Насилство и повредени на протестот во Скопје

Статус
Затворена за нови мислења.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.576
Поени од реакции
27.414
СЕКОЈ има право на протест, без разлика дали позади него стои или не стои некоја политичка групација или определба.

Правото на протест е загарантирано со Уставот на Република Македонија.
Никој не го спори правото на протест. Само треба да се демаскираат задните намери и во двата случаи. Има некои работи што правно неможат да се докажат и ќе бидат предмет на беспредметна караница до бескрај во предизборната кампања.

Но, она што правото не го детектира, го детектираат моралните нормативи, што кај нас за жал се искривени. Па така може еден протест на студенти со сопствен став, кој во игра на случајот се совпаѓа со став на политичка партија суптилно да се искористи во политичка битка, во чувствителен момент, со пресметан ризик и пресметана реакција. Наивноста на другата страна пак се мери со тешка глупост, што дозволија една иницијатива да им донесе пирова победа, во услови кога не ни имаат причина да бидат загрижени за својата позиција.

Никој од сценаристите на оваа циркузијада нема да биде казнет. Под казна не подразбирам правна казна, туку морална. Казната ќе ја трпиме ние, кои во тешки моменти доживуваме силна поларизација, која од избори до избори се повеќе се оцртува.

Додека не сватат нашите партии дека владеењето е пред се обврска, а не привилегија, до тогаш поважна ќе биде власта и фотељата од државата. Но што е најтажно и покрај све што сме проживеале, сеуште има луѓе, кои не размислуваат пред нешто да напраат.

Ќе го спомнам Серпико, кој во еден пост рече дека јасно им ставил на знаење дека тајмингот на протестот е погрешен. Значи имал свесност за грешката што ја прават, но протестот сепак се одржал, бидејќи единствено тајмингот во сета оваа работа бил важен. Дека тие што ја (зло)употребиле иницијативата, нема да имаат никаква корист од протест кој би се одржал макар и еден ден после изборите.

Градската власт е слатка очигледно.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Полицијата има голема вина бидејки лошо ја проценила ситуацијата.....(аматери ли работат таму?)
...во случај на најавени два спротиставени протести во предизборие кога има многу вжештени глави требало да преземе поголеми безбедносни мерки или пак да воопшто не ги дозволела протестите.

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
Јас мислам дека најманипулиран испадна премиерот, оти да се даде изјава на медиуми - јас мислам дека овој стои зад тоа, не сум сигурен, ама длабоко сум уверен - треба да бидеш наивен или пак ич да не ти е гајле што изјавуваш.
Искомплексиран, исфрустриран, наивен, импулсивен...

Неспособен (за премиер) - ништо ново.

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
Полицијата има голема вина бидејки лошо ја проценила ситуацијата.....(аматери ли работат таму?)
...во случај на најавени два спротиставени протести во предизборие кога има многу вжештени глави требало да преземе поголеми безбедносни мерки или пак да воопшто не ги дозволела протестите.

Helex напиша:
Бај д веј, ако Грујо има барем малку свест, Јанкуловска треба да лета за ова. Мада чисто сумњам.
Helex напиша:
Искомплексиран, исфрустриран, наивен, импулсивен...

Неспособен (за премиер) - ништо ново.
Ete.

Alek_rjk

Za prviot vpecatok nema vtora sansa
Член од
14 март 2006
Мислења
387
Поени од реакции
4
Всушност вчера архитектурците го претставија Македонскиот народ, а јас во другата група познав потрчковци од владеачкава партија.

ДО КАДЕ ЌЕ ИДЕ ОВА ЕДНОУМИЕ ???

Ги прочитав сите страни и гледам дека тука има многу луге кои пробуваат да перат мозок. Веројатно во замена ќе добијат едно тапшање по рамо.

Мислите дека ќе одговараат пред законот тие од вчера??? Јас не, али бидејќи како што кажав знам некој од групата, ќе ве известам :toe: .

Член од
12 октомври 2008
Мислења
1.945
Поени од реакции
89
А може некој да каже зошто протестантите се против градење на црква?

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Мислите дека ќе одговараат пред законот тие од вчера??? Јас не, али бидејќи како што кажав знам некој од групата, ќе ве известам :toe: .
мене вчера на друг форум ми набројаа најмалку 7-8 од групата насилници
по име и локација

Член од
14 декември 2007
Мислења
3.271
Поени од реакции
708
Член од
2 јануари 2006
Мислења
325
Поени од реакции
34
Neka gi fatat plateniceti sto tepaa, neka im podnesat prijavi - i nema da izgubat glasovi.

Кај е Јанкуловска да искочи на прес конференција да рече ќе поднесеме кривични пријави за тие што млатеа студенти на плоштад кои што многу убаво се гледаат на сите снимки. Се запрашал некој зашто нема пријави за тие луѓе? Многу е јасно.

Alek_rjk

Za prviot vpecatok nema vtora sansa
Член од
14 март 2006
Мислења
387
Поени од реакции
4
Баш како што рекле.

"Кај што има сила, правда нема"

Каде бе Јанкуловска, ќе се ушепртља сиротата, чекај да и го состават говорот, сигурно ќе исчита нешто.
Одвај дојде на таа функција, сеа оставка да дае. Кој дал до сега оставка во овие 17 години?????

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Koja korista??? ..pa gleda covekot deka ako ne go imitira Frcko vo samaranje narod po plostadi...negoviot konj za trka nikade ne stignuva... :)
Kogo be ABC mu doslo do crkva??? para e u prasanje, ako bese po pravda na Boga celata procedura ke tecese kako treba, a ne Gwujo da go glumi Stevan Prvovencani...:)
...a za lokacija??? jas sum be za udar direktno megu rogovi..Muzejot za Sovremena umetnost kako kripta pod crkvata...a taa nagore visoko prema Boga.... :)
Единствено логично,архитектонско,урбано но и верски прилагодливо решение за изградба на Православна Црква на плоштад беше и останува местото кое Камчевци го купија од марионетата Буџаку со непосредна криминална спогодба.Но како што и ти констатираш дека на овие не им е до црква туку до пари,нешто што многумина “слепци“ и овде на форумов не сакаат да го согледаат,останува да виси прашањето кој ги организирал насилните протести во Скопје.Тоа се разбира не е воопшто важно,колку што е важно кој ги иницирал тие протести со одлуката да се гради црква на погрешно место во исто време кога на вистински подобната локација за црква,ќе се гради некаков елитен бизнис центар на Грујовите брачеди и нивни кумови.:toe:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom