Напојувања

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Компјутерот беше исклучен, никој не работеше на него во моментот. Тој ден само грмеше, нигде во околината не удри гром и не снема струја (само затреперија светлата, нешто што се случува секоја недела барем по еднаш :)).

И да, сфаќам дека ова е само моја приказна и дека не важи за сите напојувања од CoolerMaster. Од друга страна, не важи ни она дека сите евтини напојувања се срање и дека одма ќе цркнат.
Епа изгледа твоето не се погодило. :)

Инаку пробај на тие Делукс напајања да ставиш GTX 460 и клокан четиријадрен процесор и ќе цркнат одма, а како што кажа и Псисајд може и да го понесат цел компјутер со себе, така да на напојување никогаш не се штеди, подобро земи некоја послаба графичка или не го клокај процесорот отколку да штедиш на напојување.

--- надополнето ---

Да до 80 евра Spire или Чифтек, понатаму Кулер Мастер Рил Пауер или Сајлент Про.

M1K1 007

не у еу
Член од
7 јули 2009
Мислења
1.796
Поени од реакции
571
Еве една интересна случка..

Дома имам 2 десктопи: еден апла слаб, еден ОК. Двата со "никакви" напојувања (од оние што доаѓаат со куќиштето). До пред неколку месеци имав уште еден компјутер со перформанси меѓу овие два, кој имаше CoolerMaster напојување од 50 евра, старо помалце од година дена.. нели, да биде марка. Тој компјутер веќе не е со нас, затоа што при едно невреме летово напојувањето не само што откажа, туку успеа со него да ги земе и матичната и процесорот (еден убав Barton 2600+). Во меѓувреме, другите два компјутери со noname и Delux напојувања, како и кинескиот лаптоп на сестра ми кој последниве година ипол е цело време уклучен во струја (нула батерија) си тераат без никаков проблем, и покрај тоа што во последните неколку години колку што ги имам има снемано струја десетина пати и преживеале барем дупло повеќе невремиња.

И така..

Инаку пробај на тие Делукс напајања да ставиш GTX 460 и клокан четиријадрен процесор и ќе цркнат одма, а како што кажа и Псисајд може и да го понесат цел компјутер со себе, така да на напојување никогаш не се штеди, подобро земи некоја послаба графичка или не го клокај процесорот отколку да штедиш на напојување.

--- надополнето ---

Да до 80 евра Spire или Чифтек, понатаму Кулер Мастер Рил Пауер или Сајлент Про.
ааааааа добро

фала за инфото

Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184

--- надополнето ---

Лол јас уште седам на темпирана бомба од 450вати.Иначе пред ова имав некое Jetion 400вати од стариот ком(5-6 год старо) и само што ја кладов новава карта,ги пуштав игриве да тестирам како ке ојт на повисоки сетинзи и ми се исклуче компјутерот т.е. прегоре напојувајнето ,а пред тоа имав 500ватно Deluxe и ати3650 и само што ја пуштив саботер и не поминаа 5 мин цркна и само се исклуче.Сум имал среќа што не ми се расипал некој дел а и не ми пукнало како кај @punkbooster само што ја кладе новата ати4650 и на bioshock 1 таман да пукнит со пиштолот по чудовиштето,ко пукна то напојувајнето Deluxe 450ватно цела соба ја замириса:vozbud:.Кога го отворивне внатре црнила :nesvest: и сега се држит и тој со 500ватна темпирана бомба Hantol.

M1K1 007

не у еу
Член од
7 јули 2009
Мислења
1.796
Поени од реакции
571
Лол јас уште седам на темпирана бомба од 450вати.Иначе пред ова имав некое Jetion 400вати од стариот ком(5-6 год старо) и само што ја кладов новава карта,ги пуштав игриве да тестирам како ке ојт на повисоки сетинзи и ми се исклуче компјутерот т.е. прегоре напојувајнето ,а пред тоа имав 500ватно Deluxe и ати3650 и само што ја пуштив саботер и не поминаа 5 мин цркна и само се исклуче.Сум имал среќа што не ми се расипал некој дел а и не ми пукнало како кај @punkbooster само што ја кладе новата ати4650 и на bioshock 1 таман да пукнит со пиштолот по чудовиштето,ко пукна то напојувајнето Deluxe 450ватно цела соба ја замириса:vozbud:.Кога го отворивне внатре црнила :nesvest: и сега се држит и тој со 500ватна темпирана бомба Hantol.
јовче не се тие 400-450-500 вати туку се 200-250 в реални максимум

Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184
јовче не се тие 400-450-500 вати туку се 200-250 в реални максимум

Знам знам јас дека не се овие real power,знам дека се обични,јас онака само кажав шо ми се имат десено со чкартојве :P

--- надополнето ---

i zamisli trosis 200w a plakas 400w , djabe ne e kazano skrzaviot plaka 3 pati
LOl бре како така плаштам за 400 а трошам за 200,што тресиш?

