Музичко име на тапет : Coldplay

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Доволно е само да се спомене Mark Sandam. Еден од најпотценетите музичари, а воедно и еден од најкреативните музичари. Се согласувам со турви и она напишаното специфичен. Дефинитивно. И бојата на глас, и тонот на басот е препознатлив само за него. Исто како што само клавијатурите на Манзарек се карактеристични само за него.

"I was kind of a dreamy child—a Curious George baby. As a child, people told me they thought I'd grow up to be a poet. You have to wonder what kind of kid someone would say that to."

Член од
17 октомври 2013
Мислења
887
Поени од реакции
1.877
Morphine ми се она што ми е недела како ден.
Во тмурни денови се одлични за слушање. Не дека ќе допринесат за расположението ама некако се супер да ги слушаш додека си играш бурито со ќебето.

.Sky.

Заменик министер без титула
Член од
15 февруари 2013
Мислења
6.857
Поени од реакции
7.241
Овој пат се одлучив малку за блуз, се надевам нема да пречи.

Дами и господа:

356x237.jpg

Рајли Б. Кинг ака Б. Б. Кинг (роден 16 септември 1925 во Itta Bena, Мисисипи) е добро познат американскиот блуз гитарист и текстописец. Тој е еден од најценетите гитаристи. Се најде на познатиот Ролинг Стоунс магазин на третото место од најпопуларните гитаристи во историјата на музиката. Негов заштитен знак е именувањето на гитарите, како на пример (Gibson ES335) Lucille. Наградуван за неговата музика со безброј награди, огромна дискографија од 1956 година, па до 2005 година со изданието на неговите најголеми хитови. Тој одамна е именуван како кралот на блузот, и сеуште ја носи својата круна. На возраст од 76, тој се уште енергично стои на нозе, пее и игра на блуз музиката со немилосрдна страст. Времето нема сила против Б.Б. Кинг, освен што може да го направи попопуларен.

800px-BBKing07.JPG

Ова е само мал дел за него, останатото го оставам вам. (y)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Овој пат се одлучив малку за блуз, се надевам нема да пречи.
..............................
Секако дека не пречи, напротив, за секоја пофалба за ваков “тапет“. Што да се каже за ваков одличен музичар, неговата музика кажува се'. Неуморен во своето творештво па дури и на скоро 90 год.

Еве овде со малку „помош“.

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.920
Поени од реакции
11.945
Madrugada

Madrugada e норвешки претежно алтернатив рок бенд во 1993 година. Членови во бендот се Сиверт Хојем (вокалист), Роберт Бураш (гитара), Фрод Јакобсен (бас). По смрта на Бураш во 2007 година бендот згаснува и останува во минатото. Но доста познат и ден денеска на музичката сцена во Норвешка и ширум европа.

Издадени се 6 албуми

Industrial Silence (1999)
The Nightly Disease (2001)
Grit (2002)
The deep end (2005)
Live at tralfamadore (2005)
Madrugada (2008)

за мене лично најдобар албум е последниот, мадругада. За најдобра песна неможам да се одлучам, ниту пак за најлоша. Се надевам има некој од форумов кој ги слуша.

.Sky.

Член од
15 февруари 2013
Мислења
6.857
Поени од реакции
7.241
Go smebiv naslovot :D

.Sky.

Член од
15 февруари 2013
Мислења
6.857
Поени од реакции
7.241
@Andrew

Да ти кажам право на роденден бев и имав неколку чашки мастика испиено и згора на тоа од мобилен така да финалното тоа беше :D

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.635
Поени од реакции
31.850
Мадругата се одличен бенд кој го открив на старост што би се рекло, а под старост разбирам некоја година минус онаа која ја имам сега, како максимален врв на моево постоење :D

Отприлика пред 3 години некаде ги заслушав, случајно дури шуркав низ јутуб. Знам дека прва песна што ја чув беше Majesty и до ден денешен истата ми е омилена од бендот. Потоа им симнав компилација, за на крај да завршам албум по албум. Еден од ретките бендови каде не можеш да најдиш утка во песна и да чекаш со душа да заврши, туку секоја песна е склопена таман, со посебно внимание и убавина во себе. Штета што ете бендот дели една несреќна судбина поврзана со смртта на главниот гитарист, чија последица влијаеше врз ставање крај на нивното постоење. И соло албумите на пејачот кој има одлична боја на глас, препознатлива пред се, не се лоши, ги препорачувам. Името не можам да ви го пишам оти си има некои нивни букви, но че си најдите да не барам сега.
И уште нешто, заприметете ја точноста на изведбите во живо. Премногу педантно, милиметарски, прекрасно.

gata salvaje

matufa
Член од
2 декември 2011
Мислења
6.882
Поени од реакции
10.440
Gi otkriv bas tuka vo Hit na denot, nekoj imase postirano. Koga prvpat gi slusnav si pomisliv Nick Cave go slusam , tolku slicen glas...
Od togas se zaraziv so niv.
Najomileni mi se
i

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.920
Поени од реакции
11.945
и ја ги открив од форумот, разгледувајќи какви теми има отворено турвиор, имал отворено и за мадругада и ги симнав да ги преслушам, онака после 30 секунди од една песна веднаш ми направија голем мерак. Си ги терам секој ден и стварно ми прават кејф и те како. Стварно се одличен бенд, ви ги препорачувам и ја :) нешто што мора да го преслушате пред да умрете.

Член од
12 јануари 2014
Мислења
1.464
Поени од реакции
1.892
Кул бенд со кул вокалист кој има кул соло албуми.

.Sky.

Член од
15 февруари 2013
Мислења
6.857
Поени од реакции
7.241
Бидејќи колегата поставил веќe име кое е поминато затоа јас поставувам ново.

Каролина Гочева

Каролина Гочева (родена на 28 април 1980) е македонска поп-пејачка, која 2 пати ја претставуваше Македонија на Изборот за песна на Евровизија. Во 2002 година во Талин, Естонија, настапи со песната „Од нас зависи“ и се пласираше на 19 место. Во 2007 година во Хелсинки, Финска, настапи со песната „Мојот свет“, пласирајќи се како 9-та во полуфиналето, а како 14-та во финалето.

Биографија
Каролина Гочева го имаше својот прв забележителен настап на десет годишна возраст на детскиот фестивал "Си-До" во Битола и на фестивалот Макфест во 1991 во Штип со песната "Мамо, пушти ме". На почетокот на нејзината кариера, таа настапуваше на голем број домашни фестивали за промовирање на нејзиниот талент и нејзината кариера. Стана редовен учесник на фестивалот Скопје-Фест, дебитирајќи во 1994 со песната "Кој да ти каже". Во наредните години успешно настапуваше на Скопје-Фест каде што се избираше песна за Евровизија. Во 1996 учествуваше со песната "Ма, ајде кажи ми" и се пласира на деветто место. Во 1998 учествуваше со "Украдени ноќи" и имаше поголем успех стигнувајќи до четвртото место со 10,454 гласови. Во 2000 година Каролина стана дел од Авалон продукција и го издаде својот деби-албум "Јас имам песна". Од овој албум излегоа хитовите "Сакај ме", "Без оглед на се" и "Немир" која ја испеа во дует со Тоше Проески. Меѓу песните на нејзиниот прв албум беше и "За нас" која ја напиша Дарко Димитров, со која настапи на Скопје-фест. На овој фестивал Каролина за малку не победи, заврши на второто место со 916 поени. Во 2000 година таа потпишува договор со Авалон Продукција и го издава нејзиниот прв албум „Јас имам песна“ и од тој албум произлегуваат хитовите : „Без оглед на се“, „Сакај ме“, „Срцево не ќе издржи“, „Милениум со тебе“ и други.

Евровизија 2002
Во 2002 година на Македонскиот национален избор Каролина настапува со песната Од нас зависи и победува. Меѓутоа набргу се јавува контроверзија меѓу МТВ и Каролина. Имено Каролина има желба да ја пее песната на англиски јазик, бидејќи според нејзиното мислење на претходните учества на Евровизија Македонија се претставувала на македонски и немала некој добар пласман. За разлика од неа, во МТВ биле убедени дека треба да се пее на македонски, и биле подготвени ако Каролина не сака да ја изведе песната на македонски, на Евровизија 2002 да настапи второпласираната Андријана Јаневска. На крајот, Каролина сепак прифаќа да пее на македонски. Во Талин Каролина се пласира на 19 место, недоволно за Македонија да оди во учество наредната година. Таа година Каролина е избрана за мис Евровизија.

2003-2007
Во 2003 година го издава албумот „Зошто сонот има крај“. На тој албум се јавуваат повеќе композиции од кои најпознати се „Ти можеш“, „Јамајка“ како и „Кажи ми“ со која настапува на Будва Фест 2003. На овој алубм горенаведените три песни се испеани и на англиски.

Во 2010 година го издаде својот 9 албум Капка под небото, што донесе нов спектакуларен хит Не се вракаш, на кого учествува Влатко Стефановски.Со што песната доби и свој видео запис.

Албуми
"Мамо, пушти ме" - 1992 (детски албум)
"Јас имам песна" - 2000 (првиот студиски албум)
"Зошто сонот има крај" - 2001
"Знаеш колку вредам" - 2003
"Кад звезде нам се склопе... као некада" - 2003 (на српски)
"Во заборав" - 2005
"У забораву" - 2006 (на српски)
"Македонско девојче" - 2008
"Капка под небото" - 2010
"Најубави песни" - 2012
"Македонско девојче 2" - 2014

Goceva-ESC2007-portrait.jpg

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења