Музичко име на тапет : Coldplay

Член од
20 април 2009
Мислења
994
Поени од реакции
946
Лед Цепелин имаат еден уникатен начин на пишување на нивната музика...За првпат една рок група се насочува кон американскиот блуз и фолклор, и всушност тука треба да се бараат корените на нивните идеи. Јасно е дека на својот пат тие превземале идеи, но начинот на кој го обработиле и крајниот производ од тоа е БЕЗВРЕМЕНСКИ. Ќе се согласам со вас дека Пејџ е еден од најдобрите гитаристи на сите времиња, дури и тотално надуван правеше чуда со гитарата, но би се задржал на ритам секцијата..Сигурно сте заприметиле дека тоа е душата на бендот, толку софистицирано и свирење доведено до совршенство кое дава одлична основа за мајсториите на Пејџ и Плант, дури на моменти и ги покрива нивните грешки..Тоа е страшно! Според мене сите бендови од тоа време кои беа славни имаат неверојатна ритам секција, која е најдобрата подлога за да се развијат гитаристите како Блекмур, Ајоми и споменатиот Пејџ..Голем дел од нивната популарност, на нивниот стил се должи токму на нив..Не можам да кажам која песна ми е омилена, тешко е да се издвои една. Но кога ќе погледнам дека еден Слеш, еден Дејвид Ковердејл еден Кози Пауел учеле и во моменти од нивната кариера дури и ги имитирале работите кои ги правел овој бенд, сваќам дека можеби и се најголемата рок група на сите времиња. Пионери на се она што следуваше понатаму...

Down

Aloysius Devadander Abercrombie
Член од
4 мај 2012
Мислења
4.073
Поени од реакции
7.035
Лед Цепелин имаат еден уникатен начин на пишување на нивната музика...За првпат една рок група се насочува кон американскиот блуз и фолклор, и всушност тука треба да се бараат корените на нивните идеи. Јасно е дека на својот пат тие превземале идеи, но начинот на кој го обработиле и крајниот производ од тоа е БЕЗВРЕМЕНСКИ. Ќе се согласам со вас дека Пејџ е еден од најдобрите гитаристи на сите времиња, дури и тотално надуван правеше чуда со гитарата, но би се задржал на ритам секцијата..Сигурно сте заприметиле дека тоа е душата на бендот, толку софистицирано и свирење доведено до совршенство кое дава одлична основа за мајсториите на Пејџ и Плант, дури на моменти и ги покрива нивните грешки..Тоа е страшно! Според мене сите бендови од тоа време кои беа славни имаат неверојатна ритам секција, која е најдобрата подлога за да се развијат гитаристите како Блекмур, Ајоми и споменатиот Пејџ..Голем дел од нивната популарност, на нивниот стил се должи токму на нив..Не можам да кажам која песна ми е омилена, тешко е да се издвои една. Но кога ќе погледнам дека еден Слеш, еден Дејвид Ковердејл еден Кози Пауел учеле и во моменти од нивната кариера дури и ги имитирале работите кои ги правел овој бенд, сваќам дека можеби и се најголемата рок група на сите времиња. Пионери на се она што следуваше понатаму...

Да и ја мислам дека колку и да е добар Пејџ без Џон Пол Џонс и Бонам ништо немало да направи, мислам Бонам ти е најдобар бубњар у историја, Џон е врвен музичар.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.636
Поени од реакции
31.850
Ајде малку и лошата страна на Пејџ, кај шо не се покажал ко шо треба на видеата и свиралото :D

Oд 7:50 нагоре, до крај, на 9:18 доволно кажува фацата на Клептон :D

W

Werther

Гостин
Leonard Cohen
Следно музичко име на тапет е великанот Леонард Коен. Роден е 1934 година во Монтреал, Канада. По финанскиските потешкотии како писател, кон крајот шеесеттите години ја започнува својата музичка кариера. Првиот албум Songs of Leonard Cohen го издава во 1967 година кој бележи огромен успех

Вкупно има издадено 12 студиски албуми

Songs of Leonard Cohen - 1967
Songs from a Room - 1969
Songs of Love and Hate - 1971
New Skin for the Old Ceremony - 1974
Death of a Ladies' Man - 1977
Recent Songs - 1979
Various Positions - 1984
I'm Your Man - 1988
The Future - 1992
Ten New Songs - 2001
Dear Heather - 2004
Old Ideas - 2012

Teксовите се повеќеслојни, но генерално се преплетуваат две матрици, љубовта и религијата. Првите три албуми е интровертни, мрачни и депресивни.

Подоцнежните албуми се полесни и генерално (освен Recent Songs) преовладува љубовната тематика.

My personal favourite:

Неверојатно е колку музички имиња се инспирирани од Коен, Ник Кејв, Ендру Елдрич, Боб Дилан, Џони Кеш, буквално како на Бог се гледа на Леонард Коен...

Курт Кобејн ќе напише:

Give me a Leonard Cohen afterworld
So I can sigh eternally

По самоубиството на Кобејн, Коен ќе изјави:

I'm sorry I couldn't have spoken to the young man. I see a lot of people at the Zen Centre, who have gone through drugs and found a way out that is not just Sunday school. There are always alternatives, and I might have been able to lay something on him.

Повелете. :)

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Ах, го обожавам. Гласот, мелодиите, песните и текстовите те носат онака во друг свет. Поубав од овој.:love: Колку и да е клише, секогаш сум сакала Dance me to the end of love да ми ја отвори свадбата.:pipi:

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.636
Поени од реакции
31.850
Го почитувам чоеков, али послабо ми е слушан, да бидам искрено послабо ми се слушани сите тие легенди од тие поинакви времиња. Ветувам ќе го расчепкам. Mу знам максимум 10 песни што е премалку....

Еве нека биди ова.

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Кога се збори за големо име во музиката, за жива легенда, за поет, се чувствувам недостоен да пишувам за него. Во случајов, за господинот шармер ќе пренесам еден мој омилен твит кој ми текна едно утро, а со кој е опфатено се што сакам да кажам на темава.:)

Дефинирај ја љубовта?
Нема потреба, преслушај било која песна од Leonard Cohen, сам/сама ќе си ја најдеш дефиницијата.

За крај едно интервју кое мора да го изгледате. Во овие неколку минути е опишано се.

Semiramida

A prayer for the wild at heart kept in cages
Член од
27 јули 2013
Мислења
97
Поени од реакции
120
Мојата најстара сестра ме зарази со него.Ваков боем се раѓа на незнам колку години.Ја имав честа да го гледам во живо во Белград.Тешко да се одвои омилено нешто од него , ама First we take Manhattan ме погодува лично.

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Неизбежно беше и на темава да пишам зошто "растев" со него ... Прв пат го слушнав кога бев 8-мо одделение. Одев да си купам касета од Joan Baez зошто ми беше тазе откриена, па вработениот во Комисионот ( зборов ме потсеќа дека помина деценија и кусур ) ми "подвали" и касета од Леонард. Се уште сум му благодарна ...

И ова е првата слушната песна од него:

Eве и една од последниот албум:

коцка

Curiouser and curiouser!
Член од
12 јули 2005
Мислења
7.187
Поени од реакции
13.821
Ах, го обожавам. Гласот, мелодиите, песните и текстовите те носат онака во друг свет. Поубав од овој.:love: Колку и да е клише, секогаш сум сакала Dance me to the end of love да ми ја отвори свадбата.:pipi:
Одлична песна! Само има една верзија од пеачка една што можда и повеќе ми се свиѓа...

Kajgana Shop

На врв Bottom