Може кеса?

• Креатор на темата Daftie
  • Време на започнување
Член од
19 јуни 2007
Мислења
3.422
Поени од реакции
116
Ја си купувам у маалски продавнички, па ваљда пошто ме знаат не ми штедат на ќеси, а и некад ако мислам дека ми треба ќеса плус им кажувам и такоѓе ми даваат. А за Кам маркет тачно е и стварно се ретардирани, не им е работа на нив да мислат дали мене ми треба ќеса за чоколадо, има да ги извадат надвор па на кој колку му треба нека си зима.
Е за ова не си у право. Точно е дека понекогаш не даваат доволно кеси, но не е добро ни доколку стојат на каса бидејќи има луѓе кои ако им требаат 3 кеси зимаат 6 и така прават само повеќе ѓубре и ништо повеќе.

doti4nata

Drama Queen
Член од
25 септември 2005
Мислења
3.390
Поени од реакции
35
Е за ова не си у право. Точно е дека понекогаш не даваат доволно кеси, но не е добро ни доколку стојат на каса бидејќи има луѓе кои ако им требаат 3 кеси зимаат 6 и така прават само повеќе ѓубре и ништо повеќе.
Е да бе, глеам Веро и Рамстор пропаднаа пошто им зимаат место 3 по 6 ќеси и низ цел град се лепршаат нивните кеси пошто луѓето ги зимаат како вишок. На крај краева ако некој напраил трошок од илјада денари и мисли дека ќеса плус ќе му заврши работа -НЕКА СИ ЈА ЗЕМЕ! Кај најчесто не ти помагаат да стаиш што си пазарел у ќеси, уште и ќе ти даваат колку што они мислат дека е потребно. И што највише не сваќам зошто воопшто на продавачката и е гајле колку ќеси ќе и земат, да не и кратат од плата побогу...

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.991
Поени од реакции
12.553
Е да бе, глеам Веро и Рамстор пропаднаа пошто им зимаат место 3 по 6 ќеси и низ цел град се лепршаат нивните кеси пошто луѓето ги зимаат како вишок. На крај краева ако некој напраил трошок од илјада денари и мисли дека ќеса плус ќе му заврши работа -НЕКА СИ ЈА ЗЕМЕ! Кај најчесто не ти помагаат да стаиш што си пазарел у ќеси, уште и ќе ти даваат колку што они мислат дека е потребно. И што највише не сваќам зошто воопшто на продавачката и е гајле колку ќеси ќе и земат, да не и кратат од плата побогу...
Во Европа не само шо не ти поможвит, туку и не ти дават ни кеса.Ако сакаш кеса,изволте, оди, купи ја,плати си...и на секое следно пазарење носи ја кесата со тебе,ако ти е мачно то, купви на секое пазарење нови кеси...

Член од
19 јуни 2007
Мислења
3.422
Поени од реакции
116
Е да бе, глеам Веро и Рамстор пропаднаа пошто им зимаат место 3 по 6 ќеси и низ цел град се лепршаат нивните кеси пошто луѓето ги зимаат како вишок.
Пак мешаш профит/загуба од кеси со екологија. Според мене сите тие кеси треба да се наплаќаат како што е сегде во свет, а не да се раздаваат на секого и после тоа да завршуваат на улиците низ Македонијава. Кога тие ќеси би се наплаќале ќе видиш колку помалку ѓубре би имало по нашава ни мила Македонија.

doti4nata

Drama Queen
Член од
25 септември 2005
Мислења
3.390
Поени од реакции
35
Па вие што држите предавања како е во Европа први ќе се буните ако ви ги наплаќаат кесите. Не сме у Европа бај д веј. Ти носиш ли торба кога идеш да купуваш? Што е со ќесите од бутиците? Или и тоа треба у торба да си го пикнеш? И ако збориме за екологија во градов многу повеќе има пластични пивски шишиња, а покрај нив кеси од дечишта што сакаат да скријат што носат и после тоа ги фрлаат. Јас зборев за нормални луѓе што одат да купуваат и после купувањето одат дома, ги чуваат кесите за да го собираат ѓубрето во нив и да го фрлат у канта. А ако има некој чија занимација е да земе ќеса плус и да ја фрли надвор тогаш нека посети психијатар. А и на крај краева сега имаме сторги закони на Плоштадот во Скопје па некој и да фрла ќеси (пошто се доминантно ѓубре у градов, КАКО НЕ!) ќе плати казна.

