Наметната религија?

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Ако верниците се brain-washed, онда подеднакво исто се и атеистите.

Не, не значи...Религијата бара верба..И за да речеш дека си христијанин е потребно многу, ама МНОГУ повеќе од следење на 10-те заповеди.
Инаку Викторгг, која од книгите на официјалните религии ја имаш прочитано?
Ада драга, дали заради моето прво спротиставување на твоите ставови почна по инерција да не се сложуваш со мене?
Не ми се верува дека ова ќе го напишам, ама ништо не си ме разбрала, или со сила се обидуваш да водиш дискусија со мене. Како и да е, ќе ти одговорам.

Никаде не реков дека верниците се бреин вошд, туку реков дека секое дете му е наметнат став. Грото народ верува во бога, дали е муслиман или христијанин или што и да е, воопшто не е важно. И ниедно дете не може да биде доволно излоирано за да може самото кога ќе дојде време да процени и просуди дали треба да биде верник или не. Мојот личен пример вели, дека мајка ми е религиозна, сите во фамилија ми се религиозни, некои мнооогу, некои просечно, а јас не сум, но цел живот сум растен со слави, попови, обичаи, и сум воспитан во христијанскиот дух, според моите веќе спомната и толку контроверзни 10 божји. Епа ако тоа не е бреин уош, не знам шо е. Разликата во мојот пример е што мене ми е кажано, јас верувам, а ти како сакаш, одлучи сам. Јас одлучив дека целата таа фама не ми се допаѓа, дека ми е смешна и дека не сакам да ги правам работите кои се бараат од мене како религиозен. Но интересно е што никаква разлика нема меѓу тебе како верник и мене како “безрбетник“, не знам беќе што сум. Затоа што ниту ти, ниту јас се молиме, ниту ти, ниту јас не го спомињаме името божјо напразно... бла бла, се` правиме исто. Разликата која ти ја спомна прееска меѓу мене и тебе е што ти ја имаш вербата во себе, а јас ја отфрлам. Јас никаде не реков дека ако ги знаеш десетте божји си раат и си христијанин и нема Господ да те казни, и простени ти се сите гревови. И зошто сакаш да ме навредиш со прашањето која од книгите ја имаш читано не можам да разберам. Ја имам читано библијата, и имам напишано на една тема, дека ја сметам за добро четиво кое треба да им се даде на децата за да израснат во добро воспитани момчиња и девојчиња. Тоа е мојот став.
Ada напиша:
Викторгг напиша:
Оние кои ќе посакаат да размислат подлабоко за работите во еден момент во најмала рака ќе се запрашаат дали е вредно и вистински да се биде верник.
По тој момент на “иницијација“ ако може така да го наречам, човек одлучува дали ќе се сврти на атеистичката страна и силата ќе ја бара во земни работи, или ќе остане верен на религиските постулати.
Демек јас тупа овца, без расудување, ми рекле верувај и јас верувам, а ингениозните атеисти размислиле, расудиле и решиле..не верувам. Да, да секако.
Сакаш да кажеш дека вака го протолкува мојот цитат? Епа лошо си го протолкувала. Луѓето кои се паметни, имаат опција да размислат дали религијата тоа што им го нуди им се допаѓа и им е доволно. Оние кои не се, ја прифаќаат без размислување. А ти која си, и оние многу кои јас ги познавам, сигурно не се “тупи овци“ кои без расудување прифатиле било што во животот, освен обврската да бидат живи и да не се убијат.
Да бидеш религиозен од моја гледна точка е убава работа, сум го кажал тоа многу пати на форумов само. Јас им се восхитувам на оние кои се, и не ги осудувам, и во мојот претходен пост не сум ги осудил, и немам ни намера да го направам тоа.
Викторгг напиша:
На крај прозилегува дека и верниците и неверниците се религиозни, бидејќи живеат според 10те божји
Да, значи. Религијата бара верба, но она што јас сакам да го кажам е дека и едните и другите како општествени суштества мораат да се придржуваат на одредени правила. Тие правила во модерниот свет се позајмени од 10те божји. Според тоа, сите се религиозни... оние кои не се, се мртви или во затвор.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Пак од ова познативе(и веќе заморни) атеистички контра-аргументи, а?

Атеистички? Не, Ада.....овде разглабаме други работи. Ти како верник и припадник на одредена религија кажи ни за ова што дикутираме - да беше родена у Индија, која вера ќе бранеше вака ревносно? Дали ќе останеше припадник на локалната религија или ќе си го најдеше патот кон оваа на која и припаѓаш сега?

