Муслиманството vs Рисјанството, разлики и сличности

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Jebes ti islam ako ne dava kritika, zarem risjanstvoto dozvoluva. Pa bogamu, pomlad e islamot, ke doteraat do densenive human rights bullshit pa nema da palat nevernici na sTred plostad kako risjanite. Sea tie so vo nivniot sreden i mracen vek, za zal, risjanite imale kopja i streli, cat pat topoj kilavi i musketi, sea ima nuklearki, kalasi, avioni, mitrolezi...pa, zatoa e taka i se cini strasno.
Tuku, nekoj spomna razliki. Nema. Odete na drugaat tema i ke vidite.
nema sustinski razliki. Ima razlika vo godini postoenje.
 

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
Еве ви неколку разлики за почеток натаму ќе има уште(да не ги преведувам ви ги давам на јазикот на кој што јас ги читав):
Коранот кажува дека нема присила за влез во муслиманството:

2. 256. U vjeru nije dozvoljeno silom nagoniti – pravi put se jasno razlikuje od zablude! Onaj ko ne vjeruje u šejtana, a vjeruje u Allaha – drži se za najčvršću vezu, koja se neće prekinuti. – A Allah sve čuje i zna.

и се ова би било во ред доколку не следи овој цитат-

9. 5. Kada prođu sveti mjeseci, ubijajte mnogobošce gdje god ih nađete, zarobljavajte ih, opsjedajte i na svakom prolazu dočekujte! Pa ako se pokaju i budu molitvu obavljali i zekat davali, ostavite ih na miru, jer Allah zaista prašta i samilostan je.

9.29. Borite se protiv onih kojima je data Knjiga, a koji ne vjeruju ni u Allaha ni u onaj svijet, ne smatraju zabranjenim ono što Allah i Njegov Posalnik zabranjuju i ne ispovijedaju istinsku vjeru – sve dok ne daju glavarinu poslušno i smjerno.

Овој цитат од Коранот јасно покажува дека Алах поддржува насилство против Евреите и Христијаните во тоа време.
христијанската религија уште од самите почетоци со Исусовото раѓање на земјата била ненасилна и вратите на таа религија биле отворени за сите кои сакале да го следат Исусовото учење.Исус страдал зошто не сакал да дигне рака на противникот а Мухамед го убивал.
пример:

Bukhari:V4B52N260: "Poslanik je rekao, 'Ako musliman napusti svoju vjeru, ubijte ga.' "

Се ова се цитати од коранот така да нема тука ништо што неможе да се провери.Еве уште еден пример:

Prva Ivanova poslanica:
4. 18. Straha u ljubavi nema, nego savršena ljubav izgoni strah; jer strah je muka i tko se boji, nije savršen u ljubavi.-христијанската религија

и

2. 39. A onima koji ne budu vjerovali i knjige Naše budu poricali – biće stanovnici džehennema; u njemu će vječno ostati."

5. 37. Zaželjeće oni da iz vatre iziđu, ali im nje neće izlaska biti, za njih će biti patnja neprestana.-Коранот



Еве на пример за жените-всушност со ова гледаме едно друго лице на Исламот и неговиот пророк Мухамед-


Kuran, Korkut: 33. 50. O Vjerovjesniče, Mi smo ti dozvolili da budu žene tvoje one kojima si dao vjenčane darove njihove, i one u vlasti tvojoj koje ti je Allah dao iz plijena, i kćeri amidža tvojih, i kćeri tetaka tvojih po ocu, i kćeri daidža tvojih, i kćeri tetaka tvojih po meteri koje su se s tobom iselile, i samo tebi, a ne ostalim vjernicima - ženu-vjernicu koja sebe pokloni Vjerovjesniku,ako Vjerovjesnik hoće da se njome oženi - da ti ne bi bilo teško. Mi znamo šta smo propisali vjernicima kada je riječ o ženama njihovim i o onima koje su u vlasništvu njihovu.-A Allah prašta i samilostan je.


Значи жените на кои им се убиени мажите и татковците од првите муслимани се присилени да бидат жени на Мухамед.А најтрагично е што оние кои нема да му се допаднат на Мухамед ќе бидат продадени за коњи и оружје како би можел Мухамед да ја продолжи својата борба за ширење на својата религија.Стварно е контрадикторно што низ целиот Коран Алах бил милостив а немал ни капка милост за овие жени туку ги третирал како ѓубре и потрошна роба.



Kuran, Korkut: 59. 6. A vi niste kasom tjerali ni konje ni kamile radi onoga što je Allah od njih, kao plijen, darovao Polaniku Svome, nego, Allah prepušta vlast poslanicima Svojim nad onima nad kojima On hoće; Allah sve može.

Kuran, Korkut: 48. 15. Oni koji su izostali sigurno će reći kada pođete da plijen uzmeta: "Pustite i nas da vas pratimo!" da bi izmjenili Allahove riječi. Reci: "Vi nas nećete pratiti, to je još prije Allah rekao!", a oni će reći: "Nije tako, nego, vi nama zavidite." A nije ni to, već ono malo šta razumiju.


Каква е само таа религија што се базира на плен од походи и пропагира пљачкање?пример-

"...koje god selo je nepokorno Alahu i njegovom Poslaniku, jedna petina je Alahu i njegovom Poslaniku..." ("Mishkat" II, stranica 412).????


Идеме натаму-како Коранот ги учи своите верници кога се во војна со некој што не е муслиман-



5. 33. Kazna za one koji protiv Allaha i Poslanika Njegova vojuju i koji nered na Zemlji čine jeste: da budu ubijeni, ili razapeti, ili da im se unakrst ruke i noge odsijeku ili da se iz zemlje prognaju. To im je poniženje na ovom svijetu, a na onom svijetu čeka ih patnja velika,


Додека вака стои во Еванглеието по Матеј-


"Čuli ste da je rečeno: Oko za oko, zub za zub! 39 A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi. 40 Onomu tko bi se htio s tobom parničiti da bi se domogao tvoje donje haljine prepusti i gornju. 41 Ako te tko prisili jednu milju, pođi s njim dvije. 42 Tko od tebe što zaište, podaj mu! I ne okreni se od onoga koji hoće da mu pozajmiš."

"Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. 44 A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone 45 da budete sinovi svoga oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. 46 Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? 47 I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani?" 48 budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!"


И најбитно од ова евангелие а сосема спротивно на учењето на Мухамед-
Исус-"Vrati mač na njegovo mjesto jer svi koji se mača laćaju od mača i ginu.


утре поише...

P.S. Се е вадено од коранот така да несакам да чујам дека не е така.Еден Коран под рака и барајте ги цитативе а ако сум згрешила нешто демантирајте...Кога више дискутираме сакавте со факти-еве ви факти.Немој да видам жолти картони курци палци.Постов го напишав не со цел да ширам омраза туку за да се согледаат некои работи што некои луѓе не ги гледаат.Ваљда за тоа на бан не се иде..или се иде?хммм...незнам више....:lol:
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
A koj rekol deka ke ima kazni za ubavi diskusii, samo ako ima podbucnuvanje, a tuka nema. Teraj, cekam prodolzenie.
 

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
Идеме натаму.
Следна тема е колку во која религија се дозволени робовите т.е која религија колку допушта да еден верник поседува луѓе-што во денешносто општество е нормално НЕдозволено т.е строго забрането

Христијанството

Prva poslanica Timoteju
A mi znamo da je Zakon dobar ako se tko njime služi zakonito, 9 svjestan toga da je Zakon tu ne za pravednika nego za bezakonike i nepokornike, nepobožnike i grešnike, bezbožnike i svetogrdnike, ocoubojice i materoubojice, koljače, 10 bludnike, muškoložnike, trgovce ljudima, varalice, krivokletnike, i ima li još što protivno zdravom nauku - 11 po evanđelju Slave blaženoga Boga koje je meni povjereno.

Овој цитат од Библијата јасно го осудува робовладетелството.Коранот од друга страна кажува дека е добро дело да ослободиш роб но никаде не го забранува поседувањето робови.

Исламот

33.50
O Vjerovjesniče, Mi smo ti dozvolili da budu žene tvoje one kojima si dao vjenčane darove njihove, i one u vlasti tvojoj koje ti je Allah dao iz plijena...