Член од
19 јуни 2007
Мислења
3.422
Поени од реакции
116
Па вие што држите предавања како е во Европа први ќе се буните ако ви ги наплаќаат кесите. Не сме у Европа бај д веј. Ти носиш ли торба кога идеш да купуваш? Што е со ќесите од бутиците? Или и тоа треба у торба да си го пикнеш? И ако збориме за екологија во градов многу повеќе има пластични пивски шишиња, а покрај нив кеси од дечишта што сакаат да скријат што носат и после тоа ги фрлаат. Јас зборев за нормални луѓе што одат да купуваат и после купувањето одат дома, ги чуваат кесите за да го собираат ѓубрето во нив и да го фрлат у канта. А ако има некој чија занимација е да земе ќеса плус и да ја фрли надвор тогаш нека посети психијатар. А и на крај краева сега имаме сторги закони на Плоштадот во Скопје па некој и да фрла ќеси (пошто се доминантно ѓубре у градов, КАКО НЕ!) ќе плати казна.
Дефинитивно нема да се бунам доколку се наплаќаат ќесите. И иако и јас ги користам тие кеси за ѓубре како и многу други луѓе мислам дека и тоа е грешен потег. Во Педерија (читај Грција) е забрането фрлање ѓубре во обични пластични кеси. Кај нив мора дома да си имаш голема црна кеса во канта инаку ќе си пратиш казна. Доколку и кај нас има ваков закон би било супер и тие кеси би биле сосем непотребни. Инаку приметувам на излети дека луѓе во тие пластични кеси од Тинекс и слични маркети носат кобасици и слични ствари за скара, а потоа истите ги оставаат на местото каде што седеле. Има уште еден куп случеви кога луѓето ги фрлаат овие кеси каде што ќе им текне ама ај сега да не набројувм.
Инаку колку што јас знам има и бутици во кои се користат хартиени кеси. Така што не мора да носиш торба кога идеш на шопинг во бутици туку најкултурно ќе си носиш во хартиена кеса.
Инаку еве кога веќе почнав ќе се доискажам: Голема пофалба до Неоком кои НЕ користат пластични кеси туку сите производи кои ќе си ги купиш уредно ти ги датаат во хартиена кеса.

doti4nata

Drama Queen
Член од
25 септември 2005
Мислења
3.390
Поени од реакции
35
Ние не сакаме да бидеме Педерија. Која е уопште разликата у голема црна ќеса или мала ќеса, ќеса е ќеса!. И муабетот на целава тема е за маркетите што штедат ќеси и не ме убедувај дека ги штедат од еколошки причини. А ако навлагаме у Европа ондак треба да почнеме дека они имаат стандард па може да си дозволат да платат ќеса бла,бла. Инаку колку што знам јас бутиците што даваат хартиени ќеси НАЈЧЕСТО се некои опасни марки, а не секој може да си дозволи да купува таму, повторно е стандардот во прашање. А камперите покрај ќесите оставаат и пластични чаши, тањири, разно разни хартии и ќеси од чипсови, шишиња, така да тоа нема врска со ќесите туку со нашите несовесни граѓањи. За да носи некој ќеса, значи дека треба да носи нешто во неа и пак фрлањето ќеси е ради мрзата на граѓаните да станат и да ја фрлат у канта или пак немањето канти. А тоа со хартиените ќеси, да, убава замисла ама у големи маркети каде што ќе можеш со количка да си ги донесеш работите до кола, а не у 10 прцул хартиени ќеси да набуташ се па да не глеаш кај идеш. Можеме да збориме за Европа колку сакаме, не ни е таков менталитетот. Колку што малолетниците не купуваат алкохол и цигари, колку што нема да пиеме после 7 саат, така и луѓето нема да прават ѓубре ако нема ќеси. Не е до ќесите - до нас е! А продавачките што штедат на ќеси - дроп дед ју санавабичес!

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
се секавам на времето пред некои 10 години кога кесите се наплакаа од 3 до 5 денари...
а баш пред некое време ми се деси да одам да купам шеќер во еден од ланецот супремаркети во гостивар - гетро и купив 10 килограми шеќер а бев со другарка за да ги носиме по 5кг во кеса..
типкава реди во една кеса и ја кине кесава ... потоа ми ги налупа сите 10 во иста кеса ( која исто така беше поткината) со изговор дека немале кеси. да ти се пљукнам... Гетро има најмалку 20 маркети во градов и да нема кеси.. бизнис ненормален се прави и за кеси да е проблемот?
а за нехигиената е друга приказна што има секаква сељачана незначи дека треба во една најобична тенка кеса да тегнам 10 кг шеќер

D

Daftie

Гостин
Идејата на темава не планирав да биде во никој случај поврзана со екологија, туку штедливоста на маркетите/продавачите.
Кога ги вработуваат во КАМ, сигурно еден од условите да ја добијат работата е да се заколнат во се што им е мило дека ќе направат се што е во нивна моќ за да заштедат на кеси, бидејќи имам купувано од повеќе КАМ маркети и сегде е така. Пу, да тибам Камчевскиот сосе син!

А, за хартиените кеси, ни за 20 години нема да имаме во КАМ маркети и Тинекси такви фенси хартиени кеси ко у бутиците. Јас како просечно македонче, во Амерички филмови ги гледам тетките кога пазарат во хартиени кеси кои НЕМААТ РАЧКИ не гледаат ништо пред себе од кесите, а тоа не баш завидно...
Ај сеј, најбоље торби да си носиме, ама сепак треба да ни даваат кеси, а не леб и влошки да ги ставам во иста кеса или (скраја да е)торба.
Иначе многу ми се прави ќеф кога ќе купам леб од Кам од тие во хартиена ќеса што се...

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Често се случува, одам во продавница, купувам кафе и цигари, плаќам, и...прашувам: може кеса?
А, уште почесто во КАМ маркетите, како штедат на кеси, тоа е чудо!
Денес баш бев, кесите ги чуваат долу позади каса, и на секој муштерија му даваат толку колку што ТИЕ(касиерите) мислат дека е потребно. На човекот пред мене "му требаа" две, но продавачот по грешка извади три кеси од кои две беа тие со логото од маркетот, односно поцврстите. На човекот му даде една таква и една обична, ме виде мене(и што имам купено) и ја врати таа па извади друга(од обичните).
Бреее!
Откога знам за кам маркет ми се случува ова, или па, ќе купам два сока од литар ипол и ми дава една обична кеса:uvo:
-Може уште една кеса, не живеам баш блиску, може да ми се скине?
-Не бе, терај, не се кине!
-Абе дај ми кеса, на кеси ли штедите?!
-Ајде, еве ти, ама немаше шанса и оваа да ти се скине...

Имате ли вакви искуства и колку ова ве иритира?
Мене МНОГУ!

a дечко си се запрашал малку дали за тие кесите се дадени пари или беспари му ги даваат од магацин? За твоја информација едно пакетче кеса зависи од квалитетот се движи од 200 до 300 ден значи зборувам за обични кеси а за тие по маркетите со лого и со све цените се некаде од 600 ден нагоре... Во сите други држави кесите се наплаќаат зависно од квалитет и големина а вас ви сметат шо продавачката за едно чоколат це не ви дала кеса...
абе ајде до кај ќе стигниме со овие размислувања и бидете среќни шо не се почнати да се наплаќаат и кесите па тогаш да ве видам:uvo:

