Надворешни односи на Македонија

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
1. Бугарите први не признаа
2. Сите ја знаеме улогата на Жељев
3.Јасно и гласно застанаа на наша страна во 2001.
4. Еве уште еднаш во вакви тешки моменти нивниот министер потврди дека немаат никакви претензии према нас и изрази поддршка за опстанокот на државава
5. Нивните пасоши спасија од глад многу македонски фамилии

Ќе кажете дека сево ова е со скриена агенда(и се слагам со тоа), ама ако некој од соседите ни помогнал (и тоа во најтешките моменти) тоа е Бугарската држава

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Не знам зошто олку негативна енергија спрема Бугарија, па досега во сите можни кризи ни помогна и тоа одговорно.

И за нашата независност со признавањето, и за грчката блокада со тоа што ни ги отвори пристаништата, и за 2001 со еден куп тенкови.

Јас сум против нивната континуирана политика на непризнавање на македонската историја и јазик, ама за овие битни настани јас сум и благодарен на Бугарија како држава.
Различиjaта за минорни проблеми може да имаме ,но винаги,кога ситуациjaва е била сериозна, Бугариja е постапувала наполно отговорно и во интерес на РМ.[DOUBLEPOST=1432238012][/DOUBLEPOST]
Медиумите служат за пропаганда, а во горниот дом на парламентот министрите реферираат, а не пропагираат.
Хибридна воjна се вика тоа што се дешава.[DOUBLEPOST=1432238095][/DOUBLEPOST]
Значи тоа што го кажува некој си пилиштарец Митев е факт. Но тоа што го кажува неговиот Х пати сениор колега (не само во искуство, туку и во интегритет) - тоа е пропаганда? ;)

Јако е американското во вас (и таквите како вас) ... нема што. Ајде да видам каде ќе се препознаеш во сценава: https://youtu.be/S3yon2GyoiM
Нема сениор колега. Ако Лавров има докази за такви намери...мора да ги покаже. Се друго е проба за пропаганда.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Нема сениор колега. Ако Лавров има докази за такви намери...мора да ги покаже. Се друго е проба за пропаганда.
Лавров не излегува пред Хашкиот трибунал, за да мора да ги покаже доказите. Излегува да реферира пред горниот дом на Рускиот парламент кај што му веруваат тоа што го збори. А уствари тоа сценарио јас го нагласував уште пред 3 години, ова е првпат да се обелодени јавно.
Многу сме во тешка ситуација за да кажеш плачишичкар. Не е изјавата дека се откажуваме од НАТО, и на крајот на краиштата ако ние се откажуваме од НАТО, тешко дека НАТО ќе се откаже од нас. Ние сме во агендатата на НАТО, тоа го има и на хартија, а тоа се гледа и во пракса. За да не ме сватиш погрешно, морам да напомнам дека сме ние во агендата на НАТО, не како народ или држава, туку како територија.
Повеќе ми е веројатно сценариото да бидеме поделени помеѓу Албанија и Бугарија. Доколку е тоа агендата на НАТО јас мислам дека веќе се водат преговори. Како индикации за тоа, можам да речам дека се, Илирида на Халили, АНА, АКТОШ ....
(Не)сакајќи сум го испуштил Халили во постот 2 ипол години пред да ја обелодени Илирида на плоштадот Скендербеу.

Последно уредено:
Член од
20 јули 2014
Мислења
3.368
Поени од реакции
8.945
Земање на дел од Македонската територија. Како што зборам веќе подолго време, Македонија во НАТО поделена помеѓу Вулгаристан и Албанија.
Која би била користа од територијата кога сето тоа ќе и` создаде огромен проблем на Бугарија?На запад ќе ги имаат исламистичките терористички организации од Косово, а на исток неоосманизмот на Ердоган.

За мене и мојата почит кон БГ е доволен Жељу Желев и неговата улога.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Лавров не излегува пред Хашкиот трибунал, за да мора да ги покаже доказите. Излегува да реферира пред горниот дом на Рускиот парламент кај што му веруваат тоа што го збори. А уствари тоа сценарио јас го нагласував уште пред 3 години, ова е првпат да се обелодени јавно.
Тогава зборува глупости,зашто му беше кажано jaсно,дека Бугариja ке гарантира независноста и териториалниот интегритет на РМ.
Па и САД реферираха,дека во Ирак имаше химиско оружие пред сенат,пред тоа ,она...па немаше. Вака и Лавров.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Тогава зборува глупости,зашто му беше кажано jaсно,дека Бугариja ке гарантира независноста и териториалниот интегритет на РМ.
Па и САД реферираха,дека во Ирак имаше химиско оружие пред сенат,пред тоа ,она...па немаше. Вака и Лавров.
Фми можеби веруваш во тоа што го збориш, меѓутоа за жал не е така. Тоа е болната вистина. Сите тука покушаваат да избегнат од суровата реалност што ни се случува пикајќи ги главите во песок. Јас предупредував на време, сега дојде што се вика јајцето на газот и сега е можеби прекасно.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Фми можеби веруваш во тоа што го збориш, меѓутоа за жал не е така. Тоа е болната вистина. Сите тука покушаваат да избегнат од суровата реалност што ни се случува пикајќи ги главите во песок. Јас предупредував на време, сега дојде што се вика јајцето на газот и сега е можеби прекасно.
Кое не е така? Па jaс исто много пати сум кажал, проблемите на РМ ке доjдат,кога Албаниja и Србиjа ви претркат. Тоа се деси сега.
Србиja почнува преговори со ЕУ,Албаниja во НАТО.
От бившата СФРJ, останавте како проблемни прашаниja Косово,РМ и БиХ. Ако сега и Косово ви претрка,проблемтие ви ке станат много,много ама много големи.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Кое не е така? Па jaс исто много пати сум кажал, проблемите на РМ ке доjдат,кога Албаниja и Србиjа ви претркат. Тоа се деси сега.
Србиja почнува преговори со ЕУ,Албаниja во НАТО.
От бившата СФРJ, останавте како проблемни прашаниja Косово,РМ и БиХ. Ако сега и Косово ви претрка,проблемтие ви ке станат много,много ама много големи.
Нормално е дека сите не претркаа, кога сме ви како трн у око на сите соседни држави. Ниедна од Албанија, Бугарија и Грција нема да дозволи да влеземе во НАТО или ЕУ. Поготово највеќе ќе предничат Бугарија и Албанија. Албанија полуотворено барајќи ја Shqiperia e madhe а Бугарија повикувајќи се на Сан Стефано. Искрено ви посакувам да ви се повтори Македонија од 2 светска војна и агонијата што ја живеевте 45 години после неа.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Нормално е дека сите не претркаа, кога сме ви како трн у око на сите соседни држави. Ниедна од Албанија, Бугарија и Грција нема да дозволи да влеземе во НАТО или ЕУ. Поготово највеќе ќе предничат Бугарија и Албанија. Албанија полуотворено барајќи ја Shqiperia e madhe а Бугарија повикувајќи се на Сан Стефано. Искрено ви посакувам да ви се повтори Македонија од 2 светска војна и агонијата што ја живеевте 45 години после неа.
Па на сите сте ни трн во околота,па даже и на Сорос станавте трн во олото. Аjде малце посериозно те молам. За неспособноста или за нехраброста внатре во РМ,сакате да префрлите вина врз другите. Знаеш, памтам покоjниот Зоран Джинджич,коj зборуваше на србите. ... може да има завера,но што направивме ние за да не успее таа завера,што направивме ние за да бидеме успешни?
Жешко ти го препорачувам да гледаш

Во моментот сами си имислувате филми во кои сакате да живеете.
Jaс ке перафразирам "If Macedonia stops"

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Па на сите сте ни трн во околота,па даже и на Сорос станавте трн во олото. Аjде малце посериозно те молам. За неспособноста или за нехраброста внатре во РМ,сакате да префрлите вина врз другите. Знаеш, памтам покоjниот Зоран Джинджич,коj зборуваше на србите. ... може да има завера,но што направивме ние за да не успее таа завера,што направивме ние за да бидеме успешни?
Жешко ти го препорачувам да гледаш

Во моментот сами си имислувате филми во кои сакате да живеете.
А забораваш дека причината што не влеговме во НАТО не беше техничка туку политичка. Ветото на Грција. Дали вие имавте исти услови како нас за влез во НАТО а? Ви побараа да го смените името?
Техничките услови декларативно ги исполнувавме уште кога ја додадевме „привремената“ референца и го сменивме знамето рани 90ти. Да не ти спомнувам каде бевте вие тогаш. Ама ако, терај си го сеирот, како што гледам агонијата ќе ви се повтори.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.738
Поени од реакции
754
А забораваш дека причината што не влеговме во НАТО не беше техничка туку политичка. Ветото на Грција. Дали вие имавте исти услови како нас за влез во НАТО а? Ви побараа да го смените името?
Условите се исти за сите држави.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Техничките услови декларативно ги исполнувавме уште кога ја додадевме „привремената“ референца и го сменивме знамето. Да не ти спомнувам каде бевте вие тогаш. Ама ако, терај си го сеирот, како што гледам агонијата ќе ви се повтори.
Супер, а запрашавте ли се, што направивте вие за тоа,дали положивте се за да решите проблемот или да не дозволувате на Грциja да става вето? Дозволи ме да се сомневам.
Па имавме тежки услови исто. Требаше да се лишиме от технологии,кои никоj до днес на Балкан нема.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Супер, а запрашавте ли се, што направивте вие за тоа,дали положивте се за да решите проблемот или да не дозволувате на Грциja да става вето? Дозволи ме да се сомневам.
Па имавме тежки услови исто. Требаше да с е лишиме от технологии,кои никоj до днес на Балкан нема.
Прашањето е дали вас ве натераа да го смените името?
и дополна, што требаше ние да направиме, да го смениме името ?

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Па имавме тежки услови исто. Требаше да се лишиме от технологии,кои никоj до днес на Балкан нема.
За жал, да.
Се откажавте од Козлодуј и ефтина струја, за да ви продаваат поскапа струја европејските ви партњори. (што е против здравиот разум)
Со тоа вашите пари, пари на народот одат во џебовите на други држави и компании, кои пак ве претставуваат како тоалет на ЕУ.

Kajgana Shop

На врв Bottom