a ti mislis deka se farmeri, imaat prljavi race i ne nosat skapa obleka po default se i siromasni? imas pogresna slika bidejki na um ti se farmerite/seljanite od makedonija, no tamu farmerite ne rabotat po 10 nivi koi zaedno imaat 2-3 hektari, tamu random farmer belec poseduva i po stotina hektari koi negovite predci gi ukrale i so tek na vremeto se im bilo prepisano. znaes kako steknuvale imot? odele na najubavite, najplodni mesta, stavale merka i so konj dolgo vreme javale vo nekolku pravci, pa se sto ke pominele za odredeno vreme go racunale kako nivno. ako slucajno naisle na crnec go strelale bidejki neli nivno e mesto, tie se belci, ne bilo bitno sto nekoi pleminja so vekovi go koristele toa mesto.
poznavam belci od juzna afrika i pretezno se rasisti nevideni koi nekogas nanadvor glumat liberalni humanitarci. vo prosek se i pobogati od random germanec, belgiec itn. imas mnogu seljani koi so semjodelie pecalat po nekolku stotina iljadi evra godisno, samo bidejki ima mnogu kriminal se krijat, a mladite generacii koi se pootrakani gi prakaat na skapi fakulteti sirum svetot. sekako deka ima i familii koi ne se bogati, no vo prosek so kradenjeto i drzenje robovi preku generaciite steknale golem kapital. normalno na videata ke pokazat nekoi od posiromasnite za ljugeto da gi sozaluvaat, nema da gi pokazat belcite koi ziveat vo bogatite kvartovi so ogradi itn.
inaku normalno sto drzavata porano funkcionirala. i na mene ti da mi stanes rob i uste 9 tvoi drugari, da rabotite bezplatno 15 saata na den i toa 365,25 dena godisno bez sloboden den, a jas da ve piknam vo pondila i da vi davam za jadenje kolku da ne crknete od 15 saata rmbanje dnevno i ponekogas i kjotek ako sakate povise za jadenje ili ednostavno mi e merak da ve tepam, da vidis togas kolku ubavo ke bide vo makedonija, kolku ponapredna ke bide. 90% od naselenieto nema da se kudi (nemaa da smee), a 10% ke ziveat malku poubavo.
inaku za mene mladite se isto gjubre bidejki na edna strana demek im e zal sto nivnite predci drzele robovi, ama ok e sto go imaat bogatstvoto i go koristat. ako tolku im e sram neka doniraat se sto poseduvaat i neka pocnat od nula (ne deka so toa se bi bilo ok bidejki parite i fizickiot imot ne e se sto steknala so nivniot kriminal).