VaZzilL

Сантино Џеновезе
Член од
23 април 2007
Мислења
921
Поени од реакции
39
a дечко си се запрашал малку дали за тие кесите се дадени пари или беспари му ги даваат од магацин? За твоја информација едно пакетче кеса зависи од квалитетот се движи од 200 до 300 ден значи зборувам за обични кеси а за тие по маркетите со лого и со све цените се некаде од 600 ден нагоре... Во сите други држави кесите се наплаќаат зависно од квалитет и големина а вас ви сметат шо продавачката за едно чоколат це не ви дала кеса...
абе ајде до кај ќе стигниме со овие размислувања и бидете среќни шо не се почнати да се наплаќаат и кесите па тогаш да ве видам:uvo:
Аман бе луѓе. Супермаркети кои дневно прават промет од неколку илјади евра да штедат на ќеси! Мислам дека е смешно. Инаку ми се има случено и мене да не ми дадат ќеса, но кога ќе побарам, ќе добијам. Инаку да, треба да порасне еколошката свест кај луѓето и кога одат на пазар да си земаат кеси од дома.

Член од
19 јуни 2007
Мислења
3.422
Поени од реакции
116
Аман бе луѓе. Супермаркети кои дневно прават промет од неколку илјади евра да штедат на ќеси! Мислам дека е смешно. Инаку ми се има случено и мене да не ми дадат ќеса, но кога ќе побарам, ќе добијам. Инаку да, треба да порасне еколошката свест кај луѓето и кога одат на пазар да си земаат кеси од дома.
Почнаа премногу да зборуваат за КАМ па јас ќе те запрашам тебе и сите останати: Сте ги споредиле цените на КАМ со цените на останатите маркети. КАМ е убедливо најевтин маркет во државава и затоа мислам дека е ОК тоа што штеди на кеси. Мене секогаш ми даваат колку ми се доволно. Само еднаш ми требаше уште една кеса и кога културно си побарав ми дадоа. Значи КАМ е прав Македоснки маркет каде цените не се напумпани до плафон како во другите маркети и не работи со огромна добивка како другите маркети. Затоа мислам дека е ок тоа што “штедат“ на кеси.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.883
Поени од реакции
83.050
Сосема небитно е дали се штеди на кеси или не, дали ви дале кеса или не. Многу попоразителен е фактот што тие кеси го прават градот петнаесет пати погрд. За здравиот разум еколошкиот момент кај кесите е со многу поголемо значење, од ситничавоста/себичноста на трговците.
Од први јануари давање пластични кеси нема повеќе да биде законски.
Фала Богу!

D

Daftie

Гостин
Ет фрст, женско сум.
Сигурно дека не им ги даваат џабе кесите, но тоа не значи дека и они нас не треба џабе да ни ги даваат. За моја информација немав поим дека кесите биле толку скапи(иако незнам колкаво е тоа едно пакетче), па, уау, како ли само луѓето кои работат на пазар можат да си го дозволат тоа кога не заработуваат ни проближно како ланец-маркетите, а помалку штедат на кеси!
Не станува збор за чоколатце, туку за парите gone to waste кога продукт ќе ми се оштети како резултат на дефицит(читај: штедња) на кеси во маркетот!
А, не е ништо чудно да земат и кесите да ги наплаќаат, тек тогаш ќе ни остане само воздухот за џабе(да се надеваме).

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.991
Поени од реакции
12.553
Ет фрст, женско сум.
Сигурно дека не им ги даваат џабе кесите, но тоа не значи дека и они нас не треба џабе да ни ги даваат. За моја информација немав поим дека кесите биле толку скапи(иако незнам колкаво е тоа едно пакетче), па, уау, како ли само луѓето кои работат на пазар можат да си го дозволат тоа кога не заработуваат ни проближно како ланец-маркетите, а помалку штедат на кеси!
Не станува збор за чоколатце, туку за парите gone to waste кога продукт ќе ми се оштети како резултат на дефицит(читај: штедња) на кеси во маркетот!
А, не е ништо чудно да земат и кесите да ни ги наплаќаат, тек тогаш ќе ни остане само воздухот за џабе(да се надеваме).
не е чудно,нормално е. Како шо можело во цел свет да се плаќет ќесите,зш не и кај нас? ама шо да се расправаме за џабе,знам дека после ова одма пак ќе речиш дека требит да давет ќеси и блаблабла...

Kajgana Shop

На врв Bottom