Исто така Исламскиот теоретичар Табари пишува како Мухамед имал секс со својата робинка Марија која ја добил на поклон чисто затоа што била негова сопственост.(Табари , Volume39, страна 194)
Мухамед своите робови ги добивал од заробениците кои не биле муслимани.Ова може јасно да се заклучи од примерот кога Мухамед прави масакар на 700-900 мажи од Еврејското племе Banu Qurayza додека жените и децата ги води во ропство-

"Alahov poslanik je naredio da se svim Hebrejskim muškarcima i dječacima koji su dostigli pubertet odsječe glava. Onda je prorok podijelio imovinu, žene, i djecu Hebrejskog plemena Qurayza među Muslimanima." (Tabari VIII, stranica 38)

Onda je poslanik podijelo imovinu, žene, i djecu plemena Banu Qurayza između muslimana, dok je sebi uzeo jednu petinu. I onda je poslanik poslao Sa'd... sa nekim zarobljenim ženama Banu Qureyza u Najd i prodao ih za konje i oružje. "- од исламскиот историчар Sirat Rasulallah

-спрема децата робови бил многу суров како што се кажува во Аденот "Jemenac mi je rekao da su djevojčice (djevojčice robovi koe se koriste kao prostitutke) ohrabrivane da imaju djecu, posebno sa bijelim muškarcima. Jer ako bi ropkinja imala bijelo dijete, dobila bi bonus od 20 pounda kada bi dijete uzeli od nje."

Мухамед рајот го забранува за-алкохоличари,робови кои ќе побегнат!(Sahih al-Jami # 3047)

Значи јасно може да се види дека Исламската религија и не толку многу се темели на мир,соживот и трпеливост.Всушност од цитатите јасно гледаме дека на муслиманите им е заповедано од нивниот бог Алах да ги исчистат неверниците и оние кои што ќе се одречат од Исламот,да имаат робови,да продаваат жени идеца,да убиваат заради плен....има уште само што сеа немам време..покасно...
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Да не заборавиме дека рисјаните како и муслиманите имале робови. Нели, иако се забранува. Португалија имала мошне голем и лукративен бизнис со робовите, а се укинува ропството во САД кога? Ова само за потсетување.
 

StormAngel

Stormology
Член од
22 јануари 2005
Мислења
5.059
Поени од реакции
244
Дани станала експерт по теологија или мене така ми се чини?:)
 
Член од
30 декември 2005
Мислења
1.190
Поени од реакции
5
StormAngel напиша:
Дани станала експерт по теологија или мене така ми се чини?:)


...Od kade da izvadime fakti nie ..ima 10 biblii ?

Storm Znaes ti nekoja ?
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Не знам, види, секој може да интерпретира како ака, она интерпретира на свој начин, за сметка на едната религија, прави суштински, нејзини ралзики, позитивни, за другата. Интерпретација е тоа. Во моментов тоа е нејзината интерпретација.
Би сакал да видам некој муслиман да се зафати со слична анализа, од негова перспектива, за да и другите осознаат и увидат кој како мисли, размислува, аконечно, на крај да увидат, преку полемиките, колку религиите всушност се непотребни во денешницава, во времето на модерната мисла.
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Marlboro-light напиша:
...Od kade da izvadime fakti nie ..ima 10 biblii ?

Storm Znaes ti nekoja ?
Никотин, не јај вафли, има Дани Библија, имаш ти Куран. ОК, анализирај, не каки, в ред. дај твое мислење, размислување. Впроечем пишав во претходниот пост. Земи библијата и куранот и демантирај ја. Еве, јас ќе седам понастрана, само ќе читам и гледам да не забегате во навреди и кавги и непродуктивност. В ред.
Досега, ништо лошо не кажа, напротив, за разлика од тебе изнапиша анализи и нејзини размисли околу разликите меѓу христијанството и исламот.
Сега тебе ти е ред или немаш капацитет?
 

StormAngel

Stormology
Член од
22 јануари 2005
Мислења
5.059
Поени од реакции
244
Може ја, може ја. :)
То ест, дајте на Дани и мене една тема, за да таму можеме директно ја и нејзе да дебатираме за вакви или други теми. Баш би сакал.
Ама без ваше одобрение, јок.
 

Eko1

Форум Џедај
Член од
20 мај 2005
Мислења
1.579
Поени од реакции
29
Исламот категорично и јасно го има забрането заробувањето на слободниот човекнеговото поробување или продавање на друга личност како роб. Мухамед (А.С) со свои зборови рекол: "Има три категории на луѓе против кои ќе се обвинети на Судниот Ден. Од овие три категории една таа за луѓето кои што ќе заробат слободен човек или продадат човек како роб." (al-Bukhari & Ibn Majjah).

