IRON MAIDEN
Iron Maiden е британски хеви метал бенд кој постои од 1975 година.
Основач на бендот е Стив Харис кој е басист и автор на многу (ремек) дела кој се застапени во нивната голема дискографија која брои 15 студиски албуми. Моментални членови се
· Стив Харис-Басист
· Брус Дикинсон – Вокал
· Адриен Смит – Гитара
· Дејв Муреј-Гитара
· Јаник Герс – Гитара
· Нико Мекбрајан- Тапани
Исто така од голема почит треба да се вметнат и поранешните фронтмени на овој бент како Пол Ди анио и Блејз.
Мејден црпат слава од тие историски текстови, мелодична метал музика кој е уникатна во нивно време, моќниот вокал на Брус , страшната енергија и атмосфера која ја придонесуваат на нивните концерти и морам да го спомнам Eddie
Edward e маскотата и лицето на бендот, интегриран во секој албум и секој настан.
Едноставно неможе да се замисли Мејден без Eddie, тој е the evil that man do, the number of the beast, the one who we fear in the dark, the path to the brave new world, the reincarnation of Benjamin Breeg , the curse of the albatross итн.
15 албуми со препознатлив стил, со мрачни и светли лирики, со смрт и реинкарнација, со страв и храброст, со паганизам и христијанство, во песните и албумите на мејден можете да најдете апсолутно се, од битката на балкава, до проколнатиот морепловец, од седмиот син на седмиот син, до страшната 41ва и борбата над британија, историски точни во најголем случај, изработени во епски песни и моќна музика, со одличен вокал и уште појако гитарско соло.
Едноставно со мејден се учи историја, се учи класика, се учи и филозофија.
Како прв метал бенд или посериозен бенд(не сметајќи го метеора на линкин парк кој ми беше првиот албум што сум го слушнал) се навлеков уште од првата нумера а тоа беше holy smoke,па потоа дојде 2 minutes to midnight и веќе почна да се слушаат албум по албум.
Иако досега со исклучок на еден албум немаат утка според мене, за најомилен сеуште ми останува Brave new world.
Кога во 2006 го гледав rock in rio DVD edition.Кој претходно го барав во сите видеотеки во прилеп, решив и си ветив на самиот себеси дека еднаш ќе одам на нивни концерт па макар и последно нека е
Годинава ја имав таа чест за seventh son турнејата да ги начекам во Загреб, најквалитетно потрошени 140 евра во мојот живот. Сега се нафаќам и во виена да отидам, и ако треба и подалеку , мејден вредат, мејден се театар за концерти, нешто како шекспир во драма.
ќе ставам некоја песна само и комплетниот албум brave new world. али во секој случај овој бенд заслужува да се ислуша комплетно
@Forrest Gump или @turvior нека го средат насловот
@Andrew закаснато али не заборавено