врие!
Порано правевме интернет кампањи за оваа или онаа институција да не ословува со уставното име. Мислам дека користејќи го интернетот, свесно или не свесно, сите ние заедно направивме една кампања светот да не нарече Македонија, светот се луѓето кои ги сочинуваат државите, значи сите ние заедно можеме да се пофалиме и да се гордееме со голем успех!
На блогот на Eddie_rebel прочитав текст кој навистина ме израдува. Ме израдува фактот дека не само што се интересираат за Македонија туку и почнуваат да ги сакаат и народот и државата, а тоа е најголем успех за нас како Македонци!

Низ неколкучасовен разговор со Jakub Zajac, на мое изненадување, заклучив дека е запознат и се интересира за Македонија повеќе дури и од некои Македонци. Не само тоа, Јакуб има дизајнирано негова интерпретација на грб за Р. Македонија (колку од нас го имаме направено тоа?), заснована на неколку македонски земски грбови.

Мене лично ми се допаѓа, а и сметам дека е хералдички правилен – златен, исправен лав со раздвоена опашка на црвен штит.

За грбот, Jakub, вели дека ќе му биде чест доколку некој македонски висок функционер го види.

Можеби со прикажувањето на грбот на овој блог ниеден висок функционер нема да го види, си имат тие попаметни работи одошто да се секираат за грбови, макар и македонски. Тоа не ми е поентата, поентата не е ни грбот сам по себе, туку да се оддаде благодарност до него и сличните на него, како и ние Македонците да разбереме дека дел од луѓето надвор од Македонија се релативно запознати со културата и историјата на нашата земја и свесни за нејзиното постоење.
 
Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Слика на Александар III Македонски

За првпат ја забележав сликава пред година и неколку месеци, на блог од една другарка. Природно беше да си помислам дека е изработена од некој Македонец, ама не било така. Не само што авторот не е Македонец, туку и не се работи за момче, а за девојка.



Набргу ја контактирав авторката со провокативно писмо во кое ја запрашав зошто на сликата 16кракото сонце е поставено на црвена, а не на сина позадина, па нели Александар е Грк? Не помина многу за да ми врати порака во која пишуваше дека секако оти црвената боја ќе преовладува кога Александар е Македонец, а не Грк! Дури и ме упати да го погледнам старото знаме на Република Македонија.

Имајќи предвид дека во последно време не мал број Македонци ги користат нејзините слики како аватари или позадини, без да се знае и наведе од кого се изработени, би сакал да и' одадам почит на Кирси Салонен, девојката од Финска, автор на две слики на кои е прикажан големиот македонски крал и војсководач, Александар III Македонски.
Извор I, Macedonian
 
Член од
28 мај 2005
Мислења
6.373
Поени од реакции
177
Touring Macedonia's wine country
Vineyards show off the beautiful countryside and offer a taste of Macedonia's rich history.

By KEN BELSON, New York Times

Land-locked Macedonia often feels like a forgotten place, tucked among Greece, Albania, Kosovo, Serbia and Bulgaria. For centuries, it seemed to be part of someplace else, including, until two decades ago, Yugoslavia. Unlike Croatia, with its stunning coastline, or Sarajevo, with its airy hills, Macedonia has struggled for the world's attention since gaining independence in 1991 and lacks the allure of a must-see destination. Other than a smattering of castles and a few colorful bazaars, the country's cities are unexceptional.
But those who travel there are often surprised by its rustic charm and multilayered history. Macedonia has been a crossroads for about as long as it's been on a map, a tapestry of cultures and conquerors, some evident in the many archaeological sites in the capital, Skopje, and along seemingly every roadside stop.
As I learned on a visit this spring, Macedonia's best face is outside its cities, where snowcapped mountains, picturesque lakes and villages hidden in steep valleys evoke a lost kingdom. Even the country's biggest tourist destination, Lake Ohrid, a tranquil lake on the Albanian border, attracts far fewer tourists than swarm places like Venice.
Beautiful landscapes alone are rarely enough to satisfy travelers. That's why I was glad to discover several new and vibrant vineyards that provided an easy, inexpensive excuse to see Macedonia's countryside.
Wine, it turns out, has played a central role in Macedonia at least since Roman times, when the ruling emperors favored its grapes. Thanks to an abundance of sunshine, Mediterranean and continental breezes and rich rocky soil, wine grapes thrive in Macedonia. They are so ubiquitous that many families make their own stash.
Despite the abundance of grapes, the sluggish economy and decades of socialist rule (when the government controlled production and distribution) have stunted the development of a sophisticated wine industry.



isto i tuka
http://travel.nytimes.com/2010/09/26/travel/26Explorer.html
 

Kajgana Shop

На врв Bottom