No zoshto taa priprema za toj drugiot, ubaviot zhivot e nasilna i po cena na smrt?
Prvo vo Koranot se naveduva deka vo verata nema prisila:
"Vo verata ne e dozvoleno so sila nekogo da go nagonish - vistinskiot pat jasno se razlikuva od zabludata! Onoj koj ne veruva vo Shejtanot (djavolot), a veruva vo Alah – se drzi za najcvrstata vrska koja nema da se prekine. A Alah se slusha i se znae." (Quran 2.256)
Se toa bi bilo OK dokolku nekoi obratni koncepti ne se vo osnovata na islamot, t.e. deka gornit stih ne e samo fasada, zosto drugite upati vklucuvaat prisila; odobruvanje za pljacka; grabanje na plen (kako motiv); robovlasnistvo; i mnogu drugo. Na primer:
"Koga kje projdat svetite meseci, ubivajte gi mnogubozcite kade i da gi najdete, zarobuvajte gi, opsednuvajte gi na sekoj priod docekuvajte gi! Pa ako se pokajat i se pomolat i milostiv pridones dadat, ostavete gi na mir zosto Alah navistina prostuva i miloozliv e." (Quran 9.5)
Znaci Alah go odobruva ubivanjeto na mnogubozci dokolku ne stanat muslimani i ne obavuvaat religiozni dolznosti (kako molitvi i davanje milostinja). Ako go storat poslednovo, togas im se prostuva i nema da bidat progoneti.
Ova ako ne e primer za prisila, ne znam sto e i takov nema, kolku sto znam, vo niedna druga religija!
Slicno, sekoj sto kje stane musliman treba da bide ubien ako saka da ja napusti taa vera:
"Pratenikot reche: 'Ako eden musliman ja napushti svojata vera, ubijte go'." (Buhari, V4B52N260)
Mene me interesira zosto ima vakvi konceptualni kontradiktornosti vo Koranot? Od ona sto go imam procitano, odgovorot e deka Muhamed so godini i postepeno go objavuval Koranot (se smeta celi 23 godini). Koga bil slab, daval objavi za mir i nenasilstvo. Koga osnaznuval voeno, daval objavi so koi se odobruva versko nasilstvo i prisila. Istorijata na Islamot e negovo shirenje so vojuvanje, pljackanje, ubivanje i porobuvanje. Muhamed gi pobeduval svoite sopernici bidejkji gi nadmashil vo surovosta.
Za razlika od ova, Hristijanstvoto ne se shirelo so sila. Naprotiv Hristijanite stradale i bile progonuvani zaradi svojata vera. No osnovata na nivnata vera bilo nenasilstvoto i pravoto na sloboden izbor. Mislam deka tuka e glavnata razlika.