Навивачки групи во Македонија!

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
6 февруари 2011
Мислења
682
Поени од реакции
2.830
Toa e drug muabet koj moze da se racuna za seriozna ng,
Mene mi bese deka davate procenti i brojki kolku trebalo da bidat Komiti spored broj na ziteli vo gradot
Mapava ja objaviv deka jasno se gleda vo povekje delovi na Skopje za zal ne se naviva za Vardar (osven poedinci)
Pola Centar,Karpos e za Rabotnicki, Aerodrom e za Mzt, Gjorce za MKGP i Avtokomanda za Metalurg
Komiti ke bea druga prikazna ako site ovie naselbi bea za Vardar
To be drugar too avtogol, celo vreme sakam da kazam deka Drachevo, Ilinden, Madzari, Zelenikovo i okolnite sela navivat za Vardar , gradskite momci preku vikend se zakazani po pedikiri , manikiri. Ubo e vaka preku red ko ke si priznajte sami, nie znajme.
 
Член од
22 ноември 2022
Мислења
6
Поени од реакции
15
To be drugar too avtogol, celo vreme sakam da kazam deka Drachevo, Ilinden, Madzari, Zelenikovo i okolnite sela navivat za Vardar , gradskite momci preku vikend se zakazani po pedikiri , manikiri. Ubo e vaka preku red ko ke si priznajte sami, nie znajme.
Hahahah kako bese ona covek prst ke ti dade ti cela raka sakas da mu ja zemes
Ja preuvelici i svrte rabotata kako tebe ti odgovara za 200%
Misli si deka e taka
 
Член од
22 ноември 2009
Мислења
1.726
Поени од реакции
2.386
Ај вака,наслбите под централно градско подрачје:

Ѓорче - CPB, Лавови на времето и дел Комити
Карпош - ЦБП, Комити
Тафталиџе-ЦБП, Комити и денес ТФТ Кру :D
Центар- ЦПБ, Комити
Аеродром/Стар Аеродром ФА, Комити. Останатиот дел Три Бисери, Капитол, Бисер чист ФА
Ново Лисиче- Комити
Лисиче-Комити
Кисела Вода- Комити
Автокоманда- Пирати
Чаир- $
Пржино и Црниче -Комити
Козле- Претежно ЦПБ и по некој Комита.

На овие населби додади ги, Ченто, Маџари, Драчево, Радишани како дел од градски општини но малце се подалечни населби кои се Комитски.

Плус на овие, околни места како Илинден,Сопиште, Геге итн се Комитски места.

Ако на некој не му беше јасно еве му и не замарајте веќе.
 

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
9.041
Поени од реакции
7.635
cekaj i ova se od DBK go dozna?

ti be navijac si ili za DBK rabotis? :pos:
DBK mislam poke ne postoj sega se ANB i taa voenata sluzba a nisto ne rabotam vreminja sum na odmor i bolovanje
Rekov za pisanoto se e od prva raka so moi oci gledav kakov bese regrutacijata no nebitno za temata no fakt e deka e taka iako ne potvrden i se krijat oficilano brojkite za 2001 no koj bil znae a drugite pisete si na net i forumot

Sent from my CLT-L29 using Tapatalk
 

ultras1988

4600
Член од
6 февруари 2014
Мислења
3.011
Поени од реакции
7.085
За 1903 и 1945 не коментираше за 2001 џабе ќе се расправаме надвор е од темата како жив сведок јас ти кажувам како беше дека имаше само 20 души доброволци од по селата ништо повеќе па дури не се извадат документите официално колкав беше одзивот за резервисти и редовни војници покициски единици до утре ќе прајме муабет и нема да се разбериме
За Волци вистина сега во 2022 има најмногу ид6Скопје и бивши ваши членови сите убај деца на место но во 2001 беа претежно од внатрешноста и малку од Скопје исто и беше за Тигрите кои тогаш ги формираа за Лавојте нема ши да зборам муабето за тие на Јохан беа партиски и претежно псоле потпишувањето на примирјето така и одзивот се зголемуваше за да земат само пари но за жал некој и настрадаа ако имаше Охридски рамковен договор
За третите штом ти се другари можи да прашаш со чиј амин влегоја во салата да се растури Радко

Sent from my CLT-L29 using Tapatalk
Скопјани се деца кои не си ја познаваат историјата на сопствениот град добро, па еве јас да кажам, дека нема да е фер од моја страна.

За 1903 факт е дека Скопскиот револуционерен округ бил исклучен од дејствија на востанието освен некој акции кај Велес железниците и нешто Штип, сепак дека скопјани не учествувале не е баш точно, еден од главните за воени дејствија на четите во востанието е чаирчанецот Борис Дрангов.

За периодот 1941-1945 треба следново да се знае, првиот отпор се јавува во Струмица кога во градот има немири, организирани од страна на есперантистите, но тие не се вооружен отпор, сепак тука прв пат има спротиставување на влезот на Бугарската Армија, додека првиот прав организиран вооружен отпор во Македонија е токму во Скопје, не памтам кој месец ама мислам дека беше Август се врши најголемата диверзантска акција на тероторија на цела Југославија а тоа е на аеродромот во Скопје, првиот партизански одред исто така е формиран во Скопје, е сега зошто тоа не се учи им оставам на скопјани сами да истражуваат и да откријат :D:D.
 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.500
Поени од реакции
22.955
Уште кога ти го прочитав коментарот сакав да реплицирам но бев на работа и поради обврски и немав време, сега веќе гледам касно е сте ја отерале тамата таму каде што знаев каде ќе ја однесете после таков коментар, сосема непотребно, залудно потрешено време, дискусии кои не носат ништо позитивно туку уште толку не делат.

Како човек си доста интелигентен, имаш големо животно искуство позади себе, доста си го прошетал светот, како навивач активен и покрај сите километри кои те делат не пропушташ натпревар, капа доле за тоа, но редно е наместо а шириш непотребно ривалство и таму каде што го нема, да споделуваш знаења и да помогнеш како да ја оправиме овде со твоите знаења и искуства, шири и ривалитет, али не и кога се работи за национално ткиво и национални прашања.

Само да ти кажам тоа Скопје што го збориш и денешно Скопје се два различни града, во тоа време и државните служби работеа во интерес за државата, сега се е сменето, ако реално збориме тоа споменикот на Скендербег и орелот што е во сред град се поголемо понижување од некој "културни" клубови, крст сред град тргнуваа и не ви дадоа да изградите, па еве јас никогаш не сум се сител еј вие така , онака, ниту сум ги прозивал скопјани, исто ме болело тоа, ова е пораз на нас како Македонци во целина , ако почне војна секој својот град ќе си го брани посебно или сите заедно ќе браниме, кога се работи за прашања поврзани со нацијата нема вие така, вие онака, сите се едно.

Научете ја еве лекцијата од омразените Бугари, кога се отвори клубот во Благоевград никој не ги прозиваше жителите на градот, тамошниве навивачки групи , Eagles, Ултрас Благоевград, Youths, туки сите застанаа да барат од државата да го затвори македонскиот културен центар таму.
п.с. Има друг македонски културен центар таму отворен пред овој од тамошни Македонци, клуб Антички Македонци во град Гоце Делчев, ама дека не е од службите претпоставувам не ни знаете за него сите тука дека постои.

Си помагал многу, продолжи и понатаму така како што ти личи, а не да се впушташ во непотребни дискусии, не биди како овие твоиве таму, снима држи проповеди како тие биле поголеми Македонци дека таму кај вас се вееле повеќе македонски знамиња од тука, па се снимат како не било во ред да бидат прогласувани како предавници, да се делиме па потоа да не исмева демек вас забите топ ви биле направени здрави додека нашиве тука сите ни биле расипани, таму стотици илјади сте се собрале, тука малце сме биле, па колите на полицајциве со македонското знаме биле, типацот гостин на овој кај збореше имат и подкаст и со Палчо редовно, ако сте стварно толку Македонци организирајте се и помогнете организациски тука како што доликува, најдете човек кој ќе ви дава отчет или пуштете вие ваш овде, тука деца шо гинат добиваат казни кои им го уништуваат цел живот а таму кај вас се две-три дневници, ич пари , ама тука фамилии од тие казни се затвараат, еве помогнавте во Пирин на ОМО Илинден Пирин, такви акции правете, не се прајте поголеми Македонци од тие во Македонија оти нема како да сте.

Друго преку кур од тоа кој од каде бил таков е, Струмичани такви онакви, првите табли со Северна беа испокршени прво тука, поставија двојазична табла немаше ни 12 часа отиде курбан, на Мавровка кога се пукаше со пиштол прв ред беа струмичаните, кога Кутлешот беше забранет и не дозволуваа знаменце да се внесе со него, јас лични имам внесено, не едно, туку две, и не било какви димензии туку 2 на 2 метра , 4 на 4 метра пред цела Влада се вееле, на нас 8мина цела полиција дојде да ни ги земе и не успееа, мене лично ме отргнаа од публика да ме опемнуват какви проблеми ќе имам, се надевам тие што прозиваат се патриоти барем нешто приближно на тоа да направат.
Кои беа меѓу единствените кои дојда на сите протести во Скопје и тие за детето од Аеродром и за името, за францускиот предлог, кој се одзва на поканата на Комити за гробот на Гоце Делчев, од кога почнавме во тој правец сме најредовни и можам да кажам единствени ваши ривали кои секогаш се одзиваат на тие повици.
Нас ни беше забрането на црни списоци да купуваме карти и за фудбалот со Албанија и за ракометот со Грција, во мој град немав право да си ја гледам Македонија, наши апсеа се влечеа по судови, сум барал правна помош тука на форумов, уште неколку значајни нестани имаше само во овој краток период за кој сега не треба да се зборува јавно а посебно не на форуми.

Мислам дека е доволно и за тебе и за останатите, научете еднаш таа лекција, кога се напаѓа македонско нема поделба по градови, кој каков град бил, туку сите заедно го бранат својот дом и татковина, се додека не ја научиме таа лекција, ќе бидеме таму каде што сме, во бездната.

И на крај за една река да тече и биде силна треба да има силен извор, ако изворот пресуши ќе ја снема реката, така да ако нема Македонци во Македонија нема ни да има Македонци било каде во светот, така да наместо да водиш вакви дебати, можеш и си многу попродуктивен во други области и биди активен таму помагајќи ова место да се спаси во рамки на твоите можности како што си правел и правиш, не шири негатива, толку од мене по темава.
skopje sekogas bil internacionalen grad so mesano naselenie. mene toa ne mi smeta, poveke vas vi bodi oci posto doagate od pocisti pomali sredini. normalno preferiram da e etnicki cist ali toa nikogas ne ni bil. realno nema etnicki cisti metropoli osven u afrika... sekade niz svetot imas i po nekoe geto seedno dali e toa skopje, stockholm, singapur, san francisko ili sidnej.

aj proveri koj im e glaven sponzor na omo ilinden i ne zboram za ovaa godina ili lani nego bukvalno poslednite 30 godini. :facepalm: ne e za na forum i nema poveke da go diskutiram toa tuka...

neznam sto ja mesas strumica lol... super sto ste dosle i se ali fakt e deka zokito si e vashe gubre. so bitolcanive poveke e zaebancija bar od moja strana toa sto nekoj premnogu seriozno sfakaat si e niven problem. nie u sustina imame edno kakvo takvo rivalstvo so mkd grupa i toa mora kako taka da go odrzime. e sega loso e sto realno nekogas ne sme bile sportski rivali da se borime za titula istovremeno mal preklop so rakometot ali i togas koga oni bea jaki nie ne bevme i obratno. fudbal pa ic. dodaj na toa site zabrani za gostuvanja taka da toa rivalstvo mora da se odrzi nekako. sezonava fudbalski nema da ima gostuvanja ko sto stojat rabotite taka da ova so transovite i odgovorot niven si bese bas super i na mesto. isto e i so prepukuvanjata ovde. bolje toa nego da nema nisto. realnosta kolku i da ne ja sakame za zal e taa i ne gledam kako ke se smeni... (osven ako @Goran Bt ne urgira kaj negovite izvori od DBK) pa da dozvolat gostuvanje u bt i obratno...

uzivaj malku, premnogu seriozno sfakas NAVIVACKI forum.
 
Член од
22 ноември 2009
Мислења
1.726
Поени од реакции
2.386
Скопјани се деца кои не си ја познаваат историјата на сопствениот град добро, па еве јас да кажам, дека нема да е фер од моја страна.

За 1903 факт е дека Скопскиот револуционерен округ бил исклучен од дејствија на востанието освен некој акции кај Велес железниците и нешто Штип, сепак дека скопјани не учествувале не е баш точно, еден од главните за воени дејствија на четите во востанието е чаирчанецот Борис Дрангов.

За периодот 1941-1945 треба следново да се знае, првиот отпор се јавува во Струмица кога во градот има немири, организирани од страна на есперантистите, но тие не се вооружен отпор, сепак тука прв пат има спротиставување на влезот на Бугарската Армија, додека првиот прав организиран вооружен отпор во Македонија е токму во Скопје, не памтам кој месец ама мислам дека беше Август се врши најголемата диверзантска акција на тероторија на цела Југославија а тоа е на аеродромот во Скопје, првиот партизански одред исто така е формиран во Скопје, е сега зошто тоа не се учи им оставам на скопјани сами да истражуваат и да откријат :D:D.
Да се надоврзам на муабетов иако не му е местото тука, ама ајде да МУ се даде одговор на битолчаниве:D
И по мајка и по татко сум од Скопје, со генрации, по таткова страна сум 6та генерација во Скопје, уште од 1800 год си го знам потеклото. Од таткова страна имам учесници у Илинденско востание, а од мајчина страна во втора светска војна предци мои биле партизани во повеќе чети. Во 2001ва вујко мој на мајка ми брат регрутиран во АРМ.
Верувам не сум единствен ваков, ги има низ Скопје многу.А што треба да се признае дека поголемиот дел ЗНАЧАЈНИ револуционери и борци кои што се истакнати имиња биле од југозападниот дел на Македонија и источниот.
 
Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.500
Поени од реакции
22.955
DBK mislam poke ne postoj sega se ANB i taa voenata sluzba a nisto ne rabotam vreminja sum na odmor i bolovanje
Rekov za pisanoto se e od prva raka so moi oci gledav kakov bese regrutacijata no nebitno za temata no fakt e deka e taka iako ne potvrden i se krijat oficilano brojkite za 2001 no koj bil znae a drugite pisete si na net i forumot

Sent from my CLT-L29 using Tapatalk
goran, eden od deckite sto im vleta na ratko mi e drugar od dete, znaci zboram od gradinka... nema vrska dbk so toa, garantiram so glava i za razlika od onoj so sunatot ako dokazes deka ne e taka jas doagam na sirok sokak i ke si ja stavam ortomata...
Автоматски споено мислење:

To be drugar too avtogol, celo vreme sakam da kazam deka Drachevo, Ilinden, Madzari, Zelenikovo i okolnite sela navivat za Vardar , gradskite momci preku vikend se zakazani po pedikiri , manikiri. Ubo e vaka preku red ko ke si priznajte sami, nie znajme.
ne mora tolku da se macis i da pravis drug profil da dokazes deka si lud... ali ubavo vaka koga si zboris sam so sebe, si zaboravil lajkce da si stavis ali ok e... eve jas ke ti stavam.
 
Последно уредено:
Член од
26 март 2022
Мислења
246
Поени од реакции
774
Ај вака,наслбите под централно градско подрачје:

Ѓорче - CPB, Лавови на времето и дел Комити
Карпош - ЦБП, Комити
Тафталиџе-ЦБП, Комити и денес ТФТ Кру :D
Центар- ЦПБ, Комити
Аеродром/Стар Аеродром ФА, Комити. Останатиот дел Три Бисери, Капитол, Бисер чист ФА
Ново Лисиче- Комити
Лисиче-Комити
Кисела Вода- Комити
Автокоманда- Пирати
Чаир- $
Пржино и Црниче -Комити
Козле- Претежно ЦПБ и по некој Комита.

На овие населби додади ги, Ченто, Маџари, Драчево, Радишани како дел од градски општини но малце се подалечни населби кои се Комитски.

Плус на овие, околни места како Илинден,Сопиште, Геге итн се Комитски места.

Ако на некој не му беше јасно еве му и не замарајте веќе.
Некој да незнај ќе си речи Цпб дека се курац и пол од група. А реалноста на терен е дека 90% од Цпб се со две матични трибини, во Градски парк и на Запад, а и на двете места се генерално дерби навивачи.
Веќе ако исрцтувате мапа на НГ во Скопје, то би било вака:
*ФА-Аеродром
*Шверцери-Чаир, Нерези и пола Бутел
*Пирати-Автокоманда (овие и за некоја година ќе зборат за кој навивал)
Се остало е Вардар и Комити. А тука упорно се пробва да се протни наратив дека Скопје има 15 клуба, со исто толку групи, па ете тие 200-300 редовни на Запад биле курац и пол бројка.
 
Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.628
Поени од реакции
70.365
Џабе пола навивачки групи живеете во Германија, ништо не сте научиле.
Во секој голем град, полн со доселеници, староседелците живеат далеку од централно подрачје.
Најчесто се гради во поцентралното подрачје, со тоа се отвораат нови станови во кои се доселуваат од страна. Плус некој што се доселил тука, воглавно доаѓа за студии и работа, доаѓа од помал град и од практични причини сака да живее поцентрално, за помали трошоци.

Еве прашајте го УГЕ од каде им доаѓа членството. Најголем дел не се од Гелзенкирхен, туку од околината.
Во секој поголем германски град, германците живеат далеку од градскиот центар и гужвата.
Малме ќе го земам за пример во Шведска, еден швеѓанец не можеш да најдеш поцентрално, кога игра Малме доаѓаат со возови од околината.

Уште посмешно е што некои се потсмеваат на места ко Драчево или Илинден. Драчево е држава за 90% од градовите во Македонија, Илинден толку брзо се развива што комотно може посебно гратче да стане за некое време. За другите населби ко Маџари, Ченто, Ѓорче, кои некои ги сметаат за далечни, не знам што да кажам, едноставно во голем град (за македонски услови), нормално е дека не може сите населби да се до центарот, нешто ќе биде и подалеку.

Досадно е да се повторуваме веќе, нормално е дека повеќето Комити ќе доаѓаат од населбите во кои имаш повеќе староседелци (генерации кои се тука бар од периодот пред или деценија-две по втора светска војна), кога остатокот од Скопје е како секој светски град, привремен дом на некои што доаѓаат и се селат константно. Самиот живот во тие населби е како на западот. Децата им учат по приватни школи, никој со никого не се знае во зграда, ниту пак се замара со трачарења и одење по кафиња. Нема дружба, класика ко во странство. Децана на улица зборат англиски, тотално се американизирани. И не можеш од такви населби ти да добиеш членство, кога родителите нивни не само што веројатно не ни знаат што е Вардар, туку веројатно некогаш и навивале против него во нивните градови.
Таква населба станува и Аеродром, како што кажав и претходно, човек не може да ги препознае некои делови од него, изобличени со 100 нови згради. Нема проблем дека некој од тие деца ќе навива за МЗТ или Вардар. Треба некои страшни успеси да имаат тимовите, за некои да се приврзат со нив.

Како што кажав, скопјани се селат надвор, а тука се доселуваат нови генерации од внатрешноста кои немаат врска со Вардар.
Да, ние можеме секогаш да собереме добра бројка и имаме најмногу простор за мобилизација, ама никогаш не може да се крене цел град, затоа што едноставно пола град ти е тазе доселен од други градови или се албанци/турци кои си имаат свој клуб.
Може одредени населби да се осети дека дишат за клубот, но градот е невозможно да го кренеш.
Белград е милионски град, па колку публика имаат белградските прволигаши на лигашки утакмици и покрај сите успеси кои ги имаат?
И од тие што идат, прашање е колку се од Белград, кога таму има тепачка од подгрупи од други градови кои сакаат да се покажат, а се кладам дека и обичната публика доаѓа од околината.