Напојувајне од овие чкартојве што се 400вати имаат 200вати реални,т.е 200вати трошиш а не 400.

Член од
27 март 2010
Мислења
249
Поени од реакции
15
ako na edno pc mu trebaat 100w energija, delux napojuvanje ke vlece od stek 200w oti e 50% efikasno a drugite 50% ti usteduvaat na greenje (drva, parno...) ako imas psu sto e 85% efikasno ke trosi odprilika 117w za da dade 100w

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
ako na edno pc mu trebaat 100w energija, delux napojuvanje ke vlece od stek 200w oti e 50% efikasno a drugite 50% ti usteduvaat na greenje (drva, parno...) ako imas psu sto e 85% efikasno ke trosi odprilika 117w za da dade 100w
Во право си за ефикасноста, само уште ќе додадам дека ознаките на тие напојувања дека се 400-500W се чиста лага. Тоа се всушност 200-250W напајања кои можат да понудат 400-500W снага во период од некојси 15 минути, па Delux, Hantol и останатите кинези го користат ова како маркетингшка финта. Ако е така ондак моето Coolermaster 500W напајње требале да го означат како 650-700W бидејќи може 15-20 минути да издржи толкав терет пред да изгори.

Член од
3 декември 2007
Мислења
2.681
Поени од реакции
182
Кога веќе почнавте за напојувања, ми цркнаа 2 Cooler Master eXtreme Power Plus 500W, не сум сигурен и дали година издржаа. Зедов Silent Pro M500, па веќе втора година е океј.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Кога веќе почнавте за напојувања, ми цркнаа 2 Cooler Master eXtreme Power Plus 500W, не сум сигурен и дали година издржаа. Зедов Silent Pro M500, па веќе втора година е океј.
Точно, Extreme класта и новата GX серија се практичното ист квалитет - иста класа, затоа од Cooler Master само Real & Silent Pro сериите!

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
abe pa i vie do vcera site imavme po nekoe ckart napojuvanje vo kompjuter, delux e deluxe marka za toa sto go imav vo pc pa muka nemase 6 godini pa sea ke se rasipelo neznam sto aj preteruvate malce imas garancija i toa e toa ako se rasipe da sme zivi i zdravi baska mnogu e bitno kako ke ti se pogodi..

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
abe pa i vie do vcera site imavme po nekoe ckart napojuvanje vo kompjuter, delux e deluxe marka za toa sto go imav vo pc pa muka nemase 6 godini pa sea ke se rasipelo neznam sto aj preteruvate malce imas garancija i toa e toa ako se rasipe da sme zivi i zdravi baska mnogu e bitno kako ke ti se pogodi..
Абе ако имаш делукс на пентиум и нормална графичка и тоа без оверклок ни на графичка ни на процесор, ќе трае може 100 години.

Ама ако праиш оверклок на се што имаш, ако сите делови ти се висока класа.... делукс напојувањето ќе излезе од куќиште и ќе си кидне.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Cooler Master eXtreme Power.
Беа тешко срање. Coolermaster се извадија со одличните Silent-M Pro и предходно Real Power M. Јас моето Silent M-Pro го земав пред скоро 2ипол години и досега нема писнато, а веќе две лета струјата ни е катастрофа, компјутерот си живее.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
До "вчера" сите имавме Nvidia FX5500/ATI 9600 ама денеска имаме 5750/5770 GTS250/460 како некој си просек. Но тоа незначи дека треба во минатото да живееме, напојувањето е најбитната компонента за правилна работа на компјутеорот, ( го продолжува векот на компонетите и го спречува нивното предвремено расипување) така што место да заштедиш тродупло че доплатиш на крај. Кој не сака да потроши некој денар плус за напојување во ред нека ризикува, јас несакам :)

А ова со среќата важи само ако го користиш компјутерот за сурфање и секојдневна лајт употреба и слично на мид/лоу енд кофигурации. Пробај на 5870/GTX480 -ка + и7 да ставиш некој Делукс :pos: да не спомнувам оверклокување...

Kajgana Shop

На врв Bottom