Музичко име на тапет : Coldplay

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.363
Поени од реакции
28.468
"Кога си сам" ми помогна да пребродам тапа раскинување. Јебеш.
Слична ситуација пријателе. :cuc:

Инаку јас ги памтам од светското 2002 .Памтам дека беше 10 јуни (задњи ден у школо) . Дента кога требаше да се игра отварањето на првата утакмица Франција - Сенегал имаше на МТВ емисија за свеЦкото со ``легенди`` на фудбалот. Кога заврши емисијата имаше 4-5 мин празен термин пред утакмицата. МТВ го пополнија со спотот од ``Песни Глупави Лесни`` кај што се бркаат у супермаркетот.
Првпат ги чув тогаш и мн ми го направија меракот. Едно време многу повеке ми се допаѓаа од некои странски бендови,но со албумот Африка како некако да подфрлија. Сепак 15 год се поминати од Трумано и мислам дека и времето и годините си го прават своето.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.635
Поени од реакции
31.850
THE NATIONAL
The National се инди рок бенд формиран во Синсинати, Охајо во 1999 година. Сами по себе се необична музичка појава составени од харизмантичниот Matt Berninger и два пара на браќа Aron (гитара, бас, пијано) и Bryce Dessner (гитара) односно Scott (бас, гитара) и Bryan Devendorf (тапани). Свират полека, но изнудуваат секогаш насмевки на лице.

Постојат бендови кои со својата меланхолија ја лечат нашата тага. Во тоа The National се вистински мајстори. Во време во кое многумина безуспешно ја копираат свеченоста на тагата и меланхолијата со која се бафтаа Joy Division, The National се можеби единствените кои им се приближија на тронот и тоа најверојатно затоа што ја погаѓаат онаа суштина на темнината низ која може да се пробие топол зрак на надеж и спас.

The National се бенд кои и се отворија целосно на публиката, се воздигнаа, растурија со мелодичноста и до плафон го подигнаа интезитетот на live изведбите со “Anyone's Ghost”, “Bloodbuzz Ohio”, “Squalor Victoria”, “Afraid Of Everyone”, “England” и “Fake Empire” .

Ако се обидеш да ги дефинираш ондах тогаш тоа би звучело сигурно вака: интимен, едноставен по малку херметичен, но сепак богат со звук, природен и опуштен бенд. Пулсирачки тапани, воздушести гитари и клавијатури кои го згуснуваат звукот на ветровитите двајца сето тоа е одлична позадина за едиствениот глас на Бернингер.Уствари ептен ме бендиса коментарот што го прочитав некаде дека The National создаваат совршена звучна слика за музика која може да се спореди со тешење на пијан пријател.
Дискографија:
The National (2001)
Sad Songs for Dirty Lovers (2003)
Alligator (2005)
Boxer (2007)
High Violet (2010)

Текстот е земен од темата која ја отвори Forrest Gump

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.920
Поени од реакции
11.947
The National, еден од подобрите Indie Rock бендови, кул и доста добар бенд за слушање кога патуваш рецимо. Ги можам, ги сакам и ќе ги слушам увјек, ги сметам во топ 10 индие рок бендови. Имаат одлична дискографија. Важно си ги слушам нон-стоп, и многу си ги сакам. Препорака, одличен и кул бенд.

Andrew

ќ
Член од
27 октомври 2011
Мислења
5.832
Поени од реакции
15.261
Како да ги слушаш со затворени очи, а да не ти плаче малиот мозок од рапавио глас на Бернигер и лелеавата форма на неговата лирика, слична со елеганцијата на @Forrest Gump. Јаки се, ептен се јаки, нема да ги фалам зашо и како слушајте си ги.

Ама пазете.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.635
Поени од реакции
31.850
Еден од подобрите бендови во последниве години. Направив мала грешка што директно им се нафрлив на албумите со пост панкерската жичка, наместо на првиот во кој акустиката си владее, па така и до ден денешен, што се однесува до почетокот на нивната работа, тешко ми е да ги навикнам. Едно време толку бев обземен со нив(а кој не бил што ги слушал) што чинам мислев дека ќе ги слушам за век и векова без да имам потреба од други бендови. Препознатлив вокал со одлично склопена музика во позадина. Тука лично на форумов се во глобала добро прифатени, но треба да ги слушаат сите до еден :D зато шо се The National нели, зато шо имаат музика за емотивни чоеци, а сите ние кој помалку кој повеќе сме си такви.

Оваа песна со таа за духот ми се омилени. Последниот албум е за нијанса послаб од постарите, веројатно затоа што звучи некако помеко, но е одличен албум.

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678
бенд за пиење жестоко :)
Ти се скарала женската и се чуствуваш како отепан?
- 2-3 дози нашналс и еден коњак и лакше се дише
те избркале од работа ??
истиот лек само повеќе коњак :D

едноставно зен моуд си одам и си пуштам така да ме опуштаат, си ги слушам рекреативно и неам гајле :cool:

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.635
Поени од реакции
31.850
АЗРА
Азра е рок група од Загреб која беше популарна во Југославија во текот на 1980-те години. Азра е формирана во 1977 година од водачот на групата Бранимир „Џони“ Штулиќ. Останатите двајца членови од почетокот на групата се Мишо Хрњак (бас гитара) и Борис Лејнер (тапани). Името на групата е според истоимената песна одХенрих Хајне „Der Azra“. Групата Азра се смета за една од највлијателните групи од бившата Југославија.

Членови

• Бранимир Џони Штулиќ - вокали, гитара
  • Бранко Матун - бас гитара (1977)
  • Паоло Сфеци - тапани (1977)
  • Младен Јурчиќ - гитара (1977-1978)
  • Бранко Хроматко - тапани (1977-1978)
  • Марино Пелајиќ - бас (1977-1978)
  • Јура Стублиќ - вокал (1978)
  • Борис Лејнер (од Хаустор) - тапани, вокали (од 1979)
  • Мишо Хрњак - бас (1979-1982)
  • Јурица Паѓен - гитара (1983-1984, од 1987)
  • Стивен Кип - бас (од 1987)
Албуми
  • Sunčana strana ulice (The Sunny side of the street) - (Double - Jugoton, 1981)
  • Ravno do dna (Straight to the bottom) - (Triple Live - Jugoton, 1982)
  • Filigranski pločnici (The Filigree Sidewalks) - (Double - Jugoton, 1982)
  • Kad fazani lete (When pheasants fly) - (Jugoton, 1983)
  • Krivo srastanje (The Mistaken Sublimation) - (Jugoton, 1984)
  • It Ain't Like the Movies At All - (Triple - Diskoton, 1986)
  • Između krajnosti (In Between Extremes) - (Jugoton, 1987)
  • Zadovoljština (Satisfaction) - (Quadruple Live, 1988)

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
„Osjećam da lutam kroz terase svijesti...“

Долги години се на top of the bill кај мене. И секогаш ќе тврдам дека АЗРА е тоа штo got me through.
Сеуште важат за мој омилен бенд од неанглиско говорно подрачје, иако по квалитет и по она што го барам, АЗРА ги ставам на исто место со Забрањено Пушење. Но добро, темата не е за тоа како котираат кај мене.

А што има да се каже за АЗРА а веќе не е кажано. Со единствена разлика во тоа што постојат поинакви писанија за АЗРА/Џони додека тој беше тука, и поинакви писанија откако одлута во Утрехт (онаму кај што нема многу наши, ко што вели). ЈАс сакам да ги сумирам и двете работи. Ко Сумерите што сумирале.

АЗРА е тотално unusual бенд. Можеби еден и единствен наоколу. Иако потпаѓа во класата на novi val, во најсилната абразивна рамка на бранот. Веројатно енергијата на истиот, ширејќи се од подрачја со повисок воздушен притисок на исток кон Урал (Булдожер - Ново Вријеме) му се погоди на Џонија за да ја искаже својата “мака“. Е, тука е интересното. Што Џони успеа да ги дијагностицира болестите на модерното време. Инспириран од истите, а мотивиран од Страмер, Џони направи проект кој и ден денес изгледа свежо. Онај општествен мистицизам во текстовите негови.

Мене ми се свиѓа убавината во тоа, да направиш конгломерат на песни со тематики од типот на „Као ти и ја“ со песна која се замара со проблемите на Исламската Револуција во Иран 1979 година и војната со Ирак. И ред други поетски трискоци, лутајќи низ неговите тераси на свеста.
Прилично исфрустриран од се и сешто, се познава. Ама, јако е што не му продираш во душата, него тој тоа го прави кај тебе. Те пронаоѓа, дали во „Одлазак у ноч“, дали во „Странкиња са плавих eyes“, дали во „Далеко од истине“. Или, ако си Другарот Тито (а знаеме дека само еден беше), ќе се пронајдеш во “Тко то тамо пјева“. Класика, жими се.
ЛЕсно се погодува. Главниот момент на музиката на Азра (т.е. Џони) е неговата поезија. За мене, врвното остварување на овие простори (добро, се разбира, после феноменалниот Ристо Вртев, кој е леб и вода за Сусаро).
Она што може да се извади како негативна критика за АЗРА и музиката на Џони е можеби едноставноќата и избрзаноста во музиката негова. Стилот “кур ме боли - сакам музиката да е наменска и да пренесам порака“ е сосема во ред. Меѓутоа, јас тврдам дека на музички план, Џони може повеќе. Иако, не би менувал ништо ако веќе муабетот е за тоа. А и самиот тој вели дека првото што ке го направиш во поглед на музиката, тоа е добро. Понатаму, се губи на енергија. Вадиш гирата, го свириш и тоа е тоа. Нема назад.
Веројатно тоа е компатибилно на панк циклонот кој ординира над тогашните простори. Битна е пораката, нели.
Можеби едниствен бенд каде што хиперпродукцијата не смета, туку е добар момент. Полната торба текстови на Џони веројатно беше со поголем капацитет него времето, и прекршувањето на епохата на старата Југа, која го направи Џони уште потажен, понеразбран, откажан. Неговиот мистицизам и култната верзија се поклопува со неговото откажување од музиката и од овие простори, тогаш кога сите глупости кои тој претходно ги акцентираше, натежнаа на цела колективна несвесност.
АКо имате забележано, неговата тематска насоченост оди во градација, аналогно на натежнувањето на глупостите во тогашното општество. Од енергичното “Уради нешто“ во стартот, па се до “мала је земја сада за све што мрзе рата“ од крајот, кон Blase, се слуија многу работи на овие простори. А во меѓувреме, неговото дело го одбележа неговата љубов - за изворни, народни. И ко што вели, тоа што го научил од снеговите од Аеродром (кај касарната Гоце Делчев) Скопје. Ко го викале Чупко.
Oна што многу ми се svidja oд творештвото на АЗРА се Орвеловите референци. Од Сестра Ловел 1984, па до мнооогу добрата Last man in Europe кај што пее тој низоземацот Кип (басистот).
Инаку, за живи свирки, мајстори. М а ј с т о р и! Онака, Равно до Дна е за мене еден од најдобрите живи албуми svih vremena. И пак, енергијата и пораката најдобро испаѓаат во живо, нели?
Иако мојов пост заминува во тривијалности и биографски карактеристики на Бранимир Штулиќ, сепак е во корелација со АЗРА. Оти, иако тој напати беше лабелиран како арогантен и тежок човек, сепак, вистината дека тој е АЗРА е ... прилично јасна, ако се навраќаме и дробно ја разгледаме Азрината историја.
А кога би бирал, која ми е омилена негова/нивна песна, тоа би бил најголем проблем за мене. И, истото се менува. Често ми е 3N, многу често Voljela me nije, nijedna. Многупати тврдам дека најдоброто нешто е Balkan, иако пролиферацијата на таа порака во вид на песна која постана хит низ лоботомираната младина која го потпевнува рефренот исто ко Американците што го потпевнуваат Born in the USA од Спрингстин без да скопчаат што е моментот. и Оdlazak u noc не ми е лоша, во поглед на Najbolje najbolji.
А најдобар албум? Шознам. АКо не го сметаме Ravno do dna живиот, тогаш нека биде Filigranski plocnici.

Кога се става ваков бенд на тапет се става и душата наша на истиот. Така испаѓа.

Oh, Pavel...:D

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.654
Поени од реакции
59.640
А замисли Рамбо Амадеус да настрадаше во сообраќајка како мал а Џони да не ја направеше Voljela me nije, nijedna... можеби ќе куртулевме од турбо фолкот. А, Малколм??!!

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
После ова детално излагање на Малком и поентирање за Азра и нејзиниот жив бог Штулиќ, тапетот треба да се заклучи бидејќи се е кажано. Да не навлегувам во детали за Џони, веќе имам пишувано по други теми за него, само на кратко пар реченици.
Да, Џони е Азра, тој ја создаде, ја одржаваше и ја остави во коматозна состојба.
За тоа време во кое творел Џони е пионер во пишувањето на специфичните текстови и начинот на третирање на темите кои ги обработил. (љубов, пријателство, општество, критика меѓу редови)
Кога на една седнка рекол дека заедничката држава пука и ќе издиши го правеле луд, но после го глорифицираа неговото визионерство и гледање на состојбите на пореален начин од останатите кои слепо веруваа дека Екс-ЈУ ќе живее вечно.
Дефинитивно го вметнувам Filigranski pločnici за нивен најдобар албум.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.635
Поени од реакции
31.850
Азра поактивно ги слушав почетокот на средно или крајот на 8-мо, така беше некако.
Зедов едно цеденце со песни од Балканов од кај братучед ми, за да преслушам демек. И таму добро памтам се најдуваше папка во која беа начукани песни од Азра, нешто како компилација, али поинаку беше крстена. Уште од тогаш на прво слушање ми оставија прекрасен впечаток што беше причина плус да ги простудирам подетално.
Обично после секое земено цеде, кога ќе му го враќав ги прокоментиравме бендовите, песните кои сум ги поминал.Тој беше нешто како мастерот, а јас ученик кој ужива во домашната задача.
Во Апореа, познатиот прилепцки кафич често пати се пуштаа Азра, особено во оние викенди кога се пушташе ЈУ музика. Најчето онака при завршување и официјализирање на вечерта тераше Курвини Синови. Пошто и самиот пуштав во истото место едно 3 години редовно, не постоеше вечер во која немаше да спукам барем најмалку една нивна песна.
Дури и еден од последните спомени со братучедов ми се поврзува со Азра. Беше лето 2010-та, онака не многу жешко, свежо време. Ми се јави околу 21 часот, како тоа му било досадно, па ме побара да тркнам до кај него да пивниме кафе кроз музика па да слезиме до чаршијата. И слеговме в чаршија околу полноќ, се помавтавме в парк сат време и заминавме кај мене. Зедовме по пат 2 големи пива и еден чипс, и то нешто го памтам оти го повторував кроз меморија минативе година дена. Во една од собите на први спрат имам касетофон. До касетофонот кутија со касети. Во касетите една од Азра. Таа вечер до раните утрински часови слушавме строго Азра. Најпрвин 2 пати ја свртивме касетата, па го симнав лап топот, да ги докрајчиме и другите песни. И потпевнувавме од Ужас је моја фурка (која ни беше нешто како химна од Азра), па до ,,Ако знаш било што" која вози со мекоста и едноставноста на гитарата и искрениот текст кој е далеку поромантичен, пољубовен од многу вошкарски love сонгс. И така некако не раздени со музиката на Џони. Добро беше тоа време.......

Азра го носат со себе посебниот шмек, каде може да се осети жичката на тукашната музика, закитена со оригиналната идеја на Штулиќ, да направи нешто безвременско.

Често пати некој ќе се иссили и ќе прокака за неговата самобендисаност бла бла бла, демек префорсираност, демек ова демек она, а уствари мене ми е глупо да го слушам, не па да го размислувам :D

Еве една слика од касетата, чкрапната од пред некоја година и еден линк од една песна.

Kajgana Shop

На врв Bottom