- Член од
- 17 март 2005
- Мислења
- 11.493
- Поени од реакции
- 1.587
StormAngel напиша:Мисирков, Пак ја губиш или пак ја немаш поентата со себе.
Еве, читам веќе долго време. Што треба да сфатам сега јас од ова читање? Зошто, нели, човек чита за да разбере нешто.
Storm i Pavel: ne treba mene da mi se lutite ako osnovite na uchenjeto na Muhamed se takvi kakvi sto se. Muslimanite obicno velat deka izvadocite od Koranot se samo istoriska hronologija na slucuvanjata vo vremeto na Muhamed i deka tie treba da se promatraat vo kontekst. No osnovniot problem e zosto ne e navedeno sto e hronologija a sto moze da se primeni vo denesno vreme??? Neli muslimanite Koranot go gledaat kako Bozhja objava za site vreminja?Павел Липранди напиша:Цитатот не треба да се толкува надвор од контекст. Зборовите на Мухамед тука се однесуваат на кланот Quraysh - племе што владеело со неговата родна Мека. Од нив избегал за да не го убијат, но не бил безбеден и во прогонство - непријателството си останало борба на живот и смрт се до 625, кога приврзаниците на Мухамед конечно победуваат и Мухамед триумфално се враќа во Мека.
Ne li e objektivno covek da prasa dali moze neshto vakvo vo bilo koj kontekt da mu se pripishe na eden praveden Bog:
"Kaznata za onie sto vojuvaat protiv Alah i Pratenikot i shto chinat nered na zemjata e: da bidat ubieni, ili rastrgnati, ili da im se odsechat racete i nozete ili da se proteraat od zemjata. Toa e ponizhuvanjeto za niv na ovoj svet, a na onoj svet gi chekaat golemi patila..." (Quran, 5.33)
Ovoj pasos pak e konkretno nasocen protiv Hristijanite i Evreite:
"Borete se protiv onie na koi im e dadena Knigata, a koi shto ne veruvaat vo Alah ni vo onoj svet, i ne go smetaat za zabraneto ona shto Alah i negoviot Pratenik go zabranuvaat, i ne ja ispovedaat vistinskata vera – se dodeka ne pochnat da davaat glavarina [danok] poslushno i smerno." (Quran 9.29)
Prasanjeto za mene e fundamentalno i filozofsko: dali vernicite mozhe i treba da se sluzat so nasilstvo? Isto taka dali treba da odgovorat na nasilstvoto i neprijatelstvoto so nasilstvo i neprijatelstvo?
Muhamed veli "da":
"I napadjajte gi takvite kade i da gi sretnete i progonete gi tamu kade shto tie ve progonile. A zlostavuvanjeto e poteshko od ubivanje! I ne borete se protiv niv kaj Chesniot hram, sem ako tie vas tamu ne ve napadnat. Ako ve napadnat, togas ubivajte gi! - takva neka bide kaznata za nevernicite." (Quran 2.191)
Povekjeto lugje (eve i NikolaP mislat deka Muhamed e vo pravo. Jas ne mislam taka. Me interesira sto vie mislite?