За разлика од нас, во помал град групите имаат проблеми со иселување (исто ко нас), ама од друга страна таму сите што останале се староседелци. Да има некој поголем настан, цел град ќе знае. Ако кај тебе во клас, 5 луѓе ти одат на утакмица, ќе отидат и другите ако е јака. Сите се познаваат горе доле. Кога комшијата ти оди на утакмица, ќе одиш и ти за да се најдеш во муабет. Ама и стадионот од каде и да тргнеш ти е на 15 минути максимум, не ти е на еден саат ко во Скопје.
Тие луѓе во обична публика сакаат настани, затоа и одат, затоа што немаат поголеми настани. Прилепчани се најголеми фудбалски фанатици, ама они одеа и за Победа и за 11 Октомври, не им е важен клубот.
Битолчани сакаат ракомет, одеа и на Работник (немаше навивачка група, ама салата беше топ исполнета), доаѓаат и во Скопје да гледаат ракомет (кога Пелистер беа слаби студенти од Битола си доаѓаа на ЛШ да гледаат Вардар или Металург). Али тоа не се навивачи и бедно е што нивната бројка се користи во дискусии на теми на НАВИВАЧКИ ГРУПИ.
 
Член од
26 февруари 2011
Мислења
148
Поени од реакции
427
Се надевам ви помина еуфоријата , а можи и уште ве држи :unsure:
За организацијата на навивачката група мислам повеќето потврдивме дека му се исплати трудот и сума сумарум повеќе од добро.
Е сега уште вчера се знаеше шо ќе трубите , па така од едно издание сте биле меѓу први 5 на Балканот :eek:. Далеку сте од тоа во балкански рамки едино под Балкан ако не подразбирате само Србија.

Во однос на тоа дека цела држава навива за Вардар уште еднаш се потврди тоа дека и покрај толкава мобилизација и фрлени пари на стадион имаше 10-12К ви е само бујна фантазија.

Па дечки јас не сум сигурен дека Скопје навива за Вардар не па цела Македонија.
Можевте вчера да ме демантирате со полн стадион ама ништо.
Пример да пиши некој Солун навива за ПАОК неможам да демантирам и да сакам.
Прегледај го приврзокот 355663

п.с. Мене поќе ми личи дека Македонија навива за Победа Прилеп според нивните константи бројки на обични натпревари во мак лига .

п.с.1 Само се надевам нема некој да ми реплицира пуш@го сељјак како еден вчера тука шо постира , па му бришеа коментарот , бидејќи нели сега менвате mind setot.
Те читам и тука, и на тема Вардар, цело време со сељачки провокации покушуваш да деградираш. Не очекуем да ги сакаш Комити/Вардар као окорели битолчанцец, ама кочи бе малку со бљувотиниве.
Мобилизацијата на Комити и тоа како вредеше, а за тоа потврда е бројката ко во најјачи дани за групата. За цел стадион бројката од 12-13.000 и тоа е како одлично за крај на ноември во работен ден, плус кога ќе се земе во предвид дека генерално фудбалот е на најниско можно ниво, а и самиот Вардар со тоа. И тоа со минимален ангажман од клубот (освен објави на социјални мрежи). Да беше организирано еден месец порано за време на викенд, гарантирам ќе имаше уште минимум 5.000 плус.
Во поглед на тоа кој за кого навива во Скопје не си меродавен како прво да збориш. Само ќе ти кажам дека сите други спортски клубови од градот заедно не можат да соберат толку народ како Вардар.
А за кој пунел стадиони еве земи во последни 30 години, не мора во време на YU, едини Куп финалиња каде било фул пуно е кога играл Вардар (без разлика дали против Пелистер, Силекс, Слога), европски утакмици пак само Вардар успеал да го распродае Градски, освен еднаш Победа со Парма, и тоа повеќе пути, дали со поранешен или сегашен капацитет. Сте имале и вие прилика со Пелистер, а плафонот ви е 4-5.000. На дербиња со Пелистер, Сљога, Шкендија, Силекс, Работнички генерално се движела бројка од 5-10.000 публика, а некогаш и над тоа. Да не збориме дека и за другите градови пак најголем магнет бил Вардар и секад имало пуни стадиони кога гостувал, било да се работи за Прилеп, Битола, Тетово, Струмица или Штип. Така да не знам што праиме муабет уопште кога фактите си покажуваат најубаво.
 
Член од
28 август 2009
Мислења
1.529
Поени од реакции
3.173
To be drugar too avtogol, celo vreme sakam da kazam deka Drachevo, Ilinden, Madzari, Zelenikovo i okolnite sela navivat za Vardar , gradskite momci preku vikend se zakazani po pedikiri , manikiri. Ubo e vaka preku red ko ke si priznajte sami, nie znajme.
Околни села :LOL: Драчево и Маџари се колку цела Битола бе море...
 
Член од
18 септември 2020
Мислења
1.103
Поени од реакции
6.198
Да се надоврзам на темата, население...
Мора да разбериме дека градовите се жива материја кои се менуваaт како шо врват годините. Битола до пред 100 години се викаше Манастир, градот немал воопшто т.е. имал многу малку македонско население. Како центар на турскиот вилает, мнозинство биле турци па евреи, власи и тек тук македонци. Нашите по селата живееа. Во балканските војни, турците заминаа, во всв ги снема евреите, па дошле егејците итн итн... Денес кога сите очекувавме Битола да е 60.000, градот на пописот излезе 75.000(ако не се лажам), исто ко и Скопје и кај нас има промена на населението кое живее. Експанзија на згради, слободни станови ретко, битолчани се иселуват, а кој купува?? Па цела битолска/демирхисарска околија купи во Битола станови. Тоа е, во рок од 100 години 100 пати се сменало населението во Битола, не само Скопје, а верувам и секаде дека е така.
 
Член од
30 август 2012
Мислења
3.398
Поени од реакции
5.767
Те читам и тука, и на тема Вардар, цело време со сељачки провокации покушуваш да деградираш. Не очекуем да ги сакаш Комити/Вардар као окорели битолчанцец, ама кочи бе малку со бљувотиниве.
Мобилизацијата на Комити и тоа како вредеше, а за тоа потврда е бројката ко во најјачи дани за групата. За цел стадион бројката од 12-13.000 и тоа е како одлично за крај на ноември во работен ден, плус кога ќе се земе во предвид дека генерално фудбалот е на најниско можно ниво, а и самиот Вардар со тоа. И тоа со минимален ангажман од клубот (освен објави на социјални мрежи). Да беше организирано еден месец порано за време на викенд, гарантирам ќе имаше уште минимум 5.000 плус.
Во поглед на тоа кој за кого навива во Скопје не си меродавен како прво да збориш. Само ќе ти кажам дека сите други спортски клубови од градот заедно не можат да соберат толку народ како Вардар.
А за кој пунел стадиони еве земи во последни 30 години, не мора во време на YU, едини Куп финалиња каде било фул пуно е кога играл Вардар (без разлика дали против Пелистер, Силекс, Слога), европски утакмици пак само Вардар успеал да го распродае Градски, освен еднаш Победа со Парма, и тоа повеќе пути, дали со поранешен или сегашен капацитет. Сте имале и вие прилика со Пелистер, а плафонот ви е 4-5.000. На дербиња со Пелистер, Сљога, Шкендија, Силекс, Работнички генерално се движела бројка од 5-10.000 публика, а некогаш и над тоа. Да не збориме дека и за другите градови пак најголем магнет бил Вардар и секад имало пуни стадиони кога гостувал, било да се работи за Прилеп, Битола, Тетово, Струмица или Штип. Така да не знам што праиме муабет уопште кога фактите си покажуваат најубаво.
А баш пишав без сељјак , ама ок сега со сељачки провокации било :)
За шо те испровоцирав , дека ви пишав дека ве играт како мали деца,дека ќе се за политички поени и дека денар нема да ви дај градот и дека будала прај ребаланс на 14-ти ноември .
А за фактите ако одиме , факт е само дека нас како народ к@р не боли за Вардар , Пелистер , Победа , Беласица итн...
Еве и да прифатам дека да било и клубот поддршка и викенд ќе имало 20.000 и ?
Еве и да имало и шо после тоа , пак празни стадиони .
Абе никој не мрда со прст , за мак клубовите .
Еве ако толку му значи Вардар на Скопјани (а тоа важи и за другите клубови ) шо не купат карти по 30.000 еве конкретно кај вас од утакмица без разлика која лига е .
Шо трошок е 200-300 ден. месечно или 1500-2000 годишно па макар и не оделе на стадион нека помогнат на клубот , па да не зависат од партии и олигарси.
Друже ние сме шлајм нација и дури не ни се смени кодот $ нека газат во фудбалот, а и во другите сфери.
А ти во меѓувреме романтизирај си .
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom