- Член од
- 30 јануари 2005
- Мислења
- 7.397
- Поени од реакции
- 1.308
Ада драга, дали заради моето прво спротиставување на твоите ставови почна по инерција да не се сложуваш со мене?Ако верниците се brain-washed, онда подеднакво исто се и атеистите.
Не, не значи...Религијата бара верба..И за да речеш дека си христијанин е потребно многу, ама МНОГУ повеќе од следење на 10-те заповеди.
Инаку Викторгг, која од книгите на официјалните религии ја имаш прочитано?
Не ми се верува дека ова ќе го напишам, ама ништо не си ме разбрала, или со сила се обидуваш да водиш дискусија со мене. Како и да е, ќе ти одговорам.
Никаде не реков дека верниците се бреин вошд, туку реков дека секое дете му е наметнат став. Грото народ верува во бога, дали е муслиман или христијанин или што и да е, воопшто не е важно. И ниедно дете не може да биде доволно излоирано за да може самото кога ќе дојде време да процени и просуди дали треба да биде верник или не. Мојот личен пример вели, дека мајка ми е религиозна, сите во фамилија ми се религиозни, некои мнооогу, некои просечно, а јас не сум, но цел живот сум растен со слави, попови, обичаи, и сум воспитан во христијанскиот дух, според моите веќе спомната и толку контроверзни 10 божји. Епа ако тоа не е бреин уош, не знам шо е. Разликата во мојот пример е што мене ми е кажано, јас верувам, а ти како сакаш, одлучи сам. Јас одлучив дека целата таа фама не ми се допаѓа, дека ми е смешна и дека не сакам да ги правам работите кои се бараат од мене како религиозен. Но интересно е што никаква разлика нема меѓу тебе како верник и мене како “безрбетник“, не знам беќе што сум. Затоа што ниту ти, ниту јас се молиме, ниту ти, ниту јас не го спомињаме името божјо напразно... бла бла, се` правиме исто. Разликата која ти ја спомна прееска меѓу мене и тебе е што ти ја имаш вербата во себе, а јас ја отфрлам. Јас никаде не реков дека ако ги знаеш десетте божји си раат и си христијанин и нема Господ да те казни, и простени ти се сите гревови. И зошто сакаш да ме навредиш со прашањето која од книгите ја имаш читано не можам да разберам. Ја имам читано библијата, и имам напишано на една тема, дека ја сметам за добро четиво кое треба да им се даде на децата за да израснат во добро воспитани момчиња и девојчиња. Тоа е мојот став.
Сакаш да кажеш дека вака го протолкува мојот цитат? Епа лошо си го протолкувала. Луѓето кои се паметни, имаат опција да размислат дали религијата тоа што им го нуди им се допаѓа и им е доволно. Оние кои не се, ја прифаќаат без размислување. А ти која си, и оние многу кои јас ги познавам, сигурно не се “тупи овци“ кои без расудување прифатиле било што во животот, освен обврската да бидат живи и да не се убијат.Ada напиша:Демек јас тупа овца, без расудување, ми рекле верувај и јас верувам, а ингениозните атеисти размислиле, расудиле и решиле..не верувам. Да, да секако.Викторгг напиша:Оние кои ќе посакаат да размислат подлабоко за работите во еден момент во најмала рака ќе се запрашаат дали е вредно и вистински да се биде верник.
По тој момент на “иницијација“ ако може така да го наречам, човек одлучува дали ќе се сврти на атеистичката страна и силата ќе ја бара во земни работи, или ќе остане верен на религиските постулати.
Да бидеш религиозен од моја гледна точка е убава работа, сум го кажал тоа многу пати на форумов само. Јас им се восхитувам на оние кои се, и не ги осудувам, и во мојот претходен пост не сум ги осудил, и немам ни намера да го направам тоа.
Да, значи. Религијата бара верба, но она што јас сакам да го кажам е дека и едните и другите како општествени суштества мораат да се придржуваат на одредени правила. Тие правила во модерниот свет се позајмени од 10те божји. Според тоа, сите се религиозни... оние кои не се, се мртви или во затвор.Викторгг напиша:На крај прозилегува дека и верниците и неверниците се религиозни, бидејќи живеат според 10те божји