Гледано од страна на Исламот кон робството:
Во времето на појавувањето на Исламот, робовите во Арабија биле нормала појава. Исламот ги охрабрувал робопоседниците на разлилни начини да ги убеди да ги ослободат своите робови. На Муслиманите им беше наредено сите што поседуваат робови истите да ги ослободат а за возврат ќе им бидат опростени некои од направените гревови што ги имале до тогаш. Ослободувањето на роб своеволно беше декларирано како големо добро, толку големо што било кажано дека секој дел од телото на тој човек ке биде заштитено од вечните огнови на пеколот.
Во рок од 35 до 40 години сите робови во Арабија беа ослободени. Имало такви богати луѓе како што бил Abd al-Rahman којшто купил 30,000 робови и веднаш ги ослободил.
После овој пресврт единствениот вид на робови во Исламот биле затворениците на војната кои што биле фатени на бојното поле. Овие затвореници биле држени со цел истите да бидат трампани со спротивставената страна за заробените Муслимани на бојното поле. Доколку немало за кого да ти трампаат им била одредена цена за откуп од страна на својата армија, доколку и тоа не било платено тогаш истите заробеници биле распределни на војниците коишто ги
заробиле да ги чуваат во нивните домови. На војниците им било наредено со нив да се однесуваат добро и коректно. Доколку некој од овие затвореници се решел да се преобрати во Исламот, тогаш тој целосно бил слободен. Многу од ваквите затвореници и нивните потомоци кои што останале во Исламските држави и се преобратиле
во исламот станале учители, имами, државници и генерали во aрмијата.

Земено од книгата на Abul Ala Mawdudi
"Human rights in Islam" (Chapter 3, subsection 5 - Al Tawhid Journal,
vol. IV. No. 3 Rajab-Ramadan 1407. 5.)
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ете, вакви дискусии сакам, а не обично мерење кому му е подолг или на која и е подлабока или потесна.

Еко, знаеш зошто те почитувам,нели.

Умна дискусија, останатите да не сте ја посрале. Молам или мамата.

Дани, реплика?
 

Eko1

Форум Џедај
Член од
20 мај 2005
Мислења
1.579
Поени од реакции
29
Не можам сега да преведувам.... ќе се потрудам покасно за поубаво разбирање.... еве ви линк.... тука се споредени 10-те Божји Заповести со Коранот.... т.е. нивните сличности текстуално или содржински.

http://www.religioustolerance.org/chr10cisl.htm
 
Член од
24 мај 2005
Мислења
957
Поени од реакции
16
Сите сме денес робови како и поранао, само формата е сменета.
 

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
@Eko1


Jaс кажав дека Исламската вера поддржува ослободување на робови но
не забранува поседување на робови-највеќе жени и деца а не заробеници од бојното поле.Во следниов цитат од една од највлијателните исламски книги може да се види дека покрај тоа што е дозволено поробување на жени ,дозволен е и присилен секс без заштита т.е со друг метод на завршување на чинот.Еве-

Dobili smo neke žene iz ratnog plijena i koristili smo coitus interruptus (prekid seksualnog snošaja prije ejakulacije muškog sjemena) sa njima. Tako da smo upitali Alahovog poslanika u vezi toga i on je rekao, "Je li to stvarno radite?" ponavljajući pitanje tri puta, "Nema duše koja je predodređena da se rodi, a da se neće roditi do Sudnjeg Dana-Bukhari Vol. 7-#137

после еве како Мухамед постапувал т.е заповедал да се постапува со жените на убиените Евреи-

Bukhari Vol. 5-#512 "...Prorok je ubio njihove ratnike, a žene i djecu odveo u ropstvo..."

еве како се однесувале спрема купувањето и продавањето робови-

Abu Dawud #3499, 3500- "Garancija na roba je tri dana. Ako nađe neki defekt na robu u roku od tri dana, može ga vratiti bez dokaza; ako nađe defekt na robu poslije tri dana, morađe dati dokaz da je rob imao defekt kada ga je kupio."