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Викторгг,јас не се обидов баш да водам дискусија и да терам инат со тебе. И делот од мојот пост што се наоѓа над твојот цитат, воопшто не е наменет за тебе.
Патем, штета што најобично прашање(без никаков поттекст) сфаќаш како навреда.

Ќе ти реплицирам само на делот кој всушност беше упатен на тебе.
Религија не е конвенционален морал, општестевни правила на игра и слично.
Се оди во затвор ако си ги прекршил законите, а не религиските догми.
Чисто семантички не може да поистоветиш религија со закон, или етика и морал.

short1 напиша:
Атеистички? Не, Ада.....овде разглабаме други работи. Ти како верник и припадник на одредена религија кажи ни за ова што дикутираме - да беше родена у Индија, која вера ќе бранеше вака ревносно? Дали ќе останеше припадник на локалната религија или ќе си го најдеше патот кон оваа на која и припаѓаш сега?
Разглабате други работи?...Ок, како и да е.
Во првот пост во темата се прашува дали верникот верува онака здраво за готово, по автоматизам, поради семејна и национална традиција, без да приота, цитирам:почнете да расудувате и размислувате ќе излезеше на површина - вистинската религија?...Што индицира дека кај верникот веројатно недостасува критички ум и свесноста за расудување е ставена на off. А, тоа може да се сфати како блага навреда..Но, еве и тоа ќе го игнорирам.
Растена сум во опкружение кое не било религиозно. До пред две години ме фасцинираше будизмот,а во својот секојдневен живот се водев по ајур-ведските принципи и слично. Во меѓувреме имав прилика да прочитам превод на Куранот и делови од Тората.
Дури лани летоска земав сериозно да го разгледувам христијанството. Иако до ден денес не сум се приклонила кон ниедна конфесија, и ја земам со резерва црквата како институција(било православната, католичката или протестантската), сепак свесно одбрав да бидам христијанин и да верувам во словото на Библијата.
Значи, одговорот би ми бил дека ниту моите родители, ниту нацијата го имаат пресудниот збор во мојот избор на религија.
Како поинаку да си го објаснам моето "кокетирање" со будизмот и хиндуизмот?

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Хах, океј... :helou:

Ми објаснуваш нешто што веќе се сложивме, и нешто што... ...море ај уше еднаш, интересно е икончево :helou:

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Премногу се криете зад зборовите (атеизам, религија) а во практика се покажува кој колку е христијанин(независно од зборот туку сите финеси и реални работи што ги означува), кој колку полага надеж во човештвото, кој колку дејствува, кој колку сака, кој колку му помага на ближниот.

Зборот ХРИСТИЈАНТВО означува само еден договор, една почетна точка исто како и АТЕИЗМОТ. Двете страни сакаат да другите да им го признаат зборот со надеж дека после откако сите ќе прифатиме едно начело ќе биде подобро. Подобро би било да се договориме на еден збор (еве нека биде Глу!) и сите да го правиме светот подобар. Знаеме дека еден од најголемите модерни мислители Ганди ослободи една огромна земја токму поради тоа што не беше ограничен од поделби на база на религија и имиња и поими и тој даде ново значење на љубовта.

Да бидеш голем во животот не значи да бидеш самозаробен од религија, морал, закон ами да ги преживееш, совладаш и со делото да ги надживееш. Религијата е наметната. Родителите се наметнати. Пелените ни се наметнати. Образованието ни е наметнато. Општеството е наметнато. Постоењето ни е наметнато.

Испаднете Големи и не се карајте за вакви работи.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Да бидеш голем во животот не значи да бидеш самозаробен од религија, морал, закон ами да ги преживееш, совладаш и со делото да ги надживееш. Религијата е наметната. Родителите се наметнати. Пелените ни се наметнати. Образованието ни е наметнато. Општеството е наметнато. Постоењето ни е наметнато.

Испаднете Големи и не се карајте за вакви работи.
Баш така..Се ни е наметнато.
Ама некако селективно одбираме да се потсетиме на тој факт.
Му даваме негативна конотација само за нештата кои ни пречат.
Оттаму и бесмислата на прашањето врз кое е изградена темава

joki

Погана Паганка
Член од
1 февруари 2006
Мислења
1.054
Поени од реакции
16
Да, да...мама и тате ве крстиле.
Али вие како големи момци и девојки, разумни и освестени сваќате дека нејќите да сте Рисјанчиња. Бујрум на од-крштавање. Се повикувате на вашата слободна волја и разум и решавате дека вие сте окултист у душа. Бујрум OTO, GD, A:A и бидете ученичиња на волевата ви религија, секта, ложа...што и да е мајке му. Зборот ми беше: Никој не ви забранува да ја отфрлите наметната религија. Апсолутно никој.
А пола од вас овде што се жалат дека се религиски жигосани уште пред да бидат свесни за себе, одат по цркви, палат свеќи паушално, слават некакви слави (везе немаат зошто)...Демек: Мене ова ми е наметнато. Љељее немам друг избор...љељеее.
Чист пример за идиотизам:
Професорката ми бивша по социологија нешто се фалеше дека е Атеист (во мода е де ова сега), потоа нешто спомена слава куќна...ја прашуваме зошто слави слава кога е атеист. А таа упати само ретадирана насмевка и се правдаше демек така останало во куќата, кај мажот и се славело...неиздржани ставови. Ваква професорка - ученици мултипл мрчатори без аргументи.
А тоа прашањето што ќе било со мене ако сум се родела во Англија, Индија, Кина...ќе го одговорам со прашање: А што ако во Македонија решам да сум Протестант ал Будист? Д сејм дифренс...

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Разглабате други работи?...Ок, како и да е.
Во првот пост во темата се прашува дали верникот верува онака здраво за готово, по автоматизам, поради семејна и национална традиција, без да приота, цитирам:почнете да расудувате и размислувате ќе излезеше на површина - вистинската религија?...Што индицира дека кај верникот веројатно недостасува критички ум и свесноста за расудување е ставена на off. А, тоа може да се сфати како блага навреда..Но, еве и тоа ќе го игнорирам.
Растена сум во опкружение кое не било религиозно. До пред две години ме фасцинираше будизмот,а во својот секојдневен живот се водев по ајур-ведските принципи и слично. Во меѓувреме имав прилика да прочитам превод на Куранот и делови од Тората.
Дури лани летоска земав сериозно да го разгледувам христијанството. Иако до ден денес не сум се приклонила кон ниедна конфесија, и ја земам со резерва црквата како институција(било православната, католичката или протестантската), сепак свесно одбрав да бидам христијанин и да верувам во словото на Библијата.
Значи, одговорот би ми бил дека ниту моите родители, ниту нацијата го имаат пресудниот збор во мојот избор на религија.
Како поинаку да си го објаснам моето "кокетирање" со будизмот и хиндуизмот?

Значи си читала исто што сум читала и јас (со една разлика што на моја страна да додадам и индијански верувања, египетски, wicca) и си дошла до заклучок дека христијанството ти лежи на душа највише.....Ја, па дојдов до обратен резултат - дека тоа тотално не е за мене, некако ме кочи. Мене лично повише ми лежат индијанските верувања.

Ме интересира, онака чисто за муабет, што од овие верувања ти се увиде толку привлечно?

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Дали сметате дека онаа религија во која верувате е вистинската, или во неа верувате само поради тоа што сте се родиле во местото каде таа религија се практикува, сте се родиле во семејство кое е верник на Вашата религија, Вашите родители ви ја наметнале религијата?

Дали верувате дека, ако бевте родени во опкружување на друга религија, еден ден, кога ќе почнете да расудувате и размислувате ќе излезеше на површина - вистинската религија?
Нема да одговорам на прашањата, но ќе додадам зошто сметам дека е ова точно. Или поточно, зошто сметам дека религијата е наметната.
Ја имав тематикава на факултет како дел од испит, и сега стварно ми е криво (за прв пат во животот) што не обрнав повеќе внимание на тоа. Се убив од барање додека повторно најдов

Значи, постојат четири типови на верници (официјално) во етнологијата како наука, бидејќи таа често се занимава со тоа. Тоа се:
1. Теолошки убеден верник - оној кај кој постои изразено верско знаење кое го докажува и брани.
2. Обреден тип на верник - Кој што припадноста на религијата ја покажува преку извршување на традиционалните верски обреди.
3. Привиден верник - оној кој ги извршува обредите преку кои се покажува религиозност, но нема такви чувства.
4. Привиден атеист - Не учествува во ниеден елемент на религијата, но има чувство на религиозност.

Но и покрај ова, јас би ги поделил верниците на само два дела под два основни термини. Тоа се традиционален и вистински верник, кои се исто така познати на науката.
Традиционалниот верник се вторите три типови од класификацијата погоре. Тој се карактеризира со извршување на дневните обврски наметнати од христијанството (ќе играм локално), но без некоја поголема внесеност во истите. Доколку го прашате традиционалниот верник зошто се слави слава, или зошто се меси лепче на бадник или зошто се фарбаат јајца за велигден, најчесто нема да знае да ви одговори.
Вистинскиот верник, може а и немора да е првиот тип од горната класификација. Вистинскиот верник ја разбира суштината на религијата и точно знае зошто одредени обичаи ги прави и треба да се прават.
Колку од вас/нас, спаѓаат во првата, колку во втората група мислам дека е смешно да се дискутира.

На крај, точно е дека религиите се базираат на верба и на чувства и тука никакви факти не палат, но темата постави прашање дали сме традиционални верници, јас велам ДА. Сепак одговорив, па ајде ќе одам до крај. И не, мислам дека ниедна религија нема да успее да го улови моето внимание, бидејќи сите имаат маани. Ако веќе морам да се одлучам за една ќе ги одберам кинеските филозофии (издигнати на ранг на религија) кои пропагираат мир, трпение, разбирање и не бараат никаква верба во натприродни сили туку целото свое учење го засноваат на мудрост и искуство кои ги пренесуваат на своите “верници“.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
3 и 4 малку се поништуваат меѓу себе.
Но друго ми е зборот, за под три
Зошто не речеме дека тие верски обреди што ги спомна едноставно со текот на времето не се навлезени и прифатени како народни-фолклорни обичаи.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Цитат
„Цело време ми беше пред очи ама сега приметив, овој Мики лажно се претставува за православен, од некоја од сективе изгледа е, тие се така упорни во верглањето едно те исто,работат на норма во врбување нови овци.
Православен не би го правел тоа, си имаат своја самопочит.„

Коментар:
Фала Богу што ОВА не е од мене напишано. Веќе напишав дека се исповедам за православен. Па сеа кој има очи, нека чита, кој има разум, нека резонира.

Цитат:
„А јас мислам дека Господ те пратил на форумов да не убиеш сите од смеење. Читајќи ги и останатие твои постови ти се замислуваш како некој пророк? Сакаш да воскреснеш? Be my guest

Исто така многу себично од тебе што ги нарече другите религии лажни. Па од каде знаеш дека токму Христијанството е вистинската религија?

Коментар:
...и ондак...то...
Форумов има теми за дискусија, а јас не сум тема за дискутирање.
Кога реков дека знам? Цело време пишувам дека верувам, а не дека знам, Во православитето, знаат други, кои се за тоа повикани. А надвор од православието, другите мислат дека знаат.
И да! Сметам дека Севишниот ме упатил на форумов, за да посведочам за Неговото учење. Во спротивно, најчесто би се јавувале само форумџии кои се атеистички настроени и кои освен критика, преповторување исти приказни во стилот „каде си го видел тоа„, цитати во стилот „...и јас го мислев истото...„ и исмевање кон Црквата неможат да понудат НИКАКВА алтернатива. Затоа што ја нема , разбира се. А личните ставови се секогаш само лични и не ВЛИЈАААТ врз Црковното учење и врз нечија верба во Бога.

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Цитат
„Цело време ми беше пред очи ама сега приметив, овој Мики лажно се претставува за православен, од некоја од сективе изгледа е, тие се така упорни во верглањето едно те исто,работат на норма во врбување нови овци.
Православен не би го правел тоа, си имаат своја самопочит.„

Коментар:
Фала Богу што ОВА не е од мене напишано. Веќе напишав дека се исповедам за православен. Па сеа кој има очи, нека чита, кој има разум, нека резонира.

Цитат:
„А јас мислам дека Господ те пратил на форумов да не убиеш сите од смеење. Читајќи ги и останатие твои постови ти се замислуваш како некој пророк? Сакаш да воскреснеш? Be my guest

Исто така многу себично од тебе што ги нарече другите религии лажни. Па од каде знаеш дека токму Христијанството е вистинската религија?

Коментар:
...и ондак...то...
Кога реков дека знам? Цело време пишувам дека верувам, а не дека знам, Во православитето, знаат други, кои се за тоа повикани. А надвор од православието, другите мислат дека знаат.
И да! Сметам дека Севишниот ме упатил на форумов, за да посведочам за Неговото учење. Во спротивно, најчесто би се јавувале само форумџии кои се атеистички настроени и кои освен критика, преповторување исти приказни во стилот „каде си го видел тоа„, цитати во стилот „...и јас го мислев истото...„ и исмевање кон Црквата неможат да понудат НИКАКВА алтернатива. Затоа што ја нема , разбира се. А личните ставови се секогаш само лични и не ВЛИЈАААТ врз Црковното учење и врз нечија верба во Бога.
оф топик:мики има таму долу десно под секое мислење пишува ЦИТИРАЈ...така можеш некого да цитираш а не треба да му правиш copy-paste и да напишеш цитат...
он топик:мики,темава е за нашиот став околу религијата што значи дека и треба да се декларираме...
јас се декларирам како атеист...ти???
исто така за дискусијата претходно...минимум 82% од македонците-православни христијани не ја имаат прочитано библијата а помал процент немаат некои поголеми познавања освен 10-те божји заповеди,оче наш и вапцањето јајца...

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
На темите го пишуваме нашето мислење, ставови....со тоа на некој начин се опишуваме и самите себе, сакале, неќеле директно или индиректно и самите сме предмет на дискусија.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Бада,братче,ако бидеме големи и не разграничуваме,никогаш нема да исплови бурето на површина.А него,таму му е местото.Пошто е буре.Направено од дрво...

Не би рекол наметнатост.Дури ни Турците Клети не успеале во целост да наметнат свое верување на нашите потурчени,на Бег дадени моми.Ни Австријците не ги задржале Хрватите во нивното јато.А им изградиле пруга.Пруга еј!
Ниту една форма на пропаганда,низ историјата,не успеала во целост.Сите форми на сугестија го нашле својот пат до одредена маса,но недоволно за да добијат фактичка супремација на човечката психа.
Христијанството(ќе се задржам на него)е посебен феномен.Тоа,сепак,инкорпоорирало одредени вредности и успешно ја измило крвта и вината од своите раце,па достигнало ниво на државотворен ентитет кој може со својата моќ над масите да ги држи истите во blissful harmony...И тоа,аде,е разликата која е суштинска во оваа работа,а се разликува од твоето излагање за потребата од постоењето на интуитивна вера,како нешто чисто и како внатрешен порив на човекот кој е во потрага по Бог.

Значи.постои Библијата(материјал на сугестија)која,реално,не би била потребна,ако се јавув интуитивна слика за постоењето на Бог кај луѓето(тоа е верата,онака како што треба да изгледа.Ова што го имаме е пропаганда,или ај да бидам поблаг-патоказ за тоа во што луѓето треба да веруваат).
ПОнатаму,нашата држава пречесто се пропагира како Православна Република,а не Република Која ги Цени и Почитува Верувањата на Своите Жители.Тоа,само по себе,е сугестија кон младиот,недоволно свесен и себеобликуван човек.
Црквата семеша во политиката.Сака да учествува во разговорите за името индиректно,со тоа што и се заканува на владата со тоа дека ТАА нема да дозволи да ни биде сменето името.

..Некој ќе рече дека ова нема врска,бидејќи црквата и верата се две различни работи.Овде тоа не важи.бидејќи како виновен за вршење притисок и наметнување на таа вера која ја браните,се јавува Црквата.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Цитат:
„На темите го пишуваме нашето мислење, ставови....со тоа на некој начин се опишуваме и самите себе, сакале, неќеле директно или индиректно и самите сме предмет на дискусија.„
Коментар:
О.К. Се согласувам, прифаќам дека е така.
Патем кажано, повеќе пати на форумов веќе имам напишано дека се исповедам за православен и дека го прифаќам Богот и учењето кој стои зад православната вероисповест. Тоа по автоматизам значи дека се изјасувам и за патриот, но не само на збор.
Точно е и тоа дека најголем дел од македонците кои се изјаснуваат (а не исповедаат) за православни, немаат ни основни познавања од верата за кој се изјаснуваат. Чаре за тоа има. Пошто образовниот систем тоа не го допушта, барем засега, Македонската Православна Црква органзира предавања по црковните храмови низ Скопје со веронаучна содржина. Кој сака, нека повели на предавања а не само да се критикува дека Црквата (македонска) ете, ама баш ништо не правела а поповите само на пари мислеле.

Kajgana Shop

На врв Bottom