од тука може да се види дека на робовите се гледало како на потрошна стока која што може да се врати (?!) или пак ако поминат 3 дена а не се најде дефект после тоа ќе мора да се докаже кој е дефектот за да си ги добие парите назад сопственикот(пак ?!).Значи не биле само земани од бојното поле ,користени за замена и не биле доста трпеливи и фер со заробениците туку како на пазар се купува и продавале робови.Инаку ова се извадоци од Хадиси

Ibn Qayyim al-Jawziyya -познат Исламски историчар наведува во неговата книга "Zad al-Ma'ad"(незнам да ја преведам) као Мухамед се однесувал со своите робови -инаку страница 160 дел 1-


"Muhamed je imao mnoge muške i ženske robove. On bi ih kupovao i prodavao, ali je kupovao više nego što bi prodao. Jednom je prodao jednog crnca za dva druga crnca. On je kupovao više robova nego što bi prodao."


"Muhamed je imao veliki broj crnih robova. Jedan od njih se zvao 'Mahran'. Muhamed bi ga tjerao da radi više od drugih ljudi. Kada god bi Muhamed išao na put, on ili njegovi ljudi bi se umorili od nošenja stvari, tada bi natjerao Mahrana da nosi. Mahran kaže "Čak i kad bi već nosio teret od 6 do 7 magaraca, bilo ko da se umori bi bacio svoju odjeću ili štit ili mač na mene da nosim."


Значи и самиот пророк се однесувал сурово спрема своите робови т.е доста шокантно е што и еден пророк самиот тргувал со робови.Е сега нешто уште пошокантно за мене лично а вадено од Коранот директно за како може еден муслиман да пстапува со робовите-


1.Робот може да се силува(КKur'an 33. 50, 4. 24, Hadis Sahih Muslim vol. 2, #3371, Bukhari Vol. 7-#137, Bukhari Vol. 5-#459)


2.Робот може да се тепа (Sirat Rasulallah stranica 496)


3.Муслиман не добива смртна казна за убиство на роб(Kur'an 2:178)


Инаку доста интересно е што навистина Муслиманите сакаат да го оправдаат фактот дека имало робови со тоа дека тие всушност биле слуги,дека не биле малтретирани,дека се одело на постепено ослободување на робовите...ако е така зошто робството постои и 1000 години после Мухамед кај муслиманите?Всушност и ден денес во некои Муслимански земји има ропство како Судан и Мауританија-во 21 век!Во северозападен Пакистан девојчиња под 5 години се продаваат на аукции,во Авганистан девојки меѓу 5 и 17 години се продаваат за 100 долари?! ...Не ви текнува за побуната на робовите во Ирак кои беа присилени да работат во рудник и во која побуна загинаа десетици илјади луѓе?Побуната траела 11 години- за ова сведочи и книгата "The History of Islam", Robert Payne, p.185


Пак ќе повторам-во Аденот пишува-

"Jemenac mi je rekao da su djevojčice (djevojčice robovi koe se koriste kao prostitutke) ohrabrivane da imaju djecu, posebno sa bijelim muškarcima. Jer ako bi ropkinja imala bijelo dijete, dobila bi bonus od 20 pounda kada bi dijete uzeli od nje


Акое толку муслиманството за ослободување на робови (што јасно се покажа дека не е судејќи по тоа дека до ден денес имаат робови) зошто тогаш во следниот Хадис пишува вака-

Prorok (saw) je rekao, "Alah je zabranio Raj sledećim grupama ljudi:odbjeglom robu alkoholičaru, , i onom koji je popustljiv uprkos lošim djelima koje čini njegova porodica" (Sahih al-Jami # 3047)

Следниот Хадис говори вака-

Malik 362:1221 - Ibn Fahd je rekao: "Imam neke ropkinje koje su bolje od mojih žena, ali sam htio da ostanu trudne. Mogu li uraditi azl (coitus interrruptus) sa njima?" Hajjaj je rekao:"One su tvoje obradive površine. Ako hoćeš da ih zalijevaš, onda to uradi, ako ne želiš, onda ih čuvaj suhe."
Мухамед немал робови се додека не почнал да војува и убива во име на Алах.Инаку знам дека и христијаните имале робови ама да не мешаме тука религија.Христијанската религија не дозволува робови,тепање на робови,силување и таканатаму додека Исламот тоа изрично го дозволува во нивата света книга Коранот и Хадисите.Неможе никој да ме убеди после овие извадоци и цитати дека тоа не е вистина освен ако цитатите се погрешни што 100% сум сигурна дека не се.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom